Oι νότιες ψαρο-οάσεις που αξίζεις να εμπιστευτείς

Θαλασσινά, ψαρομεζέδες και γευστικά νηστίσιμα. Ο οδηγός του Nou-pou για να μετατρέψεις την Σαρακοστή σου σε μια γευστική πανδαισία με αύρα θάλασσας.

Jimmy’s Fish

Ένας από τους πλέον διαχρονικούς προορισμούς του Μικρολίμανου για ψάρι και θαλασσινά, το Jimmy’s Fish, υπό νέα διεύθυνση τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, έχει καταφέρει να ξανακερδίσει το πιστό του κοινό, χάρη στο άψογα σχεδιασμένο μενού του και, κυρίως, στις άριστες πρώτες ύλες του. Ο Μπάμπης Δημάκος, ένας εκ των ιδιοκτητών του εστιατορίου, φροντίζει με μεράκι να προμηθεύεται ο ίδιος ό,τι χρειάζεται η κουζίνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι κάθε μέρα στο πόδι από τα χαράματα, διαλέγοντας ένα προς ένα τα ψάρια από τους προμηθευτές (κάτι για το οποίο, αν παρακολουθείς το Instagram account του εστιατορίου, θα βρεις καθημερινά φωτογραφικές αποδείξεις). Ούτε η ταπεινή ρίγανη δεν μπαίνει στο μαγαζί αν πρώτα δεν έχει πάρει την έγκρισή του.

Εκτός από τα bestsellers όπως το σεβίτσε (ψάρι τεμαχισμένο που μαρινάρεται με περουβιανή τεχνική), το καρπάτσιο (φιλεταρισμένο μαγιάτικο που «ψήνεται» στο λεμόνι) ή τα μεγάλα ψάρια, μαγειρεμένα στον αχνό και σερβιρισμένα με λαχανικά, οι κορυφαίες προτάσεις του Jimmy’s για τη Σαρακοστή περιλαμβάνουν γεύσεις μεστές, απλές, αλλά ταυτόχρονα δυσεύρετες: Εδώ θα βρεις κυδώνια και στρείδια Νορμανδίας, θα απολαύσεις μακαρονάδα με καραβιδόψυχα που σβήνεται με γαλλικό ούζο και σίγουρα θα ενθουσιαστείς με το χταπόδι «Café Waichart», μια γαλλική συνταγή με μοσχιούς (μικρά χταπόδια) που μαγειρεύονται σε γλυκό κρασί. Λόγω Σαρακοστής, σου προτείνουμε να ολοκληρώσεις το γεύμα με τον παραδοσιακό χαλβά Κοσμίδη που σερβίρεται στο εστιατόριο ή απλώς, αν δεν ενδιαφέρεσαι και τόσο για τη νηστεία, να ενδώσεις στη μηλόπιτα με φρέσκα καραμελωμένα μήλα, την περίφημη Tarte Tatin.

Λατίνι

Τοποθετημένο στρατηγικά στο λιμανάκι της Βάρκιζας με το γαλάζιο της θάλασσας ολόγυρα και τα ψαροκάικα σε πρώτο πλάνο, το εστιατόριο Λατίνι, όπως άλλωστε προδίδει και το όνομά του (λατίνι είναι το μικρό ιστιοφόρο σκάφος με το χαρακτηριστικό τριγωνικό πανί), τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη για τα ψάρια και τα θαλασσινά. Η προσεγμένη κουζίνα του -μεσογειακή, με επιρροές τόσο από την ελληνική όσο και την ιταλική γαστρονομία- το έχει εδώ και χρόνια κατατάξει σε έναν από τους πιο γνωστούς προορισμούς για κάθε νότιο ψαροφαγά (αν και στο μενού θα βρουν πολλές επιλογές ακόμα και οι φανατικοί κρεατοφάγοι).

Ιδιαίτερα πάντως για τη Σαρακοστή, αξίζει να το επισκεφθείς και μόνο για τα νηστίσιμα πιάτα του: Ταραμοσαλάτα, χταπόδι με φάβα σε λάδι τρούφας και σάλτσα μαυροδάφνης, καλυμνιώτικα (ντακάκια από χαρούπι με ντομάτα και αχινό), καβουροσαλάτα με king crab, ντομάτα και αβοκάντο και φυσικά η περίφημη καραβιδομακαρονάδα του, με φρέσκες καραβίδες και πεντανόστιμη κόκκινη σάλτσα, είναι μερικές από τις συνταγές που θα αναγάγουν τη νηστεία  σε μια απολαυστική γαστριμαργική εμπειρία. Και για το τέλος σάμαλι για να γλυκαθείς, αν και είναι έτσι κι αλλιώς σίγουρο πως θα ξανάρθεις.

