X

Χαλάνδρι: Τα εστιατόρια που αγαπάμε (και πάμε ξανά και ξανά)

Εδώ οι κουζίνες είναι πάντα ζεστές. Ανεβαίνουμε στο Χαλάνδρι και προτείνουμε δώδεκα εστιατόρια που θα αφεθείς στις "λυτρωτικές" γεύσεις τους χωρίς αναστολές και χωρίς τύψεις.

Share this

Η παράδοση ετών στις «καλές κουζίνες» του Χαλανδρίου καλά κρατεί και μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις νέες αφίξεις εστιατορίων αλλά και την ανανέωση στο μενού των παλιών και αγαπημένων. Τα δώδεκα εστιατόρια που ακολουθούν, επιβεβαιώνουν ότι δικαίως το Χαλάνδρι βρίσκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας των γεύσεων και στις πρώτες επιλογές όσων ξέρουν να εκτιμούν το καλό φαγητό.

Alio

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALIO (@alio.restaurant)

Οι ιταλικές γεύσεις με διαφορετική προσέγγιση (alio=αλλού, μια άλλη κατεύθυνση), όπως συστήνεται το ιταλικό εστιατόριο του σεφ Γιάννη Λουκάκου στο Χαλάνδρι. Το Alio σε καλωσορίζει σε μια υπέροχη μονοκατοικία με κήπο και κλέβει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή. Η εκδοχή της αυθεντικής ναπολιτάνικης πίτσας, που πρώτα σου «γαργαλάει» τη μύτη η λαχταριστή μυρωδιά του ξεροψημένου ζυμαριού στο στεφάνι και μετά γεύεσαι την ανάλαφρη, αφράτη, πεντανόστιμη γέμισή της, αποτελεί την απόλυτη γευστική εμπειρία. Ενώ τα ζυμαρικά σερβιρισμένα al dente «δένουν» υπέροχα με τις νόστιμες σάλτσες, το τυρί, το κρέας, τα ψαρικά, τα λαχανικά και τέρπουν τον ουρανίσκο. Ξεχωρίσαμε και προτείνουμε : vitello tonnato λεπτές φέτες μοσχάρι γάλακτος, φύλλα ρόκας, αφράτη σάλτσα τόνου, τηγανητή κάπαρη & γλυκό λεμόνι, linguini gamberi με γαρίδες, ντομάτα San Marzano, κολοκύθι, φρέσκα βότανα & λεμόνι, salti bocca alla romana λεπτές φέτες μοσχάρι γάλακτος, προσούτο Πάρμας, τηγανητά νιόκι & σάλτσα με καβουρδισμένο βούτυρο, φασκόμηλο & λεμόνι, pizza prosciutto e fungi ντομάτα San Marzano, φρέσκα μανιτάρια, προσούτο Πάρμας, παρμεζάνα & λάδι τρούφας.

Mυστικός Κήπος

Αν και μετράει λίγα χρόνια ζωής, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και εκτός Χαλανδρίου, πλέον ο κήπος μόνο μυστικός δεν είναι, αντιθέτως αποτελεί ένα από τα μεζεδοπωλεία με τους πιο ένθερμους υποστηρικτές από όλη την Αττική και όχι άδικα. Ο Μυστικός Κήπος επιβεβαιώνει αυτό που χρόνια ακούμε, ότι όταν ένα εστιατόριο είναι καλό, η φήμη του εξαπλώνεται και κατακτά το κοινό του, όπου και αν βρίσκεται. Όπερ και εγένετο! Διότι αν δοκιμάσεις μια φορά τις γευστικές προτάσεις του Μυστικού Κήπου θα εθιστείς και θα το επισκέπτεσαι συνέχεια. Στα must του μαγαζιού είναι η φάβα με χέλι Άρτας, ο γαύρος μαρινάτος σε μπρουσκέτα με μους ταραμά, ο καβουρμάς Κομοτηνής, η τηγανιά μανιταριών με θυμάρι και λάδι τρούφας, τα αλμυρά κανταϊφάκια με παστουρμά, οι τηγανιτοί γίγαντες με σκορδαλιά ντομάτας και φυσικά το γκερεμέζι που είναι πρόβειο μαλακό τυρί με πικάντικη σάλτσα και μαρμελάδα μελιτζάνας.

