Oι νότιες ψαρο-οάσεις που αξίζει να εμπιστευτείς

Θαλασσινά, ψαρομεζέδες και γευστικά νηστίσιμα. Ο οδηγός του Nou-pou για μια γευστική πανδαισία με αύρα θάλασσας.

Δουράμπεης

Ο Δουράμπεης είναι το μαγαζί που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί την διασημότερη και μια από τις παλαιότερες ψαροταβέρνες της Αττικής. Στο ίδιο σημείο από το 1932 ο ιστορικός Δουράμπεης σερβίρει ό,τι καλύτερο έχει όλα αυτά τα χρόνια στους πελάτες του. Όπως μας έχει πει και ο ιδιοκτήτης του “εδώ τρώμε καλύτερα από το σπίτι μας”, δείγμα της αφοσίωσης στην υψηλή ποιότητα. Η τοποθεσία μοιάζει πλέον ιστορική αφού στέκει δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και είναι τα δύο ορόσημα της περιοχής μιας και βρίσκονται εκεί από όταν ήταν ακόμα αμμουδιά. Στον Δουράμπεη θα βρεις ολόφρεσκα ψάρια αλλά και ιδιαίτερα όστρακα που μόνο αυτός ξέρει να κάνει τόσο επιτυχημένα.

Ένα από τα ιστορικότερα πιάτα του είναι η ψητή καραβιδόψυχα η οποία σερβίρεται από το 1977. Επίσης επιβάλλεται να παραγγείλεις την ξακουστή σαλάτα του με τα 13 υλικά την οποία έχουν δοκιμάσει τόσοι και τόσοι διάσημοι. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια στον Δουράμπεη έχουν φάει βασιλιάδες, πολιτικά ονόματα όλων των εποχών και διάσημοι αθλητές όπως ο Πελέ και ο Μαραντόνα. Η αίγλη του παλιού Πειραιά την οποία αναβλύζει σε κάθε του γωνιά μαζί με την προσήλωση στην ποιότητα είναι αυτά που κάνουν τον Δουράμπεη να ξεχωρίζει όλα αυτά τα χρόνια.

Jimmy’s Fish

Ένας από τους πλέον διαχρονικούς προορισμούς του Μικρολίμανου για ψάρι και θαλασσινά, το Jimmy’s Fish, υπό νέα διεύθυνση εδώ και περίπου πέντε χρόνια, έχει καταφέρει να ξανακερδίσει το πιστό του κοινό, χάρη στο άψογα σχεδιασμένο μενού του. Ένα μαγαζί που στέκει ορόσημο στην περιοχή για να μας θυμίζει τις ένδοξες στιγμές του και να δείχνει ότι οι σωστές πρώτες ύλες μαζί με το μεράκι είναι ο βασικός παράγοντας της επιτυχίας ενός εστιατορίου. Ο Μπάμπης Δημάκος, που είναι ο βασικός υπεύθυνος της αναγέννησης του Jimmy’s Fish σεβόμενος πάντα την ιστορία του φροντίζει να προμηθεύεται ο ίδιος ό,τι χρειάζεται η κουζίνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι κάθε μέρα στο πόδι από τα χαράματα, διαλέγοντας ένα προς ένα τα ψάρια από τους προμηθευτές (κάτι για το οποίο, αν παρακολουθείς το Instagram account του εστιατορίου, θα βρεις καθημερινά φωτογραφικές αποδείξεις) καθώς και όλα τα υλικά που είναι απαραίτητα για το απαιτητικό μενού του.

