Τα μαγαζιά που αξίζουν τη βόλτα σου στον Πειραιά

Καφές στην Καστέλλα, ροκιές στη Μαρίνα Ζέας και ατέλειωτο ξεφάντωμα στην άλλoτε πιο κακόφημη περιοχή της Αττικής. Δεν σου αποκαλύπτω που διάβασε τον updated οδηγό του 2019 για τα bars, καφέ και εστιατόρια του Πειραιά.

Rockfellas The Bar

ΤΟ μπαρ. Όπως το λέει το όνομα. Όταν ακούω Πειραιάς, αυτό σκέφτομαι πρώτο. Εκεί θα χτυπηθείς μέχρι τις πρώτες πρωινές, εκεί θα πιεις αρτιότατα cocktails, εκεί θα δεις όμορφες φάτσες και θα πιάσεις τον εαυτό σου να τσουγκρίζει το ποτήρι του με κάποιον που δεν τον γνωρίζει. Έτσι είναι το Rockfellas. Έτσι το έχει δημιουργήσει ο ιδιοκτήτης Γιάννης Σεμιτέκολο και έτσι έχει αγαπηθεί από τον κόσμο. Ροκ μέχρι πρωίας, ωραίος κόσμος, παίζει Nirvana, Manu Chao, Doors, τι να σου λέω, να πας. Θα κολλήσεις.

Μαρίνα Ζέας, Κτίριο Γ, Κατάστημα Β10-Β11, τηλ.: 210 4184440

Red Bar

Με κόκκινο φωτισμό, ασορτί με τα Ολυμπιακά αισθήματα των ντόπιων. Μικρό, τόσο όσο χρειάζεται για να γίνει χαμούλης όταν γεμίζει. Και γίνεται. Πρέπει βέβαια να το πετύχεις στα καλά του. Θα πιεις μπίρες (πολλές) και θα ακούσεις ροκιές (ακόμη πιο πολλές). Από όλες τις δεκαετίες, που σπάνια ακούς σε μαγαζιά. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο, το ίδιο κοντά από το Δημοτικό Θέατρο και από την Μαρίνα Ζέας. Και το σημαντικότερο, δίπλα στα Ιμαλάϊα. Όχι αυτά με το Έβερεστ, αυτά με τα τέλεια hot dog. Δύο ιστορικά μαγαζιά στην ίδια γειτονιά. Τι άλλο θες;

Ακτή Μουτσοπούλου 50 & Ζαννή, τηλ.: 210 4129223

Belle Amie

Για του Μπελαμή το ουζερί που το τραγούδησε ο «σερ-Μπιθί» (aka Γρηγόρης Μπιθικώτσης) θα σου πω. Αλλά για το πώς είναι σήμερα. Μιλάμε για το ίδιο νεοκλασικό που στέγασε το ιστορικό εκείνο μαγαζί με τα λουκούμια και τον πολλά βαρύ. Που είχε γίνει περαντζάδα για ρεμπέτες και διανοούμενους. Αναπαλαιώθηκε, ναι. Και έχει μία αστική αύρα άλλο πράγμα. Ο σεφ του φτιάχνει εξαιρετικά μαμαδίστικα πιάτα. Εδώ θα βρεις υποβρύχιο, γλυκά του κουταλιού από το Πήλιο, σπιτικά αλλαντικά Θράκης, φάβα Φενεού και άλλα πολλά (και νόστιμα) από όλη την Ελλάδα με μία gourmet αισθητική η οποία δεν αποτυπώνεται στην τιμή. Φυσικά και έχει και κοκτέιλ, από βότανα, φρούτα και λικέρ. Και παγωτό περγαμόντο.

Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, Πλατεία Κανάρη, τηλ.: 210 4175740

Pirée

Ότι κι αν έχεις στο μυαλό σου για τούτο το μαγαζί να είσαι σίγουρος ότι δεν μπορείς να το φανταστείς αν δεν το επισκεφτείς. Ένα πρώην βιομηχανικό κτίριο στην συνοικία του Αγίου Διονυσίου, που μετατράπηκε, βασικά μεταμορφώθηκε ολοκληρωτικά σε έναν πολυχώρο ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και όχι μόνο. Θα έχεις δει πολλά events να λαμβάνουν χώρα εδώ και ο λόγος είναι η ιδιαίτερη αύρα του. Σου βγάζει ένα συναίσθημα παρόμοιο με εκείνο της Μονμάρτης και όταν κάθεσαι στο cafe bar του το οποίο προσφέρει premium ποτά και εξαιρετικά αποστάγματα καταλαβαίνεις ότι το Piree είναι ένα μαγαζί που δεν μοιάζει με τα άλλα.

