ΓΕΥΣΗ

Τσικνοπέμπτη στο σπίτι: Τα μυστικά για να ψήσεις σωστά κάθε κρέας

Ζουμερό, καλοψημένο κρέας στο σπίτι; Ζητήσαμε από τους ειδικούς της ταβέρνας «Ρουμελιώτης» στη Γλυφάδα να μοιραστούν μαζί μας όλα τα tips που θα σε κάνουν αυτήν την Τσικνοπέμπτη Grandmaster του σπιτικού barbeque.

Πώς θα πετύχεις τα πιο ζουμερά μπιφτέκια; Πόσο ψήσιμο θέλει η χοιρινή μπριζόλα; Τι να προσέξεις στα παϊδάκια και ποιο είναι το μυστικό για το τέλειο μοσχαρίσιο rib-eye; Το κρέας και το ψήσιμό του είναι για πολλούς μια μορφή τέχνης – ή επιστήμης, ανάλογα πώς θα το πάρει κανείς. Για να τελειοποιήσεις τις τεχνικές του χρειάζονται γνώσεις, εμπειρία, μεράκι κι ένας καλός δάσκαλος.

Η ταβέρνα «Ο Ρουμελιώτης» στην Άνω Γλυφάδα δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις. Το μαγαζί όπου θα φας ίσως το καλύτερο κρέας της Γλυφάδας κλείνει φέτος είκοσι χρόνια παρουσίας στην οδό Χειμάρρας, έχει όμως μια ακόμα μεγαλύτερη ιστορία και οικογενειακή παράδοση πίσω του. Ο κ. Πανίτσας είχε τη δική του ταβέρνα στο Αγρίνιο ήδη από το 1969 και, όταν στις αρχές του 2000 ήρθε στην Αθήνα, η δημιουργία του «Ρουμελιώτη» ήταν σχεδόν μονόδρομος. Όπερ και εγένετο, αφού τον Σεπτέμβριο του 2001 άνοιξε τις πόρτες της η ταβέρνα που σύντομα θα γινόταν συνώνυμο του κρέατος στα νότια προάστια.

Οι γιοι του, Δημήτρης και Θωμάς Πανίτσας, συνεχίζουν σήμερα αυτή την παράδοση. Εμείς τους επισκεφθήκαμε και τους ζητήσαμε να μοιραστούν μαζί μας όλα τα tips για ζουμερό, καλοψημένο κρέας στο σπίτι. Τα συγκεντρώσαμε σε ένα βίντεο που -αν μη τι άλλο- θα σου ανοίξει την όρεξη.

Μην περιμένεις πάντως συνταγές για μυστικές μαρινάδες. Στον Ρουμελιώτη τίποτα δεν μαρινάρεται αφού, όπως εξηγεί ο Θωμάς, «όλη η ουσία είναι να γευτείς το κρέας». Προϋπόθεση: Η άριστη πρώτη ύλη. Γι’ αυτό, όταν επισκεφθείς τον χασάπη σου, μην κάνεις εκπτώσεις. Θυμήσου πως όσο καλύτερα έχει μεγαλώσει ένα ζώο, τόσο πιο γευστικό θα είναι και το αποτέλεσμα στο πιάτο σου. Για τα υπόλοιπα, δες το βίντεο.