Εκτός από τα bestsellers όπως το Cheviche (ψάρι τεμαχισμένο που μαρινάρεται με περουβιανή τεχνική), την καραβιδόψυχα στον αχνό (με ελαφριά sauce λεμονιού με μουστάρδα) ή τα ψάρια, μαγειρεμένα στον ατμό, οι κορυφαίες προτάσεις του Jimmy’s περιλαμβάνουν γεύσεις μεστές, απλές, αλλά ταυτόχρονα δυσεύρετες στην εποχή μας. Εδώ θα βρεις ολόφρεσκα Κυδώνια, Στρείδια Νορμανδίας, θα απολαύσεις μακαρονάδα με καραβιδόψυχα που σβήνεται με γαλλικό ούζο και σίγουρα θα ενθουσιαστείς με το χταπόδι «Café Waichart», μια γαλλική συνταγή με μοσχιούς (μικρά χταπόδια) που μαγειρεύονται σε γλυκό κρασί. Εμείς σου προτείνουμε να ολοκληρώσεις το γεύμα με τον παραδοσιακό χαλβά που σερβίρεται στο εστιατόριο ή απλώς, αν δεν ενδιαφέρεσαι και τόσο για τη νηστεία, να ενδώσεις στην περίφημη Tarte Tatin (τάρτα με καραμελωμένα μήλα). Το Jimmy’s Fish έχει επιστρέψει πιο εξελιγμένο αλλά με πίστη στις παλιές αξίες.

Mastello

Λίγα μέτρα πιο πάνω από την πλατεία της Αργυρούπολης υπάρχει ένα εστιατόριο που σε ταξιδεύει απευθείας στις Κυκλάδες. Δεν είναι μόνο ο χώρος, η ατμόσφαιρα και τα πιάτα του. Είναι ότι τούτο το εστιατόριο ξεκίνησε από το Μπατσί της Άνδρου και προσγειώθηκε στα νότια για να μας μεταφέρει κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε στο όμορφο νησί. Μόλις μπαίνεις το σκηνικό θυμίζει νησιώτικο τοπίο αφού εκτός από τα χρώματά του, οι γεύσεις και οι μυρωδιές του είναι βγαλμένες από τις Κυκλάδες. Η πρώτη ύλη έρχεται από την Άνδρο και ο σεφ ετοιμάζει πιάτα κλασικά (μεταξύ άλλων τηγανητό καλαμαράκι, γαύρο μαρινάτο, μύδια αχνιστά με τσίπουρο και κρόκο Κοζάνης, φρέσκα ψάρια που προμηθεύονται από καΐκια του νησιού), αλλά και λίγο πιο πειραγμένα όπως είναι οι μπουκιές φρέσκου παραγαδίσιου μπακαλιάρου με κρέμα μαύρου σκόρδου και το ριζότο με μπλε ελληνικό καβούρι.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσεις να δοκιμάσεις είναι η ροφομακαρονάδα και το κριθαρότο καραβίδας. Δεν υπήρχε περίπτωση να λείπουν παραδοσιακά πιάτα από την Άνδρο, όπως η φουρτάλια, ο κόκορας κρασάτος και το γιουβέτσι χυλοπίτες με κατσικάκι. Το Mastello υπό την επιμέλεια του σεφ Γιάννη Στανίτσα και του Μιχάλη Σάτμαρη επί τω έργω, έχει βαλθεί να κάνει την Αργυρούπολη και γενικά τα νότια προάστια, μέρος των Κυκλάδων και πίστεψέ με μόλις το επισκεφτείς και δοκιμάσεις τις γεύσεις του θα το βιώσεις και εσύ. Επιβάλλεται να συνδυάσεις το πιάτα σου με ουζάκι ή τσιπουράκι όπως ακριβώς θα έκανες και στις καλοκαιρινές σου διακοπές στο νησί. Και όλα αυτά σε απαράμιλλη σχέση ποιότητας και τιμής. Το Mastello σου βγάζει εισιτήριο με πρώτη θέση για την Άνδρο.

