Τα νότια κρεοπωλεία που αξίζει να αναζητήσεις για το Πάσχα

Αφιέρωμα: Πάσχα 2023

Περιμένοντας την Ανάσταση και το Πάσχα ξεκινήσαμε προετοιμασίες για τα γιορτινά τραπέζια, που ζητούν αρνί, κατσίκι και λοιπά εδέσματα με κρέας. Για να κάνουμε πιο εύκολα τις αγορές μας, συγκεντρώσαμε σε μία λίστα τα καλύτερα νότια κρεοπωλεία, και τις προτάσεις τους για απολαυστικά ψησίματα στη σούβλα ή στον φούρνο.

Share this

Για εσένα που ετοιμάζεσαι να στήσεις σούβλες ή για εσένα που θα ψήσεις στον φούρνο το παραδοσιακό αρνάκι του Πάσχα, βγήκαμε στη γύρα και βρήκαμε τα καλύτερα κρεοπωλεία στα νότια προάστια, με εκλεκτά κρέατα, τα οποία σου προτείνουμε με κλειστά τα μάτια. Βέβαια, δεν μείναμε μόνο στο αρνί, γιατί όπως καλά γνωρίζεις το πασχαλινό τραπέζι οφείλει να είναι πλούσιο, συνεπώς ψάξαμε και τι άλλα εδέσματα θα προμηθευτείς από το κρεοπωλείο αυτή την περίοδο. Γιατί, για να πετύχει το μενού του Πάσχα, δεν αρκεί ο ψήστης και ο μάγειρας να είναι «μάστορες», αλλά να έχουν στη διάθεσή τους πρώτες ύλες κορυφαίας ποιότητας.

Αφιέρωμα Πάσχα 2023: Ο απόλυτος οδηγός του NouPou για δώρα, γλυκά, πασχαλινό τραπέζι και γιορτινές δραστηριότητες

Casa di Carne

Το boutique κρεοπωλείο Casa di Carne, επί της οδού Γούναρη στην Άνω Γλυφάδα (στον αριθμό 78, για να μην ψάχνεσαι!), ξέρει καλά πώς να συνδυάζει την οικογενειακή παράδοση στο ποιοτικό κρέας με την πιο σύγχρονη επαγγελματική προσέγγιση και τις value for money τιμές. Στην 19 μέτρων βιτρίνα του βρίσκεις καθημερινά μία πραγματικά μεγάλη ποικιλία κρεατικών και φρέσκων παρασκευών, για να ετοιμάζεις κάθε φορά ένα τραπέζι που θα μένει αξέχαστο στους αγαπημένους σου. Το Πάσχα σου δίνει ακόμη ένα καλό λόγο να τους επισκεφθείς (ή να κάνεις τηλεφωνικά την παραγγελία και να έρθουν στην πόρτα σου) για να πάρεις αρνί, κατσίκι, κοκορετσάκια και τα της μαγειρίτσας, καθώς και τέσσερις επιλογές για τον φούρνο που περιλαμβάνουν κατσικάκι σε αμπελόφυλλα, αρνάκι φρικασέ, γκιούλμπασι στη λαδόκολλα και ρολάκι αρνί.

Bio Steak Out (βιολογικό κρεοπωλείο)

Ένα σύγχρονο κρεοπωλείο στην Άνω Γλυφάδα, που επιλέγει να προσφέρει αυστηρά ελληνικά, βιολογικά κρέατα, από ζώα βιολογικής εκτροφής, μεγαλωμένα σε πιστοποιημένες φάρμες στην Θεσσαλία, την Αιτωλοακαρνανία (βόειο, βουβάλι, μαύρος χοίρος, αμνοερίφια), την Κομοτηνή (πουλερικά) και την Κρήτη (χοιρινό). Μάλιστα, εγγυόνται ότι τα ζώα έχουν τραφεί αποκλειστικά με πρώτες ύλες από το φυσικό τους περιβάλλον και με προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και όντας σίγουροι για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους, παρέχουν πλήρη ιχνηλασιμότητα των ζώων. Αν θέλεις να στήσεις ένα ξεχωριστό, bio τραπέζι το Πάσχα, μπορείς να πάρεις από το Bio Steak Out βιολογικό αρνάκι ή κατσίκι περασμένο στη σούβλα και νοστιμισμένο με τα κατάλληλα μπαχάρια, ρολάκια για τον φούρνο που θα μπουν στη μέση σαν μεζές -όλα βιολογικά φυσικά, από το κρέας μέχρι τα λαχανικά- αλλά και λουκάνικα, κεμπάπ ή γαρδούμπες που θα συνοδεύσουν το πασχαλινό τραπέζι. Στα απολύτως must try το ρολό από αρνί ή κατσίκι τυλιγμένο με αμπελόφυλλα και γεμισμένο με φέτα, μαϊντανό και φρέσκο κρεμμύδι, ενώ εξαιρετική επιλογή είναι και η συκωταριά για το τηγάνι. Φυσικά δε λείπουν οι προτάσεις bbq, για όσους προτιμούν τα παϊδάκια και τις μπριζόλες από βιολογικό μαριναρισμένο κρέας, καθώς deli προϊόντα που απογειώνουν τη γεύση του κρέατος.

