Τα αγαπημένα wine bars της Αθήνας

Σπάνιες ετικέτες και μυστικά κελάρια μάς οδηγούν στα πιο ατμοσφαιρικά wine bars της πόλης, ενώ τα μενού τους, που συναγωνίζονται εκείνα των καλύτερων εστιατορίων, ανεβάζουν την εμπειρία της οινογνωσίας σε άλλο γευστικό επίπεδο.

Share this

Τα wine bars και restos της Αθήνας είναι πολλά. Και είναι στην πλειοψηφία τους καλά. Εμείς ξεχωρίσαμε  -με δυσκολία- τα αγαπημένα μας και κάνουμε μια βόλτα για καλό κρασί (και, γιατί όχι, για καλό φαγητό) από το κέντρο της πόλης μέχρι τον Πειραιά, κι από τα νότια μέχρι τα δυτικά ή τα βόρεια προάστια.

Heteroclito, Σύνταγμα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη heteroclito (@heteroclitoathens)

Με εμφανή τη γαλλική αισθητική και φινέτσα, το Heteroclito αποτελεί αγαπημένο οινικό προορισμό στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το wine bar χωρίζεται σε δύο επίπεδα, πατάρι και ισόγειο, τα οποία όμως στεγάζουν ισόποσα τους εραστές του καλού κρασιού. Με στόχο να αναδείξει τον πλούτο της ελληνικής γης, το κομψό στέκι προσφέρει περισσότερες από 200 ελληνικές ετικέτες, με έμφαση σε κρασιά όπου ακολουθήθηκαν ήπιες μέθοδοι καλλιέργειας και οινοποίησης (natural wines).

Cava Vegera, Βούλα

Η όαση του γευσιγνώστη κρασιών στα νότια ονομάζεται Cava Vegera. Θα βρεις πάνω από 1000 ετικέτες κρασιών από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες, μεταξύ αυτών και ό,τι πιο δυσεύρετο υπάρχει στην παγκόσμια αγορά. Σε μια χαλαρή και φιλική ατμόσφαιρα, θα συνοδέψεις το κρασί σου με delicatessen προϊόντα, σαν να είσαι στο σπίτι του. Στο Cava Vegera βέβαια, σερβίρουν και γευστικά πιάτα, που κάνουν σωστό pairing με τις επιλογές από κρασιά που φιλοξενούν κάθε φορά. Στα highlights, οι λαχταριστές πίτσες του.

Vibo, Γλυφάδα

Δημιούργημα του Νίκου Σκρέμπου από την περίφημη Hytra, το Vibo είναι μια εμπειρία ευ ζην για κάθε στιγμή της ημέρας. Από τον πρωινό καφέ μέχρι τα πιάτα του μενού και τη λίστα των κρασιών. Ειδικότερα, στο Vibo κάθε πιάτο συνοδεύεται ιδανικά από τα κρασιά της wine list, όπου ο ελληνικός και διεθνής αμπελώνας εκπροσωπούνται με επιλεγμένες ετικέτες. Αν πάλι είσαι cocktail lover, στο Vibo θα βρεις μια σειρά από premium signature μίξεις που ακολουθούν την ευ ζην φιλοσοφία, προσφέροντας γευστικές εκπλήξεις χωρίς ζάχαρη.

Villa Grigio 46, Παλαιό Φάληρο

Σε μια μονοκατοικία του 1935, το aperitivo e vino bar του Παλαιού Φαλήρου σε υποδέχεται με με ιταλική φινέτσα και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Προσφέρει μια εκλεκτή λίστα με κρασιά από ιταλικούς και ελληνικούς αμπελώνες, κλασικά κοκτέιλ, signature επιλογές και κοκτέιλ εμπνευσμένα από την Ιταλία.

Κάρολος, Νέα Σμύρνη

Ένα wine bar που δεν έχει επιτηδευμένο κατάλογο, που δεν πουλάει τις ακριβές ετικέτες του. Ένα wine bar με υπέροχα πιάτα που σερβίρονται στη λογική της μοιρασιάς, για την μέση και με πρώτες ύλες που σέβονται την εποχικότητα. Όσο για την ενημερωμένη wine list του Κάρολου, περιλαμβάνει σταθερά περί τις 50 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνας, φροντίζοντας ωστόσο να ανανεώνεται συχνά, σχεδόν κάθε 6 μήνες (!), φέρνοντας στο ποτήρι σου νέες εκπλήξεις που πρέπει να ανακαλύψεις.

Τανίνη Αγάπη μου, Εξάρχεια

Με τέτοιο όνομα πώς να μην το ερωτευτείς; Το πολύχρωμο και ολάνθιστο wine bar της Ιπποκράτους αγαπάει τις ελληνικές ποικιλίες κρασιού και στην πλούσια κάρτα του, που περιλαμβάνει περί τις 100 ετικέτες σε ποτήρι και φιάλη, βρίσκεις βιολογικά, βιοδυναμικά, natural και ήπιας οινοποίησης κρασιά που θα σου φτιάξουν τη βραδιά και τη διάθεση. Μην σε τρομάζει ο μακροσκελής κατάλογος ωστόσο, είτε είσαι γνώστης είτε όχι, θα σε βοηθήσουν να βρεις ακριβώς το κρασί που σου ταιριάζει. Βέβαια, από το μενού δεν λείπουν και τα συνοδευτικά, από παραδοσιακά τυριά και αλλαντικά μέχρι τα πιάτα της σεφ Μαρίας Κοφίτσα που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών και ακολουθούν αυστηρά την εποχικότητα.

Corks & Forks, Πειραιάς

Οι Παντελής Ζαρταλούδης, Μενέλαος Νικολάου, Δημήτρης Λύσανδρος και Σταύρος Καραγιάννης ένωσαν το 2014 τις δυνάμεις τους, δημιουργώντας τη wine pub Corks & Forks, που δίνει έμφαση στο κρασί, αλλά και στο φαγητό, με comfort food επιλογές. Μάλιστα, η wine list του περιλαμβάνει περί τις 80 ετικέτες, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα. Ανάμεσά τους θα βρεις κλασικές και γνωστές επιλογές, αλλά θα ανακαλύψεις και ενδιαφέρουσες προτάσεις από μικρά και λιγότερο γνωστά οινοποιεία.

Warehouse, Εξάρχεια και Καλλιθέα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Warehouse_edge (@warehouse_edge)

Στη γειτονιά των Εξαρχείων, στον πολυσύχναστο πια πεζόδρομο της Βαλτετσίου, υπάρχει ένα μέρος όπου λατρεύουν το κρασί και μας το αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο. Και αυτό γιατί εκεί θα βρεις αμέτρητες ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα, τις οποίες έχουν δοκιμάσει μία προς μία. Φυσικά παρέα με το κρασί πάνε και οι επιλογές για φαγητό -από σάντουιτς και street food, μέχρι κρέατα ξεχωριστής παλαίωσης και πειραγμένες συνταγές- που πραγματικά θα σε κάνουν να νιώσεις ότι βρίσκεσαι στο καλύτερο εστιατόριο. Εδώ και μερικά χρόνια βέβαια, το Warehouse απέκτησε και νότιο αδερφάκι, το Warehouse Edge, δίπλα στο Πάρκο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

* Warehouse. Βαλτετσίου 21 και Μαυρομιχάλη, Αθήνα, τηλ: 21 5540 8002
* Warehouse Edge. Πεισίστρατου 4-6, Καλλιθέα, τηλ: 210 9427722

Warehouse CO2, Σύνταγμα

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Warehouse CO2 (@warehouseco2)

Πρόκειται για «αδερφάκι» των Warehouse και Warehouse Edge, αλλά με ελαφρώς διαφορετική φιλοσοφία. Συγκεκριμένα, το wine bar που άνοιξε το 2017 στο Σύνταγμα (στα όρια με την Πλάκα), δίνει έμφαση στα αφρώδη κρασιά. Εκεί θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία σε αφρώδη by the glass αλλά και still wines σε magnum φιάλες, vintage ετικέτες και βραβευμένα κρασιά από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Όσο για το μενού, περιλαμβάνει κρύα πιάτα, ξεχωριστά τυριά και αλλαντικά που δένουν αρμονικά με τις φυσαλίδες.

Materia Prima, Κουκάκι (και Παγκράτι)

Ο Μιχάλης Παπατσίμπας έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στο οινικό του ταξίδι, μεταφέροντας έτσι την αγάπη και τη γνώση του σε ένα στέκι για φίλους και ομοϊδεάτες. Στο Μateria Prima στο Κουκάκι (αλλά και στο Παγκράτι) βρίσκεις τεράστια ποικιλία σε μπουκάλια και σε ποτήρι, από τον παγκόσμιο αμπελώνα (με έμφαση στον ευρωπαϊκό αλλά και αρκετές επιλογές από τον ελληνικό). Το φαγητό υποστηρίζει τις επιλογές σου στο κρασί, και μπορείς πάντα να κάνεις και τις αγορές σου για το σπίτι.

* Φαλήρου 68, Κουκάκι, τηλ: 210 9245935
* Πλατεία Μεσολογγίου 3, Παγκράτι, τηλ: 210 7255171

Agape, Θησείο

Μία από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στον οινικό χάρτη της Αθήνας, το Agape συνδυάζει όλα όσα αγαπάνε οι δημιουργοί του, Άννα Μπάκα, Γιώργος Μουστάκης και Δημήτρης Αρζόγλου, δηλαδή το κρασί, τον καφέ και τα cocktails. Στη wine list περιλαμβάνονται περισσότερες από 100 ετικέτες, από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, που σερβίρονται σε φιάλη και ποτήρι, ενώ στο μενού του βρίσκεις comfort πιάτα που κάνουν ωραίο pairing με κρασί. Έξτρα συν τα cocktails του Agape με τα «αγαπησιάρικα» ονόματα, αλλά και ο specialty coffee σε συνδυασμό με το brunch που σε κάνουν να θέλεις να το επισκεφθείς από νωρίς.

Psyche, Μοναστηράκι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Psyche_winebar (@psyche_winebar)

Ένα ακόμα νέο wine bar, το Psyche άνοιξε σε μια στοά του κέντρου της Αθήνας και στον κατάλογό του βρίσκεις ετικέτες από τον εγχώριο και διεθνή αμπελώνα, ενώ προσφέρει και πλατό με ελληνικά τυριά, αλλά και ελαφριά πιάτα που λειτουργούν συνοδευτικά με το κρασί.

Bottega Wine Bar, Μαρούσι

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bottega Wine Bar (@bottega_athens)

Αγαπημένο σημείο για όσους δουλεύουν στην περιοχή, για επαγγελματικά meetings και after office drinks, το Bottega ξεχωρίζει για τον industrial παρ’ όλα αυτά ζεστό χώρο του, για την προσεγμένη λίστα κρασιών και την κάρτα φαγητού του, αλλά και για την ενδιαφέρουσα μουσική του, αφού έχει αδυναμία στη jazz.

Zinfandel, Χαλάνδρι

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Zinfandel (@zinfandel_athens)

Συστήνεται ως vineria – prosciutteria και σε κερδίζει αρχικά με τον κομψό εσωτερικό του χώρο, με τα βελούδινα καθίσματα, τους πολυελαίους και την μαρμάρινη μπάρα και στη συνέχεια με την κάβα του. Στην πλούσια wine list του Zinfandel, με περισσότερες από 100 επιλογές, συναντάς ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, ενώ κάποιες είναι διαθέσιμες και σε ποτήρι. Με το κρασί σου μπορείς να απολαύσεις πλατό με ιδιαίτερα αλλαντικά και τυριά, αλλά και κάποια συνοδευτικά πιάτα.

Troianou Wines & Deli, Περιστέρι

Ένα πληθωρικό delicatessen και ένα ακόμη πιο πληθωρικό κελάρι με κρασιά. Πηγαίνοντας στα δυτικά και συγκεκριμένα στο Περιστέρι, θα βρεις το Οινοποιείο Τρωιάνου, το οποίο θα σου προσφέρει εκτός από τα δικά του κρασιά, ετικέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τις οποίες θα συνοδεύσεις με αλλαντικά ωρίμασης και χειροποίητα τυριά από μικρά τυροκομεία της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και, φυσικά, της Ελλάδας.

Οinoscent, Σύνταγμα

Η επέκταση του wine restaurant bar της οδού Βουλής στον διπλανό χώρο σημαίνει ότι οι 1000 ετικέτες κρασιών του Oinoscent έχουν πλέον την «άπλα» που τους αξίζει. Mάλιστα φροντίζουν να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον με 50 προτάσεις κρασιών by the glass. Και μπορεί το υπόγειο κελάρι να «κρύβει» τα περισσότερα μυστικά, όμως και η κουζίνα κάνει εξίσου τα μαγικά της. Έχοντας ως έμπνευση το κρασί, σερβίρει ταιριαστά και προσεγμένα πιάτα που ολοκληρώνουν τη γευστιγνωστική εμπειρία με τον καλύτερο τρόπο.

By the Glass, Σύνταγμα

Ένα από τα πιο γνωστά wine bars της Αθήνας στο ύψος της Ρώσικης εκκλησίας στο Σύνταγμα δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Ο λόγος για το αρχοντικό By the Glass, στεγασμένο μέσα στη Στοά Ράλλη (και με τραπεζάκια έξω, στην απίστευτα γραφική πλατεία), στην καρδιά της Αθήνας, που έχει καταφέρει να κερδίσει τους απανταχού οινόφιλους. Μια τεράστια λίστα κρασιών, με 500 ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, η πλειοψηφία εκ των οποίων προσφέρεται και σε ποτήρι, αλλά και ένα πλήρες μενού δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό, ενώ οι διαφορετικές μουσικές με DJ, έρχονται να απογειώσουν κάθε έξοδο για κρασί στο κέντρο της Αθήνας.

Angelo et Manolo, Σύνταγμα

Σε έναν μικρό χώρο στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην οδό Μητροπόλεως, συναντάς το νέο wine bar Angelo et Manolo. Πίσω από το όνομά του βρίσκονται ο παγκόσμιος πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Μανώλης Καραλής και ο Άγγελος Παντζιάς, από την οικογένεια Παντζιά, του By The Glass. Βασικός πρωταγωνιστής του concept είναι το κρασί -λευκό, ροζέ, κόκκινο και orange-, μέσα από μια wine list με προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες. Ακόμη, στον κατάλογο υπάρχουν τέσσερις εκδοχές spritz και το κλασικό negroni. Όλα συνοδεύονται με αλλαντικά και τυριά, τα οποία κόβονται τη στιγμή της παραγγελίας.

Wine with Eleni, Κουκάκι

Το wine bar που όταν ο καιρός το επιτρέπει απλώνει τα τραπεζάκια του σε ένα παρκάκι στο Κουκάκι, στο τρίγωνο που σχηματίζουν οι οδοί Καβαλλότι και Παρθενώνος, έχει ως οικοδέσποινα την Ελένη Κεφαλοπούλου και συγκεντρώνει στον κατάλογό του επιλεγμένα κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα.

Faidon’s Athens, Βούλα

Αμέτρητες ετικέτες κρασιών, μεγάλη ποικιλία σε σαμπάνιες, prosecco, fragolino, moscato, brachetto, spumante και περισσότερες από 100 ετικέτες μπίρας από όλο τον κόσμο είναι μερικά από όσα βρίσκεις στην κάβα Φαίδων στη Βούλα. Παράλληλα, το Faidon’s Athens δεν λειτουργεί μόνο ως κάβα αλλά και ως delicatessen και wine bistrot, όπου μπορείς να δοκιμάσεις τα εκλεκτά κρασιά και τα premium deli προϊόντα του.

