Τα καλύτερα μαγαζιά κατά μήκος της παραλιακής

Μας έχουν συνοδέψει στις καθημερινές μας εξορμήσεις από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Αυτό είναι το ευχαριστώ του Nou Pou στα μαγαζιά της παραλιακής που την έκαναν και την κάνουν ακόμα πιο όμορφη.

Δεν έχει σημασία πώς την αποκαλείς (παραλιακή ή Αθηναϊκή Ριβιέρα). Δεν έχει σημασία πότε θα την επισκεφτείς (πρωί για καφέ ή brunch, μεσημέρι για φαγητό προ ή μετά βουτιάς ή αργά το βράδυ για cocktails). Η αξία της παραμένει, έτσι κι αλλιώς, ανεκτίμητη. Γιατί είναι μεγάλο προνόμιο να μπορείς να τα κάνεις όλα αυτά με θέα το απέραντο γαλάζιο, τις χρυσές αχτίδες του ήλιου να παιχνιδίζουν στο νερό και το θαλασσινό αεράκι να σου φέρνει ένα κύμα φρεσκάδας! Εδώ θα βρεις όλα εκείνα τα μαγαζιά των νοτίων προαστίων που αξίζει να ανακαλύψεις.

Ark

Για όσους δεν ήξεραν ότι το Ark σημαίνει κιβωτός και για όσους θέλησαν να μάθουν τι συμβαίνει μέσα σε αυτή την κιβωτό. Στα θρυλικά Αστέρια Γλυφάδας, εκεί όπου το καλοκαίρι του 1957 γεννήθηκε το όνειρο της Αττικής Ριβιέρας, βρίσκεται σήμερα ένα από τα πιο καλαίσθητα και εντυπωσιακά εστιατόρια της Αθήνας. Εξωτική και κοσμοπολίτικη, σχεδόν κινηματογραφική, η διακόσμηση που επιμελήθηκε ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης, σε συνδυασμό με τη μαγευτική θέα του Σαρωνικού, κλέβουν τις εντυπώσεις. Πάνω σε αυτήν την ειδυλλιακή τοποθεσία έχτισε ο Γιάννης Μπαξεβάνης το αριστουργηματικό μενού του Ark. Το μοναδικό του ηλιοβασίλεμα, ο κορυφαίος καφές του, τα αισθαντικά του lives με την υπέροχη φωνή της Στεφανίας Ρίζου και τη συνοδεία πιάνου, αλλά και ο εξωτικός κήπος του όπου από Τετάρτη μέχρι Κυριακή μπορείς να απολαύσεις υπέροχα cocktails με την υπογραφή της ομάδας του κολωνακιώτικου El Raval, είναι μερικοί ακόμα από τους λόγους για να βρεθείς στο Ark και φέτος το καλοκαίρι. 

Island

Το Island είναι συνώνυμο της ποιότητας και αυτό που το κατατάσσει ανάμεσά στα καλύτερα club–restaurant παγκοσμίως (πέρα από την υπέροχη τοποθεσία του) είναι το υψηλό επίπεδο στην κουζίνα του, στα ποτά και στην εξυπηρέτηση. Πίσω από τα menu βρίσκεται ο πολυβραβευμένος executive chef Νίκος Σκλήρας με νέα πιάτα δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας. Παράλληλα, λειτουργεί το εξαιρετικό sushi section, κατέχοντας την πρωτιά ως το club-restaurant που εισήγαγε την ιαπωνική κουζίνα. Όσο για τα cocktails, το Island έχει ετοιμάσει μια fine drinking εμπειρία για τους επισκέπτες του Ιsland. Και όλα αυτά με την μοναδική του θέα, που αποτελεί μια από τις ωραιότερες της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Blue fish

Πρόκειται για ένα εστιατόριο που βρίσκεται στη Βουλιαγμένη και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Μπορείς να έρθεις το μεσημέρι, να πιεις ένα ούζο δίπλα στη θάλασσα και να φας ένα χταπόδι ή καλαμάρι και, αντίστοιχα, το βράδυ να πάρεις την παρέα σου και να ζήσεις μια μαγική στιγμή. Πράγματι, το Blue Fish φαίνεται να μην υστερεί σε κανέναν τομέα: Σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία πάνω στην θάλασσα, με ευγενέστατο προσωπικό και με ιδιαίτερες γεύσεις να βγαίνουν από την κουζίνα του, είναι πράγματι λόγος για να έρθει κανείς στη Βουλιαγμένη από οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Η καρδιά του Blue Fish είναι πάντως το ποιοτικό φρέσκο ψάρι και απευθύνεται στους ανθρώπους που θέλουν να το φάνε σε οποιαδήποτε μορφή. Εδώ δεν θα περιμένεις στη βιτρίνα κάποιον απλά να σου ζυγίσει και να σου ψήσει το ψάρι σου, αλλά θα το διαλέξεις με την πλήρη καθοδήγηση του προσωπικού και πάνω του θα έχεις τρεις, έξι ή και ακόμα περισσότερες διαφορετικές επιλογές εκτέλεσης.

