Που θα βρεις τις πιο λαχταριστές γεύσεις από την Πόλη στα νότια

Η πολίτικη κουζίνα είναι γεμάτη από μπαχάρια, μυρωδικά και μνήμες. Μιας Πόλης που συνήθως γράφουμε με κεφαλαίο Π, γιατί για εμάς τους Έλληνες έχει ξεχωριστή σημασία. Με γεύσεις και συνταγές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά ως ένα πολύτιμο φυλακτό και που αγαπούν ακόμη και κάποιοι που δεν έχουν “ρίζες” από την Κωνσταντινούπολη. Ψάχνοντας λοιπόν γεύσεις και μυρωδιές της Πόλης στα νότια προάστια, το nou-pou.gr, ανακάλυψε όλες εκείνες τις γωνιές που θα σε μεταφέρουν νοερά πλάι στον Βόσπορο.

Mutfak: Στα άδυτα της πολίτικης κουζίνας

Mutfak στα τουρκικά σημαίνει κουζίνα. Από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις αμέσως, πως τα πιάτα που θα συναντήσεις εδώ, έχουν…άρωμα Βοσπόρου! Με το που μπαίνεις στο Mutfak, η Ανατολή ξεδιπλώνεται μπροστά σου. Απλό στη διακόσμηση αλλά συνάμα με έντονες ανατολίτικες επιρροές, το Mutfak, αποτελεί στέκι για όσους αγαπούν την πολίτικη κουζίνα. Και ενώ μπορεί το «κυριλέ» ύφος του να μην σου θυμίζει ιστορίες από την κουζίνα της διάσημης «Λωξάντρας» της Μαρίας Ιορδανίδου, όμως τα πιάτα του έχουν σίγουρα κάτι από παλιά, καλή πολίτικη κουζίνα. Μερακλίδικη πίτα Καισαρείας, ζουμερά κεμπάπ, ντολμαδάκια γιαλαντζί, πικάντικο λαχματζούν αλλά και γλυκά σιροπιαστά και κιουνεφέ, θα σε μεταφέρουν μονομιάς στα δρομάκια του Πέραν. Ολοκλήρωσε το φαγητό σου με έναν παραδοσιακό ναργιλέ στην αγαπημένη σου γεύση που θα σου προσφέρει δωρεάν το κατάστημα κατά τη διάρκεια του γεύματος ή του ποτού σου και πιες στο τέλος ένα αρωματικό τσάι στα κλασικά ποτήρια σε σχήμα τουλίπας. Και αν ψάχνεις κάτι ιδιαίτερο που δύσκολα θα ξεχάσεις, το Mutfak, έχει και πάλι την λύση. Μην παραλείψεις το κοκτέιλ κιουνεφέ cocktail με vodka, μαστίχα, λικέρ από φιστίκια Αιγίνης, φρέσκο lime και κρέμα καϊμάκι…Σίγουρα θα ξανάρθεις στη Γλυφάδα και το Mutfak θα είναι σίγουρα ένας από τους λόγους.

www.mutfak.gr, Fb:@mutfakglyfada

Sarayli: Το στέκι των Κωνστανινουπολιτών

Μπαίνοντας μέσα στο καφέ Sarayli, σίγουρα θα ακούσεις μερικούς θαμώνες να μιλούν μεταξύ τους και να «πετάνε» τις φράσεις «τζιέρι μου» ή «τζάνου’μ», που τόσο συχνά χρησιμοποιούσαν και οι Έλληνες της Πόλης και που σημαίνουν «ψυχή μου» σε ελεύθερη μετάφραση. Το Sarayli είναι στέκι όχι μόνο των γειτόνων που αγαπούν τα γλυκά του αλλά και πολλών Τούρκων που ήδη ζουν στο Παλαιό Φάληρο και εδώ νιώθουν σαν να βρίσκονται στη λεωφόρο Ιστικλάλ, όπως μας έχουν εκμυστηρευτεί. Η ιδιοκτήτρια, Δέσποινα Λεμοντζόγλου, ήρθε από το Μακροχώρι της Πόλης το ΄68 και μαθήτευσε δίπλα στον αρχιμάστορα-όπως αρέσει στην ίδια να λέει- ζαχαροπλάστη πατέρα της Δημήτρη Μπαχάρη. Όσο για τα γλυκά της; Όρεξη να έχεις να δοκιμάσεις καζαντιπί, ταουκ γιοκσού, κιουνεφέ, ρυζόγαλο φούρνου, κανταΐφι με ολόκληρα καραμελωμένα φιστίκια, ασουρέ, κρέμα με πικραμύγδαλο (κεσκιούλ), κρέμα με ροδόνερο, σαφράν και κόκκους ρυζιού (ζερντέ) και γενικώς όλα τα κρεμώδη και γαλακτερά που τόσο αγαπούν στην Πόλη. Αλλά εδώ θα βρεις και αυγά με σουτζούκι καθώς και άλλους πολίτικους μεζέδες που εμφανίζονται στην κουζίνα του μαγαζιού το μεσημεράκι. Για μια πιο ολοκληρωμένη «πολίτικη εμπειρία», πιες παραδοσιακό πολίτικο τσάι στο σαμοβάρι ή δοκίμασε το αγαπημένο, ζεστό σαλέπι, ειδικά αν επισκεφθείς το Sarayli, ένα παγωμένο, χειμωνιάτικο απόγευμα.

