Από πού να πάρεις τη λαγάνα σου αυτήν την Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται. Χαρταετό φέτος μπορεί να μην πετάμε, κάνουμε όμως μια βόλτα στους φούρνους των νοτίων προαστίων, αναζητώντας λαγάνες παραδοσιακές ή και πιο ιδιαίτερες, αλλά σε κάθε περίπτωση πεντανόστιμες.

Captain’s Bakery

Στο Captain’s Bakery στον Άλιμο, η λαγάνα φτιάχνεται από σουσάμι και ταχίνι με την παραδοσιακή συνταγή, αυτήν που από το 1928 χρησιμοποιούσε ο εμβληματικός φούρνος του Καπετάνιου στο Παγκράτι. Εκτός από την παραδοσιακή λαγάνα θα βρεις όμως περισσότερες επιλογές όπως πολύσπορη, καλαμποκιού, μεσογειακή, ολικής, με ελιά και, φυσικά, την ήδη διάσημη εκδοχή του Captain’s: Γεμιστή με χαλβά από Πόλη. Παράλληλα, για τέταρτη συνεχή χρονιά στον φούρνο θα βρεις λαγάνες πρωτότυπες και υψηλής διατροφικής αξίας, οι οποίες δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τη Διατροφολόγο και Sports Nutrition Specialist Ιζαμπέλ Μουρατιάν. Δοκίμασε αυτή με τους σπόρους  chia, εκείνη με το αλεύρι spelt (το οποίο μπορεί να ξέρεις και ως ντίνκελ) ή απλώς απόλαυσε το hit και για φέτος: Τη  λαγάνα του Captain’s με χαρουπάλευρο και λιναρόσπορο, που είναι σίγουρο πως θα σε ενθουσιάσει.

Δήμος

Ο Δήμος στη Γλυφάδα δεν χρειάζεται συστάσεις. Από το 1969 ζυμώνει καθημερινά πάνω από 20 είδη ψωμιού και αποτελεί εγγύηση για τους Γλυφαδιώτες. Αυτή η εμπειρία και η μαστοριά μεταφράζονται βεβαίως και σε πραγματικά νόστιμες λαγάνες, για τις οποίες αποκλείεται να μην έχεις ακούσει κάτι αν μένεις στη Γλυφάδα ή στα πέριξ. Φέτος στον Δήμο θα βρεις έξι διαφορετικά είδη λαγάνας: Κλασική, ολικής, με παντζάρι και σκόρδο, με καλαμπόκι και καρότο, με γλυκάνισο και με ελιά, όλες με μπόλικο σουσάμι. Στον φούρνο θα βρεις βεβαίως κι άλλα πολλά νηστίσιμα καλούδια – προσπάθησε λόγω μέρας να αντισταθείς στη φημισμένη του λουκανικόπιτα. Καλή τύχη.

Ζείδωρον by Kalogeris.

Στην οδό Βορείου Ηπείρου 51 στην Άνω Γλυφάδα λειτουργεί εδώ και δύο περίπου χρόνια υπό νέα διεύθυνση το πλήρως ανακαινισμένο Αρτοποιείο –Ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία “Ζείδωρον by Kalogeris”. Εδώ, η λαγάνα παρασκευάζεται χειροποίητα, όπως τον παλιό καλό καιρό. Πέρα από την παραδοσιακή όμως, θα βρεις και λαγάνα σε ευφάνταστα σχήματα και γεύσεις (ολικής, με καλαμπόκι, πολύσπορη). Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις από την πολύ μεγάλη ποικιλία σε κριτσίνια, κουλούρια, πίτες, μπάρες, φλωρεντίνες και διάφορα άλλα παρασκευάσματα -νηστίσιμα και μη- που είναι όλα χειροποίητα, δικιάς τους παρασκευής.

