ΓΕΥΣΗ

Τα βραβευμένα εστιατόρια των νοτίων προαστίων

Οι Χρυσοί Σκούφοι, τα βραβεία Gourmet και οι λοιπές γαστρονομικές διακρίσεις μοιάζουν να ‘αποφεύγουν’ τα νότια προάστια της Αθήνας. Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, τις οποίες θα δείτε παρακάτω. 

Τα δυο καλύτερα εστιατόρια των νοτίων προαστίων βρίσκονται εντός του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης. Αυτό προκύπτει αν κοιτάξει κανείς τις τελευταίες 19 απονομές Χρυσών Σκούφων του Αθηνοράματος όπου το Matsuhisa Athens έχει βραβευτεί τρεις φορές (2009, 2012 και 2013) και η Γαλάζια Hytra 4 (2010, 2011, 2012, 2013).

Λογικό αφού, στο μεν Matsuhisa, πιάτα όπως το black cod miso έχουν αφήσει διεθνώς εποχή (μαζί με τα -πάντα υποδειγματικά- sushi και sashimi) ενώ, στο δε Γαλάζια Hytra (βλέπε κεντρική φωτό), το μοναδικό εστιατόριo στα νότια που έχει κερδίσει αστέρι Michelin, ο σεφ Νίκος Καραθάνος γράφει τη δική του ιστορία εκμορντενίζοντας -με σεβασμό και κέφι- την ελληνική κουζίνα.

Μάλιστα φέτος (από 30 Μαίου) όχι μόνο θα έχει στο πλευρό του τους Χρύσανθο Καραμολέγκο και Δημήτρη Δημητριάδη, μια πραγματική dream team της ελληνικής κουζίνας, αλλά δημιουργείται και ένας νέος χώρος δίπλα στη θάλασσα που εμπνέεται από την ελληνικά ταβέρνα με τίτλο Galazia Taverna.

Ενώ στη δεύτερη θέση, πάντα με βάση τους Χρυσούς Σκούφους που έχει κερδίσει, βρίσκεται το πολυνησιακό & sushi εστιατόρια Kohylia εντός του Grand Resort Lagonissi που βραβεύτηκε 3 φορές (2004, 2006, 2007).

Την λίστα έρχονται να συμπληρώσουν ο διαχρονικός και πάντα αξιόπιστος Νικόλας της Σχοινούσας (Διαδόχου Παύλου 48, Γλυφάδα) που βραβεύτηκε με βραβείο Ελληνικής κουζίνας το 2010, η γαστρο-ταβέρνα Μπουκιά..Μπουκιά στο Παλαιό Φάληρο (Τυρταίων 39) που κέρδισε ακριβώς το ίδιο βραβείο, ακριβώς την ίδια χρονιά. Καθώς επίσης, αν πάμε λίγο πιο πίσω, το Vive Mar που βραβεύτηκε πίσω στο ‘ένδοξο’ 2004.

Δυστυχώς τα βραβεία Gourmet της Ελευθεροτυπίας, μια ακόμη πηγή για το άρθρο, έχουν εξαιρετικά ‘δύστροπο’ online αρχείο οπότε οι μόνες διασταυρωμένες βραβεύσεις (και σόρι αν ξεχνάμε κάποιους) είναι αυτές  του Matsuhisa Athens το 2010, του Νικόλα της Σχοινούσας (στην κατηγορία Ψαροφαγία) το 2010 και του πάντα αγαπημένου Peccati Di Gola στην κατηγορία Ιταλικής κουζίνας, επίσης το 2010.

Ενώ αξιοσημείωτη είναι η βράβευση το 2009 δυο πολίτικων εστιατορίων από τα νότια στην κατηγορία ελληνική κουζίνα, δηλαδή του ‘Πολίτικη Κουζίνα ο Γιώργος’  στη Βούλα (Παπάγου 26), που έχει βραβευτεί και στο παρελθόν, και του Παντελή στο Παλαιό Φάληρο (Ναϊάδων 96).

Τέλος ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στην βράβευση του Ερωτηματικό, της αγαπημένης μπυραρίας στην Αργυρούπολη (Μαρίνου Γερουλάνου 72) στη σχετική κατηγορία το 2008.

Επειδή όμως εμείς πάντοτε έχουμε στο μυαλό μας και την γνώμη του κόσμου, είπαμε να παρουσιάσουμε εδώ και εκείνα τα εστιατόρια των νοτίων προαστίων που έχουν βρεθεί στην πρώτη 100άδα του tripadvisor, πάντα με βάση τις κριτικές των χρηστών.

Εδώ που είναι εντυπωσιακή η 3η θέση ανάμεσα στα συνολικά 1629 εστιατόρια της Αθήνας στην οποία βρέθηκε η ταβέρνα του Αρσένη (Συνταγματάρχη Ζησιμοπούλου 19) στο Παλαιό Φάληρο.

Με το Παραδοσιακό της Λάρισας και τα λαχταριστά του σουβλάκια να ακολουθούν από την 34η θέση της ίδιας λίστας, όντας το πιο δημοφιλές εστιατόριο της Γλυφάδας.

Την πρώτη 100άδα έρχονται να συμπληρώσουν το Mentzelo’s Slow Food and Drinks στη Γλυφάδα (No64), το Pizza Evans House (Μουσών 8) στο Παλαιό Φάληρο (No69) και το Σαρδελάκι, το ψαρο-μεζεδοπωλείο που έκανε προσιτή την ψαροφαγία σε όλα τα budget και έχρισε πρωταγωνιστές του πιάτου μας τα πιο μικρά και ταπεινά ψάρια των ελληνικών θαλασσών, στη Γλυφάδα (No94).

Τελικό συμπέρασμα;  Ότι μάλλον ήρθε η ώρα να ξεκινήσουμε τα δικά μας βραβεία. Εκείνα που να αναδεικνύουν εκείνους τους επαγγελματίες που κάνουν καλά τη δουλειά τους και να βοηθούν τον κόσμο (ντόπιους και επισκέπτες από την υπόλοιπη Αθήνα) να έχουν ένα σωστό ‘μπούσουλα’ για το που πρέπει να πάνε για να φάνε ότι καλύτερο έχουν δοκιμάσει στη ζωή τους.