Fb: @sarayli muhallebi&cafe

Benito: Από το μπακάλικο της Πόλης στο τραπέζι σας

Αν έχετε δει την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα», του Τάσου Μπουλμπέτη, σίγουρα θα έχετε συγκινηθεί με την εξαιρετική ερμηνεία του Ρωμιού που βρέθηκε σε δίλημμα όταν έπρεπε να εγκαταλείψει την αγαπημένη του Πόλη. Μια τέτοια ιστορία έζησε και ο κύριος Μπενίτο που ενώ είχε στήσει ένα ξακουστό μπακάλικο στην Κωνσταντινούπολη από το 1950, αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει και ήρθε στην Αθήνα τη δεκαετία του ’80, ανοίγοντας ένα delicatessen στο Παλαιό Φάληρο με όλες τις νοστιμιές της Πόλης.

Εδώ, θα βρείτε τα πάντα και κυρίως υπέροχα μεζεδάκια που φτιάχνει η γυναίκα του κ. Μπενίτο, η Ευδοκία, όπως ντολμαδάκια γιαλαντζί και πιτάκια με φύλλο γιουφκά. Αλλά θα βρείτε και προϊόντα από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και κυρίως την Τουρκία. Αληθινή πολίτικη λακέρδα, τουρκικά τουρσιά και λαχταριστά παστουρμαδοπιτάκια, θα κάνουν το τραπέζι σας ξεχωριστό. «Αδερφάκι» του Benito του Παλαιού Φαλήρου άνοιξε και στην Γλυφάδα, όπου εδώ πέρα από τα ψώνια σας σε εκλεκτά προϊόντα, μπορείτε να κάτσετε από το πρωί με την παρέα σας και να δοκιμάσετε από ένα ιδιαίτερο πρωινό ως τα γευστικά μεζεδάκια της πολίτικης κουζίνας.

*Benito Γλυφάδας: Γρηγορίου Λαμπράκη & Αγίου Νικολάου 48, Γλυφάδα, τηλ: 210-9604700

Rio: Οι μπαμπάδες από την Πόλη

Αν αγαπάτε τους «μπαμπάδες» τότε στο Rio, θα βρεθείτε στο στοιχείο σας καθώς εκεί φτιάχνονται οι καλύτεροι μπαμπάδες που έχετε δοκιμάσει ποτέ χάρη σε μια μυστική συνταγή που έφερε από την Πόλη ο Απόστολος Παναγιωτίδης που άνοιξε το μαγαζί μαζί με τον γαμπρό του Κωνσταντίνο Ζάαρη. Ο ίδιος και η κόρη του Αναστασία συνεχίζουν την παράδοση χωρίς να αποκαλύπτουν την πολύτιμη συνταγή ενώ φημίζονται και για άλλα πολίτικα γλυκά, όπως τα μπακλαβαδάκια και τα λαχταριστά σεκέρ παρέ.

Divan: Για πολίτικους ατσμάδες-και όχι μόνο

Αν περάσετε κάποιο πρωινό από το Παλαιό Φάληρο και νιώσετε μια λιγούρα, κάντε μια στάση στο Divan, για να δοκιμάσετε έναν πολίτικο ατσμά. Οι ατσμάδες-που είναι τα κουλούρια της Πόλης αλλά θυμίζουν γαλλικό κρουασάν, θα σας μεταφέρουν νοερά πλάι στον Βόσπορο να κάνετε σεργιάνι…Στο κατάστημα της οικογένειας Λεμοντζόγλου που ήρθε στην Αθήνα το ’60 από την Πόλη, το Divan, θα βρείτε πέρα από ατσμάδες και δεκάδες άλλα πεντανόστιμα πολίτικα γλυκά, όπως ταούκ γιογσού, καζάντιπί, πολίτικοι κουραμπιέδες και πολλά άλλα που θα σας…αναγκάσουν να επιστρέψετε για μία ακόμη δοκιμή!