Ψητό ιχθύος

Το Ψητό Iχθύος είναι το πάντρεμα ιχθυοπωλείου με ολόφρεσκα ψάρια στον πάγκο ψαρεμένα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με την ψαροταβέρνα ακριβώς δίπλα, που δίνει την δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει ψάρι και να το απολαύσει με την καλύτερη τεχνική ψησίματος από έμπειρους ψήστες. Είναι μια οικογενειακή ψαροταβέρνα στην οποία ο Πέτρος και ο Μάνος έχουν σαν γνώμονα πάντα την υψηλή ποιότητα στην πρώτη ύλη και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, γι’ αυτό και είναι όλα μαγειρεμένα με αγάπη και μεράκι.

Πέρα από τα ψάρια μπορείς να απολαύσεις καταπληκτική σούπα κακαβιά, αστακόσουπα βελουτέ, φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και χταπόδι, κριθαρότο θαλασσινών, ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο μεσολογγίου, γαριδομακαρονάδα και πολλά όμορφα πιάτα που θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο σου. Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την ψαροταβέρνα μπορούν να το απολαύσουν και στο σπίτι καθώς το κατάστημα κάνει διανομή στην Ηλιούπολη και σε όμορους δήμους. Δεν είναι τυχαίο που μέσα σε δύο χρόνια το Ψητό Ιχθύος έχει γίνει στέκι για ολους τους ψαροφαγάδες. Συμβουλή πριν πας να κάνεις κράτηση, γιατί το σαββατοκύριακο γίνεται το αδιαχώρητο.

Akrovoli Restaurant & Oyster Bar

Στον γραφικό πεζόδρομο της Βούλας βρίσκεται το Akrovoli Restaurant & Oyster Bar. Πυρήνας της φιλοσοφίας του, το φρέσκο προϊόν και οι γνήσιες πρώτες ύλες. Όραμα της ομάδας του, να αγαπήσει το κοινό της Βούλας και των νοτίων προαστίων την ψαροφαγία, στην πιο εκλεκτή, δημιουργική και απολαυστική εκδοχή της.

Με ψάρια που φτάνουν καθημερινά εδώ από τη Μάνη, την Εύβοια και άλλες περιοχές της Ελλάδας, με ολόφρεσκα θαλασσινά και με άριστης ποιότητας όστρακα που έρχονται από τη Χαλκίδα, ο σεφ Ξενοφώντας Κατσιμαγκλής ετοιμάζει μαζί με τους σεφ Μίλτο Γιάννου και Παναγιώτη Λιατόπουλο πιάτα που κερδίζουν τις εντυπώσεις τόσο με τη γεύση όσο και με την παρουσίασή τους. Την ίδια στιγμή, όμως, το Ακροβόλι είναι ένα κομψό και μοντέρνο oyster bar. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χώρος είναι ιδανικός και για τις βραδιές που απλώς θέλεις να καθίσεις στο μπαρ και να πιεις το κρασί σου (διαλέγοντας από την προσεκτικά επιλεγμένη wine list), συνοδεύοντάς το με εκλεκτά όστρακα. Παράλληλα, οι Παρασκευές είναι αφιερωμένες στην ωμοφαγία. Έτσι έχεις τη δυνατότητα να συνδυάσεις το ποτό σου με τις επιλογές του ωμοφαγικού μενού που δημιουργεί εκείνη ακριβώς τη στιγμή μπροστά σου ο σεφ Παναγιώτης Λιατόπουλος. Στο raw menu θα βρεις καρπάτσιο, ταρτάρ και σεβίτσε αλλά και πολλές επιλογές από sushi.

Γαρμπή

Ένας λόγος που το Καβούρι σαν περιοχή είναι διάσημο, είναι το εστιατόριο Γαρμπή. Αυτό δεν είναι υπερβολή, είναι απλά η πραγματικότητα. Ο παραλιακός δρόμος σε οδηγεί σε τούτο το εστιατόριο το οποίο βρίσκεται πραγματικά πάνω στο κύμα. Στέκει στο ίδιο μέρος από το 1924 και από τότε η ιδιοκτησία του είναι οικογενειακή υπόθεση. Αυτή την στιγμή τα ηνία έχουν περάσει στην τρίτη γενιά και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τέτοια προσήλωση στην ποιότητα. Το εστιατόριο Γαρμπή είναι ένα μαγαζί για το οποίο μιλάνε όλοι και για αυτό ευθύνεται η ατμόσφαιρα του, η τοποθεσία του και φυσικά τα πιάτα και το μενού του.

