Από πού να πάρεις τη λαγάνα σου αυτήν την Καθαρά Δευτέρα

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται. Κάναμε μια βόλτα στους φούρνους των νοτίων προαστίων, αναζητώντας λαγάνες παραδοσιακές ή και πιο ιδιαίτερες, αλλά σε κάθε περίπτωση πεντανόστιμες.

Share this

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα γίνεται; Δεν γίνεται. Για εσένα που τη θες πιο αφράτη ή πιο λεπτή και τραγανή, εσένα που σου αρέσει η κλασική, αλλά και εσένα που θέλεις φέτος να δοκιμάσεις πιο ιδιαίτερες γεύσεις, δοκιμάσαμε και φτιάξαμε μια λίστα με τις διευθύνσεις στα νότια προάστια που ξεφουρνίζουν αδιάκοπα λαχταριστές λαγάνες.

Captain’s Bakery

Στο Captain’s Bakery στον Άλιμο, η λαγάνα φτιάχνεται από σουσάμι και ταχίνι με την παραδοσιακή συνταγή, αυτήν που από το 1928 χρησιμοποιούσε ο εμβληματικός φούρνος του Καπετάνιου στο Παγκράτι. Εκτός από την παραδοσιακή λαγάνα θα βρεις όμως περισσότερες επιλογές όπως πολύσπορη, καλαμποκιού, ιταλική, μεσογειακή, ολικής άλεσης και ολικής με ελιά και, φυσικά, την ήδη διάσημη εκδοχή του Captain’s: Γεμιστή με χαλβά από Πόλη. Παράλληλα, για ακόμη μια χρονιά στον φούρνο θα βρεις λαγάνες πρωτότυπες και υψηλής διατροφικής αξίας, όπως αυτή με τους σπόρους chia, εκείνη με το αλεύρι spelt (το οποίο μπορεί να ξέρεις και ως ντίνκελ) ή απλώς απόλαυσε το hit και για φέτος: Τη  λαγάνα του Captain’s με χαρουπάλευρο, που είναι σίγουρο πως θα σε ενθουσιάσει.

Φούρνος Βενέρης

Ο φούρνος ΒΕΝΕΡΗΣ έχει τη δική του ιστορία στη λαγάνα, που ξεκίνησε πριν από τέσσερις γενιές στην Κρήτη. Από τότε και με συνεχή παρουσία πια στην Αθήνα από τη δεκαετία του 1960, πρώτα στη Νέα Σμύρνη και τα τελευταία σαράντα χρόνια στη Βούλα, τα ηνία έχει αναλάβει η τέταρτη γενιά αρτοποιών, διατηρώντας παρόλα αυτά την ίδια βασική, παραδοσιακή, οικογενειακή συνταγή. Από πολύ νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, η αγαπημένη λαγάνα με σουσάμι και μαυροκούκι βρίσκεται στα ράφια του φούρνου, έτοιμη να την απολαύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν έξι ακόμα γευστικές παραλλαγές της, για όσους ψάχνουν κάτι το διαφορετικό: Λαγάνα με γεύση κρεμμύδι, με σκόρδο, με ελιά, πολύσπορη, αλλά και λαγάνα ολικής άλεσης από αλεύρι ζέας και οκτάσπορη με ζέας, που ετοιμάζονται καθ´ όλη την διάρκεια της μέρας. Όμως εκτός από τη λαγάνα του, ο Βενέρης φημίζεται επίσης για την πεντανόστιμη λευκή -και πάντα χειροποίητη- ταραμοσαλάτα του, που μαζί με τον σιμιγδαλένιο χαλβά αποτελούν τα απόλυτα must όχι μόνο της Καθαράς Δευτέρας αλλά ολόκληρης της Σαρακοστής.

Φούρνος Θωμάς

Εδώ και σαράντα χρόνια, ο φούρνος Θωμάς ζυμώνει τη φημισμένη παραδοσιακή λαγάνα του, με την ίδια οικογενειακή συνταγή. Εκτός όμως από τη λαγάνα ο χειροποίητος σιμιγδαλένιος χαλβάς έχει επίσης την τιμητική του. Όσον αφορά τον χαλβά από ταχίνι, θα τον βρεις σε πολλές γεύσεις όπως με βανίλια, βανίλια – σοκολάτα, στέβια, πορτοκάλι, salted caramel, με αμύγδαλο και με σοκολάτα. Επιπλέον, δοκίμασε τα μηλοπιτάκια που φτιάχνονται με μαγειρεμένα μήλα, αλλά και τα σκαλτσούνια με ξηρούς καρπούς, χωρίς λάδι, αλλά και το vegan (οπότε και νηστίσιμο) κέικ με γέμιση πορτοκάλι ή σοκολάτα – καρύδα.