Coyoacan Playa

Το ολοκαίνουργιο Coyοacan Playa στην παραλία της Βάρκιζας -μέσα στο Varkiza Resort-  κατάφερε γρήγορα να αναδειχθεί στον νέο απόλυτο προορισμό του φετινού καλοκαιριού. Ανοιχτό από το πρωί έως αργά το βράδυ, συνδυάζει μεξικάνικο και boho αέρα με μεσογειακή αύρα στη beach culture της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Το μενού, δια χειρός του βραβευμένου σεφ Παναγιώτη Μουτσόπουλου, κινείται επίσης σε μεξικάνικους και μεσογειακούς τόνους, και σε συνδυασμό με τη μουσική και την ατμόσφαιρά του θα σε ταξιδέψει σε μακρινά, εξωτικά μέρη. Ένα από τα highlights του Coyoacan αποτελεί σίγουρα το zen design του, με έμφαση στα γήινα χρώματα, το ξύλο και την πανταχού παρούσα άμμο και διακοσμημένο με λεπτομέρειες που καθηλώνουν το βλέμμα.

Ιθάκη

Ένα θρυλικό εστιατόριο των νοτίων προαστίων, που ξεχωρίζει για την υπέροχη θέα του και το ενδιαφέρον μενού του. Από το Ιθάκη έχουν περάσει τα μεγαλύτερα ονόματα του εγχώριου και διεθνούς jet set, από την Αθηνά Ωνάση μέχρι τον Leonardo DiCaprio και τον Bill Clinton. Και όχι άδικα. Στη fusion κουζίνα του είναι ξεκάθαρες οι ιαπωνικές επιρροές: Μπορείς να ξεκινήσεις με τη σαλάτα με βασιλικό καβούρι και φρούτα του πάθους, κάρι, σιγομαγειρεμένο φύκι kombu, αγγούρι και ζωμό umami και να συνεχίσεις με τα υπέροχα sushi rolls, όπως το τραγανό ρολό τόνου με αβοκάντο, wasabi και λάδι chorizo. Ειδική μνεία αξίζει και στις vegetarian επιλογές, όπως το φρέσκο καλαμπόκι tempura ή το σασίμι από καπνιστό παντζάρι.

Alpino

Η καλοκαιρινή εκδοχή του ιταλικού εστιατορίου Alpino είναι μια από τις αγαπημένες μας στάσεις στην Παραλιακή. Η ατμόσφαιρα άκρως ειδυλλιακή. Το μενού ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με γεύσεις από την Ιταλία. Ο κήπος του δίπλα από την παραλιακή είναι ιδανικός για τα ζεστά καλοκαιρινά βράδια και όχι μόνο! Πέρα από τις περίφημες πίτσες και τα ζυμαρικά του Alpino, αξίζει να δοκιμάσεις και τις νέες γαστρονομικές αφίξεις του εστιατορίου, που περιλαμβάνουν το αλμυρό προφιτερόλ Terra Mare (γεμιστό με σολομό , σε σάλτσα από σαφράν και βελουτέ κρέμα από παντζάρι και καρύδια) αλλά και το εύηχο -και συνάμα πεντανόστιμο- Fregolato (που μοιάζει κάπως με ριζότο, είναι όμως φτιαγμένο από το ιταλικό σιτάρι Fregola και συνδυάζεται με σάλτσα από παντζάρι, κρέμα gorgonzola και ραγού μανιταριών). Μην ξεχάσεις να ολοκληρώσεις το γεύμα σου με την απίστευτη ζεστή, ανοιχτή αχλαδόπιτα με κρέμα βανίλιας και χειροποίητο μπισκότο, που σερβίρεται με παγωτό βανίλιας Μαδαγασκάρης. 

40Forty – Day Night Bar Restaurant

Στο πιο μαγευτικό σημείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, τη Βουλιαγμένη και την Astir beach, το all day bar & restaurant “40forty”, παραμένει ένας εξαιρετικός προορισμός για να απολαύσεις το φαγητό σου και τα καταπληκτικά κοκτέιλ δίπλα στη θάλασσα και πάνω στην άμμο. Η μέρα σας ξεκινάει νωρίς το πρωί με προτάσεις για πρωινό, είτε στο εστιατόριο είτε στην ξαπλώστρα και ολοκληρώνεται αργά το βράδυ με ποτό, φαγητό και cosmopolitan μουσικές. Μέσα από μια «αόρατη» και διακριτική διαδικασία που παραπέμπει σε αλλαγή σκηνικού, το all day bar & restaurant μετατρέπεται το βράδυ σε ένα υπέροχο, ατμοσφαιρικό lounge εστιατόριο, που δένει άψογα με το ονειρικό περιβάλλον, καθώς ο ήλιος δύει στα νερά του κόλπου της Βουλιαγμένης.

Napolitivo

Το Napolitivo, ένα ιταλικό εστιατόριο στην Μαρίνα Φλοίσβου, που συνδυάζει γεύσεις από Νάπολη και την ιεροτελεστία του Aperitivo, είναι σίγουρα μέσα στα must μαγαζιά κατά μήκος της παραλιακής, αφού προσφέρει μια μοναδική εμπειρία με Ιταλικό ταμπεραμέντο και πανέμορφη θέα. Η αυθεντική ναπολιτάνικη pizza τους (ναι, αυτή που απολάμβανε με τόσο πάθος η Τζούλια Ρόμπερτς στην ταινία “Eat, Pray, Love”!), η σωστά εκπαιδευμένη ομάδα τους και η πιο ωραία τοποθεσία της μαρίνας, είναι κάποιοι από τους βασικούς λόγους για τους οποίους (θα θέλεις και) πρέπει να πας στο Napolitivo. Η ξεχωριστή αυτή pizza τους ψήνεται σε ξυλόφουρνο που κατασκευάστηκε στη Νάπολη με τούβλα από τον Βεζούβιο. Η ελαφριά ζύμη της φτιάχνεται καθημερινά στο κατάστημα από τους pizzaiolos του Napolitivo (που εκπαιδεύτηκαν στην Ιταλία από Ιταλούς maestros παρακαλώ) και ωριμάζει 12-14 ώρες πριν ψηθεί.

