Οι take away αμαρτίες που αξίζουν το SMS σου για να σπάσεις το lockdown

Βρήκαμε όλες τις street food λιχουδιές στα νότια που μπορούν να κάνουν τις -λίγες και καλές- βόλτες μας εν μέσω καραντίνας πολύ πιο απολαυστικές.

Χαμ με μπιφτέκι από το Queen στη Γλυφάδα

Πρόκειται για το μαγαζί που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές νοτίων. Και, αν τους ρωτήσεις τι θα διάλεγαν με κλειστά μάτια, όλοι θα σου μιλήσουν γι’ αυτό. Για ποιο; Φυσικά για το Χαμ με Μπιφτέκι. Δεν είναι πρόχειρο, είναι ιστορία, είναι κάτι το μοναδικό. Μπιφτέκι που θυμίζει Wendy’s, το ζαμπόν του δίνει μια μαγεία που δεν φανταζόσουν και το κρεμμύδι στέκει εκεί για να τα συνδυάσει όλα τέλεια και αρμονικά. Γι’ αυτό το χαμ με μπιφτέκι, ας φάω και πρόστιμο.

Τυρόπιτα από τον Νίκο στη Νέα Σμύρνη

Όταν μιλάμε για την καλύτερη και πιο ιστορική τυρόπιτα στα νότια, τότε όλοι ξέρουν ότι μιλάμε για την τυρόπιτα του Νίκου στην Νέα Σμύρνη. Αυτή η τυρόπιτα προ καραντίνας ταξίδευε σε κάθε άκρη της Ευρώπης, το lockdown θα τη σταματήσει; Αγνή, τραγανή, φρέσκια, βουτυράτη, φτιαγμένη από χέρια που ξέρουν πώς να κάνουν μια ζύμη. Έχει επίσης τη σωστή -ολόσωστη- γέμιση. Όπως μας είχε πει ο ίδιος ο κύριος Nίκος Κώστογλου, ο «Νίκος» πίσω από τις εμβληματικές τυρόπιτες: «Όλα τα φτιάχνω με τα χέρια μου. Όπως με έμαθε ο πατέρας μου. Με ρωτάνε για συνταγές επιτυχίας και τους λέω “να είσαι καθαρός” και “να έχεις αγνά υλικά”. Αυτά μόνο μετράνε». Τρίτη γενιά πια και, σήμερα, ο Γιώργος Κώστογλου εξελίσσει την οικογενειακη παράδοση.

Αραβική από τον Λαβίδα (Ανθέων) στη Βούλα

Ένα μαγαζί, που ξεκίνησε σαν απλό τυροπιτάδικο το 1993 και έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ παραπάνω. Έχει εξελιχθεί σε μια αγαπημένη συνήθεια. “Η βάση μας είναι η ποιότητα. Έτσι γίνεται καλή δουλειά.” μας έχει πει ο Δημήτρης Λαβίδας και αυτό το ξέρουν όλοι στα νότια. Αυτό που ξέρουν επίσης είναι ότι εκεί θα φας  εκπληκτική αραβική, γεμιστή με σουτζούκι ή με παστουρμά. Στην ουσία είναι λαχματζούν όπως μας έχει πει και ο ίδιος. “Την αραβική πίτα που φτιάχνω, την τρώγαμε κάτω στον Πειραιά, στο Πασαλιμάνι. Τότε τη λέγανε λαχματζούν. Υπήρχαν δύο τρία μαγαζιά που έφτιαχναν πεντανόστιμες τέτοιες πίτες και τις έτρωγα πάρα πολύ. Όταν το έφτιαξα εδώ, έγινε μια από τις αγαπημένες μας γεύσεις.”.

Γλυκό σε ξυλάκι από το Candy Caravan στη Γλυφάδα

Εκεί που η gourmet ζαχαροπλαστική συνδυάζεται με το comfort και street food. Σε αυτήν ακριβώς τη γωνία βρίσκεται το Candy’s Caravan. Πώς το καταφέρνει; Στο Candy’s Caravan θα βρεις όλα -όταν λέω όλα, εννοώ ΟΛΑ- τα αγαπημένα σου γλυκά, αλλά σε ξυλάκι. Cheesecake, banoffee, snickers, lila pause, cupcakes, pancakes και πολλά ακόμη σε ξυλάκι, για να μπορείς να τα απολαύσεις στο χέρι, όπως θα έτρωγες ένα παγωτό. Αν δεν το έχεις δοκιμάσει ακόμα, κλείσε τα μάτια σου, κάν’το εικόνα, άνοιξέ τα, πιάσε το κινητό και στείλε μήνυμα για να βγεις. Πριν τις 21:00, ε; 