Φούρνος Κατσιούλης

Ο φούρνος Κατσιούλης -από τους μακροβιότερους των νοτίων προαστίων- εδώ και τέσσερις δεκαετίες φουρνίζει καθημερινά φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί. Πλέον έχει περάσει στα χέρια της δεύτερης γενιάς, η οποία συνδυάζει την παράδοση με την ανανέωση, το παλιό με το νέο. Η χειροποίητη λαγάνα του βγαίνει από πολύ νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, ενώ εκτός από την κλασική, που γίνεται ανάρπαστη, μπορείς να βρεις και ολικής. Εδώ θα βρεις επίσης χαλβά από ταχίνι και, βεβαίως, διάφορες νηστίσιμες πίτες, όπως η πατατόπιτα και η χορτόπιτα.

Kazarte

Στο Kazarte αυτή την Καθαρά Δευτέρα θα βρεις φυσικά την παραδοσιακή λαγάνα, φρεσκότατη και λαχταριστή αλλά και σε διάφορες άλλες γεύσεις, αν θέλεις να δοκιμάσεις φέτος κάτι καινούργιο. Συγκεκριμένα θα βρεις λαγάνα με λιαστή ντομάτα, με ελιά, αλλά και ολικής αλέσεως.

Ακόμη, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο χειροποίητος σιμιγδαλένιος χαλβάς είτε στην κλασική του εκδοχή, είτε σε διάφορες γεύσεις. Εννοείται ότι στις επιλογές θα υπάρχει και ο κλασικός χαλβάς είτε στην απλή του εκδοχή, είτε με σοκολάτα, σοκολάτα-cranberry, σοκολάτα-πορτοκάλι, espresso, με στέβια αλλά και με καραμελωμένο φουντούκι.

Για την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας το Kazarte μας έχει μια ακόμη έκπληξη, αφού θα έχει και φρέσκο, νηστίσιμο κανταΐφι.

Ζείδωρον by Kalogeris

Στην οδό Βορείου Ηπείρου 51 στην Άνω Γλυφάδα θα βρεις το Αρτοποιείο –Ζαχαροπλαστείο “Ζείδωρον by Kalogeris”. Εδώ, η λαγάνα παρασκευάζεται χειροποίητα, όπως τον παλιό καλό καιρό. Πέρα από την παραδοσιακή όμως, θα βρεις και λαγάνα σε ευφάνταστα σχήματα και γεύσεις (κλασική, ολικής, με καλαμπόκι, πολύσπορη, με ελιές και με πιπεριές). Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις από την πολύ μεγάλη ποικιλία σε κριτσίνια, κουλούρια, πίτες (σημείωσε την νηστίσιμη σπανακόπιτα), ελιόψωμα, μπάρες και διάφορα άλλα παρασκευάσματα -νηστίσιμα και μη- που είναι όλα χειροποίητα, δικιάς τους παρασκευής.

Τουλίπα

Στην Τουλίπα πιστεύουν πως η λαγάνα πρέπει να τρώγεται πάντα ζεστή και τραγανή, γι’ αυτό και την Καθαρά Δευτέρα φουρνίζουν από τα χαράματα συνεχώς φρέσκες λαγάνες, ώστε ό,τι ώρα κι αν περάσεις να βρεις σίγουρα μια αχνιστή να σε περιμένει. Μην ψάχνεις για ιδιαίτερες γεύσεις και περίεργες προτάσεις, εδώ θα βρεις την παραδοσιακή λαγάνα (και αν είσαι τυχερός επίσης ολικής) – αρκεί και με το παραπάνω για να σε ικανοποιήσει γευστικά, αν και σου προτείνουμε να πάρεις τουλάχιστον δύο. Άλλωστε όλοι ξέρουν πως μία λαγάνα δεν είναι ποτέ αρκετή. Δοκίμασε επίσης τις πίτες (σπανακόπιτα, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα κλπ) και τα νηστίσιμα «βελανίδια» με σοκολάτα υγείας και αμύγδαλο. Πριν φύγεις, θυμήσου ότι στην Τουλίπα φτιάχνουν τον δικό τους χαλβά Φαρσάλων αλλά και χειροποίητο σιμιγδαλένιο χαλβά (που μπορεί εύκολα να μπει στη λίστα με τα απόλυτα γλυκά της Σαρακοστής).

Έξη

Έξη, από την αρχαιοελληνική λέξη “έξις”, είναι η συνήθεια που αποκτήθηκε από την επανάληψη μιας πράξης. Και πράγματι, στα δύο πολυμορφικά μαγαζιά της Ηλιούπολης και της Γλυφάδας, έρχεσαι ξανά και ξανά, αφού εδώ θα βρεις προϊόντα σύγχρονης αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, φρέσκα σάντουιτς, κάβα και, φυσικά, καφέ για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Όσο για την Καθαρά Δευτέρα, από νωρίς το πρωί οι παραδοσιακές λαγάνες τραβάνε με τη μυρωδιά τους κάθε περαστικό ενώ στις λαχταριστές βιτρίνες είναι σίγουρο πως θα ανακαλύψεις πολλά ακόμα νηστίσιμα εδέσματα. Εκτός από την κλασική λαγάνα με σουσάμι, στο ΕΞΗ θα βρεις επίσης πολύσπορη αλλά και με ελιές και θυμάρι.