Ρενιέρης

Για τον Νίκο Ρενιέρη, η αρχή μιας καλής λαγάνας είναι το ήμισυ της νοστιμιάς της – και η αρχή γίνεται με τα σωστά άλευρα. Έτσι, η λαγάνα του Ρενιέρη φτιάχνεται 100% από επιλεγμένα σκληρά σιτάρια για να έχει αυτή τη χωριάτικη, «σπιτική» γεύση που την ξεχωρίζει. Ένα άλλο μυστικό είναι πως εμπλουτίζεται με αρώματα ταχινιού για να «βγάζει» ακόμα πιο έντονα το σουσάμι. Εκτός από την κλασική και την ολικής, στον Ρενιέρη θα βρεις τέσσερα επιπλέον είδη λαγάνας: Με ελιά, ρίγανη και ελαιόλαδο, με πάπρικα και λιαστή ντομάτα, με μανιτάρι και δεντρολίβανο (κλασικό χιτ των τελευταίων ετών που γίνεται ανάρπαστο) και τρικολόρε, με τρεις διαφορετικές πιπεριές. Η προετοιμασία-extravaganza για όλα αυτά ξεκινάει από τις 11 το βράδυ και από το πρωί ο φούρνος παίρνει κυριολεκτικά φωτιά αφού οι λαγάνες φουρνίζονται μέχρι το απόγευμα, ώστε να βρίσκεις φρέσκια και ζεστή λαγάνα όποια στιγμή κι αν έρθεις. Γέμισε την τσάντα σου επίσης με καλτσούνια γεμιστά (με καρύδι ή με μαρμελάδα), σιροπιαστά γλυκά και μια επιλογή από τα διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα που θα βρεις στις βιτρίνες.

Φούρνος Βενέρης

Ο φούρνος ΒΕΝΕΡΗΣ έχει τη δική του ιστορία στη λαγάνα, που ξεκίνησε πριν από τέσσερις γενιές στην Κρήτη. Από τότε και με συνεχή παρουσία πια στην Αθήνα από τη δεκαετία του 1960, πρώτα στη Νέα Σμύρνη και τα τελευταία σαράντα χρόνια στη Βούλα, τα ηνία έχει αναλάβει η τέταρτη γενιά αρτοποιών, διατηρώντας παρόλα αυτά την ίδια βασική, παραδοσιακή, οικογενειακή συνταγή. Από πολύ νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, η αγαπημένη λαγάνα με σουσάμι και μαυροκούκι βρίσκεται στα ράφια του φούρνου, έτοιμη να την απολαύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν έξι ακόμα γευστικές παραλλαγές της, για όσους ψάχνουν κάτι το διαφορετικό: Λαγάνα με γεύση κρεμμύδι, με σκόρδο, με ελιά, πολύσπορη, αλλά και λαγάνα ολικής άλεσης από αλεύρι ζέας και οκτάσπορη με ζέας, που ετοιμάζονται καθ´ όλη την διάρκεια της μέρας. Όμως εκτός από τη λαγάνα του, ο Βενέρης φημίζεται επίσης για την πεντανόστιμη λευκή -και πάντα χειροποίητη- ταραμοσαλάτα του, που μαζί με τον σιμιγδαλένιο χαλβά αποτελούν τα απόλυτα must όχι μόνο της Καθαράς Δευτέρας αλλά ολόκληρης της Σαρακοστής.

Τουλίπα

Στην Τουλίπα πιστεύουν πως η λαγάνα πρέπει να τρώγεται πάντα ζεστή και τραγανή, γι’ αυτό και την Καθαρά Δευτέρα φουρνίζουν από τα χαράματα συνεχώς φρέσκες λαγάνες, ώστε ό,τι ώρα κι αν περάσεις να βρεις σίγουρα μια αχνιστή να σε περιμένει. Μην ψάχνεις για ιδιαίτερες γεύσεις και περίεργες προτάσεις, εδώ θα βρεις την παραδοσιακή λαγάνα (και αν είσαι τυχερός επίσης ολικής) – αρκεί και με το παραπάνω για να σε ικανοποιήσει γευστικά, αν και σου προτείνουμε να πάρεις τουλάχιστον δύο. Άλλωστε όλοι ξέρουν πως μία λαγάνα δεν είναι ποτέ αρκετή. Δοκίμασε επίσης τις πίτες (σπανακόπιτα, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα κλπ) και τα νηστίσιμα «βελανίδια» με σοκολάτα υγείας και αμύγδαλο. Πριν φύγεις, θυμήσου ότι στην Τουλίπα φτιάχνουν τον δικό τους χαλβά Φαρσάλων αλλά και χειροποίητο σιμιγδαλένιο χαλβά (που μπορεί εύκολα να μπει στη λίστα με τα απόλυτα γλυκά της Σαρακοστής).