Για εσένα που σου αρέσει λίγο παραπάνω το brunch να σε ενημερώσουμε (αν δεν το ξέρεις ήδη) πως θα βρεις λαχταριστές επιλογές καθημερινά μέχρι τις 16.00 μ.μ. Μεταξύ άλλων στο brunch menu υπάρχουν επιλογές από αφράτα pancakes, λαχταριστά panini, ιταλικές παραλλαγές scrambled eggs, αλλά και πολλές ακόμα γευστικές προτάσεις που δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις! Μια νέα προσθήκη στο μενού του Napolitivo που είμαστε σίγουροι πως θα αγαπήσεις όσο εμείς, είναι η Dolce Vita Pizza. Γλυκιά πίτσα με πραλίνα φουντουκιού, λευκή σοκολάτα, αμύγδαλα, mascarpone, σπιτική σως φράουλας και φρέσκες φράουλες (ξεκάθαρο #foodporn) θα σε κάνουν να ζήσεις το δικό σου dolce vita στη Μαρίνα Φλοίσβου. Ακόμη μια πολύ σημαντική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι καθόλη την διάρκεια του καλοκαιριού, από Δευτέρα έως Παρασκευή, στο Napolitivo θα υπάρχει happy hour, όπου θα μπορείς να απολαμβάνεις Aperol Spritz, το απόλυτο cocktail του καλοκαιριού, σε προνομιακή τιμή!

TGI FRIDAYS

Στη Μαρίνα Φλοίσβου βρίσκεται το all time favorite TGI Fridays™, όπου μπορούμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας πιάτα και cocktails με φόντο τη μοναδική θέα της μαρίνας. Πρόσφατα όμως τα TGI Fridays™ απέκτησαν ακόμη ένα αδερφάκι στην παραλία του Varkiza Resort Yabanaki Beach, κυριολεκτικά μια ανάσα δίπλα στο κύμα και την αμμουδιά. Μια ιδανική πρόταση για ατμοσφαιρικές καλοκαιρινές βραδιές δίπλα στη θάλασσα, παρέα με τις πεντανόστιμες και εξωτικές γευστικές προτάσεις των Fridays™!

Στο μενού των TGI Fridays™, εκτός από τα κλασσικά και αγαπημένα πιάτα του -όπως τα ζουμερά burgers και τις signature γεύσεις που συνοδεύονται από την αυθεντική Jack Daniel’s® sauce- έχουν προστεθεί και νέες γεύσεις που θα μας ταξιδέψουν στο εξωτικό Μεξικό! Αξίζει να δοκιμάσεις τα πολύχρωμα burritos με γεύσεις κοτόπουλο, pulled pork με Tennessee glaze και veggie με φρέσκια και δροσιστική guacamole, αλλά και τα tacos που ταιριάζουν ιδανικά με μια άκρως καλοκαιρινή και παγωμένη Fridays™ Margarita. Για εσένα που προσέχεις την διατροφή σου, μπορείς να επιλέξεις τα λαχταριστά και γεμάτα θρεπτικά συστατικά Superfood Bowls. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις τα τροπικά cocktails των TGI Fridays™, όπως το Caribbean Rum Punch με τροπικό mango, passion fruit και ρούμι που θα σε ταξιδέψει στις ακτές της Καραϊβικής, ή τη Spicy Pineapple Margarita με φρέσκο χυμό lime, σπιτικό jalapeño-pineapple syrup και τεκίλα, που πραγματικά θα σε συναρπάσει! Ραντεβού λοιπόν στα TGI Fridays™ στο νέο pop-up κατάστημα στο Varkiza Resort Yabanaki Beach ή στην Μαρίνα Φλοίσβου για μια μεξικάνικη βραδιά ή μια αυθεντική αμερικάνικη εμπειρία, εκεί που κάθε μέρα είναι Παρασκευή!

Γιαλός Seafood

Πάνω στη θάλασσα, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της παραλίας, στο Καβούρι Βουλιαγμένης, βρίσκεται ο Γιαλός Seafood, ένα εστιατόριο ψαροφαγίας, με μεγάλη ποικιλία θαλασσινών και μαγευτική θέα που θα σε κάνουν να νιώσεις σαν να μεταφέρθηκες μόλις σε κάποιο νησί. Το περιβάλλον του Γιαλού αποπνέει κομψότητα, το προσωπικό είναι άκρως εξυπηρετικό και οι μερίδες του πολύ χορταστικές. Έχει δηλαδή όλα τα τικ στη λίστα μας που το έχουν κατατάξει στα αγαπημένα μας μαγαζιά επί της Παραλιακής. Σίγουρα το μεγαλύτερο όμως ατού του Γιαλού είναι η κλασσική και γευστική κουζίνα του που μοσχοβολάει θάλασσα! Ολόφρεσκα ψάρια, αστακός, γαρίδες και όστρακα καταφθάνουν καθημερινά από την Κεφαλονιά και την Κάλυμνο. Πέρα από τα πεντανόστιμα και φρέσκα ψάρια -που αξίζει να σημειώσουμε ότι έχουν σίγουρα την ιδανική σχέση ποιότητας τιμής- μπορείς να απολαύσεις εξαιρετικά ζυμαρικά με θαλασσινά, αλλά και ζεστά ή κρύα μεζεδάκια για να συνοδεύσεις με το κρασί σου. Και μην ξεχνάμε, όλα αυτά μπροστά στο κύμα. Δεν ξέρω τι άλλο να σου πω για να σε πείσω ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μια στάση στο Γιαλό. Θα μας θυμηθείς!

