Από πού να πάρεις τη λαγάνα σου αυτήν την Καθαρά Δευτέρα

Την Καθαρά Δευτέρα η λαγάνα και όλα τα νηστίσιμα εδέσματα, γλυκά και αλμυρά, έχουν την τιμητική τους. Εμείς συγκεντρώσαμε σε έναν αναλυτικό οδηγό του φούρνους των νοτίων που αξίζει να δοκιμάσεις για να προμηθευτείς την καλύτερη λαγάνα και όλα τα εκλεκτά προϊόντα της ημέρας.

Φούρνος Κατσιούλης

Ο φούρνος Κατσιούλης -από τους μακροβιότερους των νοτίων προαστίων- εδώ και 40 χρόνια φουρνίζει καθημερινά φρεσκοψημένο ζυμωτό ψωμί επενδύοντας στην ποιότητα της πρώτης ύλης. Πλέον ο φούρνος έχει περάσει στη δεύτερη γενιά, στον Μάριο Κατσιούλη, ο οποίος έχει συνδυάσει την παράδοση με την ανανέωση, το παλιό με το καινούριο. Εκτός από τις κλασικές επιλογές του ψωμιού, όπως είναι το βλάχικο, αυτό που δεν έχει αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου είναι η χειροποίητη λαγάνα που βγαίνει από πολύ νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας. Η λαγάνα παρασκευάζεται με πολύ καλής ποιότητας αλεύρι και σουσάμι, γι’ αυτό γίνεται ανάρπαστη, ενώ μπορείς να βρεις και ολικής. Δύο επιλογές για λαγάνα για να βάλεις στο Σαρακοστιανό σου τραπέζι φτιαγμένες με μεράκι κι αγνά υλικά. Για εσένα που θέλεις περισσότερες επιλογές σε νηστίσιμα προϊόντα θα βρεις μεταξύ άλλων σκαλτσούνια, χειροποίητο χαλβά, πατατόπιτα, χορτόπιτα, σάντουιτς και πίτσα.

Ζείδωρον by Kalogeris.

Στην οδό Βορείου Ηπείρου 51-Άνω Γλυφάδας  εδώ και ένα χρόνο λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση το πλήρως ανακαινισμένο Αρτοποιείο –Ζαχαροπλαστείο με την επωνυμία: Ζείδωρον by Kalogeris. Η πολυετής εμπειρία, η εξειδικευμένη  τεχνογνωσία και η εγκάρδια εξυπηρέτηση του προσωπικού και πάνω από όλα η ποιότητα των προϊόντων, έχουν συμβάλει στο να κερδίσει τους καταναλωτές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο φούρνο Ζείδωρον by Kalogeris η λαγάνα έχει την τιμητική της την Καθαρά Δευτέρα, καθώς παρασκευάζεται χειροποίητα, όπως τον παλιό καλό καιρό. Πέρα από την παραδοσιακή λαγάνα, μπορεί να βρει κάποιος και λαγάνα σε διάφορα σχήματα και γεύσεις όπως: ολικής, με καλαμπόκι, πολύσπορη ή σε σχήμα χταπόδι, καβούρι κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο μαγαζί θα βρει κανείς μια πολύ μεγάλη ποικιλία σε κριτσίνια, κουλούρια, πίτες, μπάρες, φλωρεντίνες και διάφορα άλλα παρασκευάσματα νηστίσιμα και μη που μπορεί να ικανοποιήσουν και τον πιο εκλεπτυσμένο ουρανίσκο, μιας και είναι όλα χειροποίητα και δικιάς τους παρασκευής.

Φούρνος Βενέρης

Ο φούρνος ΒΕΝΕΡΗΣ έχει τη δική του ιστορία στη λαγάνα, που ξεκίνησε πριν από τέσσερις γενιές στην Κρήτη. Απο τότε και με συνεχή παρουσία πια στην Αθήνα από τη δεκαετία του 1960, πρώτα στη Νέα Σμύρνη και τα τελευταία σαράντα χρόνια στη Βούλα, τα ηνία έχει αναλάβει η τέταρτη γενιά αρτοποιών, διατηρώντας παρόλα αυτά την ίδια βασική, παραδοσιακή, οικογενειακή συνταγή. Από πολύ νωρίς το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, η αγαπημένη λαγάνα με σουσάμι και μαυροκούκι, βρίσκεται στα ράφια του φούρνου έτοιμη να την απολαύσεις. Επιπλέον, υπάρχουν έξι ακόμα γευστικές παραλλαγές της, για όσους ψάχνουν κάτι το διαφορετικό: Λαγάνα με γεύση κρεμμύδι, με σκόρδο, με ελιά, πολύσπορη, αλλά και λαγάνα ολικής άλεσης από αλεύρι ΖΕΑΣ και οκτάσπορη με ΖΕΑΣ, που ετοιμάζονται καθ´ όλη την διάρκεια της μέρας, με μεράκι και αγνά υλικά. Και τι καλύτερο να συνοδεύσει τη ζεστή λαγάνα από ένα ακόμα προϊόν που παρασκευάζει ο φούρνος όλα αυτά τα χρόνια, τη λευκή χειροποίητη ταραμοσαλάτα. Τα νηστίσιμα προϊόντα όμως δεν σταματούν εκεί. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, τα αμυγδαλωτά, τα σκαλτσούνια και οι μελωμένοι λουκουμάδες καθώς και πολλές επιπλέον επιλογές, ετοιμάζονται καθημερινά. Και για το τέλος, σημειώσε πως η παραδοσιακή λαγάνα δεν θα βγει μόνο την Καθαρά Δευτέρα, αλλά θα ζυμώνεται και για τις επόμενες ημέρες.