Φούρνος Κατσιούλης

Ο φούρνος Κατσιούλης -από τους μακροβιότερους των νοτίων προαστίων- εδώ και τέσσερις δεκαετίες φουρνίζει καθημερινά φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί. Πλέον έχει περάσει στα χέρια της δεύτερης γενιάς, η οποία συνδυάζει την παράδοση με την ανανέωση, το παλιό με το νέο. Η χειροποίητη λαγάνα του βγαίνει από πολύ νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, ενώ εκτός από την κλασική, που γίνεται ανάρπαστη, μπορείς να βρεις και ολικής. Εδώ θα βρεις επίσης χειροποίητο χαλβά και, βεβαίως, διάφορες νηστίσιμες πίτες, όπως η πατατόπιτα και η χορτόπιτα.

Φούρνος Θωμάς

Εδώ και σαράντα χρόνια ο φούρνος Θωμάς ζυμώνει τη φημισμένη παραδοσιακή λαγάνα του, με την ίδια οικογενειακή συνταγή. Εκτός όμως από τη λαγάνα ο χειροποίητος σιμιγδαλένιος χαλβάς έχει επίσης την τιμητική του. Θα τον βρεις σε πολλές γεύσεις όπως με στέβια, με φράουλες, με αμύγδαλο και με cranberry και σοκολάτα. Επιπλέον, δοκίμασε τα μηλοπιτάκια που φτιάχνονται με μαγειρεμένα μήλα, αλλά και τα σκαλτσούνια με ξηρούς καρπούς, χωρίς λάδι, αλλά και το  vegan (οπότε και νηστίσιμο) κέικ με γέμιση πορτοκάλι ή σοκολάτα – καρύδα.

 

Έξη

Έξη, από την αρχαιοελληνική λέξη “έξις”, είναι η συνήθεια που αποκτήθηκε από την επανάληψη μιας πράξης. Και πράγματι, στα δύο πολυμορφικά μαγαζιά της Ηλιούπολης και της Γλυφάδας έρχεσαι ξανά και ξανά, αφού εδώ θα βρεις προϊόντα σύγχρονης αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, φρέσκα σάντουιτς, κάβα και, φυσικά, καφέ για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Όσο για την Καθαρά Δευτέρα, από νωρίς το πρωί οι παραδοσιακές λαγάνες τραβάνε με τη μυρωδιά τους κάθε περαστικό ενώ στις λαχταριστές βιτρίνες είναι σίγουρο πως θα ανακαλύψεις πολλά ακόμα νηστίσιμα εδέσματα. Εκτός από την κλασική λαγάνα με σουσάμι, στο ΕΞΗ θα βρεις επίσης πολύσπορη αλλά και με ελιές & θυμάρι.