Balux Cafe: Sea Side

Το Balux Sea Side παραμένει ένα από τα πιο διαχρονικά και αγαπημένα μαγαζιά επί της παραλιακής, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Δεν καταλαβαίνεις πως έχει μπει καλοκαιράκι αν δεν πας να κάτσεις κατάχαμα πάνω στα μαξιλάρια του γκαζόν, ή στις μαξιλάρες δίπλα στις δάδες ακριβώς στην παραλία, πίνοντας ένα παγωμένο καφεδάκι ή κοκτειλ. Εκεί στην ηρεμία της φύσης, όπου η lounge μουσική κάνει το πιο μελωδικό ντουέτο με τον ήχο των κυμάτων, μπορείς να μείνεις με τις ώρες και να ξεχάσεις κάθε αρνητική σκέψη. Το γεγονός ότι μοιάζει σαν να μην βρίσκεται στην Αθήνα αλλά σε κάποιο εξωτικό μέρος, τα δροσιστικά του cocktails, το φαγητό του και τα πάρτυ του είναι μόλις μερικοί λόγοι γιατί αγαπάμε Balux Cafe Sea Side τόσο πολύ!

 

Balux Cafe: The House Project

To Balux Cafe: The House Project είναι το σπίτι με την ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα που θα νιώσεις σαν δικό σου. Εκτός από το πρωινό και το brunch που προσφέρει, η κουζίνα του Balux Cafe: The House Project παντρεύει τη μεσογειακή φιλοσοφία στο φαγητό με ζυμαρικά διαφορετικού προφίλ και με διεθνώς αγαπημένες συνταγές σε ένα comfort μενού. Ειδική μνεία αξίζει πάντως στην χειροποίητη ιταλική pizza του Balux, που είναι για πολλούς μία από τις καλύτερες στα νότια προάστια: Βασισμένη σε αυθεντικές ιταλικές συνταγές, ψήνεται στον ξυλόφουρνο και είναι must κυριολεκτικά για κάθε ώρα της ημέρας. Τα υπέροχα cocktails του με φρούτα εποχής και εξωτικά υλικά θα σε χαλαρώσουν ενώ παρακολουθείς τον ήλιο να χάνεται στη θάλασσα στο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα του Αστέρα Γλυφάδας. Το τέλειο στέκι με boho λεπτομέρειες και luxury country έπιπλα, με έργα τέχνης και γεμάτες βιβλιοθήκες, με διαφορετικά lounge δωμάτια και αναπαυτικές γωνιές αυτό το σπίτι έχει δημιουργηθεί ώστε να μπορείς να το απολαμβάνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, από το πρωί έως το βράδυ.

Huracán

Το ολοκαίνουργιο Huracán που άνοιξε στην καρδιά της Γλυφάδας, αποτελεί ήδη πόλο έλξης για τους λάτρεις της κουζίνας του Περού. Το ντεκόρ της αυλής με τα κομψά τραπεζοκαθίσματα και τις εντυπωσιακές αναρριχώμενες βουκαμβίλιες που μοιάζουν να αγκαλιάζουν με ορμή τα βράχια συναγωνίζεται σε χρώμα και αισθησιασμό τη μαξιμαλιστική διάθεση του εσωτερικού, με τα ολάνθιστα κλωνάρια κερασιάς, τους σκούρους τόνους στην επίπλωση και τον φούξια φωτισμό. Επικεφαλής στην κουζίνα είναι ο ταλαντούχος και πολυταξιδεμένος σεφ Θάνος Στασινός, ένας από τους πρώτους μυημένους στη γαστρονομική παράδοση της μακρινής χώρας της Λατινικής Αμερικής, που καταφέρνει μέσα από τη δουλειά του στο Huracán να αποδώσει, τη γνησιότητα και τη βαθιά νοστιμιά μιας κουζίνας που αποτελεί το πετυχημένο πάντρεμα της ιαπωνικής και της περουβιανής παράδοσης. Αξίζει να δοκιμάστε όλη τη γκάμα των nigiri: το λαβράκι με κρέμα από tumbo, ένα γλυκόξινο κίτρινο φρούτο του Περού, το nigiri steak & eggs με αυγά ορτυκιού κι ελληνική τρούφα, το ανανεωμένο nigiri foie gras, καθώς και το πρωτότυπο nigiri σαρδέλας Umeboshi.

