Κουκάκι: 8 υπέροχοι λόγοι για να το ερωτευτείς (κι άλλο)!

Σε μία από τις 16 καλύτερες γειτονιές του κόσμου, σύμφωνα με την AirBnB, στο Κουκάκι, μπορείς να βρεις το δικό σου στέκι αλλά και τις πιο νόστιμες street gourmet γεύσεις.

Από τη Μικαέλα Θεοφίλου

Στο Little Tree Books & Coffee για διάβασμα και καφέ

To Little Tree Books & Coffee κρυμμένο πίσω από ένα μικρό παρκάκι στο νούμερο 2 της οδού Καβαλλότι και πίσω από το Μουσείο της Ακρόπολης είναι το ιδανικό book cafe στην ιδανική περιοχή. Για διάβασμα, καφέ, ραντεβού αλλά και… εργασία & χαρά, δημιουργήθηκε από μία παρέα φίλων,  από διάφορους χώρους, όπως το βιβλίο και το interior design, και μας περιμένει από το πρωί ως τις 11.30 το βράδυ περίπου, με επιλογές από αλμυρές τάρτες και σάντουιτς -όλα χειροποίητα-, ροφήματα, κρασί και ιδιαίτερες ετικέτες μπύρας.

Ιnfo: Καβαλλότι 2, Κουκάκι Τηλ. 210-9243762

Tuk Tuk, για το καλύτερο ταϋλανδέζικο street food στην πόλη!

Tuk Tuk στα ταϋλανδέζικα ονομάζεται το τρίκυκλο μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούν στους κεντρικούς δρόμους της Μπανγκόγκ. Σ’ έναν από τους κεντρικούς δρόμους του Κουκακίου αυτό το όνομα το έχει ένα μαγαζί με το καλύτερο thai street food της πόλης. Mπαίνοντας μέσα στο μικροσκοπικό χώρο του -αν βρεις να κάτσεις γιατί είναι μόλις 16 θέσεων- πριν παραγγείλεις αλλά και όσο τρως “ταξιδεύεις” με τα ενθύμια από τα ταξίδια του ιδιοκτηήτη Μπάμπη Ασκερίδη από τη χώρα που τόσο αγαπάει: έντονα χρώματα, 60’s κινηματογραφικές αφίσες με «την Αλίκη Βουγιουκλάκη της Ταϊλάνδης», πολλά φαναράκια, ένα wc που θυμίζει αποδυτήριο Muay Thai. Σε ό,τι αφορά το φαγητό, έχει την ιδανική σχέση ποιότητας τιμής: θα βρεις μικρά πιάτα (dumplings, won ton, spring rolls κ.ά.), noodles και ποικίλα κάρι που, σύμφωνα με την κουλτούρα της Ταϋλάνδης, είθισται να μοιράζονται αλλά και aahaan jaan diaw, δηλαδή «πιάτα του εργαζόμενου», που μπορούν να λειτουργήσουν ως κυρίως.

Info: Βεΐκου 40, Κουκάκι Tηλ: 2114051947

Στο "Μαμά Ψωμί" για τα πιο νόστιμα αρτοποιήματα

Ο καλλιτεχνικός φούρνος του ΓΙώργου και της Ραλλούς με το πιάνο και τα ράφια με τα βαζάκια, ήρθε να καλύψει ένα “κενό” στη γειτονιά της οδού Ζαχαρίτσα για αγνό, αληθινό, βιολογικό ψωμί.  Με αλεύρι από  μικρό παραγωγό από το χωριό του Γιώργου, το Ληγουριό στην Επίδαυρο και με την τέχνη της αρτοποιίας με κληρονομικό χάρισμα από το  φούρναρη μπαμπά του το ψωμί εδώ είναι τόσο καλό που πριν το μεσημέρι τα ράφια έχουν αδειάσει.  Εδώ θα βρεις όμως και άλλα πολλά αρτο-εδέσματα: πλιγουρόψωµο µε φουντούκια και ψωµί ζέας, ολικής με καρύδι, αλλά και μηλόπιτες, σπιτικά τυροπιτάκια μόνο με φέτα, υγρό κέικ με μήλο και κανέλα, κρουασάν, κάθε λογής κουλουράκια με αλεύρι ολικής, υπέροχη χορτόπιτα χωρίς τυρί με βιολογικό λάδι, κουρού κιμαδόπιτα, σαντουιτσάκια με υγιεινούς συνδυασμούς, σοκομπουκιές με αληθινή σοκολάτα, financiers, σοκοδαμάσκηνα με πραλίνα. Η τυρόπιτα κουρού είναι από τις καλύτερες.

