Ναπολιτάνικη πίτσα στην Αθήνα: Οι διευθύνσεις για να την απολαύσεις στα καλύτερά της

Summer In The City

Πού θα δοκιμάσεις πίτσα σαν να είσαι στη Νάπολη αλλά και νόστιμες εκδοχές που παρεκκλίνουν του κλασικού: Δοκιμάσαμε και προτείνουμε τις καλύτερες ναπολιτάνικες πίτσες της Αθήνας. [Hint: Κάποιες από αυτές βρίσκονται στα νότια προάστια]

Share this

Μαλακό, λεπτό ζυμάρι που ψήνεται σε ξυλόφουρνο, μετρημένα, αυθεντικά υλικά και απλότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ναπολιτάνικης pizza. Με καταγωγή από τη Νάπολη, όπως μαρτυρά το όνομά της, αυτό το στυλ πίτσας παρασκευάζεται με απλά υλικά: μία βασική ζύμη (νερό, αλεύρι, αλάτι και φρέσκια μαγιά) που ανοίγεται με το χέρι και δεν έχει μεγάλη διάμετρο και προϊόντα που προέρχονται συνήθως από την Καμπανία – ωμές ντομάτες, φρέσκια mozzarella, ελαιόλαδο και βασιλικό. Η πίτσα πρέπει να διπλώνεται εύκολα με το χέρι και η καλοψημένη ζύμη να έχει τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες με πολύ λίγο κάψιμο στις άκρες. Σήμερα, υπάρχουν φυσικά οι πιστοί οπαδοί της «αυθεντικότητας» αλλά η αλήθεια είναι πως αρκετοί chefs επιλέγουν να κινηθούν πιο ελεύθερα, παρουσιάζοντας τις δικές τους εκδοχές για τη ναπολιτάνικη pizza.

Η αγάπη τους για την κουζίνα του ιταλικού νότου, η ανάγκη για πειραματισμό και η ελευθερία της μαγειρικής υπερτερούν της παράδοσης, δίνοντας τελικά σε όλους εμάς την ευκαιρία να γευτούμε πίτσα ναπολιτάνικου στυλ αλλά με γερές δόσεις δημιουργικότητας. Για την παρακάτω λίστα, το ζητούμενο ήταν πάνω από όλα η γεύση, τα ποιοτικά υλικά και φυσικά το ζυμάρι, χωρίς αυστηρές ταμπέλες. Έτσι, θα βρεις άκρως αυθεντικές επιλογές, αλλά και πιο σύγχρονες εκδοχές που βασίζονται όμως στη ναπολιτάνικη φιλοσοφία. Avanti!

Granello, Σύνταγμα

Granello σημαίνει κόκκος και στην περίπτωση αυτής της μικρής pizzeria, μετράει κάθε ένας ξεχωριστά για να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό ζυμάρι που κάνει τη διαφορά στη συνολική εμπειρία. Σε ένα ιστορικό κτίριο του 1865, στην καρδιά της Αθήνας, σε έναν λιτό και καλαίσθητο χώρο, η αυθεντική ναπολιτάνικη φιλοσοφία της πίτσας συνδυάζεται με παραδοσιακά ολόφρεσκα υλικά από την Ιταλία και από μικρούς παραγωγούς στην Ελλάδα, τους καλύτερους στο είδος τους. Ο custom ξυλόφουρνος έχει έρθει από τη Νάπολη και η ομάδα του Granello, με επικεφαλής τον Κυριάκο Λιοδάκη, παρασκευάζει καθημερινά ναπολιτάνικη πίτσα, με φυσική και αγνή προζύμη, που ωριμάζει για 48 ώρες πριν γίνει μία από τις 14 ιδιαίτερες αλλά και παραδοσιακές πίτσες που βρίσκεις στο μενού.