Τα ψάρια έρχονται απευθείας από τη Λέρο, την Αντίπαρο και τον Αμβρακικό ενώ το μενού έχει παραδοσιακές αλλά και πειραγμένες προτάσεις. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις το ταρτάρ γαρίδας, τις αχνιστές καραβίδες ή το καλαμάρι στη σχάρα που σερβίρεται με ζεστή πατατοσαλάτα με πράσινες ελιές Χαλκιδικής, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη και εκλεκτά μικρόφυλλα. Όλα αυτά μπορείς να τα συνδυάσεις με ένα ποτήρι κρασί από τις εκλεκτές ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, οι οποίες διανθίζονται με κάποιες πινελιές και από τον γαλλικό. Και μην ξεχνάς, κάθε φορά που θα πιάνεις το ποτήρι σου, δεν θα ξέρεις αν έχεις μεθύσει από το υπέροχο φαγητό, την απαράμιλλη θεά ή το εξαιρετικό του κρασί. Στο τέλος πρέπει να κλείσεις με το παγωτό γεύση μπακλαβά με φύλλα Βηρυτού, το οποίο και ζητάνε όλοι.

Τσιρόπουλος Sea Food

Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια η οικογενειακή ταβέρνα Τσιρόπουλος ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό στα στενά της Βάρης. Εδώ και δύο χρόνια  όμως ο Τσιρόπουλος αποφάσισε να μεταφέρει τη μαεστρία της κουζίνας του αλλά και το ευγενέστατο σέρβις του λίγο πιο κοντά, και συγκεκριμένα στην Βάρκιζα, για να μπορούμε όλοι να τον απολαμβάνουμε εύκολα και πιο συχνά. Κοιτάζοντας τον κατάλογο μπορεί και να πελαγώσεις, γιατί δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Μία θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα σε ποιοτικές θαλασσινές γεύσεις και ιταλικά πιάτα που σε ταξιδεύουν Ιταλία με απευθείας εισιτήριο. Από τις υπέροχες al dente μακαρονάδες του ξεχωρίζουν τα λιγκουίνι με κυδώνια και φυσικά η κόκκινη γαριδομακαρονάδα του.

Όμως αυτό που τον έκανε τόσο αγαπητό στα στενά της Βάρης και τα τελευταία δύο χρόνια στην Βάρκιζα είναι τα υπέροχα θαλασσινά του πιάτα. Μύδια σωταρισμένα με λευκό κρασί και σκόρδο, φρέσκο καλαμάρι ψητό στη σχάρα, γλώσσα τηγανητή και μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Όλα στην πιο άρτια μορφή τους, όλα στον ανώτατο βαθμό γεύσης. Ο Τσιρόπουλος είναι η επιτομή του value for money και πίστεψέ με αν πας, θα γίνει μόνιμη σου στάση όταν περνάς από την περιοχή.

Ψαραγορά Θάλασσα

Πριν από 4,5 χρόνια πάνω στην λεωφόρο Αμφιθέας (Ελευθερίας) άνοιξε ένα μαγαζί που όπως και ο δρόμος που βρίσκεται θέλει να σε οδηγήσει απευθείας στη Θάλασσα. Ένας παράδεισος του ψαριού όπου μπορείς να βρεις νωπό, αλλά και ψητό ψάρι, καθώς και φρέσκες δημιουργίες της θάλασσας. Μοντέρνο σε διακόσμηση μ’ ένα άσπρο μπλε δάπεδο που θυμίζει σκακιέρα του βυθού, εδώ θα βρεις νωπά ψάρια απ’ όλη την Ελλάδα, από καΐκια που σεργιανίζουν σε όλα τα νησιά μας αλλά και από πιστοποιημένα ιχθυοτροφεία. Κάτι ακόμα που δείχνει την υψηλή ποιότητα του είναι ότι διαθέτει σολομό και φρέσκο τόνο -που προμηθεύονται εστιατόρια sushi των Νοτίων.