Κάστορος 78, Πειραιάς, τηλ.: 210 4082700

Darling

Kάπου ανάμεσα στο λιμάνι, τον λόφο του Προφήτη Ηλία και την Πειραϊκή άνοιξε πριν από δύο χρόνια ένα all day μαγαζί που έχει πιο φανατικούς οπαδούς και από εκείνους του Ολυμπιακού. Ίσως είναι ο ποιοτικός καφές, ίσως είναι τα υπέροχα πιάτα του, ίσως είναι η αυθεντική vintage διακόσμησή του που έχουν κάνει το Darling πρώτη επιλογή διασκέδασης για του Πειραιώτες και όχι μόνο. Τώρα που το σκέφτομαι ίσως να φταίνε και τα υπέροχα πάρτι που κάνει και μαζεύει μερικές από τις πιο όμορφες φάτσες της περιοχής. Σίγουρα έχει παίξει τον ρόλο του. Τα πιάτα του είναι τα πιο instagramικά που έχεις δει. Σε καλούν να τα φωτογραφίσεις με το σαλάκι να τρέχει από την λιγούρα. Ένας συνδυασμός πεντανόστιμου street food με εντυπωσιακή εμφάνιση. Ένα brunch menu που όμοιό του δεν υπάρχει

Δραγάτση 8, Πειραιάς, τηλ: 210 4101410

Cartéλ

Τίποτα δεν είναι ίδιο στην Ακτή Κουμουνδούρου από τότε που άνοιξε τούτο το μαγαζί. Καφές με θέα το Μικρολίμανο, υπέροχα πιάτα, μια απίστευτη pizza, μοναδικά cocktails και γενικά ένα σύνολο πραγμάτων που ξεχωρίζει στον Πειραιά και όχι μόνο. Αυτό όμως που έχει κάνει το Cartel να έχει άπειρο κόσμο είναι τα ξεχωριστά του party. Εκεί θα διασκεδάσεις με την ψυχή σου μεχρι τις πρώτες πρωινές και θα ξεσαλώσεις ακούγοντας ελληνικές επιτυχίες. Και όλα αυτά με θέα τα ιστιοπλοϊκά για να μην ξεχνιόμαστε.

Ακτή Κουμουνδούρου, Μικρολίμανο τηλ: 210 4125378

Lola's Tapas Bar

To bar που κατάφερε το 2014 πρώτο να δώσει νέα πνοή στην πάλαι ποτέ κακόφημη περιοχή της Τρούμπας παραμένει, στην φουλ ανακαινισμένη (all day tapas bar) εκδοχή του, θεματοφύλακας της παράδοσης. Τόσο της δικιάς του, όσο και της περιοχής συνολικά. Γευστικά tapas, θεαματικά cocktails και μοναδικό design σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις.

2ας Μεραρχίας 14, Πειραιάς

Madama

Τρούμπας συνέχεια. Αν δεν το έχεις επισκεφτεί τότε σίγουρα θα το έχεις δει στα social αφού κάποιος φίλος ή φίλη έχει περάσει το βράδυ του εκεί. Η ομάδα του Gazi College βλέπεις αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που μας είχε συνηθίσει στην Τρούμπα. Ένα μαγαζί που η διακόσμηση του θα σε παραπέμπει στην ιστορία της γειτονιάς, cocktails που δεν ξέρεις ποιο να πρωτοδιαλέξεις και μουσικές που σε πάνε πίσω σε εποχές που τα clubs μεσουρανούσαν στην Αθηναϊκή νύχτα. Φυσικά τα greek party του είναι εδώ για να ξεσαλώσεις και να επιβεβαιώσουν ότι ο Πειραιώτης -και όχι μόνο- το αγαπά το ελληνικό.