Mario & Luigi – The Eatalians, Ηλιούπολη

Δύο παιδικοί φίλοι (ο Σπύρος Αργυρίου και ο Αντώνης Βαρδάλος) ένωσαν την αγάπη τους για την ιταλική γαστρονομία, ταξίδεψαν από το Μιλάνο έως τη Νάπολη, συνδύασαν την τέχνη της ιταλικής κουζίνας και την ελληνική φιλοξενία και δημιούργησαν το Mario & Luigi, ένα εστιατόριο που μετρά οκτώ μήνες ζωής στην Ηλιούπολη.

Εδώ, η pizza ψήνεται στον ξυλόφουρνο και υπεύθυνος για τη συνταγή της είναι ο chef Νίκος Σωτηρόπουλος. «Όταν ψηθεί το ζυμάρι – φτιαγμένο σε 75% υγρασία- δημιουργεί ένα μαλακό φουσκωμένο στεφάνι, με τραγανή υφή λεπτής κρούστας. Ο κατάλληλος συνδυασμός για να απολαύσεις τις ποιοτικές πρώτες ύλες που βρίσκονται στο εσωτερικό του» λένε οι ειδικοί. Κρέμα τρούφας, παρμεζάνα, φρέσκος βασιλικός, σάλτσα san Marzano είναι μόλις μερικά από τα λαχταριστά υλικά που στολίζουν την πίτσα, που σε αυτό το μαγαζί χρίζει πριγκιπικής μεταχείρισης.

Alio, Χαλάνδρι

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALIO (@alio.restaurant)

Με την υπογραφή των Γιάννη, Παναγιώτη Λουκάκου και Άκη Βαρθαλάμη, το Alio στο Χαλάνδρι έχει κατακτήσει τις καρδιές όσων αγαπούν τη ναπολιτάνικη πίτσα στην πιο γνήσια εκδοχή της, αλλά και όχι μόνο, μέσα από ένα πλούσιο μενού που εξυμνεί την ιταλική κουζίνα.

Στον κατάλογο θα βρεις γύρω στις 8 επιλογές πίτσας με αυθεντικά υλικά της Ιταλίας, όπως η Prosciutto με ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα, προσούτο Πάρμας, φύλλα ρόκας και flakes παρμεζάνας, αλλά και η Pesto Genovesse με μοτσαρέλα, prosciutto cotto, ντοματίνια, πέστο βασιλικού, φύλλα ρόκας και σάλτσα ντομάτας.

Alio Pizzeria, Χαλάνδρι

Τόσο πολύ αγαπήθηκε η πίτσα του Alio που η ομάδα του αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μαγαζί αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτή. Ο λόγος για το Alio Pizzeria, το λίγο πιο street food “αδελφάκι” του Alio, επίσης στο Χαλάνδρι. Στο μικρό του μπαλκονάκι με τα ξύλινα παγκάκια, μπορούμε να απολαύσουμε λαχταριστή ναπολιτάνικη πίτσα, αλλά και να την πάρουμε για το σπίτι.

Napul'é Italian Comfort Food, Βάρη

Σε μία τρατορία που υπηρετεί ως επί το πλείστον την ιταλική κουζίνα, η πίτσα έχει εξέχουσα θέση. Η Μάγκυ Ταμπακάκη δίνει τα εύσημα στον pizzaiolo και σύζυγό της Francesco Ciccio, ο οποίος ευθύνεται για τη λεπτή και ελαφρώς τραγανή ζύμη που στολίζεται με παραδοσιακά ιταλικά υλικά. «Το ζυμάρι θέλει το πάσο του» λέει η Μάγκυ, προσθέτοντας ότι για την παρασκευή του χρησιμοποιούν μόνο φυσικό προζύμι, ενώ απαιτείται ξεκούραση 48 ωρών. «Έχουμε μικρή διαθεσιμότητα σε pizza και μπορείτε να καταλάβετε το γιατί. Για να γίνει η ζύμη θέλει μία διαδικασία και χρόνο» εξηγεί και μας βάζει στο νόημα. «Ξεχωρίζω τη Bufalina, αλλά αν θέλει κάποιος να δοκιμάσει αυθεντική ναπολιτάνικη pizza, τότε είναι η Marinara με σάλτσα ντομάτας, ρίγανη και σκόρδο».