Στην άλλη μεριά όμως θα βρεις τον έμπειρο ψήστη που ψήνει μαεστρικά τα ψάρια πάνω στην σχάρα. Με επιπλέον χρέωση μόνο δύο ευρώ/κιλό μπορείς να διαλέξεις οποιοδήποτε ψάρι λαχταράς και να σου παραδοθεί στο σπίτι τέλεια ψημένο. Πάντως διαθέτει και ακόμα περισσότερες επιλογές. Εκτός από την ψαρόσουπα που αποτελεί και μια από τις σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, μπορείς ν´ απολαύσεις κριθαρότο θαλασσινών, υγιεινή ψητή σαρδέλα, σολομό με σάλτσα teriyaki και λαχανικά, γαρίδες τεμπούρα, σουβλάκι ξιφία με σοταρισμένα λαχανικά και φυσικά τη λαχταριστη γαριδομακαρονάδα. Φαγητά φτιαγμένα με φρέσκα υλικά, που σε εκπλήσσουν σε γεύση, αλλά και σε τιμή!

Ψαρού

Μία θαλασσινή όαση στην καρδιά της Γλυφάδας. Η Ψαρού εκτός από ιστορία και έχει και πολλούς ακόμα λόγους για να την επισκευτείς. Χαλαρή ατμόσφαιρα και νόστιμα πιάτα με πρωτοτυπία. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η ιστορία της ξεκίνησε από το Λαύριο και τα τελευταία χρόνια έχει μεταφερθεί και στην Γλυφάδα. Σε αυτά τα δύο εστιατόρια μπορείς φας υπέροχα πιάτα με καλή σχέση ποιότητας και τιμής σε έναν hip και φιλικό χώρο. Μόλις μπεις μέσα τα πολύχρωμα πλακάκια και τα μπουκαλάκια ούζου και τσίπουρου που είναι παρατεταγμένα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σου.

Όμως αυτό που κάνει την Ψαρού να ξεχωρίζει είναι οι υπέροχοι μεζέδες της που δίνουν και παίρνουν στα γκρι τραπέζια της. Ξεκινάς με ορεκτικά και αλοιφές και συνεχίζεις με ψαράκια, όστρακα και μαλάκια σε mix n’ match εκδοχή. Εδώ μπορείς να δοκιμάσεις από φρέσκα μύδια teriyaki μέχρι κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, ντομάτα και στακοβούτυρο. Όπως καταλαβαίνεις εκτός από τις κλασικές γεύσεις το μενού είναι εμποτισμένο και με προχωρημένες προτάσεις για κάθε γούστο. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις γούνα παριανή με λιαστό σκουμπρί ψιλοκομμένο, αφράτα πιτάκια, τζατζίκι και ταπενάδα ντομάτας. Το έθνικ στοιχείο είναι επίσης αρκετά έντονο με πιάτα όπως το φιλέτο φρέσκου τόνου στην σχάρα με wasabi mayo ή το capraccio λαβράκι με lime, nori και tobiko. Όπως καταλαβαίνεις η Ψαρού είναι ικανή να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.

Ψαράκι στην Σχάρα

Το ψαράκι στην Σχάρα είναι ένα μαγαζί που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Είναι το μαγαζί που θέλει με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο να βάλει στην καθημερινή μας ζωή και στο τραπέζι μας το ψάρι. Δύο φίλοι, ο Νίκος και ο Γιώργος, διψούσαν να κάνουν κάτι σχετικά με το ψάρι. Η ιδέα απλή. Ένα ιχθυοπωλείο που θα ψήνει θα τηγανίζει και θα μαγειρεύει τα ψάρια του.

