X

Oι νότιες ψαρο-οάσεις που αξίζει να εμπιστευτείς

Θαλασσινά και ψαρομεζέδες. Ο οδηγός του NouPou με τα καλύτερα εστιατόρια με ψάρι και θαλασσινά και ψαροταβέρνες στα νότια για μια γευστική πανδαισία με αύρα θάλασσας.

Share this

Blue Fish

Πρόκειται για ένα εστιατόριο που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Μπορείς να έρθεις το μεσημέρι, να πιεις ένα ούζο δίπλα στη θάλασσα και να φας ένα χταπόδι ή καλαμάρι και αντίστοιχα, το βράδυ να πάρεις την παρέα σου και να ζήσεις μια μαγική στιγμή. Το Blue Fish φαίνεται να μην υστερεί σε κανέναν τομέα: Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία πάνω στην θάλασσα, με ευγενέστατο προσωπικό και με ιδιαίτερες γεύσεις να βγαίνουν από την κουζίνα του, είναι πράγματι λόγος για να έρθει κανείς στη Βουλιαγμένη από οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Varoulko Seaside

Πώς να περιγράψεις με λίγες μόνο λέξεις το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο του Λευτέρη Λαζάρου; Θα αρκεστούμε να πούμε ότι κάθε γνήσιος λάτρης του ψαριού, θα πρέπει να το επισκεφθεί, για να απολαύσει το θαλασσινό μενού του με θέα τη θάλασσα και τα κατάρτια του Μικρολίμανου. Στο μενού βρίσκεις από δημιουργικούς μεζέδες, όπως μαριναρισμένο καρπάτσο λαυράκι και λιαστό χταπόδάκι στη σχάρα μέχρι κυρίως πιάτα που δικαιώνουν τη φήμη τους ως ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, όπως η ροφομακαρονάδα με κιμά γαρίδας και τοματίνια φούρνου και το ψάρι με κρέμα παντζάρι, χρωματιστά παντζάρια, μπροκολίνι και σάλτσα μπεαρνέζ.

Λάμπρος

Είναι το παλαιότερο εστιατόριο θαλασσινών που θα βρεις σήμερα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και ένας από τους must προορισμούς όσων ξέρουν και αγαπούν το καλό ψάρι. Σε προνομιακή θέση απέναντι από τη λίμνη της Βουλιαγμένης και με μαγευτική θέα στον Σαρωνικό, διατηρεί αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια την ταυτότητα του, ως ένα από τα εκλεκτά εστιατόρια για φρέσκο ψάρι. Η μεγάλη βιτρίνα με την τεράστια ποικιλία από φρέσκα ψάρια, σου ανοίγουν την όρεξη με το που θα περάσεις την πόρτα του, με το ψητό ψάρι στα κάρβουνα να αποτελεί σπεσιαλιτέ τους. Αξίζει να δοκιμάσεις επίσης Καραβιδόψυχα και πλοκάμι σχάρας, βελούδινη ταραμοσαλάτα και για το τέλος, εκμέκ κανταΐφι.

Ιωλκός

Οι ιδιοκτήτες και ο σεφ της Ιωλκού έχουν δύο κολλήματα: Τις καθαρές, ελληνικές γεύσεις και την ολόφρεσκη πρώτη ύλη. Ψάρια, όστρακα και θαλασσινά ψαρεύονται τα ξημερώματα και φτάνουν αυθημερόν στο μερακλίδικο τσιπουράδικο, διαφορετικά δεν μπαίνουν ποτέ στην κουζίνα του. Στρείδια ελληνικά, μεζέδες καπνιστοί, στη σχάρα ή το τηγάνι και πιάτα πιο δημιουργικά αλλά εμπνευσμένα πάντα από την ελληνική παράδοση είναι μερικά από όσα θα βρεις στον κατάλογό του. Όσο για το τι θα πιεις, ο Βολιώτης ιδιοκτήτης είναι σίγουρο πως θα σε βοηθήσει να βρεις το κατάλληλο ούζο ή τσίπουρο για να συνοδέψεις τα πιάτα που διάλεξες.