Κεμπάπ από το Nomsy στη Γλυφάδα

Το Nomsy Kebab είναι μια από τις πιο φρέσκιες -και νόστιμες- αφίξεις στα νότια. Εδώ θα βρεις το μοναδικό «κεμπάπ του Θανάση» από τον μετρ του είδους, Αθανάσιο Γκόλα. Ο κύριος Θανάσης, μαζί με τα παιδιά του, Θωμά και Βασιλική, επιστρέφουν στο αγνό, παραδοσιακό, χειροποίητο κεμπάπ – αυτή τη φορά στη Γλυφάδα. Η συνταγή είναι απλή: Σπουδή στα υλικά, τέχνη, υπομονή. Εκτός όμως από το φημισμένο κεμπάπ, στο Nomsy θα βρεις πολλά ακόμα πιάτα και street food προτάσεις που θα σε εκπλήξουν ευχάριστα. Παρακάμπτουμε προς το παρόν την πρώτη κατηγορία (άλλωστε είμαστε σε guide αφιερωμένο στο street food) και σου προτείνουμε να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το τυλιχτό με γύρο μοσχάρι black angus (μια νέα, ανεξερεύνητη διάσταση στον γύρο) ή κάποιο από τα vegan τυλιχτά με ψητά μανιτάρια ή tofu. Μια απόδραση από την καραντίνα, αλλά και από τα συνηθισμένα – γιατί και το lockdown θέλει καλοπέραση!

Χωριάτικη πίτα από τις Πίτες της Σοφίας στο Φάληρο

Κάθε φορά που σκέφτομαι πίτες παραδοσιακές, τραγανές στο έξω τους, ζουμερές στο μέσα τους, μυρωδάτες και, πάνω από όλα, πίτες που ξυπνούν αναμνήσεις παιδικές, τότε ο νους μου πάει στις Πίτες της Σοφίας στο Φάληρο. Στο μαγαζί θα βρεις διάφορα καλούδια, από όλες όμως τις μαγικές δημιουργίες ξεχωρίζω την κοτόπιτα και την πιπερόπιτα με μανιτάρια. Μεταξύ των διάφορων επιλογών, υπάρχει επίσης κιμαδόπιτα, κολοκυθόπιτα με φέτα αλλά και, αν θέλεις κάτι γλυκό, πολύ ωραία γαλατόπιτα.

Ποντιακός γκεζλεμές από το Food Truck στην Καλλιθέα (πίσω από το Νιάρχος)

To Food Truck έχει γράψει τα δικά του χιλιόμετρα όλα αυτά τα χρόνια αλλά ένα πράγμα που είναι σίγουρο και σταθερό είναι ότι οι ποντιακοί γκεζλεμέδες του είναι σκέτη κόλαση. Η πίτα για τον γκεζλεμέ είναι από τον Σύλλογο Ποντίων Γυναικών στα Γιαννιτσά, ενώ παρόμοια αναζήτηση έκαναν οι άνθρωποι του Food Truck και για τα υπόλοιπα προϊόντα τους. Και όλα είναι εκλεκτά. Δεν ξέρω να σου πω ποιος είναι ο αγαπημένος μου. Αυτός με παστουρμά, με σουτζούκι, με φιλέτο κοτόπουλο; Δύσκολη η απόφαση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος πάντα κλείνεις με ένα γκεζλεμέ με πραλίνα φουντουκιού. 

Σουβλάκι από τον Ζάχο στη Βουλιαγμένη

Ξακουστός για τα τυλιχτά του και το μπιφτέκι κοτόπουλο, ο Ζάχος στη Βουλιαγμένη είναι ένα μαγαζί που προ καραντίνας θα το έβλεπες ασφυκτικά γεμάτο τα Σαββατοκύριακα και πάντα με αρκετό κόσμο τις καθημερινές. Τώρα αν ρωτάς εμένα, έχω έρωτα με τα τυλιχτά με γύρο χοιρινό. Πότε με τζατζίκι και πότε με την πολύ ωραία και ελαφριά σως του. Αλλά πάντα με αυτό το κόκκινο καυτερό πιπέρι που σε στέλνει για βουτιά στα νερά της Βουλιαγμένης. Εντάξει, βουτιά δεν χρειάζεται να κάνεις, αλλά βγες να το πάρεις take away, να κάνεις και τη βολτίτσα σου στην παραλία.

Παγωτό από το IceRoll στη Γλυφάδα

Πριν τα lockdown και τις καραντίνες το IceRoll ήταν σημείο συνάντησης για τους νότιους. Βασικά το ξέρεις και το ξέρουν όλοι ότι το παγωτό του IceRoll δεν είναι ένα απλό παγωτό. Αυτά τα ρολάκια παγωτού, που δημιουργούνται μετά από δική σου απαίτηση όταν συνδυάζονται με υλικά της επιλογής σου μαζί με φρέσκο γάλα, είναι πραγματικά μαγικά. Εννοείται ότι μπορείς να κάνεις αμέτρητους δικούς σου συνδυασμούς, αλλά το δικό μας αγαπημένο είναι σταθερά το Peanut Frenzy, που θα βρεις στον κατάλογο.  Με σοκολάτα, με φυστικοβούτυρο, με αλατισμένα peanuts και με καραμέλα βουτύρου, θυμίζει κάπως “sneakers”, μόνο που είναι απείρως πιο κρεμώδες, πληθωρικό και απολαυστικό.

