ΓΕΥΣΗ

Στο Fine Mess θα βρείτε νόστιμες, καπνιστές γεύσεις

Το νέο εστιατόριο στο κέντρο της πόλης σερβίρει καπνιστά κρέατα, ενώ εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει και το brunch. Εμείς δοκιμάσαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Πέμπτη βράδυ αποφάσισα να βγω εκτός συνόρων και να κατευθυνθώ στο κέντρο -συγκεκριμένα στο Κολωνάκι- για να δοκιμάσω τα πιάτα του Fine Mess Smokehouse.

Το συγκεκριμένο concept του εστιατορίου με τα καπνισμένα κρέατα με ενθουσίασε και με έβαλε στον πειρασμό να ανακαλύψω από κοντά γιατί ένα ταξίδι είκοσι ενός χιλιάδων χιλιομέτρων σε τριάντα εννιά Πολιτείες της Αμερικής έδωσε την έμπνευση σε τρεις φίλους (την Παυλίνα Θανοπούλου και στους Διονύση και Κωστή Μπαστιά)  να σχεδιάσουν μια πρωτότυπη γαστρονομική εμπειρία, έχοντας στην καρδιά της την φιλοσοφία του αυθεντικού barbecue.

Η διακόσμηση του χώρου είναι λιτή, όπου κυριαρχεί το γκρι χρώμα χωρίς, ωστόσο, να βγάζει κάποια ψυχρότητα. Φυσικά, στη ζεστή ατμόσφαιρα σημαντικό ρόλο έπαιξε η υποδοχή της Παυλίνας. Πριν περάσω στο κυρίως μέρος (το καπνιστήριο και το φαγητό που σ αυτή την περίπτωση πάνε μαζί) θα αναφέρω πως εκτός από το εστιατόριο μπορείτε  να καθίσετε στη μπάρα που ειδικεύεται στο bourbon και στα old-fashioned cocktails.

Στο Fine Mess η αρχή δεν έγινε με τον κλασσικό τρόπο, αλλά με μια επίσκεψη στο κάτω μέρος του εστιατορίου εκεί που βρίσκεται η ανοιχτή κουζίνα (εννοείται πως βλέπετε τον τρόπο παρασκευής των φαγητών) και τα δύο καπνιστήρια.

Από το καπνιστήριο –έχει δύο θαλάμους ο ένας είναι για την καύση του ξύλου και στον άλλο γίνεται το κάπνισμα- περνάνε όλα τα κρέατα, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα τυριά που βρίσκονται στο μενού του καταλόγου. Το μυστικό για το καλό αποτέλεσμα όπως μου εξήγησε ο Κωστής είναι να καπνιστούν πολλές ώρες τα κρέατα και σε χαμηλή φωτιά. Όση ώρα μαθαίνω για τη λειτουργία του καπνιστηρίου μπαίνω στον πειρασμό να δοκιμάσω ένα κομμάτι Black Angus Brisket (στήθος μοσχαριού) που ετοιμάζει η σεφ Έλενα Καπέρδα, το οποίο καπνίζεται με ξύλο οξιάς (και μόνο) γύρω στις 12 ώρες και είναι πολύ νόστιμο και μαλακό. Η πρώτη δοκιμή με πείθει πως από μπροστά μου θα παρελάσουν ξεχωριστές γεύσεις.

Ανοίγοντας τον κατάλογο βρήκα αρκετές ενδιαφέρουσες –καπνιστές- προτάσεις, αλλά προτίμησα κυρίως να δοκιμάσω πιάτα με ψάρι. Η αρχή έγινε με μια σαλάτα «Salmon candy of the orient» με καπνισμένο και καραμελωμένο φιλέτο σολομού, baby σπανάκι, πίκλα καρότο και mango, τραγανά won ton chips και hoisin dressing, η οποία ήταν πολύ δροσερή, ελαφριά και καταλάβαινες όλα τα αρώματα του πιάτου.

Για κυρίως πιάτο παρόλο που οι κρεατικές προτάσεις είχαν ενδιαφέρον, όπως π.χ το ολόκληρο κοτόπουλο και τα burgers, ψήφισα φιλέτο πέστροφας ένα πολύ ιδιαίτερο πιάτο που θα το συνιστούσα ανεπιφύλακτα. Για το τέλος άφησα το Black Angus Brisket όπου ήταν πολύ καλά ψημένο, ζουμερό και τρυφερό.

Τα παιδιά μου πρότειναν να δοκιμάσω και τις πατάτες τηγανιτές καθώς τριπλοτηγανίζονται αλλά ήθελα να γευτώ μόνο του το κρέας. Στα plus οι σπιτικές σάλτες που παρασκευάζονται στο εστιατόριο.

Πλέον στο Fine Mess θα βρείτε το πρώτο καπνιστό brunch της πόλης. Signature επιλογή τα Low & Slow Turkey Bennies, με αυγά ποσέ και σιγοκαπνισμένο, spicy φιλέτο γαλοπούλας σε πολύσπορο ψωμί με cranberry sauce και αρωματική κρέμα παρμεζάνας. Από το μενού παρελαύνουν επίσης ιδιαίτερες επιλογές σε bagel, burgers, σαλάτες και γλυκά, ενώ ξεχωρίζει επίσης το πρωτότυπο French Toast με τσουρέκι, fudge σοκολάτας, κεράσια σε γλυκιά sauce και χειροποίητο παγωτό μασκαρπόνε.

Το brunch σερβίρεται Σαββατοκύριακα και καθημερινές, ενισχύοντας την up-beat, “summer in the city” διάθεση μας.

Μια ιδιαίτερη γευστική πρόταση που σας προκαλώ να τη ζήσετε (και δεν θα είναι μόνο για μία φορά).

info: Σκουφά 73, Κολωνάκι Τηλ 2111155725