Πριγκηπονήσια: Τσουρέκια σαν της «Λωξάντρας»

Διαβάζεις την ταμπέλα του μαγαζιού και αμέσως καταλαβαίνεις πως κάποιος Κωνσταντινουπολίτης ευθύνεται για τα πιο «μαστιχωτά» και ευωδιαστά τσουρέκια της Αθήνας. Ο λόγος για τον κ. Νίκο Μπινιτζή, που ενώ δεν εγκατέλειψε την Πόλη το ’64, με τους άλλους συμπατριώτες του καθώς είχε και τουρκικό διαβατήριο, ωστόσο έφυγε μερικά χρόνια αργότερα λόγω των συχνών επεισοδίων εις βάρος της ελληνικής μειονότητας. Εγκαταστάθηκε αρχικά στην Θεσσαλονίκη, όπου και άνοιξε το εστιατόριο «Πριγκηπονήσια» και γνώρισε ιδιοκτήτη του πολυτελούς ζαχαροπλαστείου Maxim στο Κολωνάκι, που του έμαθε την τέχνη του τσουρεκιού. Στο ζαχαροπλαστείο του στο Φάληρο, δεν υπάρχουν πολλά πολίτικα γλυκά, καθώς η ζαχαροπλαστική της Πόλης είχε πολλές γαλλικές «πινελιές» αλλά σίγουρα αξίζει να δοκιμάσετε μυρωδάτα τσουρέκια και υπέροχο παγωτό! Ο κος Μπινιτζής, ζει την ατμόσφαιρα της παλιάς Κωνσταντινούπολης μέσα από τα γλυκά του καθώς στην Πόλη, δεν επέστρεψε ποτέ αφότου έφυγε.

Μαλεμπί: Όταν η Κωνσταντινούπολη «μετακόμισε» στη Γλυφάδα

Αν ανήκετε στους «ψαγμένους» οπαδούς της πολίτικης κουζίνας, σίγουρα έχετε κάνει μια στάση στο Μαλεμπί της Άνω Γλυφάδας. Ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια ως πολίτικο ζαχαροπλαστείο και έκτοτε, στο κομψό κατάστημά του συρρέουν λάτρεις της κουζίνας της Πόλης από όλες τις γωνιές της Αθήνας. Ο ιδιοκτήτης του, Δημήτρης Λεμοντζόγλου, μαζί με τη γυναίκα του Ρόζα, κληρονόμησε από τον Κωνσταντινουπολίτη παππού του, ένα βιβλίο με πολύτιμες συνταγές που κλείνουν μέσα τους όλο το άρωμα και την ευωδιά της Πόλης του περασμένου αιώνα. Ο παππούς, που θήτευσε στο φημισμένο Baylan της Κωνσταντινούπολης, άνοιξε το πρώτο του ζαχαροπλαστείο στα Πατήσια, όταν ήρθε στην Αθήνα και εκεί έφτιαχνε τα μοναδικά του γλυκά που τόσο είχαν μαγέψει τον μικρό του εγγονό που συνέχισε την παράδοση.

Στο Μαλεμπί (που σημαίνει επιδόρπιο από μετάξι), θα νιώσετε πραγματικά σαν να βρίσκεστε στο εσωτερικό κοσμοπολίτικου ζαχαροπλαστείου της λεωφόρου Ιστικλάλ στην Πόλη. Η αστική ευγένεια που συναντούσες στο Πέραν ξεχειλίζει σε κάθε γωνιά. Εκεί, θα δεις φίλους να απολαμβάνουν το πολίτικο τσάι τους σε ποτήρια «τουλίπας» ή να δοκιμάζουν τα πεντανόστιμα γλυκά του. Όλα τους, από το αυθεντικό καζάντιπι, το κιουνεφέ με βουβαλίσιο καιμάκι  (το καλύτερο που έχουμε δοκιμάσει στην Ελλάδα) και το εκμέκ, έως το μαλεμπί μαστίχα, τα υπέροχα σεκέρ παρέ και το μπακλαβά σοκολάτα, είναι φτιαγμένα με μεράκι. Πλέον, στο αγαπημένο Μαλεμπί, πέρα από γλυκά και γεύσεις της Πόλης, σερβίρεται και brunch, με πιάτα όπως special burger με μπιφτέκι κοτόπουλου, cheddar, bacon και μαγιονέζα τρούφας πάνω σε χειροποίητο ψωμάκι μπριος, αλλά και πρωινό ακριβώς σαν αυτό που θα βρείτε στην Πόλη με πλατώ δυο ατόμων (με dill peyinir, κασέρι, γραβιέρα, χοιρινή ωμοπλάτη, γαλοπούλα καπνιστή, αποξηραμένα φρούτα, τοματίνια, αγγούρι φέτες, ελιές, βούτυρο, μέλι, βύσσινο), τα γευστικά μενεμέν (κάτι σαν στραπατσάδα) με σάλτσα ντομάτα, dill peyenir ή σουτζούκι πολίτικο και το τηγάνι μαλεμπί (με τηγανητό αυγό πάνω σε ζεστό ψωμί, φρέσκα μανιτάρια σωτέ, τοματίνια, αβοκάντο και κασέρι). Τέλος, υπάρχουν και κλασικά πολίτικα πιάτα, όπως tavuklu pilav (κοτόπουλο με ρύζι), κοτόσουπα (ιδιαίτερα δημοφιλής, τους χειμωνιάτικους μήνες, για takeaway), αυγά με σουτζούκι και χειροποίητα μαντί με σάλτσα ντομάτα. Ακόμα να το επισκεφθείτε;