La Ricotta, Νέα Σμύρνη

 

View this post on Instagram

 

A post shared by la Ricotta Athens (@laricottaathens)

Το La Ricotta άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγους μήνες στη Νέα Σμύρνη, με την υπογραφή του Μάρκο Τζεναμπόνι, που μάθαμε από το Bella Napoli στο Νέο Κόσμο.

Kαι εδώ φυσικά η ναπολιτάνικη πίτσα έχει την τιμητική της. Θα έχεις να επιλέξεις μέσα από έναν λιτό κατάλογο, ο οποίος όμως κρύβει πίτσες νόστιμες, που δεν θα είναι ποτέ φορτωμένες με πολλά υλικά, για να μπορείς να αισθάνεσαι όλες τις γεύσεις, όπως πρέπει.

«Το La Ricotta είναι λίγο πιο elegant. Ο κόσμος θα διαπιστώσει επίσης πως δεν κάνουμε ελληνο-ιταλικό στυλ κουζίνας, αλλά καθαρά ιταλικό», εξηγεί στο NouPou ο Μάρκο Τζεναμπόνι.

Tre Sorelle, Παγκράτι


Το Tre Sorelle βρήκε πριν από λίγα χρόνια τη θέση του στον ολοένα αναπτυσσόμενο τότε δρόμο της Αρχελάου κι έκτοτε αυτή η κομψή pizzeria του Παγκρατίου αποτελεί αγαπημένο προορισμό για pizza και cocktails. Το μενού μαζεμένο και μικρό εξαρχής, προσφέρει 4-5 επιλογές σε πολύ νόστιμες και πληθωρικές σαλάτες, με την πίτσα να παίρνει τη σκυτάλη. Ωραία επιλογή η Tartufo με φρέσκια μοτσαρέλα, τρούφα, ντοματίνια, βουβαλίσια μοτσαρέλα και βασιλικό και η Diavola, με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, τσορίθο και σαλάμι βετριτσίνα.

Νάπολη 1121, Χαλάνδρι

Το Nάπολη 1121 μπήκε πρόσφατα στη λίστα με τα αγαπημένα spots για αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα και ήδη διαγράφει δυναμική πορεία, και καθόλου άδικα. Άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο στο Χαλάνδρι και από τότε φτιάχνει καθημερινά αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα που ψήνεται σε ξυλόφουρνο και παρασκευάζεται με φυσικό προζύμι που ωριμάζει 48 ώρες.

Κάποιες από τις επιλογές που ξεχωρίσαμε είναι η πίτσα Μπολονέζ με σάλτσα κιμά, μπεσαμέλ, παρμεζάνα και φρέσκο κρεμμύδι και η Ταρτουφάτα με σάλτσα μαύρης τρούφας, πανσέτα, μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Και κάπως έτσι, το ταξίδι στη Νάπολη ξεκινά, απλώς φτάνοντας μέχρι το Χαλάνδρι.

Pizzaslut, πλατεία Καρύτση

Όμορφες ιδέες μπορούν να γεννηθούν σε καιρούς κρίσης, όπως είναι και η πανδημία, και το Pizzaslut είναι μία από αυτές. Ορμώμενη από την ανάγκη για δημιουργία και την αγάπη για την pizza, η ομάδα του γνώριμου και επιτυχημένου Pairidaeza, έστησε μία pizzeria που λειτουργεί αυτόνομα από το ήδη υπάρχον μαγαζί. Με όνομα που παραπέμπει σε μία σχέση πάθους με την pizza, το Pizzaslut προτείνει τους δικούς του συναρπαστικούς συνδυασμούς πάνω σε ζυμάρια που φτιάχνονται από το μηδέν με φρέσκια μαγιά. Στόχος του pizzaiolo είναι να έχει το δικό του προζύμι σε βάθος χρόνου – όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, ένα προζύμι ταΐζεται και μεγαλώνει.