Κρεοπωλείο 10

Θα ακουστεί κλισέ, αλλά είναι πέρα για πάρα αληθινό: το κρεοπωλείο του Δημήτρη Σάρου στη Βάρη βαθμολογείται με «άριστα δέκα» για την ποιότητα των προϊόντων του και την ευγενική εξυπηρέτηση από τους πιστούς πελάτες του, που «πίνουν νερό στο όνομά του». Εκτός από το βουβαλίσιο κρέας από την Κερκίνη για το οποίο το συγκεκριμένο κρεοπωλείο φημίζεται, εδώ θα βρεις κι άλλα εκλεκτά ελληνικά κρέατα σε ψαγμένες κοπές. Για το τραπέζι του Πάσχα σου προτείνουμε σίγουρα αρνί ολόκληρο για την σούβλα ή σε κομμάτια για τον φούρνο, κατσίκι, κοκορέτσι και γαρδουμπάκια. Σημείωσε επιπλέον ότι από εδώ θα πάρεις και τα υλικά για την μαγειρίτσα, έτοιμα, κομμένα και εσύ θα προσθέσεις ρύζι, μυρωδικά, αβγολέμονο και έγινε.

Το Κρεοπωλείο Μουουου

Είτε έχεις σκοπό να σουβλίσεις, είτε προτιμάς όλη η δουλειά να γίνει στον φούρνο, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καλέσεις την οικογένεια και φίλους για Πάσχα στο σπίτι και να περάσεις μία βόλτα από ένα από τα καταστήματα «Το Κρεοπωλείο Μουουου» στη Νέα Σμύρνη και στο Παλαιό Φάληρο, για τα απαραίτητα του τραπεζιού. Εδώ, ο οβελίας από τη Βόνιτσα είναι ό,τι καλύτερο θα γευτείς και μάλιστα, μπορείς να πας τη σούβλα σου και να αναλάβουν οι ειδικοί το αριστοτεχνικό σούβλισμα. Αν πάλι, προτιμάς να ψήσεις στον φούρνο, θα προμηθευτείς την κοπή που θέλεις χωρίς να χάσεις σε τίποτα από την απόλαυση. Φυσικά, το κοκορέτσι που επιβάλλεται να παίξει σαν πρώτος μεζές όσο ακόμα το αρνάκι ψήνεται, δεν μπορεί να λείπει και εδώ προσφέρεται επίσης σουβλισμένο ή έτοιμο για να μπει στον φούρνο. Σημείωσε ότι Το Κρεοπωλείο μουουου έχει να σου προτείνει και μια σειρά από παρασκευάσματα ειδικά φτιαγμένα για την ημέρα -θα επιλέξεις οπωσδήποτε το ρολό από αρνάκι που γίνεται ανάρπαστο αλλά και ένα ιδιαίτερο ρολό από κιμά.

To Κρεοπωλείο μουουου
* Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 13, Νέα Σμύρνη | Τηλ. 210 9358693
* Παμφηλίας 24, Παλαιό Φάληρο | Τηλ. 210 9341104
www.tokreopoleiomou.gr
Facebook

Drakoulis Butcheries

To Drakoulis Butcheries στη Βούλα δεν είναι απλά ένα κρεοπωλείο, αλλά αυτό που έχουν αποκαλέσει «βιβλιοθήκη για ράτσες και γεωγραφικές προελεύσεις». Στόχος είναι ο πελάτης προχωράει ανάμεσα στις ψηλές βιτρίνες, να έρχεται σε προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό του καταστήματος, να αγοράζει και να εκπαιδεύεται, ακούγοντας μουσική. Προορισμός για τους εκλεκτικούς ουρανίσκους και για τους επίμονους κυνηγούς των εκλεκτών κρεάτων και κοπών, στο Drakoulis Butcheries βρίσκεις ribeye, tomahawk, burgers και t- bone, αλλά το Πάσχα δεν λείπουν και τα «παραδοσιακά» ή αλλιώς αρνί, κατσίκι, κοκορέτσι και γαρδουμπάκια. Ζήτησε τους να σε συμβουλεύσουν και για το τέλειο ψήσιμο, αφού είναι κάτι που ξέρουν καλά.