Latini

Δεν γίνεται να έχεις περάσει από τη Βάρκιζα και να μην έχεις προσέξει το Λατίνι, που έχει μια από τις πιο προνομιακές τοποθεσίες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Τοποθετημένο ακριβώς μπροστά από το λιμανάκι της Βάρκιζας με τα ψαροκάικα και με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού, το Λατίνι είναι ο ιδανικός προορισμός φαγητό, καφέ ή ποτό με πανέμορφη θέα. Η κουζίνα του Λατίνι κινείται σε μεσογειακούς ρυθμούς με ελληνικές και ιταλικές επιρροές, ενώ το μεγαλύτερο ατού του είναι σίγουρα τα μεγάλα φρέσκα ψάρια από ντόπιους ψαράδες, που ψήνονται εξαιρετικά και είναι μούρλια! Εκτός από θαλασσινά, μπορείς να απολαύσεις και πιάτα κρεατικών, αλλά και πολλά ορεκτικά για να μοιραστείς με την παρέα σου. Η λίστα κρασιών είναι πολύ προσεγμένη και περιλαμβάνει κρασιά από ελληνικούς αμπελώνες που ταιριάζουν ιδανικά με τα πιάτα του καταλόγου και ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς wine lovers! Πέρα από καλό φαγητό, στο Λατίνι μπορείς να χαλαρώσεις με έναν κρύο καφέ ή ένα δροσιστικό ποτό και να χαζεύεις την υπέροχη θέα για ώρες… Μια από τις αγαπημένες μας στάσεις στην παραλιακή για το καλοκαίρι και όχι μόνο!

Απέραντο Γαλάζιο

Πέρα από τη γαλλική ταινία του ‘88, όταν ακούμε Απέραντο Γαλάζιο, μας έρχεται αμέσως στο μυαλό το παραδοσιακό ταβερνάκι στο τέλος της παραλίας της Βάρκιζας. Το παραθαλάσσιο αυτό ταβερνάκι, που λειτουργεί από το 1995, είναι γνωστό και ως ΄Όμιλος΄ από τους ντόπιους και θαμώνες του μαγαζιού, αφού βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Ναυτικό Όμιλο Βάρκιζας. Στο Απέραντο Γαλάζιο μπορείς να απολαύσεις γευστικούς ψαρομεζέδες, τέλειες φρέσκες τηγανητές πατατούλες, ψητή σαρδέλα, γαύρο μαρινάτο και σπιτική μελιτζανοσαλάτα όπως επίσης και κάποιο από τα φρέσκα ψάρια ημέρας για να συνοδεύσεις το κρασάκι ή το ουζάκι σου. Η θέα είναι απλά υπέροχη, ενώ τα τραπεζάκια βρίσκονται πάνω στην αμμουδιά, δίπλα ακριβώς στο κύμα. Ένας ειδυλλιακός προορισμός και για το φετινό καλοκαίρι που αξίζει να επισκεφτείς! Tip: Η ώρα που δύει ο ήλιος είναι απλά μαγική για να επισκεφτείς το Απέραντο Γαλάζιο, να γευτείς ένα παγωμένο ποτήρι ούζο παρέα με μεζεδάκια και να απολαύσεις τη θέα και το ηλιοβασίλεμα.

Τρύπια Βάρκα

Πρόκειται για μία από τις πιο ιδανικές επιλογές για ψαράκι και ουζάκι πλάι στο κύμα με πανέμορφη θέα, στην παραλία Μεγάλο Καβούρι. Η ψαροταβέρνα Τρύπια Βάρκα σερβίρει, χειμώνα-καλοκαίρι, χειροποίητους μεζέδες και ψαρικά σε τραπεζάκια κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα. Διατηρώντας το όνομα και την μεγάλη ιστορία της – μιας και η ταβέρνα έγινε γνωστή από την ταινία “Η Σωφερίνα” με την Αλίκη Βουγιουκλάκη-, η Τρύπια Βάρκα επαναλειτουργεί υπό νέα διεύθυνση από τον Φεβρουάριο του 2018, στο ίδιο ακριβώς σημείο, σε ένα από τα πιο διαχρονικά στέκια του Καβουρίου. Το ριζότο με τα θαλασσινά, καθώς και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι από τα πιο δημοφιλή πιάτα, ενώ πολύ αγαπημένοι είναι και οι μεζέδες της Τρύπιας Βάρκας, αυστηρά χειροποίητοι: από την μελιτζανοσαλάτα και την τυροκαυτερή, μέχρι τις φρεσκοκομμένες και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Η παιδική χαρά που βρίσκεται ακριβώς δίπλα καθιστά το σημείο ιδανικό και για οικογένειες, ενώ το ηλιοβασίλεμα δημιουργεί ένα άκρως ρομαντικό σκηνικό για ζευγάρια. Στον κατάλογο θα βρεις πολλά εμφιαλωμένα κρασιά, αλλά κι εξαιρετικό χύμα κρασί Μοσχάτο Τυρνάβου, το οποίο προτιμούν οι περισσότεροι πελάτες. Η Τρύπια Βάρκα κινείται σε value for money λογική για την περιοχή, καθώς ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 18 ευρώ ανά άτομο. Nou-Pou κόλλημα: Η ώρα της δύσης του ηλίου, την οποία θα απολαύσεις τρώγοντας πλούσιες μερίδες δίπλα από την αμμουδιά απολαμβάνοντας τη μοναδική θέα.