 

Λούτσος

Στην καρδιά της Βούλας, ακριβώς πάνω στην πλατεία, ένα μοντέρνο ψαροφαγείο κερδίζει τις εντυπώσεις χάρη στον καλαίσθητο, με κυκλαδίτικο αέρα χώρο του, αλλά και στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο μενού του. Η ομάδα του εστιατορίου Family εγγυάται ότι στην κουζίνα μπαίνουν μόνο οι καλύτερες πρώτες ύλες ενώ το μεράκι για χειροποίητες «αληθινές» γεύσεις έχει ως αποτέλεσμα να ικανοποιείται ακόμα και ο πιο απαιτητικός ψαροφαγάς.

Δεν είναι πολύ εύκολο να ξεχωρίσουμε τα πιο δυνατά πιάτα της Σαρακοστής, μιας και η ποικιλία είναι τεράστια: Φάβα Φενεού, σκορδαλιά και λευκή ταραμοσαλάτα κάνουν την εισαγωγή, η πατατοσαλάτα με την πλούσια σάλτσα και το αγγουράκι τουρσί είναι αδιαμφισβήτητα από τα must, αν και το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν φεύγει χωρίς να δοκιμάσει τις κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες που σερβίρονται με ανθό αλατιού και άγρια ρίγανη. Για τη συνέχεια, γυαλιστερές, κυδώνια και μύδια αχνιστά θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις των οστρακοειδών ενώ τη λίστα με μεζέδες στο τηγάνι συμπληρώνουν θαλασσινά στη σχάρα (όπως το ακαταμάχητο ψητό χταπόδι) αλλά και μακαρονάδες (όπως τα σπαγγέτι γαρίδας).

Isalos

Αν δεν σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο από μια βόλτα δίπλα στη θάλασσα και ένα ταβερνάκι σχεδόν πάνω στο κύμα, τότε το all day μεζεδοπωλείο Isalos, στις εγκαταστάσεις του Varkiza Resort, είναι η τέλεια επιλογή. Εκτός από την υπέροχη τοποθεσία και τη διακόσμηση που θα σε μεταφέρει αυτομάτως στο αγαπημένο νησί των καλοκαιρινών σου διακοπών, ο Ίσαλος έχει επίσης να προσφέρει φρέσκα θαλασσινά που σερβίρονται σε γενναίες μερίδες και τιμές που τον κατατάσσουν στους πιο value for money προορισμούς για τη Σαρακοστή. Το μενού του έχει πολλές νηστίσιμες προτάσεις, όπως τα αγαπημένα όλων τηγανητά καλαμαράκια, το πεντανόστιμο ψητό καλαμάρι, διάφορα όστρακα (μύδια, γυαλιστέρες, κυδώνια) και φυσικά τον βασιλιά των ψαρομεζέδων: Χταπόδι ψημένο στη σχάρα, το οποίο μπορείς να συνοδέψεις διαλέγοντας από μια ποικιλία από ούζα και τσίπουρα.

Το τραπέζι συμπληρώνουν ορεκτικά όπως η παραδοσιακή ταραμοσαλάτα και η φάβα που σερβίρεται με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, αλλά και επιλογές για όσους δεν νηστεύουν όπως τα φρέσκα μπαρμπούνια. Από τα κυρίως, ξεχωρίζει σίγουρα το ριζότο σουπιάς, με ραγού από φρέσκες σουπιές που μαγειρεύονται στο μελάνι τους. Για επιδόρπιο, αν και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στο εκμέκ με παγωτό καϊμάκι του Isalos, λόγω Σαρακοστής μπορείς απλώς να αρκεστείς στον έτσι κι αλλιώς ακαταμάχητο παραδοσιακό μακεδονικό χαλβά.