Aggelis Meatworks

Η οικογένεια Αγγελή, με ιστορία στο κρέας από το 1979 και βαριά προϋπηρεσία στη Βαρβάκειο αγορά έχει στήσει στα νότια ένα industrial αισθητικής κρεοπωλείο, χάρμα οφθαλμών. Τα κρέατα προέρχονται από ζώα που εκτρέφουν Έλληνες παραγωγοί με οικογενειακές φάρμες στις Σέρρες, στην λίμνη Κερκίνη και στην Ορεστιάδα, όπου βόσκουν στα λιβάδια ακόμη και το καλοκαίρι, αλλά και από την Νάξο και τον Δομοκό. Τα πάντα κόβονται την στιγμή που τα παραγγέλνει ο πελάτης, με εξειδικευμένους τρόπους κοπής. Αν αποφασίσεις να κινηθείς «κλασικά», να ξέρεις ότι εκεί θα βρεις εκλεκτά ντόπια αρνιά, ενώ σίγουρα αξίζει να προσθέσεις στο καλάθι σου τα μερακλίδικα λουκάνικά τους αλλά και κάποια παρασκευή έτοιμη για ψήσιμο, που θα σε γλιτώσει από όλο τον κόπο της προετοιμασίας.

Κρεοπωλείο Σερέτης

Με παράδοση τριών γενεών στο καλό κρέας, το κρεοπωλείο Σερέτης στη Βούλα, το εμπιστεύεσαι γιατί δίνει έμφαση τόσο στην ποικιλία όσο και στην ποιότητα των προϊόντων του. Όπως άλλωστε έχει αναφέρει ξανά στο NouPou ο Άκης Σερέτης, «είμαστε τρίτη γενιά κρεοπωλών, έχουμε πάρει καλές βάσεις και σωστές αρχές» και όντως, η εμπειρία και το μεράκι για τη δουλειά φαίνονται σε ό,τι βρίσκεις σε αυτό το κρεοπωλείο. Δυνατό τους χαρτί είναι αναμφίβολα τα κρεατοσκευάσματα που ετοιμάζουν οι ίδιοι, με τις επιλογές να ικανοποιούν πάντα και τους πιο απαιτητικούς και μάλιστα, για την ημέρα του Πάσχα θα βρεις ωραία ρολά και κοντοσούβλι. Εννοείται ότι δεν λείπει και το κατσίκι ή το αρνί, που αν θέλεις σου το περνάνε και σε σούβλα.

Φάρμα Σαρίδη

Η Φάρμα Σαρίδη είναι μια κάθετη, οικογενειακή επιχείρηση που διαθέτει τρία καταστήματα -στον Άλιμο, τη Νέα Σμύρνη και το Κουκάκι- και προσφέρει εκλεκτές επιλογές προϊόντων κρέατος, ελέγχοντας όλη την αλυσίδα παραγωγής, από την εκτροφή έως τη λιανική διάθεση. Με παράδοση τριών γενεών στην κτηνοτροφία, εγγυάται μέχρι σήμερα την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα, αλλά και την ασφάλεια για τον καταναλωτή, και μάλιστα, σε value for money τιμές. Όσον αφορά το Πάσχα, στα καταστήματά τους θα βρεις διάφορες επιλογές, όπως αρνί, κατσίκι, συκωταριά και εντεράκια για να φτιάξεις μαγειρίτσα και κοκορέτσι, καθώς και γαρδουμπάκια και φρυγαδέλια.