Έξη:

Σοφοκλή Βενιζέλου 88, Ηλιούπολη
Τηλ: 2109901911

Γρηγορίου Λαμπράκη 54, Γλυφάδα
Τηλ: 2109630753

Αφοί Στεργίου

Ο γνωστός φούρνος- delicatessen της Βούλας ξεκινάει να φουρνίζει τις λαγάνες του από την Κυριακή και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι τα μέσα περίπου της εβδομάδας. Οπότε το σίγουρο είναι ότι θα έχεις την ευκαιρία να ευχαριστηθείς τη λαγάνα του, που ζυμώνεται στο χέρι, με μια συγκεκριμένη τεχνική ως προς το πλάσιμο, που σύμφωνα με τον κύριο Σπύρο κάνει και όλη τη διαφορά, μαζί με το νερό που χρησιμοποιείται για το ζύμωμα. Φέτος, τη λαγάνα του Στεργίου θα τη βρεις σε τέσσερις εκδοχές: Κλασική, ολικής, πολύσπορη και γεμιστή (με ελιά ή με ελιά και πιπεριές). Την Καθαρά Δευτέρα πάντως καλύτερα είναι να βιαστείς, γιατί στις 3 το κατάστημα κλείνει.

Κατσαρός

Με σύμμαχό του την πολυετή εμπειρία, ο Φούρνος – Ζαχαροπλαστείο Κατσαρός στη Γλυφάδα ετοιμάζει και φέτος διάφορα λαχταριστά σαρακοστιανά καλούδια για να γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα, με πρωταγωνίστρια φυσικά τη λαγάνα του. Όλες οι λαγάνες του φτιάχνονται με προζύμι αργής ωρίμανσης. Εκτός από την κλασική τους σταρένια με 80% προζύμι, μαστίχα, μαχλέπι, γλυκάνισο και μπόλικο σουσάμι (ή και χωρίς, αν δεν σου αρέσει), θα βρεις λαγάνα ολικής αλέσεως με ή χωρίς σουσάμι, ολικής αλέσεως με καρύδια, σταρένια με ελιά, ντομάτα, πιπεριά πράσινη και κόκκινη. Ο Κατσαρός δεν σταματά όμως εδώ, αφού από το εργαστήριό του τις ημέρες αυτές βγάζει χαλβά συμιγδαλένιο με φιλέ αμύγδαλο, σκαλτσούνια λαδιού με μέλι και καρύδι, μηλόπιτα με τρεις ποικιλίες φρέσκου μήλου και αμύγδαλο και παραδοσιακό χαλβά με ταχίνι, κακάο ή αμύγδαλο. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τα τραγανά μουστοκούλουρα με μέλι, μούστο και χυμό πορτοκαλί.

Ηπειρώτισσα

Η Ηπειρώτισσα, στην τέχνη των αρτοσκευασμάτων και της ζαχαροπλαστικής από το 1978, δεν θα μπορούσε να μην φτιάχνει και την τέλεια λαγάνα για να απολαύσουμε την Καθαρά Δευτέρα. Από το φούρνο της λοιπόν και φέτος θα βγαίνει παραδοσιακή λευκή λαγάνα, αλλά και ολικής άλεσης, για να διαλέξεις όποια ταιριάζει πιο πολύ στις γεύσεις και τη διατροφή σου. Και επειδή η Ηπειρώτισσα φημίζεται και για τα γλυκά της, μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τον σιμιγδαλένιο της χαλβά!

Φούρνος Δέρβας

Ο Δέρβας είναι φημισμένος στη Νέα Σμύρνη (αλλά και σε όλη την Αττική) για το θεϊκό και ολόφρεσκο ψωμί και το κουλούρι Θεσσαλονίκης του. Μοιραία λοιπόν εκεί θα βρεις μια από τις καλύτερες λαγάνες της Αθήνας που κάθε χρόνο γίνεται ανάρπαστη. Ζεστή και λαχταριστή θα βγαίνει εκείνη τη μέρα -μέχρι και αργά το απόγευμα- παραδοσιακή λαγάνα, με σουσάμι ή χωρίς. Αν πάντως θες να μην το διακινδυνεύσεις, πάρε τηλέφωνο από τις προηγούμενες μέρες, για να σου κρατήσουν μία (ή καλύτερα δύο). Όσον αφορά άλλα νηστίσιμα, φεύγοντας πάρε ένα ψωμάκι με ελιά και βεβαίως χαλβά Δραπετσώνας που είναι απαραίτητος για τη μέρα.