Στο Ψαράκι στη Σχάρα θα  βρεις καθημερινά μπακαλιάρο σκορδαλιά, μπιφτέκια πέρκας, γαριδομακαρονάδα, αλλά και τη μοναδική ψαρόσουπα –μπουγιαμπέσα που ζητάνε όλοι . Οι επιλογές όμως δεν σταματούν εδώ. Κάθε μέρα θα βρεις διαφορετικά πιάτα όπως πέρκα λεμονάτη στο φούρνο, γεμιστά καλαμάρια, ξιφία αλα σπετσιωτα γεμιστά με διάφορα θαλασσινά και αλλά πολλά. Επίσης, θα βρεις τονοσαλάτα με φρέσκο τόνο, με συνταγή από την Αλόννησο, σαλάτες εποχής, χόρτα, μαριναρισμένο γαύρο και σαρδέλα, πατατοσαλάτα, καβουροσαλατα και φυσικά όποιο ψάρι είναι στην εποχή του. Το Ψαράκι στη σχάρα είναι ο παράδεισος όποιου λατρεύει το ψάρι αλλά και ένα μαγαζί που σεβεται τον καταναλωτή. Θέλει να βάλει στη διατροφή μας το ψάρι ξανά και το κάνει με τον καλύτερο και τον πιο ενδιαφέρον τρόπο.

Με μια επίσκεψη στη σελίδα του καταστήματος  www.fishgrill.gr θα μάθεις ποια ψάρια έχει καθώς και τις τιμές τους.

Μανταλένα

Εάν υπάρχει ένα μέρος στην πλατεία όπου μπορείς να απολαύσεις το πιο φρέσκο ψάρι, αυτό είναι η Μανταλένα. Με τους ιδιοκτήτες του να κατάγονται από τη Νάξο, το ιχθυοπωλείο και ψησταριά δεν θα μπορούσε παρά να έχει μόνο την καλύτερη πρώτη ύλη. Προμηθεύεται καθημερινά από το δικό του καΐκι φρέσκια ψαριά και ο σεφ Κωνσταντίνος Καρόζης φροντίζει να το απολαύσεις με τον
καλύτερο δυνατό τρόπο. Από γαριδομακαρονάδα έως την απόλυτη ψαρόσουπα κακαβιά ή ένα ψητό φρέσκο ψάρι στη σχάρα κατευθείαν από τον βυθό της θάλασσας, η Μανταλένα θα σε συναρπάσει, είτε αποφασίσεις να κάτσεις στην πλατεία, είτε το πάρεις στο σπίτι, είτε ακόμη και να σου το στείλουν στο γραφείο.

Άργουρα

Τα Άργουρα δεν είναι μόνο στην Εύβοια. Είναι και στις Τζιτζιφιές. Ο Νίκος Μιχαήλ (που είναι από εκεί) τα έφερε εδώ. Σε ένα μικρό στενάκι κάθετο στη Θησέως. Μικρή και κουκλίστικη, αυτή η μεταμοντέρνα ταβέρνα με το ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον και την ψαγμένη κουζίνα έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Τ’ Άργουρα κάνουν τη διαφορά με τα πρωτότυπα πιάτα τους, το καταπληκτικό δικό τους χύμα κρασί, τους gourmet ψαρομεζέδες τους. Επίσης, εδώ θα γευτείς διάφορων ειδών ολόφρεσκα όστρακα. Κάνε όμως κράτηση, γιατί έχει πάντα κόσμο.

Το Καστελόριζο

Στην Βάρκιζα βρίσκεται ακόμη ένα αγαπημένο μαγαζί θαλασσινών των νοτίων. Η παράδοση του Ομίλου Καστελόριζο εγγυάται το άριστο φαγητό, ενώ το εκλεπτυσμένο περιβάλλον και η υπέροχη θέα εγγυώνται ότι η εμπειρία θα είναι συνολικά απολαυστική. Για τη Σαρακοστή μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλά πιάτα με βάση τα θαλασσινά – από παραδοσιακές συνταγές μέχρι πιο εκλεπτυσμένες προτάσεις.