Ψαρού

Η Ψαρού στο Λαύριο, στεγάζεται σε ένα όμορφο διατηρητέο, με θέα στο γραφικό λιμάνι με τα ιστιοπλοϊκά και αποπνέει ambient κυκλαδίτικη ατμόσφαιρα, ενώ μπροστά ακριβώς από τα τραπεζάκια του εξωτερικού χώρου στην πλατεία, ένα τουλάχιστον στρέμμα με γκαζόν, προσφέρεται για αθλοπαιδείες και ατέλειωτο παιχνίδι για μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά! Το κατάστημα της Ψαρού στο κέντρο της Γλυφάδας, με λευκές και τυρκουάζ αποχρώσεις, καλάθια φωτιστικά και μια κατάφυτη πρασιά για χάζι στην περατζάδα της περιοχής, μπήκε στον 3ο χρόνο του και πλέον αποτελεί μία αξιόπιστη επιλογή για τους φανατικούς των θαλασσινών. Ο δίσκος με τα μεζεδάκια που καταφτάνει στο τραπέζι, έχει από φάβα και γαύρο μαρινάτο, μέχρι αλμύρα και τσίρο με μπάμιες τουρσί, ενώ θα λατρέψεις τη φρεσκοκομμένη χωριάτικη σαλάτα με μυρωδάτες ντομάτες, κρίταμο, χαρουποπαξίμαδα, φρέσκια ρίγανη, κάπαρη  και πιπεράτη φέτα! Ιδανική συνέχεια με φρέσκες σαρδέλες στη σχάρα με χοντρό θαλασσινό αλάτι και τραγανό, ζουμερό, φρέσκο γαύρο τηγανητό.

Στην Ψαρού μπορείς να βρεις κλασσικές και αγαπημένες θαλασσινές προτάσεις, όπως τσιπούρα στη σχάρα, αχνιστά φρέσκα μύδια με λευκό κρασί, μπακαλιάρο σκορδαλιά και φρέσκο ψάρι ημέρας, αλλά και πολλά πιάτα με twists που ξεχωρίζουν και αξίζουν να τα δοκιμάσεις. Κάποια από τα αγαπημένα μας είναι σίγουρα το μοναδικό κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες, ντομάτα και στακοβούτυρο και τα φρέσκα μύδια με φέτα, ντομάτα και ούζο που θα σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου, αλλά και το φιλέτο φρέσκου τόνου στη σχάρα. Ακόμα αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς η μεγάλη λίστα με ούζα και τσίπουρα (60 ετικέτες!) από όλη την Ελλάδα για να συνοδεύσεις τα θαλασσινά σου όπως πρέπει αυτό το καλοκαίρι.

Moorings

Κάνοντας τη στροφή στο Λαιμό και πηγαίνοντας προς τον Αστέρα, υπάρχει ένα κρυφό διαμάντι, μακρυά από την πολυκοσμία άλλων cafe, μέσα στη μαρίνα της Βουλιαγμένης. Ένα από τα ομορφότερα bar-cafe-restaurants που έχει φέρει κοντά μας η Βουλιαγμένη, με εκπληκτική τοποθεσία και τον σεφ να επιμελείται τα μέγιστα για να σαγηνεύσει τους ουρανίσκους μας και εμάς ολόκληρους! Η φάση είναι πολύ ΖΕΝ και ειδικά το καλοκαίρι, δεν το χορταίνεις από το πρωί για καφέ, μέχρι το βράδυ για φαγητό και ποτό!

Nalu

Στο Νālu όταν πηγαίνουμε, είμαστε τελείως αλλού! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το όνομά του σημαίνει κύμα στα χαβανέζικα. Έτσι όπως πάει κι έρχεται το κυματάκι, έτσι πάει κι έρχεται το μυαλουδάκι (μόνο αυτό, τίποτε άλλο δεν θα πάει) σε ταξίδια και ξεγνοιασιά. Ωστόσο, ακριβώς δίπλα στο κύμα, χαλαρώνουμε στις “παρεΐστικες γωνιές” του απολαμβάνοντας το καφεδάκι μας και αγναντεύοντας το infinity blue που δεν ξεπληρώνεται με όλα τα λεφτά του κόσμου. Βέβαια, έχουμε περιμένει αρκετές φορές για τραπέζι (να τα πούμε κι αυτά) αλλά η θέα μας έχει αποζημιώσει. Για τους πάντα πεινασμένους, σαν και του λόγου μου, το μαγαζί διαθέτει και εκλεκτές γαστρονομικές δημιουργίες με fusion στοιχεία, ξεκινώντας από το πρωί με brunch και στη συνέχεια με μεσογειακές, και όχι μόνο, γεύσεις.

Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης

Το εστιατόριο του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης με τη φοβερή θέα προς τη Βουλιαγμένη είναι πλέον ανοιχτό για όλους, ακόμη για αυτούς που δεν είναι μέλη του Ομίλου. Στο μενού του μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά, από ορεκτικά για να μοιραστείς με την παρέα σου και να απολαύσεις με ένα ουζάκι, μέχρι γευστικά ψάρια, δημιουργίες με ζυμαρικά, αλλά και πιάτα κρεατικών. Ένας ιδανικός καλοκαιρινός προορισμός για φαγητό και ποτό μοναδικά τοποθετημένο δίπλα από το κύμα. 

Matsuhisa

Όλα έτοιμα για το 9ο Nobu Food Festival

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτείς το Matsuhisa Nobu: το ειδυλλιακό τοπίο με θέα θάλασσα, όπου έχεις την ψευδαίσθηση πως απολαμβάνεις το δείπνο σου σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί -κι ας είσαι μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας- και ο μαύρος μπακαλιάρος του. Δεν συγκαταλέγεται, εξάλλου, τυχαία στα signature πιάτα του Nobu, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως.

