Οι νότιες ψαροταβέρνες που αγαπάμε

Summer In The City

Από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο, συγκεντρώσαμε σε μία λίστα τις αγαπημένες μας ψαροταβέρνες, που σου φέρνουν τη θάλασσα στο πιάτο στην προσιτή εκδοχή της.

Share this

Νόστιμοι θαλασσινοί μεζέδες μαζί με ουζάκι, τσίπουρο ή κρασί είναι ο συνδυασμός εκείνος που εξασφαλίζει ότι η έξοδος με την παρέα θα είναι πραγματικά τέλεια. Για να είμαστε σίγουροι λοιπόν ότι κάθε φορά θα περνάς καλά, δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε και συγκεντρώσαμε σε μία λίστα όλες εκείνες τις ψαροταβέρνες στα νότια προάστια, που αξίζει να τις έχεις ψηλά στη λίστα των επιλογών σου.

Κανάρια

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Voltastinpoli (@voltastinpoli)

Ιδιαίτερα δημοφιλής θαλασσινή ταβέρνα, μπορεί να περηφανεύεται ότι κρατά με επιτυχία την παράδοση στο καλό ψάρι από το 1950. Έδρα της έχει μια παλιά και ιδιαίτερα νοσταλγική μονοκατοικία στο Μοσχάτο. Η τρίτη γενιά της οικογένειας Αργυροπούλου σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις στο τηγάνι και στη σχάρα επιμένοντας σταθερά σε ένα μενού μικρό, αλλά νόστιμο. Φρέσκα ψάρια φερμένα από τις Κυκλάδες και τηγανητή γαρίδα γάμπαρη από τον Πλαταμώνα μαζί με ντοματοσαλάτα τυρί και ελιές θα σε κάνουν να ξανάρθεις. Στο τέλος, για κέρασμα προσφέρουν χειροποίητο χαλβά και γλυκό κουταλιού.

Μαργαρώ

Ίσως το πιο γνωστό «τηγάνι» του Πειραιά και σίγουρα, ένα από τα πλέον δημοφιλή στέκια των ψαροφάγων. Η Μαργαρώ βρίσκεται έξω από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με τραπέζια καφενείου στο πεζοδρόμιο και μια κουζίνα που τηγανίζει ασταμάτητα γαρίδες, κουτσομούρες ή και μπαρμπούνια –ίσως είσαι τυχερός και πετύχεις και κάποιο άλλο ψάρι εποχής-, που σερβίρονται απαραιτήτως με πλούσια χωριάτικη σαλάτα, αποδεικνύοντας με τον πιο εμφανή τρόπο ότι για να περάσεις καλά δεν χρειάζονται πολλά!

Το Υπερωκεάνειον

Ακόμη ένα αγαπημένο ψαροφαγικό στέκι του Πειραιά, με κουζίνα απλή και νόστιμη που δεν σε απογοητεύει ποτέ με τους ψαρομεζέδες της. Η διακόσμηση θυμίζει λίγο καφενείο ή μπακαλοταβέρνα, με εκείνη τη ζεστασιά του παλιού καιρού που σε προϊδεάζει ότι θα περάσεις χαλαρές στιγμές, ενώ για χάρη του, οι θαμώνες καταφθάνουν από κάθε πλευρά της Αττικής. Στο μενού βρίσκεις κλασικούς μεζέδες, όπως λαβράκι μαρινάτο, αθερίνα και μαριδάκι τηγανητό αλλά και μερικούς πιο ψαγμένους, όπως σουπιές ψητές με ταχίνι και χταπόδι στιφάδο με μελιτζάνα. Απόλαυσε τους παρέα με ούζο και την αύρα του θαλασσινού αέρα να συμπληρώνει το σκηνικό.

ΨαροΚαστέλλα

Στο Νο 19 της Σκρα, στην Καστέλλα συναντάς μια ψαροταβέρνα-καπηλειό, με μία ψαροκασέλα για ταμπέλα -για να δικαιολογεί και το λογοπαίγνιο του ονόματός της-, που μπορεί εξωτερικά να μην σε εντυπωσιάσει, πίστεψέ μας όμως αξίζει να περάσεις την πόρτα της. Στην ΨαροΚαστέλλα βρίσκεις φρέσκα ψάρια και θαλασσινά από την αγορά του Πειραιά, που γίνονται τηγανητά, ψητά και μαγειρευτά, να μην ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Για να σε βοηθήσουμε, ζήτησε αχινοσαλάτα, χταποδάκι μελωμένο, μύδια αχνιστά, μπακαλιάρο σκορδαλιά, κάποιο ψάρι ημέρας στη σχάρα και σίγουρα ταραμοσαλάτα.