Hide & Seek

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hide & Seek (@hideandseekathens)

 

Αν και βρίσκεται επί της λεωφόρου Κηφισίας το Hide & Seek πρέπει να το ψάξεις. Αναζητάς τη μικρή, εμβληματική πόρτα που σε οδηγεί σε μια κρυμμένη Εδέμ, σε μια  πραγματική όαση με φοίνικες, κάκτους, καστανιές και ακακίες, στην «άλλη» πλευρά της πόλης! Ο υπέροχος κήπος του Hide & Seek σου φτιάχνει τη διάθεση με το πρώτο καλωσόρισμα. Ένα all day spot κατάλληλο και για επαγγελματικές συναντήσεις. Από το πρωί μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου, το brunch, στη συνέχεια και μέχρι το βράδυ υπέροχα cocktails και ένα προσεγμένο και δημιουργικό μενού από τον executive chef Γιάννη Λιόκα. Ανάμεσα στα υπέροχα πιάτα δοκιμάσαμε και προτείνουμε το βοδινό φιλέτο ταρτάρ με καπνιστή πάπρικα, παλαιομένη παρμεζάνα, horse radish και τραγανό φαγόπυρο, tagliatelle μοσχαρίσια μάγουλα γάλακτος κρέμα gorgonzola και αρώνια, σολομό με kale, γλυκοπατάτα και σάλτσα σόγια πορτοκάλι, μαύρο χοίρο με chutney καπνιστής πανσέτας και υφές σελινόριζας και για το τέλος μην ξεχάσετε το ονειρεμένο tiramisu με cremeux baileys και καβουρδισμένο φουντούκι.

Casa del Toro

Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το Σπίτι του ταύρου, δέκα χρόνια απόλυτης γαστριμαργικής κρεατοφαγίας υψηλής ποιότητας.  Η αρχοντική μονοκατοικία στις παρυφές της Ρεματιάς Χαλανδρίου και επί του οδικού άξονα που οδηγεί στην Πεντέλη, είναι ο απόλυτος προορισμός για εκείνους που αγαπούν το κρέας, τα αρώματά του, τις άριστες κοπές του, τα πολυεπίπεδα ψησίματά του και το άψογο σερβίρισμα.  Picanha, Osso buco, T-bone steak, tomahawk rib-eye, tagliatta pepper είναι οι κεντρικές επιλογές πάνω στις οποίες ο σεφ συνθέτει τα απογειωτικά πιάτα του. Μια εξίσου ενημερωμένη ποικιλία κρασιών συνοδεύει τη μοναδική εμπειρία στο Casa del Toro.  Ενας καταπράσινος κήπος τέλος ετοιμάζεται να υποδεχθεί την άνοιξη.

Μαύρος Χοίρος

Στο κεντρικότερο σημείο του Χαλανδρίου, ένας Μαύρος Χοίρος, άλλαξε τον χάρτη  γευστικής δημιουργίας και έμπνευσης της πόλης. Ένα όνομα με ρίζες και αναφορές στη διατροφή των Αρχαίων  Ελλήνων, αφού η ιστορία συναντά τους μαύρους χοίρους να ζουν στις πλαγιές του Ολύμπου. Προσαρμοσμένος στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, ο “άγνωστος” αυτός χοίρος αποτελεί ισχυρή βάση στο μενού του καταστήματος.

Στην άνετη και φωτεινή σάλα του Μαύρου Χοίρου, καθώς και στα τραπεζάκια που απλώνονται σχεδόν όλο τον χρόνο στον πλακόστρωτο πεζόδρομο της  πλατείας οι γεύσεις εναλλάσσονται και απογειώνουν τις αισθήσεις.

