Οι νότιες μπυραρίες που ξεχωρίζουν

Barrel House

Με την καρδιά του να χτυπά πίσω από τη μεγάλη μπάρα του, το Barrel House είναι η μπυραρία που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς αν βρεθείς στην Αργυρούπολη. Περίπου 100 ετικέτες και 8 drought που εναλλάσσονται κάνουν την επιλογή μπύρας μια απαιτητική υπόθεση, όμως το πάντα ευγενικό και χαμογελαστό προσωπικό είναι εκεί για να σε κατευθύνει και να σε βοηθήσει να διαλέξεις. Αν παραγγείλεις μία από τις βαρελίσιες, να ξέρεις ότι θα σερβιριστεί στο ποτήρι σου κατευθείαν από τον ψυκτικό θάλαμο, ο οποίος επιτρέπει να διατηρείται σταθερά χαμηλή η θερμοκρασία των βαρελιών ώστε να διασφαλίζεται η άριστη ποιότητα και γεύση της μπύρας.

Όσο για το φαγητό, η απόλαυση είναι και πάλι εγγυημένη: Το πλούσιο πλατό τυριών και αλλαντικών, το οποίο γεμίζεται επίσης με κριτσίνια, καροτάκια και άλλα καλούδια, είναι ιδανικό για τη μέση του τραπεζιού ενώ το χοιρινό κότσι με μέλι και μουστάρδα ψήνεται στο φούρνο για περισσότερες από τέσσερις ώρες ώστε όταν φτάσει μπροστά σου να λιώνει στο στόμα. Η ποικιλία από επιλεγμένα γερμανικά λουκάνικα και οι chicken quesadillas ανήκουν επίσης στα best sellers του εστιατορίου αλλά, αν θέλεις να δοκιμάσεις τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, τότε πρέπει να παραγγείλεις το σπαθάτο χοιρινό, που σιγοψήνεται με πιπεριές κα σάλτσα μουστάρδας και είναι πραγματικό λουκούμι.

Εκτός όμως από τις μπύρες και τα πιάτα του, το Barrel House θα σε κερδίσει και με τα ακούσματά του: Η αγάπη του για τη Blues και Rhythm n Blues μουσική δημιουργεί το ιδανικό soundtrack για μια ατμοσφαιρική βραδιά και είναι από μόνη της ένας λόγος για να βάλουμε το Barrel House στη λίστα με τα αγαπημένα μας νότια στέκια.

Bierhaus

Πίσω από έναν καταπράσινο κήπο, σε έναν ήσυχο δρόμο μερικά τετράγωνα μακριά από την παραλιακή, κρύβεται ένα από τα πιο γευστικά μυστικά της Βάρκιζας. Τα δύο αδέρφια, ο Δημήτρης, που επιβλέπει τη σάλα, και η Ράνια, που κάνει τα μαγικά της στην κουζίνα, έχουν καταφέρει εδώ και 17 χρόνια να κάνουν το Bierhaus πόλο έλξης όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για λάτρεις της μπύρας και του καλού φαγητού που καταφθάνουν εδώ από μακριά. Το κότσι, ξεροψημένο και τραγανό απ’ έξω, απίστευτα τρυφερό και ζουμερό εσωτερικά, είναι το πιάτο για το οποίο έρχονται όλοι «συστημένοι». Τα υπόλοιπα κρεατικά, οι πλούσιες σαλάτες, τα λαχταριστά ζυμαρικά, οι σπιτικές πίτες και, φυσικά, η τεράστια ποικιλία από μπύρες είναι που τους δένουν τελικά με έναν όρκο γευστικής απόλαυσης, κάνοντάς τους να επιστρέφουν ξανά και ξανά. Οι 80 περίπου ετικέτες μπύρας (οι περισσότερες από διάφορες χώρες του κόσμου και μια μικρή λίστα από επιλεγμένες ελληνικές) περιλαμβάνουν pils, lager, ale, μοναστηριακές, ξανθιές, μαύρες, κόκκινες… ό,τι μπορείς να φανταστείς. Επίσης, στο Bierhaus σερβίρουν 8 διαφορετικές draught – ανάμεσά τους και η κόκκινη μοναστηριακή La trappe, με κρεμώδη αφρό και γλυκιά γεύση, που δεν μπορείς να τη βρεις εύκολα σε βαρέλι.