Vegan τυλιχτό από Avit στη Γλυφάδα

Tο Avit είναι ο ναός των vegan στα νότια. Σε αυτές τις μέρες της καραντίνας το Avit αποφάσισε να σου κάνει το δώρο που περίμενες με το απόλυτο vegan τυλιχτό. Το όνομα αυτού Mushroom gyros. Γύρος μανιταριών σε Ροδίτικη λαδόπιτα με πατάτα, τομάτα και τζατζικάδο. Μην βιαστείς να κρίνεις, πριν δοκιμάσεις. Δοκίμασε για να μην κριθείς καλύτερα και μετά μιλάμε. Ίσως, και λέω ίσως, είναι η απόλυτη vegan λιχουδιά που έχεις δοκιμάσεις ποτέ και θα την λατρέψεις – είσαι δεν είσαι vegan. 

Φραντζολάκι με τυρί κρέμα από τους Κουλουράδες στη Βούλα

Οι Κουλουράδες έχουν στιγματίσει τα πρωινά σου. Έχουν γεμίσει με μυρωδιές τη γειτονιά σου στην Βούλα (και άπειρες ακόμα γειτονιές, αφού πια βρίσκονται πραγματικά παντου). Το πρόβλημα βέβαια είναι πάντα το ίδιο: Όταν φτάνεις εκεί δεν μπορείς να διαλέξεις τι από όλα θα πάρεις για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Κουλούρι Θεσσαλονίκης (από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει); Φρατζολάκι με παστράμι και γραβιέρα; Κουλούρι γεμιστό με σοκολάτα; Εμείς πάντως σου προτείνουμε κάτι ανάλαφρο αλλά φουλ γευστικό: Το γεμιστό “κουλούρι” με τυρί κρέμα. Εναλλακτικά, υπάρχει και φραντζολάκι με τυρί κρέμα και γαλοπούλα, που είναι επίσης άπαιχτο.

Βάφλα χωνάκι από το Bufala Gelato στη Νέα Σμύρνη

Όλοι στα νότια ξέρουν πως, όταν μιλάμε για βάφλα και παγωτό, τότε ο προορισμός είναι το Bufala Gelato. Και η επιλογή είναι οπωσδήποτε η βάφλα σε χωνάκι, που σίγουρα θα έχεις δει στα social media αμέτρητες φορές. Μοναδικά φρεσκοψημένη βάφλα από αφράτη bubble ζύμη, που μετατρέπεται σε χωνάκι, γεμίζει με το αγαπημένο σου παγωτό και στολίζεται με λαχταριστά toppings.Μην ξεχάσεις βέβαια να έχεις και ένα κουταλάκι για να μη λερωθείς και να είσαι άνετος.

Τυλιχτό με μπιφτέκι από το Ελληνικό (στο Ελληνικό)

Το μαγαζί αυτό στέκεται στη γωνία της Ιασωνίδου και Τριπόλεως από το 1990. Είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της περιοχής, με την ταμπέλα του και τις ουρές που περιμένουν απ’έξω για να απολαύσουν ένα σουβλάκι από το “Ελληνικό”. Αυτά προ-covid. Όχι, δεν έκλεισε, απλά πια δεν υπάρχουν ουρές λόγω lockdown. Αλλά μπορείς να το γευτείς ακόμα το σουβλάκι του. Εδώ το σουβλάκι είναι αυθεντικό. Με τζατζίκι, λαδωμένη πίτα και ένα μπιφτέκι που θα σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Το μπιφτέκι του Ελληνικού είναι το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού και λιώνει πραγματικά στο στόμα. Να ξέρεις επίσης πως τηλεφωνικές παραγγελίες δεν παίζουν, οπότε έρχεσαι και παίρνεις το σουβλάκι σου από το μαγαζί.

Burger από το Μπαρ Μπεε Κιου στη Νέα Σμύρνη

Τα burger κόλαση του Μπαρ Μπε Κιου είναι γνωστά. Τα έχουμε δοκιμάσει, τα έχουμε αποθεώσει, έχουμε σκάσει μαζί τους από ευχαρίστηση. Αυτές τις μέρες της καραντίνας ένα burgerάκι από το Μπαρ Μπε Κιού στο χέρι αποκτά άλλη ουσία. Σε κάνει χαρούμενο, σου φτιάχνει το κέφι κι ας σε λερώσει σε όλο τον δρόμο από τα υπέροχα ζουμιά που τρέχουν. Μην το διστάσεις. Έχει και αυτό τη δική του απόλαυση.