ΓΕΥΣΗ

Τα πιο εκλεκτά προϊόντα θα τα βρεις σε ένα ιδιαίτερο delicatessen που θυμίζει… «Χωριουδάκι»

Το success story πίσω από το «Χωριουδάκι», που ξεκίνησε πουλώντας μαναβική και πλέον έχει μεταμορφωθεί σε ένα ιδιαίτερο delicatessen.

Φρέσκα φρούτα εποχής και λαχανικά, τυριά, αλλαντικά, χύμα όσπρια (και όχι μόνο), φρέσκα ζυμαρικά, ετικέτες κρασιών και ξηροί καρποί, είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που θα βρεις στο «Χωριουδάκι», το οποίο γεννήθηκε στην Άνω Γλυφάδα και επεκτάθηκε στην Ηλιούπολη.

Το πρώτο κατάστημα «Χωριουδάκι» άνοιξε το 2016 στην Άνω Γλυφάδα, όπου πουλούσε μόνο προϊόντα μαναβικής: φρούτα και λαχανικά. «Ξεκινήσαμε πουλώντας μαναβική γιατί το πρώτο διάστημα δεν είχαμε την τεχνογνωσία. Αρχικά πουλούσαμε φρούτα και λαχανικά, ενώ κάποιοι κωδικοί ήταν εισαγωγής, όπως οι μπανάνες. Με το καιρό αρχίσαμε να δυναμώνουμε, να ψάχνουμε περισσότερο ό,τι αφορά την πρώτη ύλη και να γνωρίζουμε από κοντά Έλληνες παραγωγούς. Έτσι, αποφασίσαμε να φέρνουμε περισσότερο δικούς μας μικροπαραγωγούς. Πλέον, για παράδειγμα, έχουμε περισσότερες μπανάνες από την Κρήτη και ένα μικρότερο ποσοστό εισαγωγής», εξηγεί ο Άρης Αμπάζης, που μαζί με τον στενό του συνεργάτη κύριο Μήτση και την αδερφή του, Ειρήνη, έστησαν τη δική τους οικογενειακή επιχείρηση, φέρνοντας στην πόλη αγνά προϊόντα που θα βρεις σε ένα χωριό.

Μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, στο «Χωριουδάκι» άρχισαν να προστίθενται περισσότεροι κωδικοί προϊόντων, μεταμορφώνοντας το μαγαζί σε ένα ιδιαίτερο και προσεγμένο delicatessen. «Την περίοδο που ανοίξαμε το μαγαζί, υπήρξε μια στροφή από τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, όπου ο κόσμος επιθυμούσε να στηρίξει τα ελληνικά. Εμείς, αφουγκραστήκαμε την συγκεκριμένη τάση και στρέψαμε το ενδιαφέρον μας στη πρώτη ύλη.  Επιπλέον, έχουμε τρόφιμα όπου δεν μπορείς να τα βρεις στην Ελλάδα, όπως είναι οι βασιλικοί χουρμάδες, που φέρνουμε από το Ισραήλ, καθώς εκεί είναι οι καλύτεροι σ΄ όλο τον κόσμο».

Στο «Χωριουδάκι» θα βρεις νόστιμα τυριά, ιδιαίτερα αλλαντικά, προϊόντα Ζέας, ζυμαρικά, ενώ κάθε βδομάδα υπάρχουν ημέρες γευσιγνωσίας, όπου οι καταναλωτές γνωρίζουν από κοντά τα προϊόντα των παραγωγών που υπάρχουν στο κατάστημα. «Θέλαμε πολύ ο καταναλωτής να γνωρίζει τον κάθε παραγωγό που εμπιστευόμαστε και έχουμε τα προϊόντα του στα μαγαζιά μας. Εγώ και η ομάδα μου, εξακολουθούμε να πηγαίνουμε κάθε δύο μήνες περίπου στα μέρη των παραγωγών και να βλέπουμε από κοντά τα χωράφια και τη σοδειά τους. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας μας, για την ποιότητα των προϊόντων που έχουμε στο «Χωριουδάκι», γιατί αυτή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Όταν προσθέσαμε το κρασί, αρχικά, είχαμε μόνο ελληνικές ετικέτες. Πλέον, έχουμε επεκταθεί και σε ξένες, γιατί ο καταναλωτής σε οδηγεί στο επόμενό σου βήμα, σύμφωνα με τις ανάγκες του. Το μόνο σίγουρο, είναι πως ό,τι υπάρχει στα μαγαζιά μας, ακολουθεί τη φιλοσοφία του delicatessen».