Η ποικιλία όμως δεν σταματά στις μπύρες αφού από το εξαιρετικά πλούσιο μενού δεν θα ξέρεις πραγματικά τι να πρωτοδιαλέξεις. Να πάρεις την πανσετοχοιρινή μπριζόλα των 600 γραμμαρίων; Την πιατέλα με τα έξι διαφορετικά λουκάνικα; Τη σταβλίσια του κιλού που είναι τέλεια για δύο άτομα; Να προτιμήσεις το κοντοσούβλι από μπούτι κοτόπουλου; Ή μήπως κάποιο από τα πιο gourmet πιάτα όπως τα τορτελίνια με σαμπούκα και το ριζότο με μανιτάρια, παρμεζάνα και λάδι τρούφας; Σε συμβουλεύουμε πάντως να μην παραλείψεις να δοκιμάσεις μία από τις χορταστικές σαλάτες ή κάποιο από τα ορεκτικά όπως η γερμανική πατατοσαλάτα με σωταρισμένο μπέικον, αρωματισμένη με σκόρδο και δεντρολίβανο. Κράτα όμως λίγο χώρο και για το τέλος, γιατί στο Bierhaus οι εκπλήξεις φτάνουν μέχρι το επιδόρπιο: Το μουαλέ σοκολάτας, συνταγή από το Βέλγιο που έχει δώσει στους ιδιοκτήτες ένας Βέλγος φίλος, και η φραουλόσουπα με το λευκό πιπέρι και το παγωτό φυστίκι είναι μερικοί από τους τρόπους για να τελειώσεις το γεύμα σου εξίσου απολαυστικά.

Shakesbeer

Μια ανάσα από την κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης, ένας όμορφος χώρος έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια το απόλυτο στέκι για να απολαύσεις μια μεγάλη ποικιλία από μπύρες αλλά και πραγματικά νόστιμο φαγητό. 14 διαφορετικά βαρέλια και πάνω από 130 ετικέτες σε μπουκάλι σε αναγκάζουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά. Τραπεζάκια έξω, εύκολο πάρκινγκ και το μεγάλου του ατού, το φαγητό του, είναι οι υπόλοιποι λόγοι για τους οποίους το Shakesbeer έχει μέσα σε λίγα χρόνια κερδίσει μια θέση στις must μπυραρίες των νοτίων προαστίων.

Από τις ήδη μεγάλες μερίδες του, ξεχωρίζουν τα χορταστικά burgers, η τεράστια πανσετοχοιρινή μπριζόλα Tomahawk αλλά και τα Souvlitos: Ζουμερές σούβλες κοτόπουλο, ψαρονέφρι ή μοσχάρι, που σερβίρονται με πατάτες, πιτούλες και sauce. Ειδική αναφορά θα πρέπει να κάνουμε βέβαια στις ποικιλίες, που έρχονται σε δύο μεγέθη (μικρή για 2 άτομα και μεγάλη για 4). Από fingerfood ή πλατό ελληνικών και ξένων τυριών μέχρι την ποικιλία κρεατικών ή αυτή με τα ελληνικά ή τα γερμανικά λουκάνικα, οι επιλογές είναι πολλές. Τα τυριά και τα αλλαντικά συνοδεύονται με κριτσίνια, ξινολάχανο και αποξηραμένα φρούτα, ενώ όλα τα κρεατικά έρχονται με τραγανά πιτάκια, πατάτες τηγανητές, πατατοσαλάτα και ξινολάχανο. Αν πάλι είστε ακόμα μεγαλύτερη παρέα (6+ άτομα), τότε χωρίς δεύτερη σκέψη παραγγείλτε την ποικιλία Shakesbeer. Τυριά, αλλαντικά, ορεκτικά, κότσι γίγας, διάφορα κρεατικά, λουκάνικα, πατάτες και sauce σερβίρονται σε μια τεράστια πιατέλα που δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

Beerology

Αυτό το κομψό beer-restaurant άνοιξε το 2014 και το καλοκαίρι του 2015 βραβεύτηκε με το Χρυσό Βραβείο Γεύσης από την εφημερίδα του Ελεύθερου Τύπου. Το εσωτερικό του εστιατορίου ακολουθεί την κλασική προσέγγιση της μπυραρίας όπου το σκουρόχρωμο ξύλο κυριαρχεί, ωστόσο η συνολικά μοντέρνα αισθητική του είναι που το κάνει να ξεχωρίζει. Τα καλύτερα, βέβαια, έρχονται αφού καθίσεις στο τραπέζι και παραγγείλεις τη μπύρα σου διαλέγοντας από τον εξαιρετικό πλούσιο κατάλογο. Θα τη συνοδέψεις με πεντανόστιμα πιάτα όπως τα εξαιρετικά λουκάνικα, το χοιρινό κότσι και φυσικά τα περίφημα burgers του Beerology. Οι ποικιλίες, όπως η μπυροποικιλία ορεκτικών με επιλεγμένες λιχουδιές και η ποικιλία κρεατικών (με φιλέτο μπούτι κοτόπουλο, λουκάνικα, κεμπάπ, μπιφτέκια και πανσέτες) συνοδεύονται από τις φρέσκες κομμένες στο χέρι πατάτες που όλοι λατρεύουν στο Beerology.