ΓΕΥΣΗ

Στο νέο μενού του Estrella Γλυφάδας θα κάνεις τον γύρο του street food του πλανήτη

Μια μεγάλη γκάμα από street food γεύσεις από όλον τον κόσμο μόλις προσγειώθηκαν στον ολοκαίνουργιο κατάλογο του Estrella, στην οδό Φοίβης στη Γλυφάδα.

Το νέο μενού του all day breakfast, brunch & world street food εστιατορίου στη Γλυφάδα θα σε “ταξιδέψει” σε διαφορετικές street food γωνιές του κόσμου. Ένας κατάλογος με στοιχεία κυρίως από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική που όταν συνδυαστούν, δημιουργούν κάτι το διαφορετικό. Αυτό δηλαδή που είναι και το Estrella.

Το όλο concept του καταλόγου στηρίζεται στο “γυρνάμε τον κόσμο, στον οποίο είναι εδραιωμένο το street food”. Απλά, στην περίπτωσή μας, το κάνουμε πιο εύκολα από ποτέ, μιας και το Estrella βρίσκεται στο κέντρο της Γλυφάδας. Η ιδέα για τη Wοrld Street διάσταση του Εstrella προέκυψε από τον Κώστα Καπετανάκη και τη γυναίκα του, Μαρία Σμπίλη, τους πρωτεργάτες που ξεκίνησαν το brand name, δίνοντας υπόσταση στο όραμά τους. Ο κατάλογος πάλι, αποτελεί έμπνευση του σεφ και food blogger Δημήτρη Κοπαράνη, αλλά και δύο νέων συνεργασιών του.

Παίρνοντας στα χέρια μου το νέο menu, το μάτι μου πέφτει στο “Εstrella’s pastry”, μία νέα προσθήκη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον διαπρεπή ζαχαροπλάστη της Θεσσαλονίκης Γιώργο Αυγέρο. Δοκίμασε το Banana Bread, το ζουμερό cake μπανάνας με καστανή ζάχαρη, μους μασκαρπόνε, καραμελωμένη μπανάνα και ένα κανατάκι με καραμέλα cappuccino για να ρίξεις όση επιθυμείς.  Νέο πιάτο αποτελεί και το Ultimate Mega Cookie, ένα μεγάλο ζεστό σοκολατένιο cookie brownies, το οποίο σερβίρεται με παγωτό της επιλογής σου και confetti από cookie dough, αλλά και το Cloudy carrot cake, αυθεντικό αμερικάνικο κέικ καρότου, cream cheese frosting και σάλτσα σοκολάτας ruby.

 “Στα δύο μεγάλα παραδοσιακά κέντρα, το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, υπάρχει το truck food, όπου είναι ακόμα πιο street food από ό,τι το εννοούμε εμείς στην Ελλάδα. Εκεί είναι το πραγματικό street food, δρόμοι γεμάτοι καντίνες που όσο και να τις υποτιμούμε πολλές φορές, για εκείνους αποτελεί το μεσημεριανό τους”

Νέες προσθήκες θα δεις και στις βάφλες, όπως την peanut waffle, την σοκολατένια βάφλα με πλούσια κρέμα φυστικοβούτυρου, κρέμα σοκολάτας γάλακτος και τραγανή πραλίνα, αλλά και την αλμυρή βάφλα ολικής με παναριστό κοτόπουλο, ένα πιάτο εμπνευσμένο από την Αγγλία και την Αμερική που αποτελεί μία εκδοχή της βάφλας με φιλέτο πάπιας, με την οποία αξίζει να “πειραματιστείς”. Το σιρόπι σφενδάμου σε συνδυασμό με το κοτόπουλο, μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται περίεργο όμως το πάντρεμα του σιροπιού με αλμυρές παρασκευές αποτελεί μία κλασική παρασκευή στην Αμερική και στον Καναδά. Kάτι ξέρουν.

 

Επόμενη στάση, στα Pancakes σίκαλης, μία νέα απόπειρα να χρησιμοποιηθεί μία νέα πρώτη ύλη στη ζύμη των pancakes, η οποία πρεσβεύει μία πιο healty & veggy λογική, είναι ακόμη ένα από τα πιάτα έκπληξη.

“Είναι εντυπωσιακό το ότι αν πας στο Λονδίνο 12 η ώρα το μεσημέρι, θα δεις στους δρόμους με τις καντίνες όλους τους εργαζομένους από τις τράπεζες, με τα κοστούμια τους, να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να πάρουν στο χέρι το φαγητό τους. Διότι, ακόμη κι εκείνοι που μπορεί στο μυαλό σου να φαντάζουν πιο “επιλεκτικοί” με το τι τρώνε, γνωρίζουν ότι πρόκειται για κάτι πολύ ποιοτικό. Κοινώς, καμία σχέση με το “βρώμικο”, όπως το ονομάζουμε εμείς. Το Street food σημαίνει ουσιαστικά ότι πουλάς κάτι που απευθύνεται στο μαζικό κοινό. Δεν είναι fine dining, ούτε excecutive gourmet cuisine”, όπως παραδέχεται η ομάδα του. Στο Estrella λοιπόν ετοιμάζεται ένα world street food με εμπνεύσεις του team για το πώς ένα street food μπορεί να βγει πιο εντυπωσιακό, με έμφαση και στη γεύση αλλά και στην εικόνα.

