Πού θα φας τα καλύτερα “παραδοσιακά” σουβλάκια στην Αθήνα

Άλλοι το λένε τυλιχτό, άλλοι το λένε πιτόγυρο, άλλοι απλώς σουβλάκι. Όπως κι αν το πεις, κατέχει σίγουρα τη δική του ξεχωριστή θέση στην ελληνική γαστρονομία – και στις καρδιές μας. Πού θα βρεις όμως το καλύτερο «παραδοσιακό» σουβλάκι;  Από την Ερυθραία μέχρι το Ελληνικό, κι από τα πιο ιστορικά σουβλατζίδικα της Αθήνας μέχρι τις νέες αφίξεις, σε αυτή τη λίστα θα βρεις 12 spots που τιμούν όπως πρέπει το καθαρόαιμο ελληνικό street food. Το ένα και μοναδικό σουβλάκι.

Σουβλατζίδικα υπάρχουν πολλά. Ειλικρινά πολλά. Σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Όμως θα φανεί υπερβολή αν σας πούμε ότι λίγα είναι τα σουβλάκια που πραγματικά αξίζουν; Παρ’ όλα αυτά, είναι μια πραγματικότητα. Μπορεί ο συνδυασμός πίτας, κρέατος, λαχανικού να είναι απλός, πλην όμως κρύβει μια τέχνη από πίσω του. Τόσο στην επιλογή της πρώτης ύλης, όσο και στο ψήσιμο. Παρακάτω θα βρείτε 12 μέρη στην Αθήνα όπου το παραδοσιακό σουβλάκι φτιάχνεται με τον σωστό τρόπο, είναι νόστιμο και αξίζει να το δοκιμάσετε ξανά και ξανά. Απολαύστε τα.

Κώστας (στο Σύνταγμα)

Σήμα κατατεθέν του: «Όχι άγχος». Ο μπαρμπα-Κώστας ξεκίνησε να φτιάχνει απλά και νόστιμα σουβλάκια σε ένα καρότσι στον δρόμο το 1948 και δύο χρόνια μετά άνοιξε το μαγαζί του στην οδό Αδριανού στην Πλάκα. Το 2003 πέρασε στα χέρια του εγγονού και έξι χρόνια μετά μεταφέρθηκε στο Σύνταγμα, σε ένα μικρό κάθετο δρόμο στην Μητροπόλεως, την οδό Πεντέλης. Η συνταγή όμως παραμένει ίδια: καλαμάκι χοιρινό ή μπιφτέκι που μπαίνει σε αλάδωτη πίτα μαζί με πρόβειο γιαούρτι, καυτερό πιπέρι -για τσαχπινιά- τομάτα και κρεμμύδι. Οι πατάτες απουσιάζουν αλλά δεν θα σας λείψουν, ενώ σίγουρα θα ζητήσετε και δεύτερο. Σερβίρει το πολύ μέχρι τις 3.30 μ.μ. όποτε μην σας παραξενεψει αν δείτε ουρές από τις 11 το πρωί.

Λευτέρης «ο Πολίτης»

Άνοιξε στις αρχές του 1950, από τον παππού Σταύρο, πέρασε στα χέρια του γιου Λευτέρη (από εκεί και το όνομα) και κατέληξε στα χέρια του εγγονού Τάσου. Πάντα στο ίδιο λιλιπούτειο σημείο, λίγο πιο κάτω από την πλατεία Ομονοίας, στη Σατωβριάνδου. Στον Λευτέρη θα φάτε όλα κι όλα δύο πράγματα: πίτα με μπιφτέκι και χειροποίητο, καυτερό (σατανικά) σουτζούκι που μοσχοβολάει κύμινο. Το μπιφτέκι φτιάχνεται από σκέτο μοσχαρίσιο κιμά χωρίς μπαχαρικά και ψήνεται σε μαντέμι. Ύστερα μπαίνει σε πίτα μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και πάπρικα. Απλό, νόστιμο που γίνεται δύο – άντε το πολύ τρεις μπουκιές.

Ο Λευτέρης (στη Νέα Σμύρνη)

Η ιστορία του κρατάει από το 1953, όταν ο Λευτέρης έψηνε σουβλάκια στο δρόμο, πάνω στο παιδικό καρότσι του γιου του. Λίγο αργότερα ανοίγει το μαγαζί της Ομήρου και το σουβλάκι του αρχίζει να γίνεται διάσημο σε όλη την Αθήνα. Τώρα, πλέον, σε καινούργιο στέκι πάνω στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, συνεχίζει να σερβίρει την ίδια συνταγή: φρέσκια πίτα ημέρας, αλάδωτη παρακαλώ, που όσο είναι στη φωτιά, μπαίνει η ντομάτα, μετά το κρέας, μετά το κρεμμύδι με το μαϊντανό και τέλος το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι. Το δε καλαμάκι κοτόπουλο μπαίνει και αυτό στην ίδια πίτα μαζί με μπέικον, ντομάτα και πιπεριές και φτιάχνεται κι αυτό πάνω στο μαντέμι. Χέρι μπαίνει μόνο για να τα τυλίξει. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε και τα μπιφτέκια με την απαράλλαχτη συνταγή του ιδρυτή.