Info: Ζαχαρίτσα 42-44 και Ζίννη, Κουκάκι Τηλ.: 210 9227686.

Ρίζα Ρίζα, το all-day στέκι στον πεζόδρομου της Δράκου

Ένας ζεστός all day χώρος με διακόσμηση που προσομοιάζει σε μπακάλικο της γειτονιάς και προσφέρει τα πάντα: καφέ, πρωινό, brunch, φαγητό και cocktail αλλά και ό,τι άλλο βάλει το μυαλό σου. Τα ευφάνταστα cocktails είναι σήμα κατατεθέν του Ρίζα Ρίζα και έχουν ελληνική υπογραφή. Με βάση αποστάγματα όπως τσίπουρο, ούζο, ρακί και κρασί Ελλήνων παραγωγών, δημιουργούνται οι πιο πρωτότυποι συνδυασμοί όπου για παράδειγμα αρώματα τσίπουρου και τεντούρας μπερδεύονται γλυκά με μάνγκο, βιολέτα, ροζ γκρέιπφρουτ και λεβάντα.
Η ανοιχτή κουζίνα είναι εντυπωσιακή, μπορεί να κολλήσεις με τις φωτιές που ανάβουν, το κόψιμο του σολομού, τα φρέσκα υλικά που χρησιμοποιούν οι σεφ μπροστά στα μάτια σου ακόμα και στην προετοιμασία των σνακ που σερβίρουν μαζί με το ποτό σου. Αν πεινάσεις μπορείς να επιλέξεις από μία μεγάλη ποικιλία πιάτων ανάλογα με το τί ποθεί ο ουρανίσκος σου: Από scrambled eggs και σάντουιτς σολομού μέχρι πειραγμένη τηγανιά κοτόπουλου και μπιφτέκια αλλά και η σαλάτα με το μπέικον και το χαλούμι είναι συγκλονιστική. Τώρα που ανοίγει ο καιρός τα τραπεζάκια έξω είναι ό,τι πρέπει για την απαραίτητη κοζερία.

Info: Δράκου 19, Κουκάκι Τηλ: 21 0922 7267

Materia Prima, ένα στέκι για τους οινόφιλους

Δυο βήματα από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Μετρό Fix το Materia Prima είναι φτιαγμένο από εκείνες τις πρώτες ύλες (όπως μαρτυρά και το όνομά του) που θα εκτιμήσουν οι οινοφιλικές παρέες της πόλης. Σ’ ένα όμορφο χώρο που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα, με λιτή διακόσμηση, πρωταγωνιστεί  το μικρό δωμάτιο-κάβα, που φιλοξενεί πάνω από 300 διαφορετικές ετικέτες από τον παγκόσμιο, κυρίως όμως τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό, αμπελώνα. Ο βασικός κατάλογος- ο οποίος ανανεώνεται πολύ συχνά- αποτελείται από περίπου 45 προτάσεις, που όλες προσφέρονται σε ποτήρι. Οι επιλογές σχεδόν μοιράζονται ανάμεσα στον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, ενώ είναι εμφανής η αγάπη του ιδιοκτήτη για τα φυσικά και τα πορτοκαλί κρασιά. Φυσικά, μπορεί κανείς να διαλέξει όποιο μπουκάλι θέλει από τη γυάλινη κάβα.  Όσο για το φαγητό έχει ένα μικρό μενού με πιάτα με δημιουργικές πινελιές και μια ποικιλία τυριών/αλλαντικών που συνδυάζονται άψογα με όποιο κρασί και αν επιλέξεις.

Ιnfo: Φαλήρου 68, Κουκάκι Τηλ: 210 9245935.