Φούρνος Ζιάκας

Ο Γεράσιμος Ζιάκας μεγάλωσε μέσα στο φούρνο των γονιών του και η μετέπειτα επαγγελματική του πορεία φαίνεται πως ήταν μονόδρομος. Από το 1993 άνοιξε το δικό φούρνο, στην οδό λεωφόρο Αθανάτου Κωνσταντίνου 53, στην Τερψιθέα, ετοιμάζοντας καθημερινά φρέσκο ψωμί, είδη σφολιάτας, αλλά και γλυκίσματα με μεράκι και αγνά υλικά. Την Καθαρά Δευτέρα, από νωρίς το πρωί θα βρεις καλοψημένη τη χειροποίητη λαγάνα που φτιάχνεται με προζύμι και σουσάμι -παραδοσιακή συνταγή- κι έχει μεγάλη απήχηση. Επιπλέον θα βρεις λαγάνα ολικής, λαγάνα με πολυδημητριακά ή με ελιές και μια πιο ιδιαίτερη με μεσογειακά βότανα και καρυκεύματα. Στον φούρνο θα υπάρχουν επίσης πολλά σαρακοστιανά εδέσματα. Μηλοκάρυδο, μηλόπιτα με φύλλο κρούστας, οκτώ διαφορετικά νηστήσιμα κουλούρια, επιλογές σε κέικ είναι μόνο μερικές από τις ενδιαφέρουσες γλυκές προτάσεις. Από την άλλη, αν είσαι πιο πολύ του αλμυρού δοκίμασε χειροποίητες πίτες, όπως μανιταρόπιτα, πρασόπιτα, ελιόπιτα, πατατόπιτα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η εξυπηρέτηση και οι γεύσεις θα σε κάνουν να επιστρέψεις ξανά κι ξανά.

Φούρνος Θωμάς

Εδώ και σαράντα χρόνια ο φούρνος Θωμάς παρασκευάζει με τα πιο αγνά υλικά την παραδοσιακή λαγάνα που η φήμη της έχει εξαπλωθεί εκτός νοτίων προαστίων. Η παραδοσιακή λαγάνα με σουσάμι φτιάχνεται με την ίδια συνταγή από την οικογένεια όλα αυτά τα χρόνια. Τόσο για το πρωινό όσο και το τραπέζι της Σαρακοστής θα βρεις πολλές νηστίσιμες επιλογές τόσο σε γλυκά όσο και σε σφολιατοειδή. Εκτός από τη λαγάνα ο χειροποίητος σιμιγδαλένιος χαλβάς έχει την τιμητική του. Θα τον βρεις σε πολλές γεύσεις όπως με στέβια, με φράουλες, με αμύγδαλο. Επιπλέον, δοκίμασε τα μηλοπιτάκια που φτιάχνονται με μαγειρεμένα μήλα, αλλά και σκαλτσούνια με ξηρούς καρπούς και χωρίς λάδι.

 

Captain’s Bakery

Στο Captain’s Bakery, στον Άλιμο, ξέρουν πόσο σημαντικό είναι να προσφέρουν κάθε χρόνο την ίδια αξεπέραστη λαγάνα που φτιάχνεται από σουσάμι και ταχίνι με την παραδοσιακή συνταγή, αυτήν που από το 1928 χρησιμοποιούσε ο εμβληματικός φούρνος του Καπετάνιου στο Παγκράτι. Εκτός από την παραδοσιακή λαγάνα θα βρεις όμως περισσότερες επιλογές όπως πολύσπορη, καλαμποκιού, μεσογειακή, ολικής, με ελιά και, φυσικά, την ήδη διάσημη εκδοχή του Captain’s: Γεμιστή με χαλβά Δραπετσώνας. Παράλληλα, για τρίτη συνεχή χρονιά στο φούρνο θα βρεις λαγάνες πρωτότυπες και υψηλής διατροφικής αξίας,  οι οποίες δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τη Διατροφολόγο και Sports Nutrition Specialist Ιζαμπέλ Μουρατιάν. Δοκίμασε αυτή με τους σπόρους  chia, εκείνη με το αλεύρι spelt (το οποίο μπορεί να ξέρεις και ως ντίνκελ) ή απλώς απόλαυσε το hit της φετινής σεζόν: Τη νέα λαγάνα του Captain’s με χαρουπάλευρο και λιναρόσπορο, που είναι σίγουρο πως θα σε ενθουσιάσει.

 

Έξη

Στην λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου 88, βρίσκεται η Έξη ένα πολυμορφικό μαγαζί για κάθε ώρα της ημέρας. Από νωρίς το πρωί μπορείς να πάρεις τον καφέ σου ή όποιο ρόφημα επιθυμείς για να ξεκινήσεις την ημέρα σου, να καθίσεις στα τραπεζάκια για να δοκιμάσεις τις προτάσεις του brunch, να πάρεις το ψωμί σου με πάνω από 20 διαφορετικές ζύμες και το βράδυ να πιείς ένα Aperitivo μετά τη δουλειά.  Την Καθαρά Δευτέρα φυσικά κι έχεις λόγους για να πας μέχρι εκεί. Από νωρίς το πρωί θα βγάζει παραδοσιακές λαγάνες, αλλά κι εκλεκτά νηστήσιμα εδέσματα. Όλα τα προϊόντα που βγαίνουν καθημερινά παρασκευάζονται με αγνές πρώτες ύλες για να φτάσουν φρέσκα στον κάθε καταναλωτή.