Πανερυθραϊκός

Λειτουργεί πάνω από πενήντα χρόνια στη συνοικία της Νέας Ερυθραίας. Για να το βρείτε, καλό είναι να βάλετε την διεύθυνση του στο GPS. Αυτό το παλαιάς κοπής σουβλατζίκο είναι υπόθεση της οικογένειας Μαραζιώτη. Σερβίρει λίγα και καλά, με το καλαμάκι χοιρινό να είναι ο πρωταγωνιστής. Χωρίς μαρινάδες και με λιπάκι για να είναι πιο νόστιμο. Μπαίνει σε πίτα (σωστά λαδωμένη) μαζί με ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και πάπρικα. Μικρό, ζουμερό, νόστιμο, σίγουρα θα ζητήσετε κι άλλο. Υπάρχει φυσικά και μερίδα με τις πίτες της, τις πατάτες της και το σαλατικό της, όμως σας προτείνω το τυλιχτό για την ωραία εναλλαγή των γεύσεων που προσφέρει, ακόμα και αν στάζει.

 

Το Ελληνικό

Το Ελληνικό, με το θρυλικό πια σουβλάκι του, βρίσκεται από το 1990 στο ίδιο μέρος, επί της οδού Ιασωνίδου και δεν έχει αλλάξει τίποτα στη διακόσμησή του. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για ένα καλτ μαγαζί που έχει μείνει πίσω στο χρόνο, από καθαρή επιλογή του. Σπεσιαλιτέ του, το τυλιχτό με το μπιφτέκι- λουκούμι. Μπαίνει σε πίτα, πολύ καλά λαδωμένη, μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και προαιρετικά πατάτες και τζατζίκι. Προσωπικά, θα σας συμβούλευα τα δύο τελευταία να τα αποφύγετε γιατί έτσι θα καταλάβετε πόσο νόστιμο είναι το μπιφτέκι του και γιατί κόσμος από το κέντρο τρέχει μέχρι το Ελληνικό για αυτό.

Έλβις

Οι δύο φίλοι, Σπύρος Αθανασίου και Βαγγέλης Πετρίδης, όταν μετέτρεψαν το κρεοπωλείο της Πλαταιών στον Κεραμεικό σε σουβλατζίδικο, δεν φαντάζονταν την θόρυβο που θα έκαναν. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, οι ουρές από κόσμο ήταν καθημερινό φαινόμενο. Έτσι το 2016 άνοιξαν και ένα δεύτερο στην καρδιά του Παγκρατίου. Το χοιρινό καλαμάκι τους είναι καλοψημένο και πολύ γευστικό και σερβίρεται με τις πατάτες δίπλα. Το ίδιο και το ζουμερό κοτόπουλο, αλλά και το νοστιμότατο κεμπάπ που φτιάχνουν οι ίδιοι. Τέλος, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε τρεις πίτες: ολικής, καλαμποκιού ή σταρένια.

 

Έντυ

Πλέον έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς, από τότε που ο Αρμένης Χοβσέπ ξεκίνησε το 1946 να φτιάχνει σουβλάκια. Τι θα βρείτε εδώ: χοιρινό καλαμάκι από ψαρονέφρι μέσα σε πίτα μαζί με μαϊντανό, τομάτα και κρεμμύδι. Με την ίδια «γέμιση» σερβίρεται και το ζουμερό κοτόπουλο αλλά και το μοσχαρίσιο μπιφτέκι. Για τους πιο τολμηρούς -σαν και εμένα- υπάρχει και το κλασικό πολίτικο σουτζούκι με φέτα, που τυλίγεται σε φέτες παστουρμά πριν μπει στην πίτα. Πρόσφατα άνοιξαν και δεύτερο κατάστημα στο Δάσος Χαϊδαρίου.

 

Οι Ρωσίδες

Χαμένο στα στενά της Καλλιθέας, η επιγραφή του γράφει «Σουβλάκι-Πιροσκί», όμως όλοι το γνωρίζουν ως «Ρωσίδες» αν και οι ιδιοκτήτριά του, η γλυκύτατη κυρία Άννα, κατάγεται από τον Πόντο. Άνοιξε το 1990 και από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα, ή μάλλον σχεδόν τίποτα, γιατί στην αρχή δεν είχαν καν τηλέφωνο, αλλά πλέον έχουν. Το σουβλάκι εδώ είναι χοιρινό (και μόνο), μαλακό, ελαφρά μαριναρισμένο, τυλίγεται σε ζουμερή πίτα μαζί με ντομάτα, κρεμμύδι και μια κόκκινη σάλτσα ελαφρώς καυτερή – υπέροχη. Τα ζητάτε δύο – δύο, γιατί είναι μικρά και πολύ νόστιμα. Όσο για τηγανητές πατάτες… αυτές δεν υπάρχουν. Πριν φύγετε για το σπίτι, πάρτε μαζί σας και τα πιροσκί που φτιάχνουν. Και το κλασικό με την πατάτα αλλά και εκείνο με τον κιμά και το τυρί.