Paleo, Πειραιάς

Σε μια από τις παλιές πειραιώτικες αποθήκες στην περιοχή Ρετσίνα, με βιομηχανικό ύφος και μια επιβλητική ξύλινη οροφή, το Paleo στον Πειραιά είναι το wine bar που σίγουρα ξέρει ακριβώς πώς να ικανοποιήσει κάποιον που αγαπάει το καλό κρασί. Το δημιούργημα του Γιάννη Καϋμενάκη προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία που σε κάνει να φεύγεις με χαμόγελο, με μια εκτενέστατη λίστα κρασιών για κάθε γούστο, που καταφθάνουν στο ποτήρι σου από αμπελώνες της Ελλάδας και της Μεσογείου. Το γευστικό ταξίδι συνεχίζεται με την επιλογή του φαγητού, από το μενού με τις ελληνικές, αλλά ψαγμένες γεύσεις του Paleo.

Βοbo, Κουκάκι

Οι γαλλικές ρίζες του ονόματός του (από το ʺBoheme – Bourgeoisˮ), η vintage διακόσμησή του, η λίστα με προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα και τα νόστιμα συνοδευτικά, είναι μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι λάτρεις του κρασιού το προτιμούν. Δοκίμασε επίσης ενδιαφέροντα cocktails με βάση το κρασί.

Vintage Wine Bar & Bistro, Σύνταγμα

Το ατμοσφαιρικό wine bar & bistro της Μητροπόλεως με τη vintage διάθεση ξέρει πώς να σε ταξιδέψει στον κόσμο του κρασιού μέσα από μια τεράστια γκάμα ετικετών, τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον διεθνή αμπελώνα. Από τον κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείπει η λίστα με διαλεκτά τυριά και αλλαντικά, που ολοκληρώνουν τη γευστική εμπειρία με τρόπο ιδανικό, αλλά και προσεγμένα πιάτα που περιλαμβάνουν από ζυμαρικά, μέχρι θαλασσινά και ιδιαίτερα tacos.

Gigifioggos, Περιστέρι

Με θεατρεάλε διακόσμηση, ενημερωμένη λίστα κρασιών η οποία περιλαμβάνει περισσότερες από 50 ετικέτες, αλλά και γευστικές προτάσεις, το Gigifioggos είναι μία από τις πιο καλές επιλογές για οινόφιλους στα δυτικά προάστια. Σημείωσε ότι εκεί τα κρασιά σερβίρονται πέρα από τη φιάλη και σε ποτήρι των 75ml και 150ml.

Brunello, Κολωνάκι

Στην οδό Λουκιανού στο Κολωνάκι θα δεις μπροστά σου ένα όμορφο wine bistro, με ιταλική φινέτσα και αισθητική που είναι δύσκολο να μην παρατηρήσει κανείς. Ο λόγος για το Brunello, που σε περιμένει να ανακαλύψεις μια εκλεκτή γκάμα κρασιών, με την απαραίτητη συνοδεία πληθωρικών panini και pizzeti, πλατό τυριών και αλλαντικών και άλλων πιάτων πάντα με άρωμα Ιταλίας.

 

Drupes and Drips, Κουκάκι

Το Drupes & Drips ξεκίνησε ως καφέ και μετεξελίχθηκε σε μια μικρή spritzeria (λαϊκή, όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης Αρτέμης Παπαδόπουλος  -εμείς θα πούμε σίγουρα ανεπιτήδευτη), χωρίς ζεστή κουζίνα, εμπνευσμένο από συνοικιακά wine bars της Ιταλίας. Στον κατάλογο βρίσκεις μεταξύ άλλων εκλεκτά αλλαντικά και τυριά, αλλά και ενδιαφέρουσες μπρουσκέτες.

Manouka, Σύνταγμα

Με θέα την Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, το wine bar με την υπογραφή του Mάνου Στρατάκη αποτελεί ένα από τα ωραιότερα wine spots της Αθήνας. Στον κατάλογο του manouka υπάρχουν ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα, τόσο γνωστές κι αγαπημένες όσο και πιο σπάνιες και δυσεύρετες, που σερβίρονται σε ποτήρι για ατελείωτη εξερεύνηση, με τη συνοδεία πιάτων με μεσογειακό χαρακτήρα.