Μεραρχίας 9 και Φίλωνος 101, Τρούμπα, τηλ: 210 4174591

Beluga Art

Ενός καλού μύρια έπονται. Σειρά στην βόλτα μας στην Τρούμπα έχει το Beluga. Artistic χώρος, με τις βαριές του κουρτίνες που συνδυάζονται τέλεια με τα μοντέρνα του στοιχεία. All day φιλοσοφία η οποία αποτυπώνεται στον ποιοτικό του καφέ, στα ενδιαφέροντα πιάτα του και στα εμπνευσμένα του cocktails. Αυτό όμως που έκανε γνωστό το Beluga από την πρώτη μέρα λειτουργίας του ήταν τα μοναδικά του κυριακάτικα πάρτι που ξεκινούν από τις εφτά το απόγευμα και συνεχίζονται μέχρι αργά το βράδυ. Η ελληνική μουσική στα καλύτερά της, τα ποτά στις σωστές ποσότητες και το κέφι στα ύψη.

2ας Μεραρχίας 8-10, Πειραιάς τηλ: 210 4116505

Che Cocina y Barra Sudamericana

Από την στιγμή που ήρθε στον Πειραιά βάλθηκε να μας ταξιδέψει όχι σε κάποιο νησί αλλά στη Λατινική Αμερική. Το μαγαζί με το δύσκολο όνομα προσάραξε σε ένα όμορφο νεοκλασικό της οδού Καραίσκου και πραγματικά προσφέρει μια λατινοαμερικάνικη εμπειρία, όπως ακριβώς υπόσχεται και το όνομά του. Η αυλή του ιδανική για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, τα cocktails του μοναδικά και τα πιάτα του εξωτικά. Δεν ξέρω τι να σου πω να δοκιμάσεις αφού οι quesadillas του είναι καταπληκτικές όπως και όλο το brunch στο οποίο βρίσκεις πιάτα που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Στα cocktails πάλι η τεκίλα και το mezcal έχουν την τιμητική τους, ενώ ο μπόλικος πάγος και τα φρέσκα υλικά δημιουργούν αποτελέσματα που θα συνδεθούν με το καλοκαίρι σου. ‘Όμως τούτο το μαγαζί προσαρμόζεται και τον χειμώνα καθώς γίνεται ένας ζεστός και υπέροχος χώρος με jazz βραδιές που θα τις απολαύσεις και με το παραπάνω. Δοκίμασε αυτό το εξωτικό ταξίδι που σου προσφέρει ο Πειραιάς και δεν θα χάσεις.

Kαραϊσκου 151, Πειραιάς. Τηλ: 210 4296660

Πισίνα

Το προφανές. Έχει πι σί να. Που είναι σούπερ και μπορείς να απολαύσεις το κρασί ή το κοκτέιλ σου δίπλα της. Το μαγαζί βρίσκεται στη Μαρίνα Ζέας, περιτριγυρισμένο από πολλά ακόμη που σου σερβίρουν παρόμοια ποτά και καφέδες, αλλά μάντεψε… χωρίς πισίνα. Άσε που εδώ θα δοκιμάσεις και εξαιρετική κουζίνα. Αν θες ας πούμε μία σαλάτα με ρόκα ντοματίνια, παρμεζάνα flakes, κουκουνάρι και dressing από βαλσάμικο και μέλι, είσαι στο σωστό μέρος. Και γεμιστό κοτόπουλο να θες δηλαδή με λιαστή ντομάτα, μανούρι, πουρέ πατάτας και σάλτσα ψητής ντομάτας, το έχει και αυτό. Και μία ιδέα χλιδής έχει, που την αισθάνεσαι ακόμη περισσότερο αν ρίξεις μια ματιά στη μαρίνα με τα κότερα δίπλα. Αν δεν έχεις πάει τρέξε. Μιλάμε για ένα από τα εμβληματικότερα μαγαζιά του Πειραιά και το αξίζει με το παραπάνω.

Ακτή Θεμιστοκλέους 25, Φρεαττύδα, τηλ.: 210 4511324

Βirra-Βιrra

Στη Μαρίνα Ζέας, ανάμεσα σε ένα σωρό μπαράκια και κότερα, θα βρεις μία μπιραρία. Με ρετρό αισθητική, πολύ πέτρα και ξύλο. Άρα με ζεστή ατμόσφαιρα. Από μπίρες; Όσες και ό,τι θες. Κοίτα, θα το έχεις ήδη σκεφτεί, αλλά οφείλω να στο πω κι εγώ. Με μπίρα συνδυάζονται υπέροχα και οι πατάτες με τσένταρ και προσούτο (από το μενού του φυσικά). Τι εννοείς δεν σου είπα ακόμη για λουκάνικα; Ε ναι, λες να μην έχει; Ποικιλία γερμανικών για την ακρίβεια. Και μοτσαρελάκια και ρολά με χοιρινό και και και. Σου τρέχουν τα σάλια, ξέρω. Ε πήγαινε ντε.