Bella Vespa

Γνωστό ήδη για την υπέροχη σάλα του, τα ψαγμένα πιάτα του και το εξαιρετικό του σέρβις, το Bella Vespa είναι ο διαφορετικός προορισμός της Σαρακοστής. Το απόλυτο italian-fusion restaurant–bar της Γλυφάδας συνδυάζει αριστοτεχνικά την ιταλική κουζίνα με την ελληνική πρώτη ύλη και δημιουργεί πιάτα νηστίσιμα και λαχταριστά. Βέβαια, επειδή ιταλικό εστιατόριο χωρίς pasta δεν γίνεται, στο μενού θα βρεις αρκετές μακαρονάδες θαλασσινών όπως οι ταλιατέλες με μύδια, πιπεριές και πεπεροντσίνο αλλά και το νηστίσιμο ριζότο γαρίδας με ζωμό καραβίδας, τζίντζερ και βασιλικό. Για το τέλος, σου προτείνουμε ανεπιφύλακτα τον σιμιγδαλένιο χαλβά με goji berries, cranberries και φυστίκι Aιγίνης, σερβιρισμένο – αν επιτρέπεις στον εαυτό σου μια μικρή παρασπονδία από τη νηστεία -με υπέροχο παγωτό καϊμάκι.

Απέραντο Γαλάζιο

Υπάρχει ένα παραθαλάσσιο ταβερνάκι, με τα μπλε τραπεζάκια του να βρίσκονται τόσο κοντά στο κύμα που νομίζεις ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να βραχούν. Με τις μυρωδιές των θαλασσινών που ψήνονται ή ρίχνονται στο τηγάνι λίγο πιο πέρα, στην κουζίνα του, να σου σπάνε τη μύτη. Και με τον ίσκιο από τα αρμυρίκια να απλώνεται μπροστά σου σαν ο χρόνος να είναι κολλημένος σε εκείνες τις καλοκαιρινές διακοπές. Λέγεται «Απέραντο Γαλάζιο» και όχι, δεν είναι στην Αμοργό. Το ταβερνάκι του Ομίλου της Βάρκιζας προσφέρει την αίσθηση (και τη γευστική εμπειρία) του νησιού, κι όμως βρίσκεται μια ανάσα -ή έστω μια σύντομη οδήγηση- μακριά σου. Ακριβώς πάνω στην ανατολική παραλία, δίπλα στον Ναυτικό Όμιλο, λειτουργεί κάθε μέρα από τις 9:00 το πρωί ως αργά το βράδυ, ακόμη και τον χειμώνα, και σερβίρει ούζο, ψαράκια, μεζέδες και ολόφρεσκες, κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες. Μακαρονάκι κοφτό με χταπόδι, καλαμαράκια, γαρίδες ψητές, μελιτζανοσαλάτα, μυδοπίλαφο, μύδια αχνιστά με μουστάρδα, μακαρονάδα θαλασσινών με σουπιά, μύδια, γαρίδες και κόκκινη σάλτσα είναι μερικά από όσα μπορείς να απολαύσεις κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Μην ξεχάσεις βέβαια να παραγγείλεις και τη νησιώτικη σαλάτα (πατάτα βραστή, κολοκύθι βραστό, ντομάτα, κρεμμύδι και σως βινεγκρέτ). Κλείσε εξίσου νηστίσιμα  αλλά και επικά, με τον σιμιγδαλένιο χαλβά.

Riviera Coast

Με τη γνωστή του απαράμιλλη θέα και τραπέζια ακριβώς πάνω στο κύμα για τις ηλιόλουστες μέρες, το Riviera Coast (εκεί όπου βρισκόταν το κλασικό πια Vive Mar) δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να κατοχυρωθεί στη συνείδηση των νοτίων ως ο νέος απόλυτος all day προορισμός. Παράλληλα, το μενού του, ενδιαφέρον και δημιουργικό -ακριβώς όπως και ο Pino Saccheri, ο Ιταλός σεφ που καθημερινά στήνει μικρά έργα Τέχνης πάνω στα πιάτα του- είναι σίγουρο πως θα σε ιντριγκάρει. Όσο για τις γεύσεις: Πλούσιες και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένες, παντρεύουν μοναδικά την ελληνική παράδοση με τη fusion κουζίνα και ξεπερνούν τις ήδη υψηλές προσδοκίες που έχει θέσει η υπέροχη παρουσίαση των πιάτων. Τη Σαρακοστή, μη φύγεις χωρίς να δοκιμάσεις το κριθαρότο με γαρίδες και σπαράγγια (ένα πιάτο που μπορεί να λειτουργήσει ως κυρίως αλλά μπορεί ταυτόχρονα να μπει στη μέση ενθουσιάζοντας ολόκληρη την παρέα), το καλαμάρι σχάρας γεμιστό με αρωματικά χόρτα, τη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και το χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι, μαγειρεμένο με Μοσχάτο Λήμνου.

Τσιρόπουλος Sea Food

Η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια η οικογενειακή ταβέρνα Τσιρόπουλος ήταν ένα καλά κρυμμένο μυστικό στα στενά της Βάρης. Εδώ και ένα χρόνο όμως ο Τσιρόπουλος αποφάσισε να μεταφέρει τη μαεστρία της κουζίνας του αλλά και το ευγενέστατο σέρβις του λίγο πιο κοντά, και συγκεκριμένα στην Βάρκιζα, για να μπορούμε όλοι να τον απολαμβάνουμε εύκολα και πιο συχνά. Κοιτάζοντας τον κατάλογο μπορεί και να πελαγώσεις, γιατί δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Στις γεύσεις της Σαρακοστής, από τις υπέροχες al dente μακαρονάδες του ξεχωρίζουν τα λιγκουίνι με κυδώνια και φυσικά η κόκκινη γαριδομακαρονάδα του. Αλλιώς διάλεξε κάτι από τη λίστα με τα θαλασσινά, όπως τα μύδια, σωταρισμένα με λευκό κρασί και σκόρδο, ή το φρέσκο καλαμάρι, ψητό στη σχάρα

Το Καστελόριζο

Στην Βάρκιζα βρίσκεται ακόμη ένα αγαπημένο μαγαζί θαλασσινών των νοτίων. Η παράδοση του Ομίλου Καστελόριζο εγγυάται το άριστο φαγητό, ενώ το εκλεπτυσμένο περιβάλλον και η υπέροχη θέα εγγυώνται ότι η εμπειρία θα είναι συνολικά απολαυστική. Για τη Σαρακοστή μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλά πιάτα με βάση τα θαλασσινά, όπως η ψίχα καραβίδας ελαφριά παναρισμένη σε αλεύρι καλαμποκιού, οι ντολμάδες με σέσκουλο, γεμισμένοι με θαλασσινά, σταφίδες & αρωματικό ρύζι ή οι καραβιδοουρές Χαλκίδας σοτέ με κόλιανδρο.

Δουράμπεης

Κλασικό και αγαπημένο μαγαζί -για την ακρίβεια μία από τις διασημότερες ψαροταβέρνες της Αττικής- έχει από ολόφρεσκο ψάρι μέχρι ιδιαίτερα όστρακα που μόνο αυτός ξέρει να κάνει. Ο ιστορικός Δουράμπεης στέκει στο ίδιο σημείο του Πειραιά από το 1932, δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας. Από εδώ έχουν παρελάσει βασιλιάδες,  πολιτικά ονόματα όλων των εποχών και διάσημοι αθλητές όπως ο Πελέ και ο Μαραντόνα. Εκτός από τα θαλασσινά του, που προμηθεύεται πάντα απευθείας από τους ψαράδες, μην ξεχάσεις να παραγγείλεις την ξακουστή σαλάτα του με τα 13 υλικά.

Γαρμπή

Αν έρχονται στο Καβούρι απ’ όλες τις περιοχές της Αθήνας για κάτι, αυτό είναι το εστιατόριο Γαρμπή. Ένα μαγαζί με ψαρικά κυριολεκτικά πάνω στην άμμο με θέα θάλασσα και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Φημίζεται για τα πάντα του, αφού δεν υπάρχει τίποτα που να μην είναι όσο εξαιρετικό λένε οι γύρω, αλλά αν πρέπει να κάνουμε μια πρόταση για μερικούς από τους πιο αξιόλογους μεζέδες του, θα λέγαμε να δοκιμάσεις το ταρτάρ γαρίδας , τις αχνιστές καραβίδες ή το καλαμάρι στη σχάρα, που σερβίρεται με ζεστή πατατοσαλάτα, φιλέτα από πράσινες ελιές Χαλκιδικής, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη και εκλεκτά μικρόφυλλα.

Άργουρα

Τα Άργουρα δεν είναι μόνο στην Εύβοια. Είναι και στις Τζιτζιφιές. Ο Νίκος Μιχαήλ (που είναι από εκεί) τα έφερε εδώ. Σε ένα μικρό στενάκι κάθετο στη Θησέως. Μικρή και κουκλίστικη, αυτή η μεταμοντέρνα ταβέρνα με το ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον και την ψαγμένη κουζίνα έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Τ’ Άργουρα κάνουν τη διαφορά με τα πρωτότυπα πιάτα τους, το καταπληκτικό δικό τους χύμα κρασί, τους gourmet ψαρομεζέδες τους. Επίσης, εδώ θα γευτείς διάφορων ειδών ολόφρεσκα όστρακα. Κάνε όμως κράτηση, γιατί έχει πάντα κόσμο.

Blue Fish

«Πρόκειται για ένα εστιατόριο που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Μπορείς να έρθεις το μεσημέρι, να πιεις ένα ούζο δίπλα στη θάλασσα και να φας ένα χταπόδι ή καλαμάρι και αντίστοιχα, το βράδυ να πάρεις την παρέα σου και να ζήσεις μια μαγική στιγμή». Έτσι περιγράφει το Blue Fish ο 34χρονος σεφ του, Γιώργος Οικονομίδης, που εδώ και δυο χρόνια έχει βρει το λιμάνι του στο εστιατόριο της Βουλιαγμένης. Πράγματι, το Blue Fish φαίνεται να μην υστερεί σε κανέναν τομέα: Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία πάνω στην θάλασσα, με ευγενέστατο προσωπικό και με ιδιαίτερες γεύσεις να βγαίνουν από την κουζίνα του, είναι πράγματι λόγος για να έρθει κανείς στη Βουλιαγμένη από οπουδήποτε και οποτεδήποτε – ακόμα περισσότερο τη Σαρακοστή.

Aντωνία

«Ψαρομεζέδες Αντωνία» είναι το πλήρες όνομα της ταβέρνας η οποία είναι ό,τι προδίδει και το όνομά της: Mια οικογενειακή ψαροταβέρνα με μία τρομερή μαγείρισσα, την κυρία Αντωνία, που σερβίρει εκλεκτούς μεζέδες με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά. Με τη μαγειρική της τέχνη, η Αντωνία έχει καταφέρει να κατεβάσει όλη την Αθήνα σε ένα τζιτζιφιώτικο στενό. Πατάτες τηγανητές, που είναι εγγύηση γιατί είναι κομμένες στο χέρι, κολοκυθάκια τηγανητά κομμένα σε λεπτές ροδέλες -ακριβώς δηλαδή όπως πρέπει ώστε να είναι τραγανά- και βεβαίως μια μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά. Πιάτα απλά αλλά πεντανόστιμα, φτιαγμένα μόνο με μεράκι και φρέσκες πρώτες ύλες. Τι άλλο θέλεις για τη Σαρακοστή;

Ιωλκός

Οι ιδιοκτήτες και ο σεφ της Ιωλκού έχουν δύο κολλήματα: Τις καθαρές, ελληνικές γεύσεις και την ολόφρεσκη πρώτη ύλη. Ψάρια, όστρακα και θαλασσινά ψαρεύονται τα ξημερώματα και φτάνουν αυθημερόν στο μερακλίδικο τσιπουράδικο, διαφορετικά δεν μπαίνουν ποτέ στην κουζίνα του. Στρείδια ελληνικά, μεζέδες καπνιστοί, στη σχάρα ή το τηγάνι και πιάτα πιο δημιουργικά αλλά εμπνευσμένα πάντα από την ελληνική παράδοση είναι μερικά από όσα θα βρεις στον κατάλογό του. Όσο για το τι θα πιεις, ο Βολιώτης ιδιοκτήτης είναι σίγουρο πως θα σε βοηθήσει να βρεις το κατάλληλο ούζο ή τσίπουρο για να συνοδέψεις τα πιάτα που διάλεξες.

Καλάμια

Μία ψαροταβέρνα που στέκει στο ίδιο σημείο από το 1947 είναι πόλος έλξης για όσους αγαπούν το ψάρι και τα ολόφρεσκα θαλασσινά. Συνεργάζονται κατά αποκλειστικότητα με καΐκια τα οποία δουλεύουν μόνο για εκείνους. Δεν σερβίρουν ούτε ιχθυοτροφείου, ούτε εισαγωγής, ούτε τίποτα, μόνο ό,τι πιάνει το καΐκι. Στο ίδιο ακριβώς σημείο, με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία και το ίδιο κι απαράλλαχτο μεράκι από το 1947. Το πιο ξακουστό πιάτο της ταβέρνας είναι η γαριδομακαρονάδα, αλλά μερικά από τα bestsellers είναι επίσης το γεμιστό καλαμάρι και οι καραβιδοουρές, οι οποίες όταν υπάρχουν στο μαγαζί γίνονται ανάρπαστες.