Η φιλοσοφία που ακολουθούν πιστά οι ιδιοκτήτες του «Χωριουδάκι» όλα αυτά τα χρόνια έχει επιβραβευτεί, καθώς πρόσφατα κέρδισε «Πανελλαδικό Βραβείο ΧΡΥΣΟΙ ΑΕΤΟΙ της Γαστρονομίας 2019», ενώ πέρυσι έλαβαν βραβείο από την τοπική αγορά της Γλυφάδας.

Σ΄ ένα από τα ράφια των μαγαζιών υπάρχουν μεταξύ άλλων αποξηραμένα φρούτα, βότανα, τσάι βουνού και mix ξηρών καρπών από την «Sporus Healthy Foods», τη δεύτερη εταιρεία των δύο αδερφών, που δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Το προσωπικό και στα δύο καταστήματα είναι έμπειρο και φιλικό. «Η ομάδα μας αποτελείται από νέα παιδιά. Μάλιστα, με τα περισσότερα δουλεύουμε περίπου εφτά χρόνια μαζί, καθώς πριν το «Χωριουδάκι» ήμουν στο χώρο της εστίασης. Φροντίζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα το προσωπικό να κάνει σεμινάρια και να μιλάει με τους παραγωγούς μου, προκειμένου να ξέρει τα πάντα για το κάθε προϊόν που υπάρχει στο μαγαζί. Πολλές φορές, πηγαίνουμε μικρές ομάδες στα μέρη των προμηθευτών μας. Όσο για τους πελάτες μας, έχουν αναπτύξει μια εξαιρετική σχέση με το προσωπικό, καθώς γνωρίζουν τις ανάγκες τους».

Η υπηρεσία delivery που διαθέτουν τα δύο καταστήματα, εξυπηρετεί σχεδόν όλα τα νότια προάστια. «Ξεκινήσαμε να κάνουμε delivery, γιατί βλέπαμε τις ανάγκες των πελατών μας. Θέλουμε να εξυπηρετήσουμε τη γυναίκα που είναι έγκυος και δεν μπορεί να μετακινηθεί(,) και τους ηλικιωμένους. Φροντίζουμε να έχουν στο χώρο τους τα ψώνια τους, σε σύντομο χρονικό διάστημα, από την ώρα της παραγγελίας τους».

Τα top 5 προϊόντα που θα βρεις στο «Χωριουδάκι»

Τυριά: Η ποικιλία τυριών είναι αρκετά μεγάλη. Από βαρελίσια φέτα, μέχρι γραβιέρα παλαιωμένη, ενώ από τα best sellers, είναι τα τυροκομικά της Νάξου.

Αλλαντικά: Οι ετικέτες «Σαρρής» και «Δαγρέ» είναι οι καλύτερες, καθώς φημίζονται για το εξαιρετικό κρέας τους.

Λαχανικά και φρούτα: Η ελληνική μαναβική έχει τον πρώτο λόγο, καθώς τα περισσότερα προέρχονται από μικροπαραγωγούς. Στα plus τα μανταρίνια από τη Χίο, που μπορεί να μην είναι τόσο γλυκά, αλλά θα επιστρέψεις ξανά και ξανά, για να απολαύσεις την ιδιαίτερη γεύσης τους.

Ξηροί καρποί: Εγχώριο καρύδι, αμύγδαλο και φιστίκια Αιγίνης, είναι από τα καλύτερα που θα βρεις εδώ.

Όσπρια: Τα χύμα όσπρια είναι από τις δυνατές κατηγορίες με πιστούς καταναλωτές, όπου τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν αυτά που έρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα.