Πού θα φας τα καλύτερα «παραδοσιακά» σουβλάκια στην Αθήνα

Summer In The City

Άλλοι το λένε τυλιχτό, άλλοι πιτόγυρο, άλλοι απλώς σουβλάκι. Όπως κι αν το πεις, κατέχει σίγουρα τη δική του ξεχωριστή θέση στην ελληνική γαστρονομία -και στις καρδιές μας. Πού θα βρεις όμως το καλύτερο «παραδοσιακό» σουβλάκι, ξέρεις;

Share this

Σουβλατζίδικα υπάρχουν πολλά. Ειλικρινά πολλά. Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Όμως, θα φανεί υπερβολή αν πούμε ότι λίγα είναι τα σουβλάκια που πραγματικά αξίζουν; Παρ’ όλα αυτά, είναι μια πραγματικότητα. Μπορεί ο συνδυασμός πίτας, κρέατος, λαχανικού να είναι απλός, πλην όμως κρύβει μια τέχνη από πίσω του. Τόσο στην επιλογή της πρώτης ύλης, όσο και στο ψήσιμο. Παρακάτω θα βρεις τα μέρη στην Αθήνα, από την Ερυθραία μέχρι τη Γλυφάδα και τα ιστορικά σουβλατζίδικα του κέντρου, όπου το παραδοσιακό σουβλάκι φτιάχνεται με τον σωστό τρόπο, είναι νόστιμο και αξίζει να το δοκιμάσεις ξανά και ξανά.

Κώστας, Σύνταγμα

Σήμα κατατεθέν του: «Όχι άγχος». Ο μπαρμπα-Κώστας ξεκίνησε να φτιάχνει απλά και νόστιμα σουβλάκια σε ένα καρότσι στον δρόμο το 1948 και δύο χρόνια μετά άνοιξε το μαγαζί του στην οδό Αδριανού στην Πλάκα. Το 2003 πέρασε στα χέρια του εγγονού του και έξι χρόνια μετά μεταφέρθηκε στο Σύνταγμα, σε ένα μικρό κάθετο δρόμο στην Μητροπόλεως, την οδό Πεντέλης. Η συνταγή όμως παραμένει ίδια: καλαμάκι χοιρινό ή μπιφτέκι που μπαίνει σε αλάδωτη πίτα μαζί με πρόβειο γιαούρτι, καυτερό πιπέρι -για τσαχπινιά- ντομάτα και κρεμμύδι. Οι πατάτες απουσιάζουν αλλά δεν θα σου λείψουν, ενώ σίγουρα θα ζητήσεις και δεύτερο. Σερβίρει περίπου μέχρι τις 3.30 μ.μ. όποτε μην σε παραξενέψει αν δεις ουρές από τις 11 το πρωί.

Λευτέρης «ο Πολίτης», Ομόνοια και Μοναστηράκι

Άνοιξε στις αρχές του 1950, από τον παππού Σταύρο, πέρασε στα χέρια του γιου Λευτέρη (από εκεί και το όνομα) και κατέληξε στα χέρια του εγγονού Τάσου. Πάντα στο ίδιο λιλιπούτειο σημείο, λίγο πιο κάτω από την πλατεία Ομονοίας, στη Σατωβριάνδου, αλλά και στην οδό Ρόμβης στο κέντρο εδώ και λίγο καιρό. Στον Λευτέρη θα φάτε όλα κι όλα δύο πράγματα: πίτα με μπιφτέκι και χειροποίητο, καυτερό (σατανικά) σουτζούκι που μοσχοβολάει κύμινο. Το μπιφτέκι φτιάχνεται από σκέτο μοσχαρίσιο κιμά χωρίς μπαχαρικά και ψήνεται σε μαντέμι. Ύστερα μπαίνει σε πίτα μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και πάπρικα. Απλό, νόστιμο που γίνεται δύο, άντε το πολύ τρεις μπουκιές.

info
* Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, τηλ. 210 5225676.
* Ρόμβης 18, Αθήνα, τηλ. 210 3310030.
Facebook

Αχιλλέας, Νέος Κόσμος

Βρίσκεται χωμένο εδώ και 30 χρόνια σε ένα μικρό κάθετο δρόμο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στον Νέο Κόσμο. Ανοίγει από τις 16:00, λειτουργεί μόνο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και δεν διαθέτει delivery. Μιλάμε δηλαδή για ένα πολύ διαφορετικό σουβλατζίδικο από τα συνηθισμένα. Τόσο διαφορετικό, όσο και το σουβλάκι που προσφέρει. Τον φημισμένο γύρο του μάλιστα -χοιρινός φυσικά- τον φτιάχνουν καθημερινά μόνοι τους, τον τυλίγουν σφιχτά σε μια τραγανή πίτα και τον συμπληρώνουν με ντομάτα, κρεμμύδι και προαιρετικά τζατζίκι. Για πατάτες ούτε λόγος.

Λειβαδιά, Γλυφάδα

Κλασικό, αγαπημένο και κυρίως εγγυημένο, το σουβλάκι της Λειβαδιάς είναι από τα καλύτερα που μπορείς να δοκιμάσεις στη Γλυφάδα. Διατηρώντας την ποιότητά του αναλλοίωτη στον χρόνο, τους πελάτες του σταθερούς και πιστούς και τη γεύση του άψογη, σερβίρει λίγα και καλά. Με άλλα λόγια, εκεί βρίσκεις χειροποίητο χοιρινό γύρο, καλαμάκια χοιρινά και κοτόπουλου, μπιφτέκια μοσχαρίσια και κοτόπουλου και κεμπάπ, που γίνονται τέλεια τυλιχτά και το καλύτερο; Χωρίς πατάτες, αφήνοντας το κρέας βασικό πρωταγωνιστή.

Πανερυθραϊκός, Νέα Ερυθραία

Λειτουργεί πάνω από πενήντα χρόνια στη συνοικία της Νέας Ερυθραίας. Για να το βρεις, καλό είναι να βάλεις την διεύθυνση στο GPS. Αυτό το παλαιάς κοπής σουβλατζίκο είναι υπόθεση της οικογένειας Μαραζιώτη. Σερβίρει λίγα και καλά, με το καλαμάκι χοιρινό να είναι ο πρωταγωνιστής. Χωρίς μαρινάδες και με λιπάκι για να είναι πιο νόστιμο. Μπαίνει σε πίτα (σωστά λαδωμένη) μαζί με ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και πάπρικα. Μικρό, ζουμερό, νόστιμο, σίγουρα θα ζητήσεις κι άλλο. Υπάρχει φυσικά και μερίδα με τις πίτες, τις πατάτες και το σαλατικό της, όμως σου προτείνω το τυλιχτό για την ωραία εναλλαγή των γεύσεων που προσφέρει, ακόμα και αν στάζει.

Το Ελληνικό, Ελληνικό

Το Ελληνικό, με το θρυλικό πια σουβλάκι του, βρίσκεται από το 1990 στο ίδιο μέρος, επί της οδού Ιασωνίδου και δεν έχει αλλάξει τίποτα στη διακόσμησή του. Όπως καταλαβαίνεις, μιλάμε για ένα καλτ μαγαζί που έχει μείνει πίσω στο χρόνο, από καθαρή επιλογή. Σπεσιαλιτέ του, το τυλιχτό με το μπιφτέκι-λουκούμι. Μπαίνει σε πίτα, πολύ καλά λαδωμένη, μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και προαιρετικά πατάτες και τζατζίκι. Προσωπικά, θα σε συμβούλευα τα δύο τελευταία να τα αποφύγεις γιατί έτσι θα καταλάβεις πόσο νόστιμο είναι το μπιφτέκι του και γιατί κόσμος από το κέντρο τρέχει μέχρι το Ελληνικό γι αυτό.

Κώστας, πλ. Αγίας Ειρήνης

Πριν ακόμα η πλατεία Αγίας Ειρήνης γίνει μία από τις πιο δημοφιλείς πιάτσες της Αθήνας, ο Κώστας ήταν εκεί και τύλιγε τα διάσημα σουβλάκια του. Στο ίδιο σημείο από το 1984 λοιπόν, τυλίγει σουβλάκια απίστευτης νοστιμιάς. Μυστικό της επιτυχίας του, η κρυφή συνταγή της καυτερής κόκκινης σάλτσας του, γνωστή και ως «φάρμακο». Η all time classic εκδοχή του περιλαμβάνει ντομάτα που κόβεται επί τόπου και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Πριν πας οπλίσου με υπομονή γιατί μπορεί να συναντήσεις ουρά και φρόντισε να είναι πριν το απόγευμα γιατί κλείνει νωρίς.

Έλβις, Κεραμεικός και Παγκράτι

Οι δύο φίλοι, Σπύρος Αθανασίου και Βαγγέλης Πετρίδης, όταν μετέτρεψαν το κρεοπωλείο της Πλαταιών στον Κεραμεικό σε σουβλατζίδικο, δεν φαντάζονταν την θόρυβο που θα έκαναν. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, οι ουρές από κόσμο ήταν καθημερινό φαινόμενο. Έτσι το 2016 άνοιξαν και ένα δεύτερο στην καρδιά του Παγκρατίου. Το χοιρινό καλαμάκι τους είναι καλοψημένο και πολύ γευστικό και σερβίρεται με τις πατάτες δίπλα. Το ίδιο και το ζουμερό κοτόπουλο, αλλά και το νοστιμότατο κεμπάπ που φτιάχνουν οι ίδιοι. Τέλος, έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε τρεις πίτες: ολικής, καλαμποκιού ή σταρένια.

info
* Πλαταιών 29 και Λεωνίδου, Κεραμεικός, τηλ. 210 3455836.
* Αρχιμήδους 1-5, Παγκράτι, τηλ. 210 7566066.

Έντυ, Νίκαια

Πλέον έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς, από τότε που ο Αρμένης Χοβσέπ ξεκίνησε το 1946 να φτιάχνει σουβλάκια. Τι θα βρεις εδώ: χοιρινό καλαμάκι από ψαρονέφρι μέσα σε πίτα μαζί με μαϊντανό, ντομάτα και κρεμμύδι. Με την ίδια «γέμιση» σερβίρεται και το ζουμερό κοτόπουλο αλλά και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Για τους πιο τολμηρούς -σαν και εμένα- υπάρχει και το κλασικό πολίτικο σουτζούκι με φέτα, που τυλίγεται σε φέτες παστουρμά πριν μπει στην πίτα.

Οι Ρωσίδες, Καλλιθέα

Χαμένο στα στενά της Καλλιθέας, η επιγραφή του γράφει «Σουβλάκι-Πιροσκί», όμως όλοι το γνωρίζουν ως «Ρωσίδες» αν και οι ιδιοκτήτριά του, η γλυκύτατη κυρία Άννα, κατάγεται από τον Πόντο. Άνοιξε το 1990 και από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα, ή μάλλον σχεδόν τίποτα, γιατί στην αρχή δεν είχαν καν τηλέφωνο. Το σουβλάκι εδώ είναι χοιρινό, μαλακό, ελαφρά μαριναρισμένο, τυλίγεται σε ζουμερή πίτα μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και μια κόκκινη σάλτσα ελαφρώς καυτερή – υπέροχη. Τα ζητάς δύο – δύο, γιατί είναι μικρά και πολύ νόστιμα. Όσο για τηγανητές πατάτες… αυτές δεν υπάρχουν. Πριν φύγεις για το σπίτι, πάρε μαζί σου και τα πιροσκί που φτιάχνουν, το κλασικό με την πατάτα αλλά και εκείνο με τον κιμά και το τυρί.

Το Πυρνάρι, Γλυφάδα

Ψάχνεις ένα κλασικό σουβλατζίδικο, από εκείνα τα ωραία συνοικιακά μαγαζιά, όπου ξέρεις ότι θα σου προσφέρουν αυθεντικές γεύσεις, ακριβώς όπως πρέπει να είναι; Τότε πρέπει να δοκιμάσεις το Πυρνάρι, στην Άνω Γλυφάδα. Ειδικά ο χοιρινός γύρος του, χειροποίητος, καλοψημένος και γευστικός, θα σε ευχαριστήσει και με το παραπάνω. Εμείς τον προτιμάμε μερίδα, για ακόμη περισσότερο κρέας στο πιάτο, αλλά αν εσύ θέλεις κάτι στο χέρι εννοείται ότι υπάρχει και η λύση του τυλιχτού.

Ο Λευτέρης, Νέα Σμύρνη

Με ιστορία του κρατάει από το 1953, όταν ο Λευτέρης έψηνε σουβλάκια στο δρόμο, πάνω στο παιδικό καρότσι του γιου του. Λίγο αργότερα ανοίγει το μαγαζί της Ομήρου και το σουβλάκι του αρχίζει να γίνεται διάσημο σε όλη την Αθήνα. Πλέον, σε νέο στέκι πάνω στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, συνεχίζει να σερβίρει την ίδια συνταγή: πίτα αλάδωτη που όσο είναι στη φωτιά, μπαίνει η ντομάτα, μετά το κρέας, μετά το κρεμμύδι με το μαϊντανό και τέλος το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι. Χέρι μπαίνει μόνο για να τα τυλίξει. Αξίζει να δοκιμάσεις και τα μπιφτέκια με την απαράλλαχτη συνταγή του ιδρυτή.

Τόμας, Νέος Κόσμος

Ένα old school σουβλατζίδικο με κεμπάπ από αρνί και μοσχάρι που γίνεται και τυλιχτό και σου μένει αξέχαστο! Δεν είναι να απορείς που έχει σταθερή πελατεία εδώ και χρόνια, παρότι έχει αλλάξει 3 διευθύνσεις. Οι γνώστες του είδους το ξεχωρίζουν για την ποιότητα αλλά και τη γεύση του, με το κεμπάπ του να σου έρχεται πάντα σωστά ψημένο και ζουμερό.

Βόλβη, Πλατεία Κλαυθμώνος

Άνοιξε μέσα στο δεύτερο lockdown λίγο πριν φύγει το 2020, στην είσοδο της κεντρικής κρεαταγοράς της Αθήνας. Η Βόλβη έχει όλα και όλα δύο πράγματα: καλαμάκι χοιρινό και βομβίδια – κοινώς σουτζουκάκια. Τα φτιάχνουν όλα μόνοι τους καθημερινά, από κρέας που προμηθεύονται από τα διπλανά κρεοπωλεία στη Βαρβάκειο. Το καλαμάκι είναι πολύ νόστιμο και μπορείς να το ζητήσεις είτε σε πίτα είτε σε μερίδα, που δίπλα τους έχουν τομάτα, κρεμμύδι, μπούκοβο και μουστάρδα. Τα δε λιλιπούτεια σουτζουκάκια είναι σατανικά. Σερβίρονται και αυτά με τον ίδιο τρόπο και τρώγονται με μανία. Πατάτες μη ζητήσεις, γιατί θα σου χτυπήσουν την κουδούνα. Κλείνει την ώρα που κλείνει και η αγορά, δηλαδή μετά τις 18:00.

Καλύβας, Κουκάκι

Βρίσκεται σε μια γωνία πάνω στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Ολυμπίου, στο Κουκάκι. Ο μπαμπάς Γιώργος και η μαμά Ιωάννα ήταν αυτοί που έβαλαν τα θεμέλια του ψητοπωλείου Καλύβας το 1993. Πλέον έχει περάσει στα χέρια των τριών γιων: Ευθύμη, Κώστα και Δημήτρη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα τραπέζια του, μέσα έξω, γίνονται ανάρπαστα. Εκτός από τον δημοφιλή γύρο κοτόπουλο (τελειώνει από νωρίς πολλές φορές) και χοιρινό, θα βρεις σουβλάκι χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι αλλά και φρυγαδέλι, κοκορέτσι και κοντοσούβλι -όλα τυλιγμένα και σε πίτα. Ειδική μνεία χρήζουν και τα ζουμερά μπιφτέκια του.

Best, Πετράλωνα

Από τα πιο διάσημα σουβλατζίδικα της πόλης, που ξεκίνησε την ιστορία του το 1996. Τα μηχανάκια του delivery του δεν καλύπτουν μόνο την γύρω περιοχή των Πετραλώνων, αλλά παραδίδουν τα ζουμερά σουβλάκια κοτόπουλου και τις πληθωρικές μερίδες του και πιο μακριά. Ο γύρος χοιρινός φτιάχνεται καθημερινά και εκείνος του κοτόπουλου είναι ελαφρώς μαριναρισμένος. Το καλαμάκι χοιρινό πολύ νόστιμο ενώ το καλαμάκι κοτόπουλο πολύ ζουμερό και γευστικό. Οι μερίδες του, όπως σου είπα, πληθωρικές και μπορείς να επιλέξεις είτε την κλασική με τα κομμάτια πάνω από την πίτα, είτε τη σκεπαστή με το γύρο να μπαίνει ανάμεσα σε δύο πίτες.