ΓΕΥΣΗ

Στο Τρίγωνο των Καλυβίων

Η ταβέρνα Τρίγωνο. Όχι αυτό των Βερμούδων, αλλά το άλλο των Καλυβίων. Δεν θα χαθείς στο δρόμο, αλλά σίγουρα χάνεσαι με τη γεύση του. Εδώ και πολλά χρόνια.

Τόσο εμείς όσο και οι οικογένειες μας, μεγαλώσαμε με τα ψητοπωλεία και τις παραδοσιακές ταβέρνες των Καλυβίων, που έβγαλαν από μέσα μας τον σαρκοβόρο, στη πιο λυσσαλέα και επιθετική μορφή του. Όμως όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και το φαγητό διαφέρει από τραπέζι σε τραπέζι, από σούβλα σε σούβλα, από κάρβουνα σε κάρβουνα. Και στο Τρίγωνο, όχι των Βερμούδων αλλά των Καλυβίων, «χάνεσαι» στην απόλαυση.

Το Τρίγωνο υπάρχει στον γευστικό χάρτη του λεκανοπεδίου πολύ πριν η Σαρωνίδα, το Λαγονήσι και η Ανάβυσσος γίνουν hot spots. Είναι ένας ιερός ναός του κρέατος. Εκεί που οι μερίδες  είναι τιτάνιες και τα φαγοπότια αποτελούν λουκούλλεια γεύματα. Μέχρι και σήμερα η ταβέρνα αποτελεί ότι πιο παραδοσιακό έχει κάποιος στο νου του. Φιλικός χώρος, στήσιμο παραδοσιακής ταβέρνας όπως το βλέπεις από ταινίες του 70 και φυσικά υπέροχο φαγητό. Το Τρίγωνο συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ταΐζει δεκάδες Αττικές οικογένειες που δηλώνουν αιώνια πίστη στο κρέας.

Τα μπιφτέκια έχουν το ίδιο μέγεθος με το πιάτο. Ναι, δεν είναι υπερβολή. Το παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο, είναι τόσο μεγάλο σε ποσότητα που αν προσπαθούσες να το φανταστείς σε «βρόμικα», θα έπρεπε να καταναλώσεις 4 από αυτά. Το κοντοσούβλι, που είναι και ο μεγάλος πρωταγωνιστής, είναι από αρνί και μάλιστα από χεράκια. Ότι πιο τρυφερό, νόστιμο και «απαγορευμένο» έχεις δοκιμάσει ποτέ, σε μπουκιές που ψήθηκαν γεμάτες μεράκι και μπήκαν με περισσότερη μαεστρία στη σούβλα. Και το Τρίγωνο όχι απλά ξέρει από σούβλα, αλλά δηλώνει πανέτοιμο σε ότι έχει να κάνει με κάρβουνα. Ακόμη και αν θες πατροπαράδοτο παϊδάκι, ή κοτόπουλο ή μπριζόλα (όπου η τελευταία έχει το μέγεθος χερσονήσου), το Τρίγωνο ξέρει τον τρόπο ψησίματος που θα το κάνει όσο ζουμερό χρειάζεται, χωρίς ατασθαλίες και «καψίματα». Με ακόμη πιο λίγα λόγια, έχεις τους πλέον ειδικούς τόσο στην επιλογή του καλύτερου κρέατος, όσο και στο ψήσιμο. Και για να φτιάξεις σωστά το κρέας, χρειάζεται να κατέχεις οπωσδήποτε τα δύο παραπάνω.

Λίγο πριν τρέξουν τα σάλια στην οθόνη, πρέπει να αναφερθεί ότι το τζατζίκι του μαγαζιού αξίζει μια ιδιαίτερη αναφορά. Μιλάμε για το πιο δυνατό τζατζίκι που θα φας ποτέ σου σε ταβέρνα και που θα σε συνοδέψει με ανδρεία στη μεγάλη κρεατομάχη του τραπεζιού. Εκεί που όλα νομίζεις ότι τελειώνουν, το παραδοσιακό γιαούρτι έρχεται να γλυκάνει την κατάσταση και να θυμίσει ότι τα πιο γευστικά πράγματα στη ζωή, είναι πάντα τα απλά.

Αυτό είναι το Τρίγωνο της καρδιάς μας. Ένα μαγαζί που οι γονείς σου συνήθιζαν να σε «σέρνουν» με τις παρέες τους και τώρα κάνεις το ίδιο με τους φίλους σου. Που σου έμαθε ότι το κρέας που φτιάχνει ο πατέρας σου στα BBQ του κήπου δεν είναι τίποτα μπροστά σε ένα «ψαγμένο  και Καλυβιώτικο» ψήσιμο. Που καταφέρνει και σερβίρει όμορφες αναμνήσεις με ακόμη πιο όμορφα και γευστικά πιάτα.

Μήπως ήρθε η ώρα για μια ακόμη μπριζόλα; Την «Τριγωνική» βέβαια.

Αθηνών 36, Καλύβια, Τηλ: 2299 048540