Ακτή Θεμιστοκλέους 150, Πειραϊκή, τηλ.: 210 4515075

Ιστιοπλοικός

Διαχρονικό στέκι του Μικρολίμανου στο οποίο δεν παίζει να υπάρχει κάτοικος Αττικής που να μην έχει περάσει. Το ντεκ του στο πάτωμα αλλά και το σχήμα του σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κανονικό ιστιοπλοϊκό και η θέα του σε αφήνει να ταξιδεύεις ασυναίσθητα. Ντυμένο σε σύγχρονες γραμμές, με γήινα χρώματα και lounge αύρα, το ιστορικό καφέ ζει την δεύτερη νιότη του αφού με νέα ιδιοκτησία, καινούργια αισθητική και φιλοσοφία έχει κάνει ντόρο ξανά στην πιάτσα του Πειραιά. Διοργανώνει lives που θα σε κάνουν να χορεύεις μέχρι το πρωί με θέα όλο τον Αργοσαρωνικό.

Ακτή Μικρολίμανου τηλ 210-4134084

 

Υπερωκεάνειον

Εκεί δίπλα από το Χατζηκυριάκειο, σε ένα μέρος λίγο ξέχωρο από τις πιάτσες υπάρχει ένα μαγαζί που ζέχνει Ελλάδα. Κάθε πιάτο του σε ταξιδεύει και σε ένα νησί, κάθε μπουκιά του σε κάνει να πιστεύεις πως μόλις βούτηξες στο Αιγαίο. Η διακόσμησή του κλασσικού μεζεδοπωλείου και κάπου να δεσπόζει το σύνθημα “Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”. Και πως να πεθάνει με τέτοια εκπληκτικά πιάτα όπως η ψητή σαρδέλα που έρχεται πάνω σε ζυμωτό ψωμί με ντομάτα και κρεμμύδι ή τα αρμυρίκια με την ντομάτα και το τυρί. Τα κολοκυθάκια του τα τηγανητά μια αποθέωση και το καλαμάρι του σε κάνει να θυμηθείς ποια είναι η πραγματική του γεύση και γιατί έχει στοιχειώσει τα παιδικά σου χρόνια όταν η μητέρα σου σου έλεγε ότι πρέπει να τρως και ψάρι. Όλα αυτά συνοδεία μυρωδάτου τσίπουρου. Το Υπερωκεάνειο είναι η αποθέωση των ελληνικών γεύσεων. Πάει και τελείωσε.

Μαρίας Χατζηκυριακού 48 τηλ: 210 4180030

Μπαρ Μπεε Κιου

Όταν κάθεσαι σε μια παρέα και η κουβέντα πάει στο θέμα φαγητό τότε κάποιος σίγουρα θα πεταχτεί και θα πει “Πάμε στο Μπαρ Μπεε Κιού”. Και όχι αδίκως. Στην συνείδηση όλων έχει περάσει σαν ένα από τα καλύτερα μπεργκεράδικα της πόλης. Στην δικιά μου συνείδηση είναι σίγουρα το πιο κολασμένο. Εκπληκτικό ψωμί, ζουμερά μπιφτέκια, απίστευτες σάλτσες και ξελιγωτικά ονόματα. Δεν ξέρω ποιο να δοκιμάσεις εγώ έχω πάθει πλάκα με τον Βελζεβούλη. Καυτερή πιπεριά, λάχανο, καραμελωμένα κρεμμύδια και κόκκινη πικάντικη σάλτσα, αλλά εγώ είμαι και λίγο μαζόχα με τα καυτερά. Οι υπόλοιποι στην παρέα κάθε φορά που πάμε παίζουν μπάλα με τον Γενναίο  με διπλό μπιφτέκι, τυρί και μπέικον συν τηγανητό αυγό, ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα. Κάνουν κόντρες τα παιδάκια ποιος θα το τελειώσει πρώτος και θα είναι ο πιο γενναίος. Παιδιά, τι να τους κάνεις.

