Tα αγαπημένα τσιπουράδικα στα νότια

Μυρωδιές από γλυκάνισο και ψητό χταποδάκι, μαγειρευτοί μεζέδες, φρέσκα όστρακα, σαρακοστιανές λιχουδιές και άφθονη κουβέντα  στα πιο αγαπημένα μας τσιπουράδικα των νοτίων προαστίων.

Ιωλκός

Η ολόφρεσκη πρώτη ύλη είναι το πιο βασικό “συστατικό” που κάνει τον Ιωλκό διάσημο για τις αυθεντικές, καθαρές ελληνικές γεύσεις του. Το βολιώτικο τσιπουράδικο στη Γλυφάδα υποδέχεται καθημερινά φρέσκα ψάρια, όστρακα και θαλασσινά που ψαρεύονται τα ξημερώματα, πριν φτάσουν στην κουζίνα του και, λίγο αργότερα, στο πιάτο σου, αφού πρώτα έχουν περάσει από τα δημιουργικά και μαγικά χέρια του σεφ. Ποικιλίες θαλασσινών, καπνιστοί μεζέδες και πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση, απολαμβάνονται ευχάριστα υπό τη συνοδεία τσίπουρου ή ούζου. Εάν το επιθυμείς, θα σου προτείνουν το κατάλληλο που θα συνοδέψει άψογα τα πιάτα σου, σε ένα περιβάλλον που σε προκαλεί να βάλεις ένα τσιπουράκι ακόμη.

Ψαρού

Έχοντας ήδη επιτυχημένη παρουσία τόσο στη Σαρωνίδα, όσο και το Λαύριο, η “Ψαρού” ξέρει πως θα ικανοποιήσει (και) το ψαροφαγικό κοινό της Γλυφάδας. Φρέσκος τηγανητός γαύρος, αχνιστά -με λευκό κρασί- φρέσκα μύδια, μπακαλιάρος με σκορδαλιά, αλλά και πολλά up to date πιάτα μ’ ένα “twist” που τα ξεχωρίζει, σε έναν πλούσιο κατάλογο που ικανοποιεί ακόμα και τα “δύσκολα” στην ψαροφαγία παιδιά. Φρέσκα μικρόψαρα και θαλασσινά όπως γαύρος, καλαμάρι, κουτσομούρα, αθερίνα, τονάκια, ζαργάνες και άλλα, ανάλογως καιρού και φεγγαριού (την πανσέληνο λιγοστεύουν οι ψαριές) για σχάρα ή τηγάνι. Η μεγάλη λίστα με ούζα και τσίπουρα (60 ετικέτες!) από όλη την Ελλάδα κάνει την επίσκεψη στην Ψαρού ακόμη πιο ενδιαφέρουσα. Must είναι οι αλοιφές του με τον λευκό ταραμά να ξεχωρίζει, αλλά και τα signature dishes όπως το κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, φρέσκια ντομάτα και στακοβούτυρο.

Ρακί Μεζέ

Οι εμπνευσμένοι θαλασσο-μεζέδες του Ρακί Μεζέ στην Καλλιθέα δεν διαπραγματεύονται την ποιότητα και τη φρεσκάδα τους, όπως εξάλλου και όλα τα ψάρια και θαλασσινά των εστιατορίων του Ομίλου Καστελόριζο. Το σκηνικό φιλόξενο, οικείο, κατάλληλο για ρακί και μεζέ, όπως αποκαλύπτει και το όνομά του. Προσεγμένα πιάτα βασισμένα στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, όπως το σαγανάκι γαρίδας, το καλαμάρι μαρινάτο, τα σουβλάκια με τηγανητό χταπόδι, τα μύδια αχνιστά, μια καβουρομακαρονάδα προς αποθέωση και πολλές ακόμη επιλογές που μοσχοβολούν θάλασσα, συνοδεύονται άψογα με τσιπουράκι ή όποιο άλλο ποτό επιθυμείς, υπό τη συνοδεία ελληνικής (πολλές φορές ζωντανής) μουσικής.