Πεζούλας

Το 1951 ο Παναγιώτης Πεζούλας και η σύζυγός του άνοιξαν ένα αναψυκτήριο πίσω από τον Ιππόδρομο για τους επισκέπτες των αγώνων τα μεσημέρια. Πολύ σύντομα η αυξανόμενη πελατεία το μετέτρεψε σε οινομαγειρείο, το οποίο έδωσε με τη σειρά του τη θέση του στη γνωστή ψαροταβέρνα Πεζούλας. Ο χώρος έχει φιλοξενήσει μεγάλους Έλληνες μουσικούς και καλλιτέχνες που αγάπησαν την απλότητά του και τη νόστιμη κουζίνα του. Τα ολόφρεσκα ψαράκια ψήνονται με φροντίδα στη σχάρα, ή στο τηγάνι, ενώ ονειρεμένες είναι οι γαρίδες Πλαταμώνα. Παράλειψη θα ήταν να μην τιμήσεις το καραμελωμένο χταποδάκι με μαυρομάτικα φασόλια και τοματίνια, την χειροποίητη ταραμοσαλάτα και τη γευστική ψαρόσουπα. Από τον απέναντι τοίχο η ζωγραφιά του Φασιανού με τίτλο «ψάρια ελευθέρας βοσκής» θα επιδοκιμάζει την επιλογή σου.

Aντωνία

«Ψαρομεζέδες Αντωνία» είναι το πλήρες όνομα της ταβέρνας η οποία είναι ό,τι προδίδει και το όνομά της: μια οικογενειακή ψαροταβέρνα με μία τρομερή μαγείρισσα, την κυρία Αντωνία, που σερβίρει εκλεκτούς μεζέδες με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά. Με τη μαγειρική της τέχνη, η Αντωνία έχει καταφέρει να κατεβάσει όλη την Αθήνα σε ένα τζιτζιφιώτικο στενό. Πατάτες τηγανητές, που είναι εγγύηση γιατί είναι κομμένες στο χέρι, κολοκυθάκια τηγανητά κομμένα σε λεπτές ροδέλες -ακριβώς δηλαδή όπως πρέπει ώστε να είναι τραγανά- και βεβαίως μια μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά. Πιάτα απλά αλλά πεντανόστιμα, φτιαγμένα μόνο με μεράκι και φρέσκες πρώτες ύλες.

Άργουρα

Άργουρα: Μάλαμας και θαλασσινά σε ένα τζιτζιφιώτικο στενό

Τα Άργουρα δεν είναι μόνο στην Εύβοια, είναι και στις Τζιτζιφιές, όπου τα έχει φέρει ο Νίκος Μιχαήλ (που είναι από εκεί), σε ένα μικρό στενάκι κάθετο στη Θησέως. Μικρή και κουκλίστικη, αυτή η μεταμοντέρνα ψαροταβέρνα διακρίνεται για την ιδιαίτερη διακόσμηση της, το ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον, αλλά και την ψαγμένη κουζίνα. Τ’ Άργουρα λοιπόν, κάνουν τη διαφορά με τα πρωτότυπα πιάτα τους και αν περιμένεις καλαμαράκια και μαριδάκι, τηγανητές πατάτες, χωριάτικη και γαρίδες σαγανάκι, αδίκως το κάνεις γιατί σίγουρα δεν θα τα βρεις στον κατάλογο. Αντιθέτως, εκεί μπορείς να δοκιμάσεις καπνιστή μελιτζάνα με χέλι, ταρτάρ συναγρίδας, κριθαράκι με πετροσωλήνες και πολλούς ακόμη gourmet ψαρομεζέδες που κάνουν καλή παρέα με κρασί ή τσίπουρο. Κάνε όμως κράτηση, γιατί έχει πάντα κόσμο.

Ψιψίνα

Το άλλο μισό του Κυρ Αρίστου βγαίνει και σε ψαροταβέρνα στο Παλαιό Φάληρο. Γιατί είναι ωραίο να ξέρεις πως κάποιος που εμπιστεύεσαι μπορεί να σε στηρίξει ακόμη και τις μέρες που δεν τρως κρέας. Μια παραδοσιακή ταβέρνα με μεζέδες και μοναδικά πιάτα θαλασσινών. Γευστικότατο χταπόδι, μύδια και καβουράκια σε ένα φιλικό περιβάλλον που μοιάζει με σπιτική τραπεζαρία. Η Ψιψίνα είναι το μαγαζί που συνδυάζει ποιότητα σε πολύ προσιτές τιμές για θαλασσινά.

Μανταλένα

Εάν υπάρχει ένα μέρος στην πλατεία της Βούλας όπου μπορείς να απολαύσεις φρέσκο ψάρι, αυτό είναι η Μανταλένα. Με τους ιδιοκτήτες να κατάγονται από τη Νάξο, το ιχθυοπωλείο – ψησταριά δεν θα μπορούσε παρά να έχει μόνο την καλύτερη πρώτη ύλη. Φρέσκο χταποδάκι ή καλαμάρι ψητό, γαρίδες, καραβίδες, ασυναγώνιστο γιουβέτσι θαλασσινών και οστρακοειδή όπως γυαλιστερές, κυδώνια, μύδια και στρείδια, εγγυώνται μια νόστιμη έξοδο