Φρεαττύδος 13  τηλ: 210 4518129

Άμπακος

Έχεις όρεξη για οτιδήποτε φαγώσιμο αρκεί να έχει σχέση με κρέας; Ζουμερές μπριζόλες, σπαλομπριζόλες, burgers και ότι τραβάει η όρεξή σου σε περιμένουν στο steakhouse της Τρούμπας.. Ξέρουμε πως εκτιμάς το κάθετι χειροποίητο. Ε, μάθε ότι στον Άμπακο δεν υπάρχει τίποτα προκάτ. Από την τηγανητή πατάτα, που κόβεται μια-μια, μέχρι τον πουρέ και την κρέμα τυριού που συνοδεύει το ψωμάκι. Ακόμα και το ψωμί, κάθε μέρα, ζυμώνεται αποκλειστικά για το εστιατόριο και μετά ψήνεται στον ξυλόφουρνο για να καταλήξει φρέσκο και ζεστό στο τραπέζι σου. Το ίδιο ισχύει και για το ζυμωτό ψωμί του burger που θα βρεις στον κατάλογο.

Μεραρχίας 14 & Φίλωνος 66, Πειραιάς (Τρούμπα) τηλ: 2104525251

Corks & Forks

Τούτο το μαγαζί αυτοπροσδιορίζεται ως wine pub. Δεν λέει ψέμματα. Βασικά αποκρύπτει την πλήρη αλήθεια. Εδώ θα βρεις υπέροχα κρασιά κυρίως από Ελλάδα αλλά και από κάθε άκρη του κόσμου όμως αυτό που σου κρύβεται είναι η υπέροχη κουζίνα του. Στο μενού θα βρεις πάρα πολλά ενδιαφέροντα πιάτα, από σαλάτες , πλατό τυριών και αλλαντικών, μέχρι steaks και ζυμαρικά. Ο χώρος που θα δεις να ξεδιπλώνεται τριγύρω σου δένει απίστευτα με την ατμόσφαιρα του μαγαζιού. Πήγαινε και δεν θα χάσεις.

Ακτή θεμιστοκλέους και Πάργας 1 τηλ: 215 5159792

Hams & Clams

Και δίπλα έσκασε και το αδερφάκι του Corks & Forks με όνομα παρόμοιο και μενταλιτέ που σε ταξιδεύει στα πιο γνήσια μεσογειακά χωριά. Δεν έχεις δει κάτι παρόμοιο σε μαγαζί, αφού το Hams & Clams θυμίζει κάτι μικρά οικογενειακά μαγαζιά της Βαρκελώνης και της Ανδαλουσίας, ή τα γραφικά deli της Νότιας Ιταλίας. Αν προσπαθήσουμε να το προσδιορίσουμε είναι ένα oyster bar με όστρακα που σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Από την άλλη έχει μοναδικά αλλαντικά σε μπουκιές που απογειώνουν όποιο ποτό, μπύρα ή κρασί κι αν διαλέξεις. Όταν σου έλεγα ότι δεν έχεις δει κάτι παρόμοιο δεν με πίστευες.

Πάργας 2 και Ακτή Θεμιστοκλέους τηλ: 210 4186683

Η Μαργαρώ

Με ζωή 8 δεκαετιών δεν υπάρχουν πολλοί που να μην ξέρουν την Μαργαρώ. Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την σχολή Ναυτικών Δοκίμων και αν κάτσεις να αναλύσεις την διακόσμησή της δεν έχει και πολλά να πει. Κλασσικό αιγιοπελαγίτικο οινοπωλείο όπως αυτοπροσδιορίζεται. Η Μαργαρώ όμως δεν έχει κερδίσει τις καρδιές των Πειραιωτών. Θα δεις ανθρώπους από κάθε γωνιά της Αττικής να ξενιτεύονται για τους μεζέδες της, αλλά αυτό που θα σε αφήσει με το στόμα ανοιχτό είναι ότι ακόμα και οι New York Times έχουν αποθεώσει τα πιάτα της. Αν δεν έχεις πάει ακόμα, τότε τρέξε γρήγορα. Α! και μην ζητήσεις τηγανητές πατάτες, δεν σερβίρει το μαγαζί.

