ΓΕΥΣΗ

Το Καπλάνι: Όταν η Κρήτη συνάντησε τη Μεσόγειο

Το εστιατόριο που έφερε τις αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης στην ευρύτερη περιοχή, δωσμένες με ενδιαφέρουσες μεσογειακές προσθήκες.

«Υπήρξε αγαπητός, σεβαστός κι εξαίρετος άνθρωπος, αντιπροσωπευτικός τύπος κρητικού αγωνιστή. Από στεργιανός αγωνιστής, γίνηκε χαΐνης των κυμμάτων, κουρσεύοντας τούρκικα και συμμαχικά του εχθρού. Επειδή ήταν τόσο φοβερός τον ονόμασαν Καπλάνη, που σημαίνει αγρίμι και το παρατσούκλι αυτό ακολουθεί τους απογόνους του, που μέχρι και σήμερα τους φωνάζουνε Καπλάνηδες». Στο σουβέρ που βρίσκεται στα τραπέζια αμέσως μόλις μπεις στο Καπλάνι, στην περιοχή του Caravel, θα διαβάσεις την ιστορία του παππού (πέντε γενιές πίσω) της οικογένειας Ρωμανάκη, που κατάγεται από το νότια του Ηρακλείου, ο οποίος ουσιαστικά “βάπτισε” το εστιατόριο. Η μορφή του μάλιστα είναι εκείνη που αποτελεί και το logo του καταστήματος.

Το τελευταίο άνοιξε περίπου 1,5 χρόνο πριν και φέρει την υπογραφή του Μανώλη Ρωμανάκη, ο οποίος έχει εμπειρία δύο δεκαετιών στο χώρο της εστίασης, κάνοντας πάντοτε το οτιδήποτε με αγάπη και μεράκι. Πάντοτε του άρεσε το κομμάτι του κέντρου και αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην εν λόγω περιοχή. «Στο κέντρο, αλλά απόκεντρο. Διαπίστωσα πως λείπει από την ευρύτερη περιοχή ένα μέρος με κρητική κουζίνα και πήρα την απόφαση να κάνω κάτι εδώ» όπως σημειώνει ο ίδιος. Το concept χαρακτηρίζεται ως «κρητική Μεσόγειος»: Η βάση είναι η κρητική κουζίνα αλλά γίνονται ενδιαφέροντα παντρέματα με μεσογειακά στοιχεία, σε ισορροπημένες γεύσεις. Ούτως ή άλλως, η κρητική κουζίνα είναι κατεξοχήν μεσογειακή, οπότε το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον. «Ο στόχος μου είναι να ξυπνήσω παλιές παιδικές γεύσεις της Ελλάδας, όχι μόνο της Κρήτης αλλά από κάθε γωνιά της χώρας. Τα τοπικά προϊόντα έχουν εδώ τον πρώτο λόγο, βασίζομαι πολύ στην πρώτη ύλη, από κάθε γωνιά της χώρας. Και όλα έρχονται κατευθείαν από τους παραγωγούς, ξέρω ποιους να εμπιστευθώ και τι θα μου δώσουν, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο» αναφέρει ο κ. Ρωμανάκης, που έχει δημιουργήσει έναν φιλόξενο και φωτεινό χώρο, ο οποίος κερδίζει τον επισκέπτη από την πρώτη στιγμή.

Η εποχικότητα είναι ένα στοιχείο που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν στο Καπλάνι, με αρκετά πιάτα να προσαρμόζονται κάθε φορά σε αυτό, ώστε να απολαύσεις κάθε φορά τα κατάλληλα υλικά στη σωστή εποχή. Το κλασικό γαμοπίλαφο, το κουνέλι λεμονοριγανάτο με ξύσμα περγαμόντου, τα χειροποίητα σκιουφιχτά μακαρόνια με αλεύρι χαρουπιού και σάλτσα σύγκλινου, κομμάτια κοτόπουλου, ανθότυρο τριμμένο, ντοματίνια και κολοκύθια, η πρωτότυπη και μπελαλίδικη χοχλιδομακαρονάδα με κολοκυθάκια, ντομάτα, κρεμμύδι και άνηθο και η μαραθόπιτα είναι μόνο κάποια από τα πιάτα που επιβεβαιώνουν την πολύ σοβαρή δουλειά που γίνειται στην κουζίνα του εστιατορίου, με το μενού να φιλοξενεί αρκετές ακόμη ενδιαφέρουσες προτάσεις. Υπάρχουν επίσης και αρκετά -τόσο σε ποσότητα όσο και σε ενδιαφέρον- πιάτα ημέρας.

«Η γενικότερη φιλοσοφία μου γύρω από το φαγητό κινείται περισσότερο γύρω από τον τρόπο που μαγειρεύει κάποιος. Ποια είναι η πρώτη ύλη σου και πώς της συμπεριφέρεσαι στην κουζίνα για να την αναδείξεις με το σωστό τρόπο. Το πόσο ισορροπημένα χρησιμομοποιείς τα υλικά επίσης, για να βγάλεις τη γεύση που θέλεις και πρέπει. Προσπαθούμε να δώσουμε τον τόνο που χρειάζεται στα πιάτα» σημειώνει ο κ. Ρωμανάκης σχετικά με τη γενικότερη θεώρησή του γύρω από τον τρόπο που προσεγγίζει τη μαγειρική.

Το φαγητό πλαισιώνεται από μία ορθά δομημένη γκάμα σε ελληνικά αναψυκτικά και μπύρες, κρασί και ασφαλώς ρακή. Τέλος, πολύ μεγάλη προσοχή στο Καπλάνι δίνεται ακόμη στο κομμάτι της καθαριότητας αλλά και του service, ενώ υπάρχει εξαιρετική σχέση ανάμεσα στην ποιότητα και την τιμή, με τις μερίδες να είναι κάτι παραπάνω από πλούσιες.

Δες όλο το μεγάλο αφιέρωμα του NouPou στο Παγκράτι.