Maria’s Restaurant: Όταν μαγειρεύει η Μαρία Εκμετσίογλου

Πολίτικη κουζίνα χωρίς την αγαπημένη μαγείρισσα της Πόλης, Μαρία Εκμεκτσίογλου, δεν γίνεται και έτσι, το αφιέρωμα αυτό δεν θα ήταν πλήρες χωρίς την αναφορά στο αγαπημένο εστιατόριο της Μαρίας στο Καλαμάκι. Μετά το πολύ επιτυχημένο εστιατόριό της στην Κωνσταντινούπολη, η Μαρία Εκμεκτσίογλου, άνοιξε εδώ και μερικά χρόνια και ένα αντίστοιχο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στα νότια προάστια, που ζουν οι περισσότεροι πρώην κάτοικοι και νοσταλγοί της Πόλης. Στο κομψό εστιατόριό της στην Αθήνα, οι γεύσεις θα σε μεταφέρουν μονομιάς στα ψηλοτάβανα αρχοντικά στο Πέραν με τις καλομαγείρισσες Πολίτισσες νοικοκυρές που συναγωνίζονταν η μία την άλλη σε κρυμμένα μυστικά στις συνταγές τους. Με ποικιλία από ζεστά και κρύα μεζεδάκια, όπως ακριβώς στα τραπέζια της Πόλης με τα δεκάδες πιατάκια, θα δυσκολευτείτε πραγματικά να διαλέξετε ανάμεσα στο τζιγιέρι σαγανάκι ή στα μύδια ντολμάδες τα Βοσποριανά. Ακολουθούν τα κυρίως πιάτα με πρωταγωνιστή το «θεϊκό» χιουνκάρμπεγιεντί, το τσοκερτμέκεμπάπι της Αλικαρνασσού και τα δεκάδες ψαρικά, όπως ακριβώς στα εστιατόρια του Βοσπόρου. Όσο για το επιδόρπιο; Πορτοκαλόπιτα, μουχαλεμπί, κιουνεφέ και πολλά άλλα, θα σας πείσουν να ξανάρθετε το συντομότερο δυνατόν. Αν ο καιρός είναι καλός, προτιμήστε να καθίσετε στην υπέροχη αυλή ενώ είναι πολύ πιθανό να συναντήσετε και τη γλυκύτατη Μαρία Εκμεκτσίογλου που θα έρθει όλο αγωνία να σας ρωτήσει αν χορτάσατε, όπως όλες οι αυθεντικές Πολίτισσες καλομαγείρισσες.

Riviera: Μπουκιά και…Πόλη!

Αν έχεις μαθητεύσει στα φημισμένα ζαχαροπλαστεία της Πόλης Baylan και Tilla”, σίγουρα η αγάπη σου για τα πολίτικα γλυκά θα σε ακολουθεί μια ζωή. Κάτι τέτοιο συνέβη και στον κύριο Στέλιο που δεν παρέλειψε να μεταδώσει τις πολύτιμες γνώσεις του πάνω στην ζαχαροπλαστική στον γιο του Γιάννη Καραπιπέρη, αφού συνταξιοδοτήθηκε.