Χατζηκυριάκου 126 και Αθανασίου Μιαούλη τηλ: 210 4514226

Βαρούλκο Seaside

Το πρώτο εστιατόριο με ελληνική κουζίνα που βραβεύτηκε με αστέρι Michelin. Το εστιατόριο που άνοιξε ο Λευτέρης Λαζάρου για να αποδείξει ότι η ελληνική θάλασσα και τα ψάρια της μπορούν να συνδυαστούν υπέροχα με την υψηλή γαστρονομία. Το Βαρούλκο δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Όλοι το ξέρουν είτε έχουν πάει είτε όχι. Από αυτό το καλοκαίρι έχει και έναν ακόμα λόγο να το επισκεφτείς. Το bar στην ταράτσα του που βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος από άποψη ποιότητας και κάνει καριέρα με το όνομα Mary Pickford.

Ακτή Κουμουνδούρου 52 Μικρολίμανο τηλ: 210 5228400

Tony Bonanno

Τούτο το μαγαζί έχει εκπληκτική θέα, έχει αυθεντικά ιταλικά πιάτα και μαφιόζικη διακόσμηση. Ότι σου είπα είναι αλήθεια. Πάνω ακριβώς από την Καστέλλα, αν κάτσεις στο Tony Bonnano θα έχεις πιάτο όλο τον κόλπο που ειδικά στο σούρουπο είναι μαγευτικός. Μακαρονάδες, ριζότο και φυσικά πίτσες που σε ταξιδεύουν απευθείας στην Ιταλία και μάλιστα προς Νάπολη μεριά. Και τέλος οι τοίχοι του είναι γεμάτοι από ασπρόμαυρές φωτογραφίες μεγάλων κινηματογραφικών αλλά και πραγματικών μαφιόζων που άφησαν εποχή.

Βασ. Παύλου 63 (Παπαναστασίου), Καστέλλα τηλ: 210 4111901

Ζωοδόχος Πηγή

Από την ιστορική μπακαλοταβέρνα του Πειραιά έχουν περάσει στρατιές καλοφαγάδων και όχι τυχαία. Τούτη εδώ η μπακαλοταβέρνα είναι ανοιχτή από το 1944, σερβίροντας μεζέ και ρετσίνα. Σήμερα καλά κρατεί και η νέα γενιά ιδιοκτητών έχει πειράξει τις παραδοσιακές συνταγές που έμαθαν από την γιαγιά τους αλλά σεβόμενοι πάντα την ιστορία του μαγαζιού. Άλλωστε όποιον καλοφαγά και να ρωτήσεις που τρώει στον Πειραιά, σε αυτή την μπακαλοταβέρνα θα σε οδηγήσει. Έχει κάτι το ιδιαίτερο αυτό το σπιτικό φαγητό που τόσο μας έχει λείψει και γνωρίζει την αποθέωσή του σε αυτή την γωνιά του Πειραιά.

Ιωάννου Κατσούλη 77 τηλ: 210 4814438

Μαστρονικόλας

Ξέρεις ότι εμείς στα νότια έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με το γαλακτομπούρεκο. Ε, ο Πειραιάς έχει το δικό του μαγαζί που επιβάλλεται να δοκιμάσεις το γαλακτομπούρεκο του. Το συγκεκριμένο γαλακτομπούρεκο αποτελεί το θρίαμβο της κρέμας επί του φύλλου! Το φύλλο του τραγανό, η κρέμα του μοναδική αφού έχει μια πιο μαστιχωτή επίγευση. Φυσικά στο άρωμα κυριαρχεί το βούτυρο. Οι άνθρωποι έχουν παράδοση στο γάλα. Βλέπεις ο  παππούς Μαστρονικόλας ήταν “γαλατάς” από το 1909. Σήμερα το μαγαζί τρέχει η τέταρτη γενιά και στο γαλακτομπούρεκό τους χρησιμοποιούν πρόβειο βούτυρο. Δοκίμασε και θα ξεχάσεις το όνομά σου.

Καραολή και Δημητρίου 68 τηλ: 210 4123783

Ειδικόν

Αν μία ταβέρνα μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει μείνει αυθεντική όσα χρόνια κι αν πέρασαν από πάνω της τότε αυτή είναι η μπακολαταβέρνα «Ειδικόν». Πρωτάνοιξε ως μπακάλικο το 1920 από τα αδέλφια Παπακωνσταντίνου που ήρθαν στον Πειραιά από τα Τρίκαλα και τότε ακόμα το τραμ περνούσε μπροστά από το μαγαζί και η στάση πήρε το όνομα των Τρικαλινών. Μόλις μπεις μέσα θα τηλεμεταφερθείς σε μια άλλη εποχή ενώ οι μυρωδιές από την κουζίνα θα σε κάνουν να θέλεις να τα παραγγείλεις όλα. Κεφτεδάκια, συκώτι, ομελέτα με κορν-μπιφ που είναι και η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Λίγα πιάτα και αρκετή ρετσίνα που την φτιάχνουν στο υπόγειο του μαγαζιού. Ένα μαγαζί πραγματική χρονοκάψουλα.