Δουράμπεης

Ο Δουράμπεης είναι το μαγαζί που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποτελεί την διασημότερη και μια από τις παλαιότερες ψαροταβέρνες της Αττικής. Στο ίδιο σημείο από το 1932 ο ιστορικός Δουράμπεης σερβίρει ό,τι καλύτερο έχει όλα αυτά τα χρόνια στους πελάτες του. Όπως μας έχει πει και ο ιδιοκτήτης του “εδώ τρώμε καλύτερα από το σπίτι μας”, δείγμα της αφοσίωσης στην υψηλή ποιότητα. Η τοποθεσία μοιάζει πλέον ιστορική αφού στέκει δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και είναι τα δύο ορόσημα της περιοχής μιας και βρίσκονται εκεί από όταν ήταν ακόμα αμμουδιά. Στον Δουράμπεη θα βρεις ολόφρεσκα ψάρια αλλά και ιδιαίτερα όστρακα που μόνο αυτός ξέρει να κάνει τόσο επιτυχημένα.Ένα από τα ιστορικότερα πιάτα του είναι η ψητή καραβιδόψυχα η οποία σερβίρεται από το 1977.  Η αίγλη του παλιού Πειραιά την οποία αναβλύζει σε κάθε του γωνιά μαζί με την προσήλωση στην ποιότητα είναι αυτά που κάνουν τον Δουράμπεη να ξεχωρίζει όλα αυτά τα χρόνια.

Γαρμπή

Ένας λόγος που το Καβούρι σαν περιοχή είναι διάσημο, είναι το εστιατόριο Γαρμπή. Αυτό δεν είναι υπερβολή, είναι απλά η πραγματικότητα. Ο παραλιακός δρόμος σε οδηγεί σε τούτο το εστιατόριο το οποίο βρίσκεται πραγματικά πάνω στο κύμα. Στέκει στο ίδιο μέρος από το 1924 και από τότε η ιδιοκτησία του είναι οικογενειακή υπόθεση. Αυτή την στιγμή τα ηνία έχουν περάσει στην τρίτη γενιά και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τέτοια προσήλωση στην ποιότητα. Το εστιατόριο Γαρμπή είναι ένα μαγαζί για το οποίο μιλάνε όλοι και για αυτό ευθύνεται η ατμόσφαιρα του, η τοποθεσία του και φυσικά τα πιάτα και το μενού του. Τα ψάρια έρχονται απευθείας από τη Λέρο, την Αντίπαρο και τον Αμβρακικό ενώ το μενού έχει παραδοσιακές αλλά και πειραγμένες προτάσεις. Όλα αυτά μπορείς να τα συνδυάσεις με ένα ποτήρι κρασί από τις εκλεκτές ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, οι οποίες διανθίζονται με κάποιες πινελιές και από τον γαλλικό. Και μην ξεχνάς, κάθε φορά που θα πιάνεις το ποτήρι σου, δεν θα ξέρεις αν έχεις μεθύσει από το υπέροχο φαγητό, την απαράμιλλη θεά ή το εξαιρετικό του κρασί. Στο τέλος πρέπει να κλείσεις με το παγωτό γεύση μπακλαβά με φύλλα Βηρυτού, το οποίο και ζητάνε όλοι.

Απέραντο Γαλάζιο

Αν αναζητάς μία ταβέρνα για φαγητό πάνω στο κύμα, το εστιατόριο στο ναυτικό όμιλο Βάρκιζας-Βάρης, σου προσφέρει ακριβώς αυτό που ήθελες. Με κινηματογραφικό όνομα, που μας θυμίζει την ομώνυμη γαλλική ταινία του 1988 σε σκηνοθεσία του Λυκ Μπεσόν, το Απέραντο Γαλάζιο στρώνει τραπεζάκια στην άμμο και σερβίρει λογιών- λογιών ψαρομεζέδες και πιάτα με θαλασσινά, για να τα απολαύσεις παρέα με κρασί και ούζο.

Akrovoli Restaurant & Oyster Bar

Στον γραφικό πεζόδρομο της Βούλας βρίσκεται το Akrovoli Restaurant & Oyster Bar. Πυρήνας της φιλοσοφίας του, το φρέσκο προϊόν και οι γνήσιες πρώτες ύλες. Όραμα της ομάδας του, να αγαπήσει το κοινό της Βούλας και των νοτίων προαστίων την ψαροφαγία, στην πιο εκλεκτή, δημιουργική και απολαυστική εκδοχή της. Με ψάρια που φτάνουν καθημερινά εδώ από τη Μάνη, την Εύβοια και άλλες περιοχές της Ελλάδας, με ολόφρεσκα θαλασσινά και με άριστης ποιότητας όστρακα που έρχονται από τη Χαλκίδα, τα πιάτα του κερδίζουν με την πρώτη ματιά. Την ίδια στιγμή, όμως, το Ακροβόλι είναι ένα κομψό και μοντέρνο oyster bar. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο χώρος είναι ιδανικός και για τις βραδιές που απλώς θέλεις να καθίσεις στο μπαρ και να πιεις το κρασί σου (διαλέγοντας από την προσεκτικά επιλεγμένη wine list), συνοδεύοντάς το με εκλεκτά όστρακα.