Με πατέρα και θείο ζαχαροπλάστη που μάλιστα λειτούργησε και ως δάσκαλός του, ο Γιάννης, πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο εργαστήριο δοκιμάζοντας σερμπέτια και φτιάχνοντας πολίτικες λιχουδιές. Σήμερα, στο Riviera, στο Παλαιό Φάληρο, οι οπαδοί των πολίτικων γλυκών, δεν παραλείπουν να κάνουν ένα πέρασμα για να προμηθευτούν το μυρωδάτο και αφράτο τσουρέκι αρωματισμένο με μαστίχα και μαχλέπι, τον all time classic μπακλαβά αλλά και τα κρεμώδη κωνσταντινουπολίτικα καζάν ντιπι και ταούκ κιοκσού. Αλλά και μια σειρά από άλλα γλυκά, επίσης έχουν την τιμητική τους: Από την τούρτα – βουνό προφιτερόλ που είναι το αδιαμφισβήτητο best seller ως το μιλφέιγ, τις τάρτες σοκολάτας με τόφι καραμέλας και τα εκλεράκια, όλα σε προκαλούν να τα δοκιμάσεις μία-ή και περισσότερες φορές. Όσο για τις κλασικές πολίτικες συνταγές; «Δεν γίνεται παρέμβαση στις κλασικές συνταγές, καθώς όλες τους παραμένουν αυθεντικές», αναφέρουν στο Riviera και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για να το επισκεφθείτε…

 

Aladdin: Οι γεύσεις της Ανατολής στο πιάτο σας

Με βασικό «ατού» τον ξυλόφουρνο, από όπου θα δοκιμάσετε υπέροχο-και τεράστιο-πεϊνιρλί, το Aladdin, θα σας μεταφέρει από το Παλαιό Φάληρο στις μοσχοβολιστές κουζίνες της Πόλης. Σε έναν όμορφο χώρο με κυρίαρχο το ξύλο, θα δοκιμάσετε γιαουρτλού κεμπάπ, λαχματζούν, τόσκα, πικάντικη εζμέ και πολλές ακόμα ανατολίτικες γεύσεις, που θα πείσουν να ξανάρθετε σύντομα. Οι χειροποίητες πολίτικες συνταγές έχουν την τιμητική τους μετατρέποντας ακόμη και τους πελάτες που το επισκέπτονται για πρώτη φορά σε θαμώνες.

Αλκυόνες: Πολίτικο γλέντι με γεύσεις Ανατολής

Στην Πόλη καλό φαγητό και μουσική είναι αλληλένδετα. Έναν τέτοιο συνδυασμό θα βρείτε και στο μουσικό μεζεδοπωλείο «Αλκυόνες» στο Παλαιό Φάληρο, για βραδιές γεμάτες υπέροχες γεύσεις και κεφάτη μουσική. Με εμφανείς επιρροές από την Πόλη, η ορχήστρα θα σας μεταφέρει νοερά στα δρομάκια του Κουμκαπί και του Suntanahmet ενώ οι γεύσεις, αυθεντικά πολίτικες, θα σας ενθουσιάσουν. Δοκιμάστε πίτα Καισαρείας με σουτζούκι τυρί και ντομάτα και φέτα μπουγιουρντί πικάντικη στο πήλινο με σάλτσα, πιπεριά και ντομάτα από τα ζεστά ορεκτικά και από τους κρεατομεζέδες, ιτσλί κιοφτέ, μυρωδάτα σουτζουκάκια σμυρνέικα και κεφτεδάκια μιτιτέ με σκόρδο και δυόσμο. Και αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τις «Αλκυόνες» Παρασκευή ή Σαββατοκύριακο, κάντε έγκαιρα την κράτησή σας, γιατί οι οπαδοί του μαγαζιού είναι πολλοί…

Suzanna: Για λαχματζούν που δύσκολα θα ξεχάσετε

Ο Χρήστος Στικόπουλος, chef και ιδιοκτήτης, γεννήθηκε στην Αλεξανδρέτα της Τουρκίας από μητέρα Συριακής καταγωγής και πατέρα Κωνσταντινοπολίτη και είναι αυτοδίδακτος μάγειρας με εμπειρία πολλών χρόνων στην πολίτικη κουζίνα. Δεν θα μπορούσε επομένως, παρά να μεταφέρει αυτή την εμπειρία του και στο Suzanna, το μεζεδοπωλείο του στο Παλαιό Φάληρο με τις αυθεντικές ανατολίτικες και πολίτικες γεύσεις που κερδίζουν τις εντυπώσεις. Εδώ, θα δοκιμάσετε λαχματζούν, δηλαδή πίτα με κιμά και μπαχαρικά καθώς και ισκεντέρ, με μοσχαρίσιο γύρο πάνω σε πίτα με γιαούρτι και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, ένα πιάτο που αγαπούν πολύ οι οπαδοί της πολίτικης κουζίνας.