Το όραμα της ομάδας του Pizzaslut είναι να προτείνει μία νέα γευστική εμπειρία μέσα από αναπάντεχους συνδυασμούς, πάντα με γνώμονα την ποιότητα. «Πιστεύουμε ότι ο καθένας θα βρει τη δική του αγαπημένη γεύση» λένε οι ίδιοι κι έχουμε κάθε λόγο να συμφωνήσουμε μαζί τους.

Peccati Di Gola, Γλυφάδα


Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχοντας γυρίσει όλο τον κόσμο, o Vicenzo και η Dia αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους τη Νέα Υόρκη και να ανοίξουν το επιτυχημένο Dolce Vita στη Μύκονο. Η φήμη του εστιατορίου έφτασε μέχρι τον Οδηγό Michelin, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κολωνάκι ως Dolce Vita Elite. Έχοντας κληρονομήσει από τους γονείς τους όλη τη γνώση και την αγάπη για την ιταλική κουζίνα, οι Naomi και Talita συνεχίζουν το γαστρονομικό ταξίδι τους μέσα από το Peccati Di Gola στη Γλυφάδα.

Το Peccati Di Gola αποτελεί έναν φόρο τιμής των δύο αδερφών στους γονείς τους και στη γαστρονομική παρακαταθήκη τους. Εδώ, απολαμβάνεις αυθεντικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας και φυσικά pizza. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προετοιμασία, με το ζυμάρι να παίρνει τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να ωριμάσει, καθώς επίσης και την απαραίτητη υγρασία για να ενυδατωθεί. Εκτός από τις νόστιμες και απλές Margherita και Caprese, αξίζει να δοκιμάσεις και πιο πληθωρικές επιλογές όπως οι Melanzane & Straciatella, Carpaccio & Tartufo και Crudo & Asparagi.

Totonno Pizzeria Napoletana, Χαλάνδρι

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Totonno Pizzeria (@totonnopizzeria)

Μία λεπτή ζύμη με πιο χοντρό γείσο, ζουμερή και αέρινη, που ωριμάζει για 72 ώρες με αλεύρι που έρχεται από τους μύλους 5 Stagioni της Ιταλίας απολαμβάνει όποιος επισκέπτεται το Totonno. Γνωρίζοντας ήδη πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο χρόνος και η ενυδάτωση στην προετοιμασία της τέλειας pizza, αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ η ζύμη ωριμάζει για 72 ώρες και το ποσοστό υγρασίας είναι 75%.

Το Totonno έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομά του με τη ναπολιτάνικη κουζίνα. Είναι η 12ετής εμπειρία του ομίλου στον χώρο της ιταλικής κουζίνας, τα εκπαιδευτικά ταξίδια και τα πολλά σεμινάρια δίπλα σε καταξιωμένους Ναπολιτάνους pizzaiolo που συντέλεσαν στην επιτυχία του εστιατορίου, αλλά και οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Τα πυρότουβλα για τον ξυλόφουρνο έχουν έρθει από τον Βεζούβιο, ενώ όλα τα υλικά προέρχονται από διάφορες πόλεις της Ιταλίας, όπως η σάλτσα ντομάτας που ταξιδεύει από το Casalnuovo της Καμπανίας. Πέρα από την εξασφάλιση των καλύτερων πρώτων υλών όμως, το μεγαλύτερο μυστικό στην επιτυχία του Totonno είναι το πάθος για την ιταλική κουλτούρα. Ο Αντώνης Πανταζής, το πρόσωπο πίσω από το μαγαζί, είναι λάτρης της ιταλικής κουζίνας και φίλος του ιταλικού κρασιού. Ο ίδιος ταξιδεύει στη γειτονική χώρα, όπου και επιλέγει από πρώτο χέρι τις καλύτερες πρώτες ύλες και τις φέρνει στην Ελλάδα. Η 12ετής εμπειρία του στην ιταλική κουζίνα και το πάθος του για την εν λόγω κουλτούρα, τον οδήγησαν στην δημιουργία μίας «οικογένειας» ιταλικών εστιατορίων με πρωταγωνιστές το Totonno, το La Gratella στο Χαλάνδρι και στο Ναύπλιο και το Il Porto επίσης στο Ναύπλιο.