Ο Μπακάλης

Ένα ταξίδι σε πιο παλιές εποχές, ένα περιποιημένο μεζεδοπωλείο και παντοπωλείο στον Άλιμο με πιάτα από στεριά και από θάλασσα, μια νοσταλγική νότα του παρελθόντος, που ταυτόχρονα πηγάζει μια φρεσκάδα και μια αγνότητα.  Ο Μπακάλης είναι εκείνο το στέκι που θα πιάσεις τραπέζι και σε ελάχιστο χρόνο θα προσγειωθεί μπροστά σου τσιπουράκι, πριν ακολουθήσουν μερικά μεζεκλίκια με καινούρια προϊόντα που έφεραν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, καθώς, δεν τα παίρνεις μόνο για το σπίτι, αλλά μπορείς να τα δοκιμάσεις! Από παλαιωμένα τυριά, χειροποίητα ζυμαρικά και φρέσκο ελαιόλαδο, μέχρι αλλαντικά ωρίμανσης, βιολογικά προϊόντα Ζέας αλλά και πιάτα όπως μαριναρισμένος γαύρος και πολλά άλλα αλίπαστα, όπως και μαγειρευτά, κρεατικά και επιδόρπια, στον Μπακάλη θα περάσεις καλά ακούγοντας ρεμπέτικη, έντεχνη και παραδοσιακή μουσική. 

Mezze

Το φιλόξενο και παρεΐστικο στέκι της Γλυφάδας γνωρίζει πολύ καλά τη συνταγή της κάθε ιδανικής εξόδου στα νότια. Γι’αυτό και στο εστιατόριο του Ομίλου Καστελόριζο Mezze ετοιμάζουν τους πιο εκλεκτούς ρακο-τσιπουρο μεζέδες, “παίζοντας” ταυτόχρονα με γεύσεις θάλασσας και στεριάς, πάντα με μαεστρία και βασική αρχή τις φρέσκες και ποιοτικές πρώτες ύλες. Από ζουμερό χταποδάκι, γαρίδες και καλαμαράκια σε ευφάνταστες αλλά και κλασικά αγαπημένες εκτελέσεις, μέχρι μοσχαράκι γάλακτος σούβλας ή κοτόπουλου, πολύ πιθανό να διχαστείς, αλλά το σίγουρο είναι πως θα χορτάσεις. Φρέσκα χόρτα με αρωματικό λεμόνι, δροσερές σαλάτες (όπως αυτή με το κόκκινο λάχανο, το μαρούλι, τη ρόκα, το ρόδι, τους ξηρούς καρπούς και τη βινεγκρέτ εσπεριδοειδών) και μια πλούσια ποικιλία ορεκτικών θα ταιριάξουν άψογα και στα δύο “τερέν”, κρέατος και ψαριού. Τα πιο εκλεκτά ελληνικά αποστάγματα ολοκληρώνουν και απογειώνουν το τραπέζι στο Mezze.

Λούτσος

To μοντέρνο ψαροφαγείο σερβίρει value for money γεύματα με άρωμα θάλασσας στην πλατεία της Βούλας. Ξεκινώντας με τα (επίκαιρα) φιλετάκια μπακαλιάρου, ορεκτικά όπως τα πιτάκια γαρίδας με ναξιώτικα τυριά και την άκρως «παρεΐστικη» ποικιλία ούζου. Και συνεχίζοντας με φρέσκο ψάρι ημέρας -το οποίο μπορείς να ζητήσεις να σου ψήσουν, βράσουν ή γενικά να σου φτιάξουν όπως ακριβώς θες. Δοκίμασε επίσης τις γυαλιστερές, τα κυδώνια και τα πικάντικα μύδια σαγανάκι με χλωρό τυρί, τα θαλασσινά στη σχάρα (όπως το ακαταμάχητο ψητό χταπόδι ή την παριανή γούνα) και τις μακαρονάδες τους (όπως τα σπαγγέτι γαρίδας και την καλαμαρομακαρονάδα με πέτουρα, τοματίνια και σπανάκι). Να έχεις υπόψη ότι η κουζίνα του Λούτσου υπακούει σε μια family friendly λογική, αφού σερβίρει άκρως υγιεινά και λαχταριστά πιάτα για τα παιδιά.