Πολύχρωμες δροσερές σαλάτες και  επιλεγμένα ορεκτικά μας εισάγουν στις συναρπαστικές συνταγές του Στιφάδου και του Κλέφτικου μαύρου χοίρου. Στις κορυφαίες επιλογές, Νιόκι με κρέμα τρούφας, μανιτάρια και καρύδια, Μοσχαράκι και Κοτόπουλο στη Βέργα, ενώ σταθερά στο μενού υπάρχει χώρος και άρωμα θαλασσινών προτάσεων.

Avancai

Εμφανίστηκε δυναμικά και κέρδισε αμέσως το κοινό του Χαλανδρίου και όχι μόνο, με τη Λατινοαμερικάνικη κουλτούρα του. Το Avancai στο Χαλάνδρι υπόσχεται στον επισκέπτη του ένα περιπετειώδες, γευστικό ταξίδι στην Αργεντική, στη Βραζιλία, στο Περού, στο Μεξικό. Το εντυπωσιακά μελετημένο μενού, με τις δημιουργικές εκπλήξεις του, κερδίζει αμέσως τους λάτρεις της έθνικ κουζίνας.Το Avancai ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί με ιδιαίτερες προτάσεις για πρωινό και brunch. Συνεχίζει το μεσημέρι με σαλάτες και απολαυστικά κυρίως πιάτα και λαχταριστά γλυκά. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Tiki Cocktails που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Λατινοαμερικάνικης κουλτούρας με βάση το ρούμι, την τεκίλα, την κασάσα τα οποία σερβίρονται σε χρωματιστά κεραμικά ποτήρια. Υποκύψτε στην απόλαυση μιας Mexican Quinoa salad με καλαμπόκι, κράνμπερι, μεξικάνικο λευκό τυρί, ενός Havana Frita Burge rμε μοσχαρίσιο μπιφτέκι, iceberg, cheddar, πικάντικη σάλτσα πιπεριάς και σπιτική μαγιονέζα, ενός Burrito Chili con Carne με κόκκινα φασόλια, πιπεριά jalapeno και τυρί cheddar, μιας Paella Barca με ρύζι Bomba  με κοτόπουλο, λουκάνικο Chorizo, γαρίδες, μύδια, σαφράν και λαχανικά.

Lollo’s Atene

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lollosatene (@lollosatene)

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το ιταλικό εστιατόριο Lollos στην Αντίπαρο, δημιουργήθηκε και το έτερο αδελφάκι του στο Χαλάνδρι. Μακριά από το κέντρο του Χαλανδρίου, σε μια νεοκλασική μονοκατοικία με κήπο με μια μεγάλη ημικυκλική βεράντα και μια κομψή, φωτεινή σάλα με πινελιές του πράσινου-λαδί και του λευκού με comfort άποψη, έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια το Lollos και παραδίδει μαθήματα αυθεντικής ιταλικής κουζίνας. Η φήμη του για το εξαιρετικό φαγητό που σερβίρει, διαδόθηκε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα η αναμονή στις κρατήσεις να είναι αναπόφευκτη.Το μενού είναι εκτενές και ιδιαίτερο, με έμφαση στην πίτσα ή pinsa όπως ονομάζεται η οβάλ, ιδιαίτερα λεπτή, τραγανή, ανάλαφρη και «αεράτη» ζύμη της. Μερικές από τις ιδιαίτερες προτάσεις είναι : Melanzane alla parmigiana στο φούρνο με σάλτσα τομάτας, mozzarella, parmigiano, βασιλικό, Tomino caldo λιωμένο τυρί τομίνο τυλιγμένο με speck tirolese, Papalina σπαγγέτι με αυγό, pecorino romano, parmigiano, guanciale, κρέμα γάλακτος, Pinse funghie Prosciutto με σάλτσα τομάτας, mozzarella, φρέσκα μανιτάρια,prosciutto di Parma.

