Ναπολιτάνικη πίτσα στην Αθήνα: Οι διευθύνσεις για να την απολαύσεις στα καλύτερά της

Πού θα δοκιμάσεις πίτσα σαν να είσαι στη Νάπολη αλλά και νόστιμες εκδοχές που παρεκκλίνουν του κλασικού: Δοκιμάσαμε και προτείνουμε τις καλύτερες ναπολιτάνικες πίτσες της Αθήνας. [Hint: Κάποιες από αυτές βρίσκονται στα νότια προάστια]

Share this

Μαλακό, λεπτό ζυμάρι που ψήνεται σε ξυλόφουρνο, μετρημένα, αυθεντικά υλικά και απλότητα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της ναπολιτάνικης pizza.

Με καταγωγή από τη Νάπολη, όπως μαρτυρά το όνομά της, αυτό το στυλ πίτσας παρασκευάζεται με απλά υλικά: μία βασική ζύμη (νερό, αλεύρι, αλάτι και φρέσκια μαγιά) που ανοίγεται με το χέρι και δεν έχει μεγάλη διάμετρο και προϊόντα που προέρχονται συνήθως από την Καμπανία – ωμές ντομάτες, φρέσκια mozzarella, ελαιόλαδο και βασιλικό.

Η πίτσα πρέπει να διπλώνεται εύκολα με το χέρι και η καλοψημένη ζύμη να έχει τις χαρακτηριστικές φυσαλίδες με πολύ λίγο κάψιμο στις άκρες. Σήμερα, υπάρχουν φυσικά οι πιστοί οπαδοί της «αυθεντικότητας» αλλά η αλήθεια είναι πως αρκετοί chefs επιλέγουν να κινηθούν πιο ελεύθερα, παρουσιάζοντας τις δικές τους εκδοχές για τη ναπολιτάνικη πίτσα.

Η αγάπη τους για την κουζίνα του ιταλικού νότου, η ανάγκη για πειραματισμό και η ελευθερία της μαγειρικής υπερτερούν της παράδοσης, δίνοντας τελικά σε όλους εμάς την ευκαιρία να γευτούμε πίτσα ναπολιτάνικου στυλ αλλά με γερές δόσεις δημιουργικότητας. Για την παρακάτω λίστα, το ζητούμενο ήταν πάνω από όλα η γεύση, τα ποιοτικά υλικά και φυσικά το ζυμάρι, χωρίς αυστηρές ταμπέλες. Έτσι, θα βρεις άκρως αυθεντικές επιλογές, αλλά και πιο σύγχρονες εκδοχές που βασίζονται όμως στη ναπολιτάνικη φιλοσοφία. Avanti!

Granello, Σύνταγμα

Granello σημαίνει κόκκος και στην περίπτωση αυτής της μικρής pizzeria, μετράει κάθε ένας ξεχωριστά για να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό ζυμάρι που κάνει τη διαφορά στη συνολική εμπειρία.

Στην καρδιά της Αθήνας, σε έναν λιτό, μικροσκοπικό χώρο που βγάζει 5-6 τραπεζάκια στον “κρυμμένο” πεζόδρομο της Περικλέους, η αυθεντική ναπολιτάνικη φιλοσοφία της πίτσας συνδυάζεται με παραδοσιακά ολόφρεσκα υλικά από την Ιταλία και από μικρούς παραγωγούς στην Ελλάδα, τους καλύτερους στο είδος τους.

Ο custom ξυλόφουρνος έχει έρθει από τη Νάπολη και η ομάδα του Granello παρασκευάζει καθημερινά ναπολιτάνικη πίτσα, με φυσική και αγνή προζύμη, που ωριμάζει για 48 ώρες πριν γίνει μία από τις 14 ιδιαίτερες αλλά και παραδοσιακές πίτσες που βρίσκεις στο μενού.

Mario & Luigi – The Eatalians, Ηλιούπολη

Δύο παιδικοί φίλοι (ο Σπύρος Αργυρίου και ο Αντώνης Βαρδάλος) ένωσαν την αγάπη τους για την ιταλική γαστρονομία, ταξίδεψαν από το Μιλάνο έως τη Νάπολη, συνδύασαν την τέχνη της ιταλικής κουζίνας και την ελληνική φιλοξενία και δημιούργησαν το Mario & Luigi στην Ηλιούπολη.

Φυσικά, η pizza ψήνεται στον ξυλόφουρνο. «Όταν ψηθεί το ζυμάρι -φτιαγμένο σε 75% υγρασία- δημιουργεί ένα μαλακό φουσκωμένο στεφάνι, με τραγανή υφή λεπτής κρούστας. Ο κατάλληλος συνδυασμός για να απολαύσεις τις ποιοτικές πρώτες ύλες που βρίσκονται στο εσωτερικό του» λένε οι ειδικοί.

