Πως να αγοράσεις και να ψήσεις το αρνί του Πάσχα
O Στέλιος Λαγουδάκης σου δίνει τα καλύτερα tips για το πως θα κάνεις το σουβλιστό αρνί επιστήμη.
- 05/04/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
«Αυτό που κοιτάμε πάντα είναι η σφραγίδα. Χωρίς σφραγίδα, αρνί δεν παίρνουμε γιατί θεωρείται ακατάλληλο. Η μπλε σφραγίδα υποδηλώνει πως είναι από την Ελλάδα, ενώ η καφέ ότι είναι Σκοπιανό. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής»
«Το μυστικό είναι τα καλά κάρβουνα και αφού στην αρχή το βάλουμε χαμηλά για να πάρει, στη συνέχεια το ανεβάζουμε μια σκάλα ψηλότερα και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Εκεί είναι και όλη η τέχνη του ψησίματος. Θέλει υπομονή γι’ αυτό και καλύτερα το σούβλισμα να ξεκινάει από νωρίς το πρωί».
«Η μύτη της σούβλας πρέπει να καταλήγει μπροστά στο κρανίο του αρνιού. Απαιτείται καλό δέσιμο χεριών και ποδιών με σύρμα ώστε να μην υπάρξουν απρόοπτα κατά τη διάρκεια του σουβλίσματος».
«To πατροπαράδοτο ελληνικό ψήσιμο δεν θέλει το αρνί να ψήνεται με λαδόκολλα. Ωστόσο το λίπος που στάζει πάνω στα κάρβουνα, προκαλεί αναθυμιάσεις οι οποίες δεν είναι και τόσο καλές για το κρέας. Οπότε καλύτερα να προτιμήσουμε να το σουβλίσουμε τυλιγμένο με λαδόκολλα. Θα κρατήσει και τα ζουμιά του».
«Διακρίνεις εύκολα αν το αρνί είναι έτοιμο. Τα πλευρά ψήνονται εύκολα, αλλά σε σημεία όπως η ραχοκοκαλιά, ο λαιμός και τα πόδια, θα χρειαστούν περισσότερη ώρα. Γι’ αυτό και στη συνέχεια θα χρειαστεί να βάλει κανείς περισσότερα κάρβουνα σε αυτά τα σημεία. Όταν το αρνί θα αρχίσει να ”σπάει” σε συγκεκριμένα σημεία (όπως στα πόδια και τα χέρια), σημαίνει πως είναι έτοιμο».
«Το κεφαλάκι, όταν έχει και αυτό σφραγίδα και γνωρίζεις καλά τον χασάπη σου, είναι ακίνδυνο να το φας. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται είναι να ψηθεί καλά από τη στιγμή που θα φαγωθεί».
«Το κοκορέτσι είναι καλό να το προσέχουμε. Καλύτερα να εμπιστευτούμε τον χασάπη μας, παρά τα σούπερ-μάρκετ γιατί τα εντόσθια θέλουν προσοχή. Επίσης πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα, προσεγμένα στο στήσιμο από τον χασάπη. Τα καλύτερα και τα πιο νόστιμα για τη σούβλα, είναι από τα αρνάκια του γάλακτος».
Κρεοπωλείο ”Λαγουδάκης Family” , Κονδύλη 11, Τηλέφωνο: 210 8942000