Fishαλίδες

Με μότο «Το ταξίδι ξεκινά από τη θάλασσα και τελειώνει στο πιάτο σας» συστήθηκαν οι Fishαλίδες πριν από μερικά χρόνια στο κοινό του Χαλανδρίου. Με την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών, τα φρέσκα ψάρια και τις πεντανόστιμες gourmet προτάσεις του, απόκτησε πολύ γρήγορα ένθερμους υποστηρικτές από όλη την Αττική. Στις Fishαλίδες σερβίρεται καθημερινά ψάρι που μυρίζει θάλασσα συνοδευόμενο από φρέσκες πολύχρωμες σαλάτες και ιδιαίτερες προτάσεις ορεκτικών. Ο χώρος θυμίζει κυκλαδίτικο νησί αφού στη διακόσμηση συναντιούνται το γαλάζιο της θάλασσας με το μπλε του ουρανού καθώς και νησιώτικα τοπία στους τοίχους. Η δυσκολία έγκειται στο τι να πρωτοδιαλέξεις ανάμεσα στις ελκυστικές προτάσεις του μενού. Μεταξύ αυτών υπάρχουν η Αθηναϊκή σαλάτα “Fishαλίδες” με φιλετάκια ψαριού, πατάτες baby, καρότο, κάπαρη Κύθνου και μαγιονέζα, τα Φιλετάκια γαύρου μαρινέ με πεπεροντσίνο και σχοινόπρασο, η Τριλογία ταραμά, με λευκό ταραμά, ταραμά παντζαριού και ταραμά με μελάνι σουπιάς και τριμμένο αυγοτάραχο, τα Χειροποίητα Παριανά γαριδοπιτάκια με τραγανό φύλλο κρούστας, αρωματισμένη κρέμα τυριού, γαρίδες και coulis πιπεριάς Φλωρίνης, το Σαγανάκι πεσκανδρίτσας με σάλτσα λεμονάτης μουστάρδας και σπαράγγια, Λαβράκι ψημένο σε κρούστα αλατιού με βραστά λαχανικά.

Τα Λαλάγγια

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Τα Λαλάγγια (@ta_lalaggia)

Όπως μπορεί κάποιος να εικάσει από τον τίτλο πρόκειται για Μανιάτικο μεζεδοπωλείο που έχει εγκατασταθεί στο Χαλάνδρι με σκοπό να μυήσει, στο κοινό που «ψάχνεται», τις παραδοσιακές μανιάτικες γεύσεις. Με συνταγές βγαλμένες από τα συρτάρια των γιαγιάδων, τα Λαλάγγια σερβίρουν πιάτα αλλιώτικα από όσα έχουμε γνωρίσει ως τώρα. Πρωτοστατούν τα φρέσκα, αγνά, ντόπια υλικά όπως το ελαιόλαδο και οι ελιές, τα λαχανικά, το σύγκλινο, το τυρί, το πορτοκάλια, αρμονικά συνδυασμένα για το βέλτιστο αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε τις Τσουχτές με καβουρδισμένη μυζήθρα και αυγό, τη Μπερδεμένη ιστορία με χοιρινό ,κοτόπουλο, λουκάνικο, τον Καγιανά με σύγκλινο Μάνης, τη Γουρουνοπούλα Καλαμάτας και φυσικά τα Λαλάγγια. Τα Λαλάγγια σερβίρουν τον Χειμώνα σε μια ζεστή, παραδοσιακή σάλα με ξύλινη επένδυση και το Καλοκαίρι σ’έναν ολόδροσο κήπο κάτω απ’τον έναστρο ουρανό.