Ίσαλος

Πιάσε θέση σχεδόν πάνω στο κύμα, στο all day μεζεδοπωλείο Isalos, στις εγκαταστάσεις του Varkiza Resort κι απόλαυσε φρέσκα θαλασσινά με την πιο υπέροχη θέα. Οι γενναίες μερίδες και οι προσιτές τιμές τον κατατάσσουν στους πιο value for money προορισμούς. Για την Σαρακοστή, το μενού του έχει πολλές νηστίσιμες προτάσεις, όπως τα αγαπημένα όλων τηγανητά καλαμαράκια, το πεντανόστιμο ψητό καλαμάρι, διάφορα όστρακα (μύδια, γυαλιστέρες, κυδώνια) και φυσικά λαχταριστό χταπόδι ψημένο στη σχάρα, το οποίο μπορείς να συνοδέψεις διαλέγοντας από μια ποικιλία από ούζα και τσίπουρα. Το τραπέζι συμπληρώνουν ορεκτικά όπως η παραδοσιακή ταραμοσαλάτα και η φάβα που σερβίρεται με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, αλλά και επιλογές για όσους δεν νηστεύουν, όπως τα φρέσκα μπαρμπούνια ή το υπέροχο ριζότο σουπιάς, με ραγού από φρέσκες σουπιές που μαγειρεύονται στο μελάνι τους, αλλά και Η γλυκιά “ολοκλήρωση” του γεύματος έρχεται με εκμέκ με παγωτό καϊμάκι του Isalos ή παραδοσιακό μακεδονικό χαλβά για εκείνους που νηστεύουν.

To Eλληνικό

Νόστιμοι τσιπουρο-ουζομεζέδες, γενναίες μερίδες από κρεατικά, θαλασσινά και ορεκτικά, ετοιμάζονται καθημερινά στην καρδιά της Γλυφάδας. Και τι δεν έχει ο πλούσιος κατάλογος στο Ελληνικό.  Σκορδαλιά με καρύδι, φάβα παντρεμένη με καραμελωμένο κρεμμύδι και κάπαρη, φρέσκες τηγανιτές πατάτες, πολίτικη σαλάτα, αποτελούν μόλις μερικές από τις απαραίτητες προσθήκες στο τραπέζι, πριν περάσουμε στη μεγάλη ποικιλία σε ελληνικά τυριά και φυσικά, στα θαλασσινά και ψαράκια. Γαύρος τηγανητός, καλαμαράκια τηγανητά ή σχάρας, γαριδάκι Αιγαίου, μύδια σαγανάκι, αλίπαστα και καπνιστά, αλλά και πιάτα κρεατικών, υπόσχονται να μην αφήσουν κανέναν παραπονεμένο. Όλα αυτά, με τσίπουρα χύμα ή εμφιαλωμένα, ουζάκι, μπύρες, κρασάκι και ρετσίνες σε ένα άκρως φιλικό κλίμα.

Αλαργινό Ρακάδικο

Δεν χρειάζεται να είσαι δίπλα στο κύμα για να απολαύσεις αυθεντικές θαλασσινές γεύσεις, ούτε να τις πληρώσεις μια περιουσία. Στο Αλαργινό Ρακάδικο στην Αργυρούπολη θα πιεις καταπληκτική ναξιώτικη ρακή κι εκλεκτά τσίπουρα συνοδεία προσεγμένων θαλασσινών και μεζέδων. Φρέσκα όστρακα, ψάρια και θαλασσινά για τους λάτρεις των θαλασσινών γεύσεων, κρέατα ελευθέρας βοσκής από τη Νάξο για τους αμετανόητους κρεατοφάγους. Βάλε στην εξίσωση και μερικά ορεκτικά, όπως τη φάβα και τα μανιτάρια ή τα ρολάκια μελιτζάνας με γέμιση τυριού και το μόνο που χρειάζεσαι ακόμη, είναι η παρέα σου.

Το Ποστάλι

Πιστό στην αρχή του να σερβίρει ποιοτικό φαγητό, το Ποστάλι είναι το συνοικιακό μαγαζί της Αργυρούπολης που αποτελεί την ιδανική απάντηση σε κάθε πρόταση για τσιπουροκατάσταση. Ο μεγάλος δίσκος με διάφορες αλοιφές (καταπληκτική τυροκαυτερή και ταραμοσαλάτα) και ψαρομεζεδάκια – όπως μύδια, τσιροσαλάτα ή  γαρίδες καθαρισμένα σε ξύδι, αποτελούν το ιδανικότερο ζέσταμα. Διάλεξε τσιπουράκι ή όποιο άλλο ποτό θέλει η παρέα και προχώρα στις ψητές σαρδέλες, τον γαύρο τηγανητό, τις γαρίδες σαγανάκι με σάλτσα και φέτα και ό,τι άλλο σου “μυρίσει”. Ο κατάλογος τροποποιείται συχνά ανάλογα με το τι φρέσκο θα βρουν στην αγορά, δίνοντας έμφαση στα θαλασσινά, χωρίς όμως να απουσιάζουν και κάποια πιάτα με κρέας.