Blue Fish

Πρόκειται για ένα εστιατόριο που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Μπορείς να έρθεις το μεσημέρι, να πιεις ένα ούζο δίπλα στη θάλασσα και να φας ένα χταπόδι ή καλαμάρι και αντίστοιχα, το βράδυ να πάρεις την παρέα σου και να ζήσεις μια μαγική στιγμή. Το Blue Fish φαίνεται να μην υστερεί σε κανέναν τομέα: Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία πάνω στην θάλασσα, με ευγενέστατο προσωπικό και με ιδιαίτερες γεύσεις να βγαίνουν από την κουζίνα του, είναι πράγματι λόγος για να έρθει κανείς στη Βουλιαγμένη από οπουδήποτε και οποτεδήποτε – ακόμα περισσότερο τη Σαρακοστή.

Aντωνία

«Ψαρομεζέδες Αντωνία» είναι το πλήρες όνομα της ταβέρνας η οποία είναι ό,τι προδίδει και το όνομά της: Mια οικογενειακή ψαροταβέρνα με μία τρομερή μαγείρισσα, την κυρία Αντωνία, που σερβίρει εκλεκτούς μεζέδες με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά. Με τη μαγειρική της τέχνη, η Αντωνία έχει καταφέρει να κατεβάσει όλη την Αθήνα σε ένα τζιτζιφιώτικο στενό. Πατάτες τηγανητές, που είναι εγγύηση γιατί είναι κομμένες στο χέρι, κολοκυθάκια τηγανητά κομμένα σε λεπτές ροδέλες -ακριβώς δηλαδή όπως πρέπει ώστε να είναι τραγανά- και βεβαίως μια μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά. Πιάτα απλά αλλά πεντανόστιμα, φτιαγμένα μόνο με μεράκι και φρέσκες πρώτες ύλες. Τι άλλο θέλεις για τη Σαρακοστή;

Ιωλκός

Οι ιδιοκτήτες και ο σεφ της Ιωλκού έχουν δύο κολλήματα: Τις καθαρές, ελληνικές γεύσεις και την ολόφρεσκη πρώτη ύλη. Ψάρια, όστρακα και θαλασσινά ψαρεύονται τα ξημερώματα και φτάνουν αυθημερόν στο μερακλίδικο τσιπουράδικο, διαφορετικά δεν μπαίνουν ποτέ στην κουζίνα του. Στρείδια ελληνικά, μεζέδες καπνιστοί, στη σχάρα ή το τηγάνι και πιάτα πιο δημιουργικά αλλά εμπνευσμένα πάντα από την ελληνική παράδοση είναι μερικά από όσα θα βρεις στον κατάλογό του. Όσο για το τι θα πιεις, ο Βολιώτης ιδιοκτήτης είναι σίγουρο πως θα σε βοηθήσει να βρεις το κατάλληλο ούζο ή τσίπουρο για να συνοδέψεις τα πιάτα που διάλεξες.

Καλάμια

Μία ψαροταβέρνα που στέκει στο ίδιο σημείο από το 1947 είναι πόλος έλξης για όσους αγαπούν το ψάρι και τα ολόφρεσκα θαλασσινά. Συνεργάζονται κατά αποκλειστικότητα με καΐκια τα οποία δουλεύουν μόνο για εκείνους. Δεν σερβίρουν ούτε ιχθυοτροφείου, ούτε εισαγωγής, ούτε τίποτα, μόνο ό,τι πιάνει το καΐκι. Στο ίδιο ακριβώς σημείο, με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία και το ίδιο κι απαράλλαχτο μεράκι από το 1947. Το πιο ξακουστό πιάτο της ταβέρνας είναι η γαριδομακαρονάδα, αλλά μερικά από τα bestsellers είναι επίσης το γεμιστό καλαμάρι και οι καραβιδοουρές, οι οποίες όταν υπάρχουν στο μαγαζί γίνονται ανάρπαστες.