Το Καστελόριζο

Στην Βάρκιζα βρίσκεται ακόμη ένα αγαπημένο μαγαζί θαλασσινών των νοτίων. Η παράδοση του Ομίλου Καστελόριζο εγγυάται το άριστο φαγητό, ενώ το εκλεπτυσμένο περιβάλλον και η υπέροχη θέα εγγυώνται ότι η εμπειρία θα είναι συνολικά απολαυστική. Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλά πιάτα με βάση τα θαλασσινά – από παραδοσιακές συνταγές μέχρι πιο εκλεπτυσμένες προτάσεις.

Ιθάκη

Σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, με πανοραμική θέα στη θάλασσα και μενού επικεντρωμένο στο φρέσκο ψάρι και στα θαλασσινά. Η μεσογειακή κουζίνα αποτελεί τη βάση της Ιθάκης, με το ψητό ψάρι να είναι η αγαπημένη επιλογή των θαμώνων του, αν και δεν λείπουν από την κάρτα και οι ασιατικές πινελιές. Στα μεγάλα συν του εστιατορίου και η ενημερωμένη λίστα κρασιών, με ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα.

Jimmy’s Fish

Ένας από τους πλέον διαχρονικούς προορισμούς του Μικρολίμανου για ψάρι και θαλασσινά, το Jimmy’s Fish, υπό νέα διεύθυνση εδώ και περίπου πέντε χρόνια, έχει καταφέρει να ξανακερδίσει το πιστό του κοινό, χάρη στο άψογα σχεδιασμένο μενού του. Ένα μαγαζί που στέκει ορόσημο στην περιοχή για να μας θυμίζει τις ένδοξες στιγμές του και να δείχνει ότι οι σωστές πρώτες ύλες μαζί με το μεράκι είναι ο βασικός παράγοντας της επιτυχίας ενός εστιατορίου. Ο Μπάμπης Δημάκος, που είναι ο βασικός υπεύθυνος της αναγέννησης του Jimmy’s Fish σεβόμενος πάντα την ιστορία του φροντίζει να προμηθεύεται ο ίδιος ό,τι χρειάζεται η κουζίνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι κάθε μέρα στο πόδι από τα χαράματα, διαλέγοντας ένα προς ένα τα ψάρια από τους προμηθευτές (κάτι για το οποίο, αν παρακολουθείς το Instagram account του εστιατορίου, θα βρεις καθημερινά φωτογραφικές αποδείξεις) καθώς και όλα τα υλικά που είναι απαραίτητα για το απαιτητικό μενού του.

 

Το Υπερωκεάνειον

Αγαπημένο ψαροφαγικό στέκι του Πειραιά, με κουζίνα απλή και νόστιμη που δεν σε απογοητεύει ποτέ με τους ψαρομεζέδες της. Η διακόσμησή του θυμίζει λίγο καφενείο ή μπακαλοταβέρνα, με εκείνη τη ζεστασιά του παλιού καιρού που σε προϊδεάζει ότι θα περάσεις ευχάριστες και χαλαρές στιγμές, ενώ για χάρη του, οι θαμώνες του καταφθάνουν από κάθε πλευρά της Αττικής. Στο μενού, βρίσκεις κλασικούς μεζέδες όπως λαβράκι μαρινάτο, αθερίνα και μαριδάκι τηγανητό αλλά και μερικούς πιο ψαγμένους όπως σουπιές ψητές με ταχίνι και χταπόδι στιφάδο με μελιτζάνα. Απόλαυσε τους παρέα με ούζο και την αύρα του θαλασσινού αέρα να συμπληρώνει το σκηνικό.

Σαρδελάκι

Ένα από τα πιο γνωστά ψαροφαγικά εστιατόρια των νοτίων προαστίων, που επιλέγουν Γλυφαδιώτες και μη, ζευγάρια κάθε ηλικίας, παρέες και οικογένειες, που θέλουν να κάνουν μια χαλαρή έξοδο για κρασί, μπύρα ή το ούζο παρέα με ψάρια και θαλασσινά. Θα σε υποδεχθούν με ένα μεγάλο δίσκο με τα ορεκτικά και αλοιφές, σε μικρά πιατάκια, για να τσιμπάς μέχρι να ετοιμαστούν τα κυρίως. Ρώτησε για τα πιάτα ημέρας, αλλά αν βρεις δοκίμασε σίγουρα κριθαρότο θαλασσινών ή ριζότο με καλαμάρι και σίγουρα, αξίζει να επιλέξεις το πιο εμβληματικό πιάτο του εστιατορίου την ψητή σαρδέλα, που συνοδεύεται από ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμυδάκι.