Κρέμα τρούφας, παρμεζάνα, φρέσκος βασιλικός, σάλτσα san Marzano είναι μόλις μερικά από τα λαχταριστά υλικά που στολίζουν τις πίτσες που θα βρεις στο μενού.

Alio, Χαλάνδρι

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALIO (@alio.restaurant)

Με την υπογραφή των Γιάννη, Παναγιώτη Λουκάκου και Άκη Βαρθαλάμη, το Alio στο Χαλάνδρι έχει κατακτήσει τις καρδιές όσων αγαπούν τη ναπολιτάνικη πίτσα στην πιο γνήσια εκδοχή της, αλλά και όχι μόνο, μέσα από ένα πλούσιο μενού που εξυμνεί την ιταλική κουζίνα.

Στον κατάλογο θα βρεις επιλογές πίτσας με αυθεντικά υλικά της Ιταλίας, όπως η Prosciutto με ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα, προσούτο Πάρμας, φύλλα ρόκας και flakes παρμεζάνας, αλλά και η Pesto Genovesse με μοτσαρέλα, prosciutto cotto, ντοματίνια, πέστο βασιλικού, φύλλα ρόκας και σάλτσα ντομάτας.

Θα τις απολαύσεις στον καλαίσθητο χώρο του Alio, αφού το εστιατόριο στεγάζεται σε μια όμορφη παλιά μονοκατοικία του Χαλανδρίου. Τα καλοκαίρια, η δράση μεταφέρεται στη δροσερή πράσινη αυλή, μία από τις ωραιότερες της Αθήνας.

Alio Pizzeria, Χαλάνδρι

Τόσο πολύ αγαπήθηκε η πίτσα του Alio που η ομάδα του αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μαγαζί αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτή. Ο λόγος για το Alio Pizzeria, το λίγο πιο street food “αδελφάκι” του Alio, που βρίσκεται επίσης στο Χαλάνδρι.

Στο μικρό του μπαλκονάκι με τα ξύλινα παγκάκια μπορούμε να απολαύσουμε λαχταριστή ναπολιτάνικη πίτσα, αλλά και να την πάρουμε για το σπίτι.

Napul'é Italian Comfort Food, Βάρη

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως είναι ένα από τα καλύτερα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας και, ειδικά από τότε που μετακόμισε στον νέο μεγαλύτερο χώρο του, έχει γίνει meeting point, αφού λάτρεις της ναπολιτάνικης κουζίνας κάνουν χιλιόμετρα για να φτάσουν εδώ από κάθε γωνιά της πόλης (γι’ αυτό και η κράτηση είναι συνήθως απαραίτητη).

Η Μάγκυ Ταμπακάκη δίνει τα εύσημα για τη φημισμένη πίτσα του Napule στον σύζυγό της, τον pizzaiolo Francesco Ciccio, ο οποίος ευθύνεται για τη λεπτή και ελαφρώς τραγανή ζύμη που στολίζεται με παραδοσιακά ιταλικά υλικά.

«Το ζυμάρι θέλει το πάσο του» λέει η Μάγκυ, προσθέτοντας ότι για την παρασκευή του χρησιμοποιούν μόνο φυσικό προζύμι, ενώ απαιτείται ξεκούραση 48 ωρών. «Έχουμε μικρή διαθεσιμότητα σε pizza και μπορείτε να καταλάβετε το γιατί. Για να γίνει η ζύμη θέλει μία διαδικασία και χρόνο» εξηγεί.

Η ίδια προτείνει τη Bufalina (σάλτσα San Marzano, mozzarella di bufala, βασιλικός), αλλά αν θέλει κάποιος να δοκιμάσει αυθεντική ναπολιτάνικη pizza, τότε αυτη είναι η Marinara με σάλτσα ντομάτας, ρίγανη και σκόρδο.

La Ricotta, Νέα Σμύρνη

 

View this post on Instagram

 

A post shared by la Ricotta Athens (@laricottaathens)

Το La Ricotta άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγους μήνες στη Νέα Σμύρνη, με την υπογραφή του Μάρκο Τζεναμπόνι, που μάθαμε από το Bella Napoli στον Νέο Κόσμο.