 

Αχιλλέας

Βρίσκεται χωμένο εδώ και 30 χρόνια σε ένα μικρό κάθετο δρόμο Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στον Νέο Κόσμο. Ανοίγει από τις 16:00, λειτουργεί μόνο από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή και δεν διαθέτει delivery. Μιλάμε δηλαδή για ένα πολύ διαφορετικό σουβλατζίδικο από τα συνηθισμένα. Τόσο διαφορετικό, όσο και το σουβλάκι που προσφέρει. Τον φημισμένο γύρο του μάλιστα -χοιρινός φυσικά- τον φτιάχνουν καθημερινά μόνοι τους, τον τυλίγουν σφιχτά σε μια τραγανή πίτα και τον συμπληρώνουν με ντομάτα, κρεμμύδι και προαιρετικά τζατζίκι. Για πατάτες ούτε λόγος.

Βόλβη

Άνοιξε μέσα στο δεύτερο lockdown λίγο πριν φύγει το 2020, στην είσοδο της κεντρικής κρεαταγοράς της Αθήνας. Η Βόλβη έχει όλα και όλα δύο πράγματα: καλαμάκι χοιρινό και βομβίδια – κοινώς σουτζουκάκια. Τα φτιάχνουν όλα μόνοι τους καθημερινά, από κρέας που προμηθεύονται από τα διπλανά κρεοπωλεία στη Βαρβάκειο. Το καλαμάκι είναι πολύ νόστιμο και μπορείτε να το ζητήσετε είτε σε πίτα (από αυτά πάρτε τουλάχιστον τρία, γιατί είναι μικρά και εθιστικά) είτε σε μερίδα που δίπλα τους έχουν τομάτα, κρεμμύδι, μπούκοβο και μουστάρδα. Τα δε λιλιπούτεια σουτζουκάκια είναι σατανικά. Σερβίρονται και αυτά με τον ίδιο τρόπο και τρώγονται με μανία. Πατάτες μη ζητήσετε, γιατί θα σας χτυπήσουν την κουδούνα. Κλείνει την ώρα που κλείνει και η αγορά, δηλαδή μετά τις 18:00.

 

Καλύβας

Βρίσκεται σε μια γωνία πάνω στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Ολυμπίου, στο Κουκάκι. Ο μπαμπάς Γιώργος και η μαμά Ιωάννα ήταν αυτοί που έβαλαν τα θεμέλια του ψητοπωλείου Καλύβας το 1993. Πλέον έχει περάσει στα χέρια των τριών γιων: Ευθύμη, Κώστα και Δημήτρη. Υπό φυσιολογικές συνθήκες τα τραπέζια του, μέσα έξω, γίνονται ανάρπαστα. Εκτός από τον δημοφιλή γύρο κοτόπουλο (τελειώνει από νωρίς πολλές φορές) και χοιρινό, θα βρείτε σουβλάκι χοιρινό, κοτόπουλο και μοσχάρι αλλά και φρυγαδέλι, κοκορέτσι και κοντοσούβλι -όλα τυλιγμένα και σε πίτα. Ειδική μνεία χρήζουν τα ζουμερά μπιφτέκια του, που ζυμώνει ακόμα και τώρα η κυρία Ιωάννα.

 

Best

Από τα πιο διάσημα σουβλατζίδικα της πόλης, που ξεκίνησε την ιστορία του το 1996. Τα μηχανάκια του delivery του δεν καλύπτουν μόνο την γύρω περιοχή των Πετραλώνων, αλλά παραδίδουν τα ζουμερά σουβλάκια κοτόπουλου και τις πληθωρικές μερίδες του και πιο μακριά. Ο γύρος χοιρινός φτιάχνεται καθημερινά και εκείνος του κοτόπουλου είναι ελαφρώς μαριναρισμένος. Το καλαμάκι χοιρινό πολύ νόστιμο ενώ το καλαμάκι κοτόπουλο πολύ ζουμερό και γευστικό. Οι μερίδες του, όπως σας είπαμε, πληθωρικές και μπορείτε να επιλέξετε είτε την κλασική με τα κομμάτια πάνω από την πίτα, είτε τη σκεπαστή με το γύρο να μπαίνει ανάμεσα σε δύο πίτες.