Έξη:
Σοφοκλή Βενιζέλου 88, Ηλιούπολη | Τηλ: 2109901911
Γρηγορίου Λαμπράκη 54, Γλυφάδα | Τηλ: 2109630753

Αφοί Στεργίου

Ο γνωστός φούρνος- delicatessen της Βούλας ξεκινάει να φουρνίζει τις λαγάνες του από την Κυριακή και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι τα μέσα περίπου της εβδομάδας. Οπότε το σίγουρο είναι ότι θα έχεις την ευκαιρία να ευχαριστηθείς τη λαγάνα του, που ζυμώνεται στο χέρι, με μια συγκεκριμένη τεχνική ως προς το πλάσιμο, που σύμφωνα με τον κύριο Σπύρο κάνει και όλη τη διαφορά, μαζί με το νερό που χρησιμοποιείται για το ζύμωμα. Φέτος, τη λαγάνα του Στεργίου θα τη βρεις σε τέσσερις εκδοχές: Κλασική, ολικής, πολύσπορη και γεμιστή (με λιαστή ντομάτα και πιπεριές). Την Καθαρά Δευτέρα πάντως καλύτερα είναι να βιαστείς, γιατί το αργότερο στις 4 το κατάστημα κλείνει.

Κατσαρός

Με σύμμαχό του την πολυετή εμπειρία, ο Φούρνος – Ζαχαροπλαστείο Κατσαρός στη Γλυφάδα ετοιμάζει και φέτος διάφορα λαχταριστά σαρακοστιανά καλούδια για να γιορτάσουμε την Καθαρά Δευτέρα, με πρωταγωνίστρια φυσικά τη λαγάνα του. Όλες οι λαγάνες του φτιάχνονται με προζύμι αργής ωρίμανσης. Εκτός από την κλασική τους σταρένια με 80% προζύμι, μαστίχα, μαχλέπι, γλυκάνισο και μπόλικο σουσάμι (ή και χωρίς, αν δεν σου αρέσει), θα βρεις λαγάνα ολικής αλέσεως με ή χωρίς γλυκάνισο, ολικής αλέσεως με καρύδια, σταρένια με ελιά. Ο Κατσαρός δεν σταματά όμως εδώ, αφού από το εργαστήριό του τις ημέρες αυτές βγάζει χαλβά συμιγδαλένιο με φιλέ αμύγδαλο, σκαλτσούνια λαδιού με μέλι και καρύδι, μηλόπιτα με τρεις ποικιλίες φρέσκου μήλου και αμύγδαλο και παραδοσιακό χαλβά με ταχίνι, κακάο ή αμύγδαλο. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και τα τραγανά μουστοκούλουρα με μέλι, μούστο και χυμό πορτοκαλί.

Φούρνος Δέρβας

Ο Δέρβας είναι φημισμένος στη Νέα Σμύρνη (αλλά και σε όλη την Αττική) για το θεϊκό και ολόφρεσκο ψωμί και το κουλούρι Θεσσαλονίκης του. Μοιραία λοιπόν εκεί θα βρεις μια από τις καλύτερες λαγάνες της Αθήνας που κάθε χρόνο γίνεται ανάρπαστη. Ζεστή και λαχταριστή θα βγαίνει εκείνη τη μέρα -μέχρι και αργά το απόγευμα- παραδοσιακή λαγάνα, με σουσάμι ή χωρίς. Φέτος, ο Δέρβας θα ετοιμάσει επίσης λαγάνες σε διάφορες άλλες γεύσεις, όπως αυτή με τις πολύχρωμες πιπεριές, με λιαστή ντομάτα, με ελιά και κρεμμύδι, καθώς και λαγάνα με καλαμποκάλευρο ή ολικής.

Αν πάντως θες να μην το διακινδυνεύσεις, πάρε τηλέφωνο από τις προηγούμενες μέρες, για να σου κρατήσουν μία (ή καλύτερα δύο). Όσον αφορά άλλα νηστίσιμα, φεύγοντας πάρε ένα ψωμάκι με ελιά και βεβαίως χαλβά Δραπετσώνας αλλά και Φαρσάλων.

Φούρνος Σέκκας, Πειραιάς

Με ιστορία που ξεκινά από το 1967, ο Μιχάλης Σέκκας ξεκινά τη μέρα του τα ξημερώματα, ζυμώνοντας παραδοσιακό ψωμί με αληθινό προζύμι, το οποίο στη συνέχεια ψήνει σε ξυλόφουρνο, στον μικρό φούρνο Σέκκας στον Πειραιά. Ο ίδιος ξεκίνησε να δουλεύει στους φούρνους από τα 12 του χρόνια, στο πλευρό του πατέρα του, και αυτό λέει πολλά για την ποιότητα του ψωμιού που βγαίνει καθημερινά αχνιστό. Τώρα που η Καθαρά Δευτέρα έφτασε, ο φούρνος παίρνει φωτιά κυριολεκτικά και μεταφορικά, ετοιμάζοντας πυρετωδώς παραδοσιακές λαγάνες με μαυροσούσαμο. Δοκιμασμένα θα σου πούμε ότι η λαγάνα του Σέκκα προτείνεται ιδιαίτερα για εσένα που αγαπάς την πιο αφράτη εκδοχή της. Εμπιστεύσου μας και δεν θα χάσεις.