Kαι εδώ φυσικά η ναπολιτάνικη πίτσα έχει την τιμητική της. Θα έχεις να επιλέξεις μέσα από έναν λιτό κατάλογο, ο οποίος όμως κρύβει πίτσες νόστιμες, που δεν είναι ποτέ φορτωμένες με πολλά υλικά, όπως άλλωστε επιτάσσει η φιλοσοφία της ιταλικής φιλοσοφίας της Cucina Povera. «Ο κόσμος θα διαπιστώσει πως δεν κάνουμε ελληνο-ιταλικό στυλ κουζίνας, αλλά καθαρά ιταλικό», εξηγεί στο NouPou ο Μάρκο Τζεναμπόνι.

Πιο elegant σαν χώρος από το Bella Napoli και σίγουρα επικεντρωμένο λιγότερο στο take-away και περισσότερο στη σάλα του (με τα ξύλινα τραπέζια της δεκαετίας του ‘50 από την Τοσκάνη να πρωταγωνιστούν), το La Ricotta μας περιμένει στην καρδιά της Νέας Σμύρνης, μια ανάσα από την πολυσύχναστη κεντρική πλατεία της.

Tre Sorelle, Παγκράτι


Το Tre Sorelle βρήκε πριν από λίγα χρόνια τη θέση του στον ολοένα αναπτυσσόμενο τότε δρόμο της Αρχελάου κι έκτοτε αυτή η κομψή pizzeria του Παγκρατίου αποτελεί αγαπημένο προορισμό για pizza και cocktails.

Τα τραπεζάκια στο εσωτερικό γίνονται ανάρπαστα (χρειάζονται κράτηση ακόμα και βράδυ καθημερινής), αν και η πραγματική δράση στήνεται συνήθως στο πεζοδρόμιο ακριβώς απ’ έξω, με τα negroni, τα aperol και τις μαργαρίτες να πηγαινοέρχονται ανάμεσα σε φρεσκοψημένες πίτσες με καψαλισμένες φουσκάλες στο στεφάνι τους.

Το μενού του φαγητού μαζεμένο και μικρό εξαρχής, προσφέρει 4-5 επιλογές σε πολύ νόστιμες και πληθωρικές σαλάτες, πριν η πίτσα πάρει τελικά τη σκυτάλη. Ωραία επιλογή η Tartufo με φρέσκια μοτσαρέλα, τρούφα, ντοματίνια, βουβαλίσια μοτσαρέλα και βασιλικό και η Diavola, με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, τσορίθο και σαλάμι βετριτσίνα.

Νάπολη 1121, Χαλάνδρι

Το Nάπολη 1121 μπήκε πρόσφατα στη λίστα με τα αγαπημένα spots για αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα και ήδη διαγράφει δυναμική πορεία.

Άνοιξε τον περασμένο Ιούνιο στο Χαλάνδρι και από τότε φτιάχνει καθημερινά αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα που ψήνεται σε ξυλόφουρνο και παρασκευάζεται με φυσικό προζύμι που ωριμάζει 48 ώρες.

Κάποιες από τις επιλογές που ξεχωρίσαμε είναι η πίτσα Μπολονέζ με σάλτσα κιμά, μπεσαμέλ, παρμεζάνα και φρέσκο κρεμμύδι και η Ταρτουφάτα με σάλτσα μαύρης τρούφας, πανσέτα, μοτσαρέλα και παρμεζάνα. Και κάπως έτσι, το ταξίδι στη Νάπολη ξεκινά, απλώς φτάνοντας μέχρι το Χαλάνδρι.

Peccati Di Gola, Γλυφάδα


Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχοντας γυρίσει όλο τον κόσμο, o Vicenzo και η Dia αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους τη Νέα Υόρκη και να ανοίξουν το επιτυχημένο Dolce Vita στη Μύκονο. Η φήμη του εστιατορίου έφτασε μέχρι τον Οδηγό Michelin, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κολωνάκι ως Dolce Vita Elite.

Έχοντας κληρονομήσει από τους γονείς τους όλη τη γνώση και την αγάπη για την ιταλική κουζίνα, οι Naomi και Talita συνεχίζουν το γαστρονομικό ταξίδι τους μέσα από το Peccati Di Gola στη Γλυφάδα.

Εδώ, σε έναν χώρο απλό, που θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Αθήνας και όχι απαραίτητα στο κοσμοπολίτικο προάστιο των νοτίων προαστίων, απολαμβάνεις αυθεντικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας και φυσικά pizza.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προετοιμασία, με το ζυμάρι να παίρνει τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να ωριμάσει, καθώς επίσης και την απαραίτητη υγρασία για να ενυδατωθεί. Εκτός από τις νόστιμες και απλές Margherita και Caprese, αξίζει να δοκιμάσεις και πιο πληθωρικές επιλογές όπως οι Melanzane & Straciatella, Carpaccio & Tartufo και Crudo & Asparagi.