ΓΕΥΣΗ

Τεφαρίκι όνομα και πράγμα

Αυτό είναι το νέο κοινό μυστικό των νοτίων προαστίων. Το μαγαζί που προορίζεται μόνο για καλοφαγάδες και βρίσκεται χωμένο στη μέση του πουθενά. Αν είναι καλό; Τεφαρίκι.

Το στυλ είναι αρκετά ιδιαίτερα. Πως λένε για τα μαλλιά; Επιμελώς ατημέλητα; Ε κάπως έτσι. Θυμίζει μια καντίνα και ο χώρος έχει ως κύρια χαρακτηριστικά το ξύλο και την καλαμωτή και ως σημείο αναφοράς στην ξυλόσομπα μες στη μέση. Είναι ένα περιβάλλον που προκαλεί αντίθεση με τις προσδοκίες, σαν να υπάρχει μια ταμπέλα που γράφει “εδώ έρχεσαι για το φαγητό”.

Κι όντως έτσι είναι. Θα πας για το φαγητό. Χωρίς καν να μπούμε σε διαδικασία συζήτησης για τη σχέση αξίας-τιμής, που εν προκειμένω μετατρέπεται σε σχέση γεύσης-τιμής. Μιλάμε για πραγματικό τεφαρίκι. Για την ιστορία το είχε αποκαλύψει η Μαρίνα όταν μιλούσε για τα δικά της “Nou-Pou” κι εμείς τη Μαρίνα την εμπιστευόμαστε.

Το μενού βασίζεται πολύ σε πιάτα που θα βρεις σε μια ψησταριά, μόνο που έχουν μια διαφορετική προσέγγιση. Ένα κάτι διαφορετικό, μια πινελιά που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Δεν θέλει και πολύ να καταλάβεις ότι οι άνθρωποι που το έφτιαξαν (με χρόνια εμπειρία στο χώρο) ήθελαν να καταθέσουν μια διαφορετική πρόταση. Όχι φέτα. Όχι τζατζίκι. Όχι χωριάτικη. Το γράφει και στον μεγάλο μαυροπίνακα. Είπαμε: ξέχνα αυτά που ήξερες.

Αντί για φέτα μπορείς να βρεις γραβιέρα Κρήτης σε μιτάτο από ιδιωτική τυροκόμηση. Αντί για χωριάτικη μπορείς να δοκιμάσεις σαλάτες διαφορετικές, πρωτότυπες και διαφορετικές. Λαδοτύρι Μυτιλήνης (must) ψημένο με ντομάτα και καυτερί πιπεριά (για τους γνώστες θυμίζει την “καυτερή σαλάτα” του Τέλη) και φυσικά τα αυγά Τεφαρίκι. Δύο αυγά μάτια πάνω σε πίτα που κάνουν εξαιρετική παρέα με δύο λουκάνικα. Ποιο αγγλικο πρωινό και βλακείες;

Εξαιρετικό πιάτο και οι τηγανητές πατάτες με κρόκο αυγού. Παράλληλα υπάρχουν και οι προτάσεις της ημέρας. Παϊδάκια, σουβλάκια κι ότι άλλο ήθελε προκύψει μεσα απο την ανοιχτή κουζίνα του μαγαζιού. Στο Τεφαρίκι ξέρουν τι κάνουν. Έχουν συνδυάσει τη γνώση και την άποψη, τα έχουν γαρνίρνει ένα ιδιαίτερο -cult θα μπορούσες να πεις – περιβάλλον και σερβίρουν κάτι το διαφορετικό. Και αυτό το τελευταίο είναι αρκετά δύσκολο να το πεις στις μέρες μας.

Κι όμως! Εκεί θα πας, θα φας, θα πληρώσεις λίγα και θα το ευχαριστηθείς. Α, ναι και μια λεπτομέρειεα: Πάρε και ένα τηλέφωνο (210 6628694), γιατί μπορεί ακόμη να είναι μυστικό, αλλά στα νότια προάστια είναι κοινό.