Τσιρόπουλος

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση είναι ότι στα γαλάζια τραπεζάκια της ταβέρνας μπορούν να σου σερβίρουν από ολόφρεσκα χτένια, ψάρια, λαχταριστά μπιφτέκια μοσχαρίσια μέχρι αυθεντική ιταλική πίτσα, φοκάτσια και μακαρονάδες. Ναι, είναι μια ιταλική τρατορία μεταμφιεσμένη σε ελληνική ψαροταβέρνα που εκτός των άλλων κάνει και φοβερά ψητά. Σου φαίνεται απίστευτο όλο αυτό; Απίστευτο και όμως αληθινό. Τα πάντα είναι εξαιρετικής ποιότητας και πρόκειται για έναν γευστικό παράδεισο που πρέπει να έχεις επισκεφτεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Αν και είναι βέβαιο πως αν φας μία φορά από τον Τσιρόπουλο, σίγουρα θα θες να φας και πάλι.

Απέραντο Γαλάζιο

Αν αναζητάς μία ταβέρνα για φαγητό πάνω στο κύμα, το εστιατόριο στον ναυτικό όμιλο Βάρκιζας-Βάρης, σου προσφέρει ακριβώς αυτό που ήθελες. Με κινηματογραφικό όνομα, που μας θυμίζει την ομώνυμη γαλλική ταινία του 1988 σε σκηνοθεσία του Λυκ Μπεσόν, το Απέραντο Γαλάζιο στρώνει τραπεζάκια στην άμμο και σερβίρει λογιών- λογιών ψαρομεζέδες και πιάτα με θαλασσινά, για να τα απολαύσεις παρέα με κρασί και ούζο.

Τα Καλάμια

Στο 39ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου βρίσκεται μία ταμπέλα στο αριστερό σου χέρι που γράφει «Ταβέρνα Τα Καλάμια». Πρόκειται για μία από τις πρώτες ψαροταβέρνες που άνοιξαν στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής που κοιτάει Αργοσαρωνικό. Στέκει στο ίδιο σημείο από το 1947, προσφέρει μόνο φρέσκο ψάρι, με ξακουστό πιάτο μία απίστευτη γαριδομακαρονάδα και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Όπως είχε δηλώσει στο NouPou ο λέει ο Λευτέρης, δισέγγονος του πρώτου ιδιοκτήτη: «Είμαστε καθαρή ψαροταβέρνα. Συνεργαζόμαστε κατά αποκλειστικότητα με τέσσερα καΐκια τα οποία δουλεύουν μόνο για μας. Ένα στο Πόρτο Ράφτη, ένα στο Λαύριο και δύο στην Παλαιά Φώκαια. Καιρού επιτρέποντος έχουμε πάντα φρέσκο ψάρι. Αν ο καιρός δεν το επιτρέπει δεν σερβίρουμε ούτε ιχθυοτροφείου, ούτε εισαγωγής, ούτε τίποτα άλλο. Δεν μπαίνουν καν στο μαγαζί. Ό,τι μου βγάλουν τα καΐκια αυτά έχω».

Μαρίδα

Η ιστορική ψαροταβέρνα του 1930 στα Λεγραινά είναι σημείο αναφοράς. Όλοι ξέρουν ότι στη Μαρίδα θα βρούνε ψαρικά, ψάρια φρέσκα τα οποία το μαγαζί προμηθεύεται από ανεμότρατες και καΐκια από το Λαύριο. Οι σπεσιαλιτέ της είναι οι γαρίδες σαναγάκι, η σουπιά με το μελάνι και φυσικά το μαριδάκι. Σαν να λέμε, η τέλεια στάση για φαγητό όταν λαχταράς θαλασσινές γεύσεις!

Θεόδωρος και Ελένη

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη A l k i v i a d i⚡ (@alvi_81)

Αν είσαι τυχερός και βρεις τραπέζι, στο «Θεόδωρος και Ελένη» θα φας τα πιο λαχταριστά μύδια της Αττικής. Καταφτάνουν μπροστά σου σε χρόνο ντε-τε, φρέσκα, αχνιστά, λουσμένα με μια βελούδινη σάλτσα φέτας και ρίγανη ή με σκόρδο και κρασί ή ακόμη και σκέτα αν τα προτιμάς, να τσουγκρίζουν μεταξύ τους ρυθμικά και να σε προσκαλούν. Μια συμβουλή μόνο : Έσω έτοιμος να λερώσεις τα χέρια σου! Θα τα απολαύσεις παρέα με τραγανές τηγανιτές πατάτες και ουζάκι και όσους άλλους θαλασσινούς μεζέδες ξεχωρίσεις από το μενού.

Σταμάτης

Έτσι απλά και ωραία, όσο απλό είναι το όνομά του, το συγκεκριμένο εστιατόριο ξεχωρίζει για το φρέσκο ψάρι που προσφέρει και την τοποθεσία του. Βρίσκεται στα Λεγραινά κι έτσι αποτελεί μία καλή γαστρονομική αφορμή για να επιμηκύνεις την βόλτα σου λίγο πιο μακριά από τη Βάρκιζα.