Άργουρα

Τα Άργουρα δεν είναι μόνο στην Εύβοια. Είναι και στις Τζιτζιφιές. Ο Νίκος Μιχαήλ (που είναι από εκεί) τα έφερε εδώ. Σε ένα μικρό στενάκι κάθετο στη Θησέως. Μικρή και κουκλίστικη, αυτή η μεταμοντέρνα ταβέρνα με το ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον και την ψαγμένη κουζίνα έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Τ’ Άργουρα κάνουν τη διαφορά με τα πρωτότυπα πιάτα τους, το καταπληκτικό δικό τους χύμα κρασί, τους gourmet ψαρομεζέδες τους.  Κάνε όμως κράτηση, γιατί έχει πάντα κόσμο.

Μανταλένα

Εάν υπάρχει ένα μέρος στην πλατεία της Βούλας όπου μπορείς να απολαύσεις το πιο φρέσκο ψάρι, αυτό είναι η Μανταλένα. Με τους ιδιοκτήτες του να κατάγονται από τη Νάξο, το ιχθυοπωλείο και ψησταριά δεν θα μπορούσε παρά να έχει μόνο την καλύτερη πρώτη ύλη.

Τσιρόπουλος Sea Food

Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια η οικογενειακή ταβέρνα Τσιρόπουλος ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό στα στενά της Βάρης. Εδώ και δύο χρόνια  όμως ο Τσιρόπουλος αποφάσισε να μεταφέρει τη μαεστρία της κουζίνας του αλλά και το ευγενέστατο σέρβις του λίγο πιο κοντά, και συγκεκριμένα στην Βάρκιζα, για να μπορούμε όλοι να τον απολαμβάνουμε εύκολα και πιο συχνά. Κοιτάζοντας τον κατάλογο μπορεί και να πελαγώσεις, γιατί δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Μία θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα σε ποιοτικές θαλασσινές γεύσεις και ιταλικά πιάτα που σε ταξιδεύουν Ιταλία με απευθείας εισιτήριο. Αυτό που τον έκανε τόσο αγαπητό στα στενά της Βάρης και τα τελευταία δύο χρόνια στην Βάρκιζα είναι τα υπέροχα θαλασσινά του πιάτα. Μύδια σωταρισμένα με λευκό κρασί και σκόρδο, φρέσκο καλαμάρι ψητό στη σχάρα και γλώσσα τηγανητή. Όλα στην πιο άρτια μορφή τους, όλα στον ανώτατο βαθμό γεύσης. Ο Τσιρόπουλος είναι η επιτομή του value for money και πίστεψέ με αν πας, θα γίνει μόνιμη σου στάση όταν περνάς από την περιοχή.

Aντωνία

«Ψαρομεζέδες Αντωνία» είναι το πλήρες όνομα της ταβέρνας η οποία είναι ό,τι προδίδει και το όνομά της: Mια οικογενειακή ψαροταβέρνα με μία τρομερή μαγείρισσα, την κυρία Αντωνία, που σερβίρει εκλεκτούς μεζέδες με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά. Με τη μαγειρική της τέχνη, η Αντωνία έχει καταφέρει να κατεβάσει όλη την Αθήνα σε ένα τζιτζιφιώτικο στενό. Πατάτες τηγανητές, που είναι εγγύηση γιατί είναι κομμένες στο χέρι, κολοκυθάκια τηγανητά κομμένα σε λεπτές ροδέλες -ακριβώς δηλαδή όπως πρέπει ώστε να είναι τραγανά- και βεβαίως μια μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά. Πιάτα απλά αλλά πεντανόστιμα, φτιαγμένα μόνο με μεράκι και φρέσκες πρώτες ύλες.