 

Papadalup, ένα διαφορετικό all day cafe-bar στη Γ. Ολυμπίου

Και πάμε τώρα στον πεζόδρομο-αντιπάλο δέος της Δράκου: στον γεμάτο φοιτητόκοσμο πεζόδρομο της Γ. Ολυμπίου. Εκεί ανάμεσα στα πάντα overloaded μπαράκια υπάρχει το εξωτικό,  μικροσκοπικό καφέ – μπαρ  με την ιδιαίτερη τροπική διακόσμησή του ονόματι Papadalup που έχει χτίσει τη δική του προσωπικότητα σε σχέση με τα υπόλοιπα μαγαζιά. Το πρωί ανάμεσα στους θαμώνες θα βρεις και κάποιους φοιτητές να διαβάζουν για τη σχολή του συντροφιά με τον καφέ τους (ή ρόφημα από εκλεκτή κουβερτούρα σοκολάτας Valrhona) και μία τορτίγια ή ένα χειροποίητο bagel με αλλαντικά. Το βράδυ (και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ακόμη και τις εργάσιμες) η ατμόσφαιρα αλλάζει τα φώτα χαμηλώνουν και η μουσική δυναμώνει. Ο κατάλογος προσφέρει -μαζί με πλατό τυριών και αλλαντικών– και διάφορα αγαπημένα κοκτέιλ. Τo Papadalup παράλληλα διοργανώνει εκθέσεις φωτογραφίες, μπαζάρ κοσμημάτων και ετοιμάζει διαρκώς καινούρια πράγματα.

Info: Γ. Ολυμπίου 5, Κουκάκι Τηλ:  215 5004055

Νamaste

Γαστρονομικό ταξίδι στην Ινδία μόλις λίγα μέτρα μακριά από την Ακρόπολη. Εκεί δηλαδή που βρίσκεται το Namaste, το μικρό ινδικό εστιατόριο με την -αντίθετη προς το μαξιμαλιστικό φολκλόρ αυτής της κουλτούρας- μίνιμαλ διακόσμηση.Με ανοιχτή κουζίνα, λαδί τοίχους και φωτιστικά από την Τζαϊπούρ, αν είσαι λάτρης της ινδικής κουζίνας θα βρεις όλες τις σπεσιαλιτέ που αγαπάμε στη Δύση όπως korma και vindaloo, όμως μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και  και μια σειρά πιάτων από το Νεπάλ, για μία ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία.

Ιnfo: Λεμπέση 12, Ακρόπολη Tηλ.: 2109233999

Monsieur Barbu, ένας κύριος γενειοφόρος που σερβίρει τα καλύτερα κυριακάτικα brunch

Το Monsieur Barbu βρίσκεται μπροστά από από ένα παρκάκι στο Κουκάκι στη θέση όπου ήταν κάποτε ένα συνεργείο για βέσπες. Σήμερα είναι ένα ζεστό bar restaurant που σου δίνει την αίσθηση παλιού σπιτιού. Με γραφομηχανές και ραδιόφωνα, vintage φωτιστικά και απλίκες. Έχει γίνει γνωστό στην αθηναϊκή γειτονιά για κάποια από τα ωραιότερα κυριακάτικα brunch της πόλης (μετά τις 12 το μεσημέρι) με την επιμέλεια  της food blogger Pasta Flora η οποία κάθε Κυριακή δημιουργεί συγκλονιστικά γλυκά. Pancakes, carrot cakes, brownies, banana nutella bread αλλά και αλμυρές τάρτες, κις λορέν και πίτες. Και επειδή brunch σημαίνει και αυγά εδώ θα τα βρείτε σε δύο εκδοχές: ομελέτα με μανιτάρια και μπέικον ή αυγά μάτια πάνω σε γλυκά ψωμάκια με μπέικον και λουκάνικο. Επίσης o “Κύριος μουσάτος” είναι γνωστός και για τα ζουμερά  burger του αλλά και για τα κοκτέιλ του: αν θέλεις κλασική συνταγή δοκίμασε το Mai Tai. Aν θέλεις in house συνταγή επίλεξε μεταξύ των barbu, corina queen και fluttershy

Info: Φαλήρου 59, Κουκάκι Τηλ: 210 9247555