Φάρμα Σαρίδη
Άλιμος: Δεληγιάννη 16, τηλ: 210 9954683
Νέα Σμύρνη: Σταδίου 52 & Ευξείνου Πόντου, τηλ: 211 4150628
Κουκάκι: Βεΐκου 105 & Ολυμπίου Γ., τηλ: 210 9217139
Facebook

Κρεοπωλείο Δελενίκας

Σχεδόν κρυμμένο σε ένα στενό στην Άνω Γλυφάδα, το κρεοπωλείο Δελενίκα που μετράει σχεδόν 50 χρόνια παρουσίας, είναι από εκείνα τα συνοικιακά μαγαζιά που τα ξέρεις είτε γιατί είσαι της γειτονιάς είτε γιατί θα σου τα συστήσει κάποιος φίλος που ψάχνεται πολύ με το φαγητό. Κάπως έτσι, μετά από σύσταση, το ανακαλύψαμε και εμείς και πραγματικά μας εντυπωσίασε με την πλούσια ποικιλία του, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και όλες εκείνες τις ιδιαίτερες κοπές που αγαπούν οι λάτρεις του κρέατος. Θέλεις tomahawk, ribeye, t-bone και κρέατα ωρίμασης; Έχουν από όλα. Βέβαια, για το Πάσχα προτείνουν να κινηθούμε παραδοσιακά, επιλέγοντας, αρνί, κατσίκι, γαρδουμπάκια, κοκορέτσι, συκωταριά, κοντοσούβλι και φυσικά, το «μαριδάκι του Χασάπη» όπως μας είπαν τα αρνίσια παϊδάκια. Σημείωσε ότι ωραία επιλογή για τον φούρνο είναι και τα πουγκιά που γίνονται με αρνί ή κατσίκι, πιπεριές, κρεμμύδι και τυριά, για τον φούρνο.

Farma Χρονά -Παλαιό Φάληρο

Πρόκειται για το πρώτο παραδοσιακό κρεοπωλείο της Farma Χρονά, που ιδρύθηκε το 1971 στην γειτονιά της Παναγίτσας, στο Παλαιό Φάληρο, ξεκινώντας μια ιστορία που γράφεται σήμερα σε άλλα τρία σημεία, δύο στη Γλυφάδα και ένα στη Βάρη. Όσα θα βρεις στο ιστορικό κρεοπωλείο είναι άκρως ποιοτικά και συνδυάζουν την παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα του κρεοπωλείου και ιδιαίτερα την προσωπική επαφή με τον πελάτη, ενώ ταυτόχρονα προσαρμοζόμαστε και δίνουμε έμφαση στις σύγχρονες μεθόδους όπως στις κοπές, την επεξεργασία αλλά και τη συσκευασία των προϊόντων», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στο NouPou ο υπεύθυνος του καταστήματος, κ. Στεφανής Κώστας. Για το τραπέζι του Πάσχα θα πάρεις από εδώ κατσίκι και αρνάκι από την Νάξο, καθώς και κοκορετσάκια, γαρδουμπάκια, και συκωταριά για τηγάνι και για μαγειρίτσα.

ΒιοΕύμαιος (βιολογικό κρεοπωλείο)

Δανείστηκε το όνομά του από τον θρυλικό βοσκό του ομηρικού Οδυσσέα, ο οποίος να σου θυμίσουμε ότι ήταν πρότυπο ήθους, αξιοπρέπειας και εργατικότητας. Η ιστορία αυτού του βιολογικού κρεοπωλείου ξεκίνησε το 2000, στο Ελληνόκαστρο Τρικάλων με μια σύγχρονη χοιροτροφική μονάδα σε μια ιδιόκτητη φάρμα, ενώ η ζήτηση οδήγησε γρήγορα στο άνοιγμα του πιστοποιημένου βιολογικού κρεοπωλείου στην Καλλιθέα. Για το Πάσχα θα πάρεις από το κατάστημα αρνί ή κατσίκι (ολόκληρο, μισό, χεράκι ή μπούτι), αλλά και ρολό από αρνί ή κατσίκι είτε σκέτο με μπαχαρική, είτε με γέμιση από πιπεριές και γραβιέρα. Επίσης, προτείνουν για το πασχαλινό τραπέζι κοκορέτσι, γαρδουμπάκια και χοιρινό κοντοσούβλι.

Φάρμα Νάξου

Η Νάξος είναι ένα νησί γνωστό για τα ποιοτικά κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα και αυτά ακριβώς θα βρεις και στο κρεοπωλείο της σκεπαστής, δημοτικής αγοράς της Καλλιθέας, με τον έντονο ποντιακό χαρακτήρα που ιδρύθηκε πριν 66 χρόνια και φέρνει στο μυαλό εικόνες από την Πόλη της Λωξάντρας. Κάνε πλούσιο το τραπέζι του Πάσχα αρνί η κατσίκι από το νησί και φυσικά, μην φύγεις χωρίς να προσθέσεις στο καλάθι σου και τα περίφημα τυριά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου ΕΑΣ, όπως γραβιέρα, αρσενικό, μυζήθρα γλυκιά και ξερή ή ξινοτύρι, που κάνουν εξαιρετική παρέα σε κάθε πιάτο με κρέας και ταιριάζουν απόλυτα στο πασχαλινό τραπέζι.