Καλάμια

Μία ψαροταβέρνα που στέκει στο ίδιο σημείο από το 1947 είναι πόλος έλξης για όσους αγαπούν το ψάρι και τα ολόφρεσκα θαλασσινά. Συνεργάζονται κατά αποκλειστικότητα με καΐκια τα οποία δουλεύουν μόνο για εκείνους. Δεν σερβίρουν ούτε ιχθυοτροφείου, ούτε εισαγωγής, ούτε τίποτα, μόνο ό,τι πιάνει το καΐκι. Στο ίδιο ακριβώς σημείο, με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία και το ίδιο κι απαράλλαχτο μεράκι από το 1947. Το πιο ξακουστό πιάτο της ταβέρνας είναι η γαριδομακαρονάδα, αλλά μερικά από τα bestsellers είναι επίσης το γεμιστό καλαμάρι και οι καραβιδοουρές, οι οποίες όταν υπάρχουν στο μαγαζί γίνονται ανάρπαστες.

Πεζούλας

Με διακόσμηση σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο Κυκλαδίτικο νησί, αυτή η ψαροταβέρνα φαντάζει σαν το κοινό μυστικό των ντόπιων που το κρατούν καλά φυλαγμένο για να το απολαμβάνουν μόνοι τους. Μόνο που ο Πεζούλας βρίσκεται στην Αθήνα από το 1951 και ίσως τα πρώτα χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μόνο να υπήρξε κοινό μυστικό των θαμώνων του Ιπποδρόμου ή των μπουξουξήδων που πήγαιναν εκεί μετά το πρόγραμμά τους για ψαρόσουπα. Με πρώτες ύλες απλές, αλλά διάθεση για πιο ψαγμένες συνταγές, θα σε εντυπωσιάσει τόσο με την εμφάνιση των πιάτων του όσο φυσικά και με τη γεύση τους.

Ψιψίνα

Το άλλο μισό του Κυρ’ Αρίστου βγαίνει και σε ψαροταβέρνα στο Παλαιό Φάληρο. Γιατί είναι ωραίο να ξέρεις πως κάποιος που εμπιστεύεσαι μπορεί να σε στηρίξει ακόμη και τις μέρες που δεν τρως κρέας. Μια παραδοσιακή ταβέρνα με μεζέδες και μοναδικά πιάτα θαλασσινών. Γευστικότατο χταπόδι, μύδια και καβουράκια σε ένα φιλικό περιβάλλον που μοιάζει με σπιτική τραπεζαρία. Η Ψιψίνα είναι το μαγαζί που συνδυάζει ποιότητα σε πολύ προσιτές τιμές για θαλασσινά.

Τα Κανάρια

Το παραδοσιακό μαγαζί της οικογένειας Αργυροπούλου μετρά 3 γενιές. Η ταβέρνα, που είναι αγαπημένο στέκι για τους λάτρεις της αυθεντικής ψαροφαγίας, στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι με μια (σχετικά) μεγάλη αυλή. Οι θαμώνες του το ξέρουν και ως “ο βασιλιάς της γαρίδας” αφού φημίζεται για τη φρέσκια γαρίδα γάμπαρη που φέρνει κάθε μέρα(!) από τον Πλαταμώνα και τηγανίζει με μεράκι. Ενώ το περιβάλλον δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, τα πιάτα τους είναι φανταστικά.

Μαργαρώ

Ίσως το πιο γνωστό «τηγάνι» του Πειραιά και σίγουρα, ένα από τα πλέον δημοφιλή στέκια των ψαροφάγων. Η Μαργαρώ βρίσκεται έξω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με τραπέζια καφενείου στο πεζοδρόμιο και μια κουζίνα που τηγανίζει ασταμάτητα γαρίδες, κουτσομούρες ή και μπαρμπούνια –ίσως είσαι τυχερός και πετύχεις και κάποιο άλλο ψάρι εποχής-, που σερβίρονται απαραιτήτως με πλούσια χωριάτικη σαλάτα, αποδεικνύοντας με τον πιο εμφανή τρόπο ότι για να περάσεις καλά δεν χρειάζονται πολλά!

Μπαρμπουνάκι

Μέλος της γνωστής «οικογενείας» θαλασσινών εστιατορίων, το Μπαρμπουνάκι της Γλυφάδας με την υπογραφή του Γιώργου Παπαϊωνάννου, ακολουθεί το ύφος των ομώνυμων καταστημάτων, συστήνοντας στους νότιους στην προσιτή όψη της ψαροφαγίας. Τα πιάτα του δε διαφέρουν από αυτά που σερβίρονται στα υπόλοιπα εστιατόρια, οπότε και εδώ βρίσκεις ψάρια και θαλασσινά τηγανητά, ψητά, αχνιστά και μαρινάτα, καθώς και πιάτα ζυμαρικών με θαλασσινά. Μην παραλείψεις και φιλέτο μπαρμπούνι με τραγανή πέτσα, ψητό ή στο τηγάνι.