Ψαράκια και θαλασσινά

Η οικογενειακή επιχείρηση μετρά ήδη τέσσερα εστιατόρια, δύο από τα οποία βρίσκονται στα νότια προάστια: Ένα στη Βάρκιζα και ένα στη Γλυφάδα. Χορταστικές μερίδες, χαμηλές τιμές και μια μεγάλη ποικιλία από ψαρομεζέδες εγγυώνται ότι όποιο από τα δύο κι αν διαλέξεις αυτή τη Σαρακοστή, θα φύγεις ευχαριστημένος. Αφού καθίσεις σε ένα από τα τραπέζια, θα δεις να καταφθάνει ένας δίσκος με κρύα χειροποίητα ορεκτικά. Φρέσκα ντολμαδάκια από τη γιαγιά Ελευθερία, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ταραμοσαλάτα και άλλα καλούδια σε περιμένουν να διαλέξεις. Οι επιλογές σου συνεχίζονται με τον κατάλογο όπου θα βρεις πολλές προτάσεις για σαλάτες και ζεστά πιάτα με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά, αλλά και μεγάλη γκάμα σε μπύρα, ούζο, τσίπουρο ή κρασί (χύμα ή εμφιαλωμένο).

Ψαράκια και Θαλασσινά

Βάρκιζα: Λεωφόρος Ποσειδώνος 14,  τηλ: 2109654138

Γλυφάδα: Κύπρου 60, τηλ: 210 8983555

Νέα Κηφισιά: Ιλισίων 27, τηλ: 210 6203622

Χαλάνδρι: Κώστα Βάρναλη 5, τηλ: 210 6855932

https://www.facebook.com/PsarakiaKaiThalassinaVarkiza/

https://www.facebook.com/PsarakiaKaiThalassinaGlyfada/

https://www.instagram.com/psarakia/

psarakiakaithalassina.gr

Πεζούλας

Με διακόσμηση σαν να βρίσκεσαι σε κάποιο Κυκλαδίτικο νησί, αυτή η ψαροταβέρνα φαντάζει σαν το κοινό μυστικό των ντόπιων που το κρατούν καλά φυλαγμένο για να το απολαμβάνουν μόνοι τους. Μόνο που ο Πεζούλας βρίσκεται στην Αθήνα από το 1951 και ίσως τα πρώτα χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 μόνο να υπήρξε κοινό μυστικό των θαμώνων του Ιπποδρόμου ή των μπουξουξήδων που πήγαιναν εκεί μετά το πρόγραμμά τους για ψαρόσουπα. Με πρώτες ύλες απλές, αλλά διάθεση για πιο ψαγμένες συνταγές, θα σε εντυπωσιάσει τόσο με την εμφάνιση των πιάτων του όσο φυσικά και με τη γεύση τους.

Ψιψίνα

Το άλλο μισό του Κυρ’ Αρίστου βγαίνει και σε ψαροταβέρνα στο Παλαιό Φάληρο. Γιατί είναι ωραίο να ξέρεις πως κάποιος που εμπιστεύεσαι μπορεί να σε στηρίξει ακόμη και τις μέρες που δεν τρως κρέας. Μια παραδοσιακή ταβέρνα με μεζέδες και μοναδικά πιάτα θαλασσινών. Γευστικότατο χταπόδι, μύδια και καβουράκια σε ένα φιλικό περιβάλλον που μοιάζει με σπιτική τραπεζαρία. Η Ψιψίνα είναι το μαγαζί που συνδυάζει ποιότητα σε πολύ προσιτές τιμές για θαλασσινά.

Τα Κανάρια

Το παραδοσιακό μαγαζί της οικογένειας Αργυροπούλου μετρά 3 γενιές.  Η ταβέρνα, που είναι αγαπημένο στέκι για τους λάτρεις της αυθεντικής ψαροφαγίας, στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό σπίτι με μια (σχετικά) μεγάλη αυλή. Οι θαμώνες του το ξέρουν και ως “ο βασιλιάς της γαρίδας” αφού φημίζεται για τη φρέσκια γαρίδα γάμπαρη που φέρνει κάθε μέρα(!) από τον Πλαταμώνα και τηγανίζει με μεράκι. Ενώ το περιβάλλον δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, τα πιάτα τους είναι φανταστικά.