Πάντα υπάρχει χώρος για burger. Πόσο μάλλον γι’αυτά τα τρία που προστέθηκαν στον κατάλογο. Από το Τriple cheeseburger με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, τριπλό cheddar, μαγιονέζα τρούφας, ή το Chicken burger με μπιφτέκι κοτόπουλο και το Estrella’s fried chicken burger με τραγανό παναριστό κοτόπουλο, για τους αμετανόητους λάτρεις του κοτόπουλου. Πάντως αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το ψωμί των burger, που ετοιμάζεται από αποκλειστικό συνεργάτη της Estrella, σε μία signature classic bun εκδοχή. Πρόσθεσε στον γευστικό πειραματισμό σου και τις τηγανιτές γλυκοπατάτες με τη μυστική σπιτική sauce που τις συνοδεύει.

Carnitas tacos, tacos κοτόπουλο, Veggie tacos, διάλεξε ποιο από τα τρία χειροποίητα tortillas προτιμάς και ετοιμάσου για μία μεξικάνικη εμπειρία. Μια νέα προσθήκη στον κατάλογο που έγινε από τη νέα συνεργάτη της Estrella με προϋπηρεσία στο βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο Noma, Ιάνθη Μιχαλάκη.

Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούν προέρχονται από τις πιο high gastronomy κουζίνες, όπως για παράδειγμα η τρούφα. “Γενικά υπάρχει ένα πάντρεμα αυστηρά του street food όπως το έχουμε δει και επισκεφθεί – οι άνθρωποι που το εμπνεύστηκαν- στο εξωτερικό, με τα δικά μας στοιχεία. Και εννοείται πάρα πολλά ελληνικά προϊόντα. Από τα ντόπια κρέατα, την πλειοψηφία των λαχανικών, εφόσον μας το επιτρέπουν οι συνθήκες και η εποχή, τα ψωμιά, όλα έχουν το ελληνικό στοιχείο και την ελληνική παράδοση”.

Η Ελλάδα έχει μία περίοπτη θέση στο εστιατόριο και το μενού του, όμως η μεγαλύτερη ανατροπή έρχεται στους συνδυασμούς διαφορετικών κουζίνων. Όπως το διάσημο μπουγατσάν, μία θεϊκή μίξη της μπουγάτσας Θεσσαλονίκης και του γαλλικού κρουασάν, όπου με το νέο μενού μπορείς να προσθέσεις σοκολάτα γκανάς, μπισκότο, καραμέλα, μπανάνα, κόκκινα φρούτα, ή παγωτό της επιλογής σου.

Το trademark jezebel συνδυάζει με τη σειρά του τρεις διαφορετικές κουζίνες. Γαλλικό κρουασάν, κρέμα μασκαρπόνε από την Ιταλία και μαρμελάδα τριαντάφυλλο που είναι κατά βάση ελληνικό προϊόν. Η μίξη της σοκολάτας με την φράουλα, ένας συνδυασμός που συνηθίζεται στην υψηλή γαστρονομία, δίνει την τελική μοναδική ταυτότητα στο πιάτο. Πλέον μάλιστα μπορείς να το δοκιμάσεις και σε μία πιο σοκολατένια διάσταση, στο choco jezebel!

Αντίστοιχοι πειραματισμοί γίνονται και στα ροφήματα. Από τη σπιτική λεμονάδα, ένα εξίσου trademark της Estrella, με φρεσκοστυμμένα λεμόνια σιρόπι κόκκινων φρούτων και  σόδα, τα smoothies, όπως το Peanut Butter με φυστικοβούτυρο, μπανάνα, κακάο και γάλα, και το Μάτσα latte, με γάλα αμυγδάλου και το ιαπωνικό τσάι μάτσα, αλλά και το κοκτέιλ Japanese fizz, ένα κοκτέιλ με μία πολυνησιακή διάσταση, που φέρνει -μεταξύ άλλων- γεύσεις Ινδονησίας, Ταϋλάνδης, Ιαπωνίας και Κορέας, το ταξίδι σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου συνεχίζεται.

Στόχος τους; Μία προσπάθεια να συνδυαστούν τα highlights από τις διάφορες κουζίνες και ο συνδυασμός τους να βγάλει ένα τελικό αποτέλεσμα το οποίο να είναι κάτι το ιδιαίτερο και το νόστιμο, όχι μόνο εντυπωσιακό, αλλά και τελικά να έχει νόημα.