Riviera Coast

Με τη γνωστή του απαράμιλλη θέα και τραπέζια ακριβώς πάνω στο κύμα, το Riviera Coast (εκεί όπου βρισκόταν το θρυλικό πια Vive Mar) δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να κατοχυρωθεί στη συνείδηση των νοτίων ως ο νέος απόλυτος all day προορισμός. Παράλληλα, το μενού του είναι σίγουρο πως θα σε ιντριγκάρει. Πλούσιες και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένες, οι γεύσεις του παντρεύουν μοναδικά την ελληνική παράδοση με τη fusion κουζίνα και ξεπερνούν τις ήδη υψηλές προσδοκίες που έχει θέσει η υπέροχη παρουσίαση των πιάτων. Σαλάτα νισουάζ, ριζότο μανιταριών, ραντιατόρι με σιγομαγειρεμένο μοσχοχτάποδο, λεμόνι, φοινόκιο, τσίλι πιπεριά είναι μερικά από τα πιάτα που αξίζει να αναφερθούν σε αυτό το κείμενο. Στο μενού θα βρεις ακόμα κρεατικά, burgers, πίτσες και γευστικές επιλογές για πρωινό ή brunch. Ιδανικό από το πρωί μέχρι το βράδυ, για φαγητό, καφέ, ποτό με υπέροχη θέα!

Mythos by Divani

Στο πιο προνομιακό σημείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, σε έναν μαγευτικό κόλπο στο Καβούρι μόλις 20’ από το κέντρο της Αθήνας για όσους θέλουν να αποδράσουν από την urban καθημερινότητα, βρίσκεται το εστιατόριο Mythos by Divani όπου το μενού δεν θα μπορούσε παρά να βασίζεται στους θησαυρούς της θάλασσας. Γευστικές προτάσεις δια χειρός του chef Noel Roche με τη συνοδεία του παφλασμού των κυμάτων και απαλής μουσικής, κάτω από το φωτεινό καλοκαιρινό φεγγάρι θα συνθέσουν μοναδικές καλοκαιρινές βραδιές.

Holy Spirit Beach Bar

Το αγαπημένο μας Holy Spirit Beach Bar στην παραλία της Βάρκιζας αποτελεί έναν από τους πιο hot καλοκαιρινούς προορισμούς της Παραλιακής. Μουσικάρες, άνετες μαξιλάρες, χαλαρή ατμόσφαιρα και δροσιστικά κοκτειλς μας κρατάνε συντροφιά για ακόμα μια σεζόν. Ιδανικό από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, πάνω στην άμμο με θέα τη θάλασσα το Holy Spirit μας φτιάχνει με τα τέλεια κοκτειλς του και μας ταξιδεύει στην Καραϊβική με τα vibes του!

Γαρμπή

Ο παραλιακός δρόμος στο Καβούρι σε οδηγεί σε τούτο το εστιατόριο το οποίο βρίσκεται πραγματικά πάνω στο κύμα. Στέκει στο ίδιο μέρος από το 1924 και από τότε η ιδιοκτησία του είναι οικογενειακή υπόθεση. Το εστιατόριο Γαρμπή είναι ένα μαγαζί για το οποίο μιλάνε όλοι και για αυτό ευθύνεται η ατμόσφαιρα του, η τοποθεσία του και φυσικά τα πιάτα και το μενού του. Τα ψάρια έρχονται απευθείας από τη Λέρο, την Αντίπαρο και τον Αμβρακικό ενώ το μενού έχει παραδοσιακές αλλά και πειραγμένες προτάσεις. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις το ταρτάρ γαρίδας, τις αχνιστές καραβίδες ή το καλαμάρι στη σχάρα που σερβίρεται με ζεστή πατατοσαλάτα με πράσινες ελιές Χαλκιδικής, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι, ρίγανη και εκλεκτά μικρόφυλλα. Όλα αυτά μπορείς να τα συνδυάσεις με ένα ποτήρι κρασί από τις εκλεκτές ετικέτες κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, οι οποίες διανθίζονται με κάποιες πινελιές και από τον γαλλικό.

Penarrubia

Μπορεί πριν από μερικά χρόνια να άλλαξε όνομα, όμως δεν έχει χάσει τη θέση του στις καρδιές των νοτίων. Κάθε άλλο. Το Penarrubia (το πρώην Ostria της παραλίας του Αλίμου) παραμένει ένας από τους πιο όμορφους και διαχρονικά αγαπημένους all day προορισμούς της παραλιακής. Lounge χώρος, υπέροχη θέα και κουζίνα τόσο με ελληνικές όσο και με διεθνείς αναφορές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του που σε κάνουν να επιστρέφεις ξανά και ξανά. Το πρωί θα πας για έναν χαλαρό καφέ ή για να πάρεις το πρωινό σου δίπλα στη θάλασσα, το μεσημέρι θα απολαύσεις την easy going διάθεση του μαγαζιού (γκαζόν, φοίνικες, αιώρες και απέραντο γαλάζιο συνθέτουν μια πραγματικά εξωτική ατμόσφαιρα) αλλά και τα νόστιμα πιάτα ή τις δροσερές σαλάτες του, ενώ το βράδυ θα παραγγείλεις ένα από τα cocktails του καταλόγου και θα αφήσεις τη μουσική που δυναμώνει να σε παρασύρει στον ρυθμό της μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Moana Beach House

Το Moana Beach House γίνεται για πλάκα το δεύτερο σπίτι μας και το καταφύγιό μας ενάντια σε αρνητικούρες. Εκεί αράζουμε στο πουφ, πρωί και βράδυ, με καφέ ή με δροσιστικά cocktails και ζούμε το απόλυτο καλοκαίρι! Η ατμόσφαιρα ειδυλλιακή, με τα λαμπάκια και το κύμα να σκάει μπροστά σου, καθιστά το Moana μια από τις must στάσεις στην Παραλιακή. Όσο για εσένα που σου αρέσουν τα beach sports θα βρεις πέρα από τα γνωστά και αναμενόμενα (μπανάνα, κουλούρα, θαλάσσιο σκι) εδώ θα βρείτε και σχολή Surf και wind surfing το Yasurfaki, για να μάθεις από έμπειρους καθηγητές να κάνεις -like a pro- τις πιο extreme θαλάσσιες βόλτες. 