Pink Elephant

Λιλιπούτειο, πολύχρωμο και πολύ «ινδικό» το Pink Elephant που αν και πολύ καλά κρυμμένο σ’ένα αδιέξοδο δρομάκι του Χαλανδρίου, οι ένθερμοι υποστηρικτές της έθνικ κουζίνας το έχουν ανακαλύψει. Η σαγηνευτική μυρωδιά των σπάνιων μπαχαρικών και των εξωτικών φρούτων που σε αφοπλίζει μπαίνοντας, μαζί με τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα και το παιχνίδι των χρωμάτων σε μεταφέρουν στον κόσμο της Ανατολής. Οι αυθεντικές, ινδικές γεύσεις του Pink Elephant παρασκευάζονται στο tandoor, τον παραδοσιακό ινδικό πήλινο φούρνο με κάρβουνα. Το χρώμα συνοδεύει και τα πιάτα, αφού από το σερβίτσιο μέχρι το ίδιο το φαγητό η παλέτα είναι απεριόριστη. Στο Pink Elephant δεν θα βρεις μόνο τα παραδοσιακά ινδικά καυτερά πιάτα αλλά και άλλες κρεμώδεις, φρουτώδεις και δροσερές γεύσεις, ανάλογα με την  προτίμησή σου, χειμώνα καλοκαίρι. Μερικές προτάσεις είναι : Chicken Tikka Masala το κλασικό κοτόπουλο με τη χαρακτηριστική κόκκινη σάλτσα ντομάτας, αμύγδαλου και κρεμμυδιού, Cheese and Potato Naan, πίτα με γέμιση από ινδικό τυρί και πατάτες, Tandoori Grilled Chicken Salad, φιλέτο κοτόπουλο tandoori με πράσινα λαχανικά, ντομάτα και αγγούρι σε ελαφρύ dressing, Saag Panner κύβοι φρέσκου τυριού με φύλλα μουστάρδας και σπανάκι, σε σάλτσα πικάντικων μπαχαρικών, Til Mil Jheenga μεγάλες γαρίδες (KingPrawns) με μαρινάδα σκόρδου και ινδικών μπαχαρικών.

Μπακαλοταβέρνα

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mpakalotaverna (@mpakalotaverna)

Το ταξίδι των απόλυτων ελληνικών γεύσεων έχει υποχρεωτική στάση στη Μπακαλοταβέρνα του Χαλανδρίου.

Συνταγές γιαγιάς, αρώματα Κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού, απλές μαγειρικές συνήθειες, μεζέδες, πίτες και πιάτα για κάθε γούστο, τιμές τίμιες και παρέες, μόνο παρέες, χωρίς όριο ηλικίας.

Κρυμμένη, πολυεπίπεδη και φασαριόζικη “κατοικεί” στο κέντρο του πεζόδρομου της Θουκυδίδου. Τραπεζάκια έξω χειμώνα – καλοκαίρι, κάτω από πυκνά φυλλώματα, μια μικρή αυλή με γεράνια, ένα ταρατσάκι με κυκλαδίτικο χρώμα και ένας εσωτερικός χώρος, που μοιάζει με παραδοσιακό καφενείο της ορεινής Ελλάδας προηγούμενων δεκαετιών, ιχνογραφούν τον πίνακα της πιο ζωντανής Μπακαλοταβέρνας της πόλης.

Κρατήσεις εδώ δεν υπάρχουν από άποψη, καθώς τα τραπέζια εναλλάσσονται διαρκώς και όπως τονίζουν με σιγουριά, οι χαμογελαστοί σερβιτόροι “δώστε μας 5 λεπτά και θα καθίσετε”.

Το Βραστό

 

View this post on Instagram

 

A post shared by To Vrasto (@to_vrasto)

Μακρυά από το θορυβώδες κέντρο του Χαλανδρίου, στα στενά του Πολυδρόσου μια κρυμμένη όαση γεύσεων, με ιστορία μεγαλύτερη των 50 ετών, γοητεύει σταθερά τους πελάτες της. Όσοι άλλωστε ξεκινούν ως πελάτες στο Βραστό, γίνονται στη συνέχεια φίλοι αφού πάντα επιστρέφουν ξανά και ξανά.

Με το πανέμορφο αίθριο – δημιουργική αυλή του καταστήματος, κάτω από πλούσιες φυλλωσιές, αριστοτεχνικά εναρμονισμένες, ισορροπεί ένα πλούσιο μενού με επιλεκτικές καθημερινές προσθαφαιρέσεις πιάτων. Ανάμεσά τους, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει μια από τις πολύχρωμες εποχικές σαλάτες, τις ζυμωτές πίτες ημέρας, το καλοψημένο κοντοσούβλι σε βέργα, το γευστικό κότσι, ούτε βέβαια και την περίφημη βραστή κρεατόσουπα, σπεσιαλιτέ και παράδοση του Βραστού, τρεις γενιές πλέον.