ΓΕΥΣΗ

Υπάρχουν σοβαροί λόγοι που δηλώνουμε ‘κολλημένοι’ με τον Ζιώγα

Και δεν είναι μόνο το γεμιστό μπιφτέκι και το κοντοσούβλι.

Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που ο κόσμος αγαπάει τα οικογενειακά εστιατόρια-ταβέρνες-ψητοπωλεία. Επειδή η ποιότητα και η γεύση περνούν από γενιά σε γενιά, φροντίζοντας να παραμένει αναλλοίωτη η συνταγή της επιτυχίας.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την ταβέρνα «Ο Ζιώγας» που μετράει πάνω από έναν αιώνα -ναι, αιώνα- ζωής. Ο Χρήστος Κανδύλης και οι συγγενείς του που βρίσκονται στο «τιμόνι» της ταβέρνας, δεν την αντιμετωπίζουν ως «δουλίτσα». Αυτό που κάνουν, ξέρουν να το κάνουν καλά και με μεράκι. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται τόσο από την γεύση, όσο και από το γεγονός ότι η ταβέρνα ανήκει στα πιο πολυσύχναστα στέκια της Γλυφάδας μέχρι και σήμερα, προσελκύοντας ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ο Χρήστος Κανδύλης -που βρίσκεται ο ίδιος προσωπικά στο πόστο του επαγγελματία ψήστη- έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του και σήμερα εκπαιδεύει την επόμενη γενιά. Όλα τα κρέατα που σερβίρονται στο Ζιώγα, προέρχονται από το κρεοπωλείο Λαγουδάκη, με τους οποίους μάλιστα υπάρχει και συγγένεια. Αν μάθαμε λοιπόν μέχρι σήμερα κάτι για τις λιχουδιές του Ζιώγα, είναι πως δεν υπάρχει κρεατικό που να μην είναι φρέσκο, ζουμερό και πεντανόστιμο. Οι μερακλήδες και οι καλοί πελάτες, ξέρουν πως το ψήσιμο είναι κάτι περισσότερο από προετοιμασία. Είναι τέχνη.

Μπορεί λοιπόν ο Ζιώγας να είναι μία παραδοσιακή – οικογενειακή ταβέρνα, αλλά αυτό δεν κάνει σε καμία περίπτωση το μενού του βαρετό. Από τις ολόφρεσκες σαλάτες, τα τηγανητά κολοκυθάκια, το σπιτικό τζατζίκι και τις πατάτες (σ.σ.: κομμένες στο χέρι) από την κ.α Ευανθία.

Το κρεατικό είναι ο κατεξοχήν τομέας του Χρήστου Κανδύλη. Το θρυλικό κοντοσούβλι του και το κοκορέτσι είναι ένας μεζές που δεν λείπει σχεδόν από κανένα τραπέζι. Οι τίμιες επιλογές της μπριζόλας δεν θα αφήσουν κανέναν ανικανοποίητο, ενώ παράλληλα έχει και το ωραιότερο λουκάνικο σχάρας που έχεις δοκιμάσει στη ζωή σου. Όμως το πραγματικό αριστούργημα -στο οποίο έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές- είναι το μπιφτέκι γεμιστό, με το οποίο χορταίνουν τουλάχιστον δύο άτομα. Φρέσκος, ζουμερός κιμάς με κατάλληλο ψήσιμο και γέμιση που θα σε κάνει φανατικό στο δευτερόλεπτο. Όλα τα παραπάνω, φτιάχνονται με μεράκι και αγάπη. Αν ρωτήσεις σήμερα τον Χρήστο, θα σου πει άλλωστε πως αυτή είναι οι βασικές προϋποθέσεις για ένα νόστιμο πιάτο.

Γι’ αυτό μας αρέσουν τα μέρη σαν τον Ζιώγα. Γιατί ξέρουν να παραμένουν ποιοτικοί κρατώντας την παράδοση. Γιατί ο τρόπος με τον οποίο ψήνουν, εξυπηρετούν και χαμογελούν μας κάνει να αισθανόμαστε πως βρισκόμαστε στο σπίτι μας. Ή και καλύτερα. Επειδή η οικογένεια του Χρήστου Κανδύλη έχει αυτή την ντομπροσύνη που μάθαμε μέσα από τις παλιές ελληνικές ταινίες. Αυτή την όμορφη φιλοξενία που κρύβει μέσα της την πραγματική Ελλάδα.

Και με γεύσεις που μόνο ο Ζιώγας ξέρει να προσφέρει.

Σάκη Καράγιωργα 95, Γλυφάδα, 210 9626117