ΓΕΥΣΗ

Στο Ζεύκιν θα χορέψεις καριώτικο μέχρι το πρωί

Το μουσικό μεζεδοπωλείο στον Άλιμο που μας μεταφέρει κατευθείαν στα καλοκαιρινά πανηγύρια του αγαπημένου νησιού.

Στο Ζεύκιν ξεκίνησα να πηγαίνω πριν δύο περίπου χρόνια, αμέσως μετά τις πρώτες καλοκαιρινές μου διακοπές στην Ικαρία. Υπήρξα, μάλιστα, τυχερή γιατί και στα δύο μέρη βρέθηκα απ’ την αρχή με παρέες Ικαριωτών. Έμαθα, έτσι, με σκονάκι την ιστορία του τόπου, τα βήματα του καριώτικου (το αρχικό “ι” είναι προαιρετικό για τους ντόπιους) και τα μυστικά του αγαπημένου νησιού.

Όπως, λοιπόν, εκείνον τον πρώτο δεκαπενταύγουστο χόρεψα με την ψυχή μου στο πανηγύρι της Λαγκάδας, όπως γεύτηκα το δυνατό κόκκινο κρασί του τόπου και την φιλοξενία των ανθρώπων του, τα ίδια ακριβώς συναισθήματα με γέμισαν και τον Σεπτέμβρη που γύρισα με βαριά καρδιά στην Αθήνα και πρωτοπήγα στο μαγαζί.

Οι φανατικοί του νησιού λένε πως το Ζεύκιν είναι η παρηγοριά τους τον χειμώνα. Η ίδια η λέξη, άλλωστε, παραπέμπει στα ζεύκια, τα γλέντια, δηλαδή, στην τοπική διάλεκτο της Ικαρίας που τόσο αγαπούν. Τα παραδοσιακά εδέσματα, φυσικά, βοηθούν αφού καθούρα, σουφικό, πιταράκια κι άλλες γνώριμες λιχουδιές πρωταγωνιστούν μαζί με το ντόπιο κρασί και σε βάζουν στο κλίμα από νωρίς. Αν πάλι δεν αντέχεις τον φημισμένο Πράμνειον οίνο, εδώ θα βρεις και το εξαιρετικό ικαριώτικο ούζο Δολύχι (όπως ήταν η αρχαία ονομασία του νησιού, δηλαδή).

Άσπρα τραπεζάκια κοντά-κοντά το ένα με το άλλο, ψάθινα πλεγμένα φωτιστικά και πίνακες με εικόνες από την νεώτερη και παλιά Ικαρία, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα νησιώτικη, ζεστή, παρεϊστικη. Το ίδιο μαγαζί, εξάλλου, υπάρχει και στην παραλία της Μεσακτής με την διαφορά ότι εκεί η άμμος σου χαϊδεύει τα πόδια, σαν να τα προετοιμάζει λες για τον χορό που θα ακολουθήσει το βράδυ.

Έννοια σου, όμως, και το δυνατό χαρτί του αλιμιώτικου Ζεύκιν είναι άλλο. Μιλάω για τον γνωστό πλέον Νίκο Φάκαρο ο οποίος πιστός στο ραντεβού του κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, μας ταξιδεύει με το βιολί του κατευθείαν στο νησί του γλεντιού. Βαθύς γνώστης της παραδοσιακής μουσικής και βέρος γλεντζές Ικαριώτης κι ο ίδιος, ξέρει από πρώτο χέρι πως η καλή παρέα και η χαλαρή ατμόσφαιρα βοηθούν, όμως η καριώτικη δοξαριά (και η τσαμπουνοφυλάκα που παίζει το ίδιο καλά) είναι αυτά που κάνουν τον κόσμο να χορεύει μέχρι τελικής πτώσης.

Όσο περνάει η ώρα το κέφι φουντώνει και η κλασσική πια αγκαλιά του καριώτικου σφιχτοδένει όλο το μαγαζί σε ομόκεντρους κύκλους. Ο μεθυστικός σκοπός παίζει ασταμάτητα μέχρι το πρωί ενώ ο σκοπός της βραδιάς επετεύχθη. Μέσα στην καρδιά των νοτίων προαστίων, ένα μικρό αυτόνομο καριώτικο πανηγύρι γεννιέται.  

Αν, λοιπόν, έχεις πάει στην Νικαριά, γνωρίζεις καλά τι θα βρεις στο Ζεύκιν που δεν θα βρεις εύκολα αλλού στην Αθήνα. Αν πάλι δεν έχεις πάει, μετά απ’ την πρώτη επίσκεψη στο μαγαζί θα ψάξεις σίγουρα εισιτήρια για το καλοκαίρι. Εν τω μεταξύ, βέβαια, θα ψάχνεις τραπέζι για κράτηση αφού κάθε τριήμερο γίνεται ένας μικρός χαμός.

Ζεύκιν Μουσικό Mεζεδοπωλείο
Λεωφόρος Ελευθερίας 46, Άλιμος
Τηλ. : 210 9855795