Lutetia

Στο Somewhere Boutique Hotel στη Βουλιαγμένη λειτουργεί το εστιατόριο Lutetia, όπου ακόμα και αν δε διαμένεις εκεί μπορείς να απολαύσεις τις ξεχωριστές μεσογειακές προτάσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ σ΄ένα υπέροχο location και θέα θάλασσα. Το πρωί, μπορείς να πάρεις το πρωινό σου, ενώ μετά τις 10:30, τον πρώτο λόγο έχουν οι βασισμένες στην ελληνική κουζίνα προτάσεις του σεφ από τον κατάλογο του brunch, με πολλές επιλογές από αυγά, black angus burger, γλυκές γεύσεις και ροφήματα.

Η μέρα τελειώνει και, καθώς ο ήλιος βουλιάζει γλυκά στα νερά του Σαρωνικού, από την κουζίνα του Bistro Lutetia αναδύονται τα εκλεπτυσμένα πιάτα του βραδινού μενού, όπως το signature σπανακόρυζο με μους φέτας, τσιπς ρυζιού και λάδι από σάλτσα «χωριάτικης σαλάτας» ή ο βιολογικός κόκορας από τη φάρμα Ανδρούτσου, που συνοδεύεται από γραβιέρα Ελασσόνας, ξινόγαλα, πατάτα, σπαράγγι και τσιπς ντομάτας.

 

Νότου Έπαυλις

Η κουλτούρα του τσιπουράδικου έφτασε στην παραλιακή και απαντάει στο όνομα Νότου Έπαυλις! Με μία εντυπωσιακή σάλα, με την πέτρα και τις φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας να κυριαρχούν, με έναν πλούσιο κατάλογο από κάθε λογής μεζέδες και με πρωταγωνιστή -τι άλλο;- το καλό τσίπουρο, το «Νότου Έπαυλις» ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα της παραλιακής, φιλοδοξώντας να μυήσει τους νότιους στην κουλτούρα των γνήσιων ελληνικών αποσταγμάτων. Εδώ θα έρθεις βασικά για το τσίπουρο και, μαζί με αυτό, θα βρεις μεζέδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και, κάποιες μέρες την εβδομάδα, ζωντανή μουσική. Όσο για τους μεζέδες, αυτοί χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτούς των 3, των 4 και των 5 ευρώ. Τόσο απλά. Δεν έχεις παρά να διαλέξεις με ποιους θα συνοδεύσεις το τσίπουρο (ή το ουζάκι ή το ακόμα και το κρασί σου) και να απολαύσεις.

Rayen

Μια νέα γαστρονομική άφιξη στα νότια, με μεξικάνικο άρωμα. Το «Rayen», που βρίσκεται στην παραλία του Αλίμου, αντλεί έμπνευση από το hot μεξικάνικο θέρετρο της Τουλούμ, σε ένα χώρο διακοσμημένο σε boho chic ύφος όπου το μενού του έχει αναλάβει να μυήσει τους επισκέπτες στην μεξικάνικη κουζίνα και κουλτούρα. Στο μενού θα βρεις μεταξύ άλλων chimichangas, tacos και burritos σε διάφορες εκδοχές (ακόμα και vegetarian), αλλά και περουβιανές προτάσεις όπως το σεβίτσε. Παράλληλα, στο Rayen θα βρεις τα πιο δροσιστικά, κλασικά αλλά και signature cocktails. Όσο για τον χώρο: Αναπαυτικοί καναπέδες, πολύχρωμες μαξιλάρες, ψάθινα φωτιστικά και άλλες ethnic πινελιές διακόσμησης καθιστούν το «Rayen, El alma de Mexico» έναν χώρο απόλυτης χαλάρωσης με θέα το απέραντο γαλάζιο, με spiritual house μουσικές και λατινοαμερικάνικες επιρροές.

Skipper's

Η φράση “Πάμε να δούμε αν κουνιούνται οι βάρκες” βρίσκει την ενσάρκωσή της στο Skipper’s, αφού η φάση είναι ακριβώς αυτή: Αέναο (και ξεδιάντροπο) χάζεμα των αγκυροβολημένων σκαφών και ιστιοπλοϊκών στη μαρίνα Αλίμου, λες και τίποτα άλλο δεν έχει περισσότερη σημασία από το ρυθμικό λίκνισμα τους στη θαλάσσια πίστα. Αγαπημένο στέκι εραστών της θάλασσας (επαγγελματιών και μη), σκαφάτων και γενικώς φευγάτων! Το Skipper’s μας καλωσορίζει στο ξύλινο “κατάστρωμα” του (ναι, εμείς είμαστε οι φευγάτοι!) και όταν καθόμαστε στις καρέκλες του σκηνοθέτη και απολαμβάνουμε τη μπύρα ή το ποτό μας, με θέα τη θάλασσα, ξέρουμε πως ο χρόνος έχει σταματήσει (έστω γι’ αυτό το λίγο) και ρουφάμε με όλη μας τη δύναμη το παρόν με μπόλικο θαλασσινό ιώδιο και φρέσκο αεράκι!