Ψαράκια και θαλασσινά

Χορταστικές μερίδες, χαμηλές τιμές και μια μεγάλη ποικιλία από ψαρομεζέδες εγγυώνται ότι από τα Ψαράκια και Θαλασσινά θα φύγεις ευχαριστημένος. Αφού καθίσεις σε ένα από τα τραπέζια, θα δεις να καταφθάνει ένας δίσκος με κρύα χειροποίητα ορεκτικά, με διάφορα καλούδια για να διαλέξεις. Οι επιλογές σου συνεχίζονται με τον κατάλογο όπου θα βρεις πολλές προτάσεις για σαλάτες και ζεστά πιάτα με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, αλλά και μεγάλη γκάμα σε μπύρα, ούζο, τσίπουρο ή κρασί (χύμα ή εμφιαλωμένο).

Ψαράκια και Θαλασσινά

Βάρκιζα: Λεωφόρος Ποσειδώνος 14,  τηλ: 2109654138

Γλυφάδα: Κύπρου 60, τηλ: 210 8983555

Νέα Κηφισιά: Ιλισίων 27, τηλ: 210 6203622

Χαλάνδρι: Κώστα Βάρναλη 5, τηλ: 210 6855932

https://www.facebook.com/PsarakiaKaiThalassinaVarkiza/

https://www.facebook.com/PsarakiaKaiThalassinaGlyfada/

https://www.instagram.com/psarakia/

psarakiakaithalassina.gr

Πεζούλας

Με διακόσμηση σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο Κυκλαδίτικο νησί, αυτή η ψαροταβέρνα φαντάζει σαν το κοινό μυστικό των ντόπιων που το κρατούν καλά φυλαγμένο για να το απολαμβάνουν μόνοι τους. Μόνο που ο Πεζούλας βρίσκεται στην Αθήνα από το 1951 και ίσως τα πρώτα χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μόνο να υπήρξε κοινό μυστικό των θαμώνων του Ιπποδρόμου ή των μπουξουξήδων που πήγαιναν εκεί μετά το πρόγραμμά τους για ψαρόσουπα. Με πρώτες ύλες απλές, αλλά διάθεση για πιο ψαγμένες συνταγές, θα σε εντυπωσιάσει τόσο με την εμφάνιση των πιάτων του όσο φυσικά και με τη γεύση τους.

Ψιψίνα

Το άλλο μισό του Κυρ’ Αρίστου βγαίνει και σε ψαροταβέρνα στο Παλαιό Φάληρο. Γιατί είναι ωραίο να ξέρεις πως κάποιος που εμπιστεύεσαι μπορεί να σε στηρίξει ακόμη και τις μέρες που δεν τρως κρέας. Μια παραδοσιακή ταβέρνα με μεζέδες και μοναδικά πιάτα θαλασσινών. Γευστικότατο χταπόδι, μύδια και καβουράκια σε ένα φιλικό περιβάλλον που μοιάζει με σπιτική τραπεζαρία. Η Ψιψίνα είναι το μαγαζί που συνδυάζει ποιότητα σε πολύ προσιτές τιμές για θαλασσινά.

Τα Κανάρια

Το παραδοσιακό μαγαζί της οικογένειας Αργυροπούλου μετρά 3 γενιές. Η ταβέρνα, που είναι αγαπημένο στέκι για τους λάτρεις της αυθεντικής ψαροφαγίας, στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι με μια (σχετικά) μεγάλη αυλή. Οι θαμώνες του το ξέρουν και ως “ο βασιλιάς της γαρίδας” αφού φημίζεται για τη φρέσκια γαρίδα γάμπαρη που φέρνει κάθε μέρα(!) από τον Πλαταμώνα και τηγανίζει με μεράκι. Ενώ το περιβάλλον δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, τα πιάτα τους είναι φανταστικά.