Ψαρρών 38 & Σαλαμίνος, τηλ: 210 4612674

Καράμπαμπας

Σε μία περίοδο που τα κεμπαμπτζίδικα έχουν γεμίσει σε κάθε γωνιά της Αττικής, στον Πειραιά υπάρχει ένα που έχει όνομα, ιστορία, νοστιμιά και δεν πουλάει αυθεντικότητα γιατί πολύ απλά είναι αυθεντικό από μόνο του. Στην Δραπετσώνα ο Καράμπαμπας προσφέρει αφράτο κεμπάπ, δυνατό σουτζούκι και πεντανόστιμο σουβλάκι πάνω σε τραγανές πίτες. Όπως και να έχει ο Καράμπαμπας ξέρει από παραδοσιακές γεύσεις και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα.

Αγ. Δημητρίου 15-17, Δραπετσώνα τηλ: 210 4612068

Ε/Γ Ταξιδεύοντας

Είναι στο Κερατσίνι και όπως έχουμε πει είναι μια από τις καλύτερες ψαροταβέρνες εκεί έξω. Μην περιμένεις τρέντι ντεκόρ και χαϊλίκια, είναι μια κλασική παραδοσιακή ταβέρνα με έμφαση στους ψαρομεζέδες που δεν θα σε αφήσει ασυγκίνητο. Πρόσφατα άνοιξε και αδερφάκι στα βόρεια, αλλά εμείς πηγαίνουμε για να τιμήσουμε το φαγητό του στην πηγή.

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, 2104324368

Rouan Thai

Μήπως βρίσκεσαι στον Πειραιά και έχεις όρεξη για κάτι πιο οριένταλ, για κάτι πιο ασιατικό, για κάτι πιο spicy; Αν είσαι λάτρης της ασιατικής κουζίνας, δεν γίνεται να μην έχεις φάει έστω μια φορά στη ζωή σου στο Rouan Thai. Αν και είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι έτσι και πας μια φορά, θα πηγαίνεις συνέχεια, αφού εκτός όλων των άλλων, εδώ θα φας το νοστιμότερο και πιο αυθεντικό pad thai της πόλης.

Νοταρα 131, Πειραιάς τηλ: 210-4294494

Lollobridiga

Το Lollobrigida είναι ένα αυθεντικό Italian Gastrobar, το οποίο εγκαινιάζει με την παρουσία του και αυτό που έχει να προσφέρει στον γαστριμαργικό χάρτη της πόλης, μία νέα φιλοσοφία για το φαγητό από τη γείτονα χώρα. Δίνοντας έμφαση στις φίνες γεύσεις, τις ποιοτικές πρώτες ύλες και τους ευφάνταστους αλλά σωστά μελετημένους συνδυασμούς φαγητού και ποτού, το Lollobrigida καλεί το κοινό να μυηθεί στην φιλοσοφία των gastrobar ανακαλύπτοντας νέες προτάσεις δίπλα σε κλασικές αγαπημένες ιταλικές ιδέες. Ο σεφ Γεώργιος Ζερβάκης έχει επιμεληθεί το μενού, εφαρμόζοντας τη δική του φιλοσοφία στην κουζίνα, η οποία συνοψίζεται στην εξής φράση: “Εμπιστεύσου την ομάδα σου για να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα και μαγείρευε για όλους σαν να μαγειρεύεις στους δικούς σου ανθρώπους”.

Ο Σπύρος Δημητρόπουλος, head bartender του Lollobrigida, είναι ένας πεπειραμένος bar leader και λάτρης των ελληνικών αποσταγμάτων, τα οποία και μελετά διεξοδικά με την ομάδα του για να τα αξιοποιεί στις δημιουργίες του. Σπούδασε στην Le Monde, εργάστηκε επί σειρά ετών σε ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια, ενώ έχει και τη δική του εταιρεία bar catering. Οι δικές του προτάσεις στον κατάλογο των cocktail έρχονται να συμπληρώσουν το γευστικό προφίλ του εστιατορίου και να κερδίσουν τους λάτρεις του fine drinking.