A.Farm (βιολογικό κρεοπωλείο)

Ένα κτήμα 25.000 στρεμμάτων στην περιοχή της Τρίπολης και συγκεκριμένα στο χωριό Κολλίνες, τροφοδοτεί από το 2011 με εκλεκτά βιολογικά κρέατα το κρεοπωλείο το A.Farm της Αρκαδικής Οικολογικής Φάρμας στην Άνω Γλυφάδα. Τα δικά τους αρνιά και κατσίκια είναι σίγουρα ο πρώτος λόγος που θα σε κάνει να επισκεφθείς το A.farm και ειδικά για την Πάσχα θα γίνουν ανάρπαστα. Αξίζει όμως να πάρεις και το πληθωρικό κοντοσούβλι πρόβατο, αλλά και το κοκορέτσι τους που είναι έτοιμο για ψήσιμο στο φούρνο. Στο κρεοπωλείο βρίσκεις επίσης βιολογικά τυριά, αλλαντικά, κρασιά και delis για να συμπληρώσεις τις αγορές σου για το γιορτινό τραπέζι.

ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ – Παππάς Θεόδωρος

Πολύ κοντά στη στάση του Μετρό στην Αργυρούπολη συναντάς αυτό το συνοικιακό, απλό κρεοπωλείο που μετρά πάνω από 25 χρόνια λειτουργίας. Την οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε ο κος Γιάννης Παππάς, η οποία σήμερα έχει περάσει στα χέρια του γιου του Θοδωρή που έχει μεγαλώσει κυριολεκτικά μέσα στο κατάστημα. Από εδώ θα ψωνίσεις αρνάκια και κατσικάκια από τη Βόνιτσα σε προσγειωμένες τιμές, αλλά και παϊδάκια, κοκορέτσι, γαρδουμπάκια, ρολό κοτόπουλο και ρολό από μοσχαρίσιο κιμά, καθώς και τα περίφημα χειροποίητα μπιφτέκια από κοτόπουλο, που φτιάχνονται με τη δική τους, οικογενειακή συνταγή.

Ραβάνης

Ελληνικά κρέατα σχεδόν αποκλειστικά από την ορεινή Φωκίδα και τη Φθιώτιδα και φτάνουν στην Αθήνα με ιδιόκτητα φορτηγά – ψυγεία θα βρεις και στα δύο κρεοπωλεία Ραβάνη. Το πρώτο άνοιξε στην Ηλιούπολη το 2006 και σχεδόν δέκα χρόνια μετά ακολούθησε το κατάστημα του Ελληνικού. Ο Γιώργος Ραβάνης εγγυάται για την ποιότητα των κρεάτων του, καθώς και για το γεγονός ότι οι παραγωγοί με τους οποίους συνεργάζεται ακολουθούν ορθές πρακτικές εκτροφής των ζώων. Στα κρεοπωλεία Ραβάνης βρίσκεις, μεταξύ άλλων, ολόκληρο αρνάκι για την σούβλα ή σε κομμάτια για τον φούρνο, κατσίκι, εντεράκια και συκωταριά για μαγειρίτσα, ενώ πολύ ωραία είναι και τα πρόβεια παϊδάκια

Meat the butcher

Το κρεοπωλείο που φέρνει στη Γλυφάδα εκλεκτά κρέατα από ιδιόκτητες φάρμες στη Μυτιλήνη, είναι γνωστό για το σέρβις και το γρήγορο delivery του στην περιοχή. Η επιχείρηση ξεκίνησε το 2016 και σύντομα, κατάφερε να αποκτήσει καλή φήμη για τα μαριναρισμένα- έτοιμα για μαγείρεμα και ψήσιμο κρέατά του (σουβλάκια, κεμπάπ, ρολά κ.λ.π) αλλά και για την picanha. Τώρα ενόψει Πάσχα, εγγυώνται για αρνί και το κατσίκι τους, καθώς και για τις παρασκευές από κρέας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κοκορέτσι, γαρδουμπάκια, κοντοσούβλι χοιρινό ή από πρόβατο, καθώς και τα ρολά τους.