Πράξις & Πράξεις: Ο παιδικός σταθμός – νηπιαγωγείο που βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν την προσωπικότητα και τα ταλέντα τους
Back To School 2022
Ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο Πράξις & Πράξεις, στο Παλαιό Φάληρο, συνδυάζει τις κλασικές μεθόδους προσχολικής εκπαίδευσης με την πολυεπίπεδη ενημέρωση και καλλιέργεια, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ελεύθερης προσωπικότητας για κάθε παιδί.
- 15/10/2022
- Κείμενο: Βικτωρία Καλονάρου
Γνωρίζετε ότι η προσχολική ηλικία αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη των παιδιών; Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η σπουδαιότητα της προσχολικής εκπαίδευσης, με τα νηπιαγωγεία αλλά και τους παιδικούς σταθμούς να διαμορφώνουν ανάλογα το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, μέσα από δημιουργικές μεθόδους και πρακτικές που δεν τους στερούν καθόλου και το απαραίτητο κομμάτι του παιχνιδιού και της διασκέδασης. Την ίδια στιγμή, οι γονείς καλούνται να επιλέξουν το κατάλληλο εκπαιδευτικό κέντρο για τα πρώτα βήματα μάθησης και κοινωνικοποίησης του παιδιού.
Το Πράξις & Πράξεις στο Παλαιό Φάληρο είναι ένα από τα εκπαιδευτικά κέντρα προσχολικής ηλικίας που ξεχωρίζει στα νότια προάστια, αφού προετοιμάζει τα μικρά παιδιά ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, δυναμισμό και διάθεση προσφοράς, έχοντας θέσει τα θεμέλια για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων. Το σχολείο βρίσκεται σ’ ένα αυτόνομο, λειτουργικό και πλήρως ανακαινισμένο χώρο, διαμορφωμένο έτσι ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ευχάριστο στα παιδιά και μάλιστα, μακριά από το θόρυβο της πόλης.
Η ιστορία και η φιλοσοφία του σχολείου
Το εκπαιδευτικό κέντρο Πράξις & Πράξεις ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1995. Στο τιμόνι του κέντρου βρίσκεται ο ιδρυτής και Πρόεδρος του σχολείου, ο μαθηματικός κ. Βασίλειος Αντωνιάδης. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αναπτύξει ένα πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο εμπλουτίζεται διαρκώς και καινοτομεί, καλούμενο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες. Διευθύντρια του Κέντρου Προσχολικής Αγωγής και του Νηπιαγωγείου είναι η κα Έλενα Τασιοπούλου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων αλλά και παιδικών θεατρικών έργων που έχουν βραβευθεί από την UNESCO. Η ίδια μοιράζεται μαζί μας το όραμα του σχολείου: «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε για το κάθε παιδί είναι η ανάπτυξη και η διαμόρφωση ενός δυναμικού χαρακτήρα ώστε να μπορεί από τη μικρή ηλικία να σκέφτεται σωστά, να έχει κρίση, να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις και να αποκτήσει συναισθηματική νοημοσύνη. Επίσης, προσπαθούμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά κάποιες αξίες όπως η προσφορά προς τον συνάνθρωπο, το σεβασμό προς κάθε είδους διαφορετικότητα, την αλληλεγγύη».
Η φιλοσοφία του σχολείου για τους μικρούς του μαθητές, λοιπόν, είναι κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους, να λάβουν εκείνα τα ερεθίσματα και τα εφόδια τα οποία θα τα βοηθήσουν έτσι ώστε να αναπτύξουν στο μέλλον ισχυρή προσωπικότητα, κριτική σκέψη, ενσυναίσθηση, αυτοπεποίθηση, κοινωνική ευαισθησία, επικοινωνιακό χάρισμα. Η διαφοροποίηση και οι εποικοδομητικές μέθοδοι είναι στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας, με στόχο την ανάπτυξη και την καλλιέργεια ανωτέρων νοητικών δεξιοτήτων και στάσεων με επίκεντρο την διαμόρφωση της ταυτότητας του αυριανού Ευρωπαίου πολίτη.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι παράλληλες δραστηριότητες
Στο Πράξις & Πράξεις εφαρμόζεται ένα πλήρες και καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο αποτελείται από τα μαθήματα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ενώ παράλληλα διδάσκονται αγγλικά, χορός, καράτε, τένις και κολύμβηση. Το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου επιμελείται και διαμορφώνει το καθημερινό πρόγραμμα, έτσι ώστε τα παιδιά μέσα από ομαδικά παιχνίδια, δραστηριότητες, βιωματικά projects να μαθαίνουν με δημιουργικό τρόπο, να μοιράζονται, να αλληλοεπιδρούν και να σέβονται τον διπλανό τους. Επιπλέον, μέσα από τις παραπάνω δραστηριότητες τα παιδιά επικοινωνούν, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν καινούργιες λέξεις και έννοιες.
Ανάμεσα στις δραστηριότητες του σχολείου, διδάσκονται επίσης το θέατρο, το θεατρικό παιχνίδι, η ζωγραφική, οι κατασκευές και η χειροτεχνία, «μαθήματα» που οδηγούντο παιδί να εκφραστεί μέσα από την τέχνη. Όπως μας ενημερώνει η κυρία Τασιοπούλου: «στο Πράξις & Πράξεις τα παιδιά έρχονται και φεύγουν χαρούμενα, ευτυχισμένα και με διάθεση να επικοινωνήσουν. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμάς -να έχουμε μια σχέση αλληλεπίδρασης και αλληλοκατανόησης με τα παιδιά. Το ίδιο συμβουλεύουμε και τους γονείς στις συχνές συναντήσεις που έχουμε στο σχολείο».
Αξίζει να αναφέρουμε, ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας. Πολύ συχνά γίνονται εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν γονείς και παιδιά, όπως φιλανθρωπικές εκδηλώσεις για την ενίσχυση κοινωφελών σκοπών, συμμετοχή στη δημιουργία φαγητού για τα συσσίτια, ομιλίες με θέματα ευαισθητοποίησης όπως η συμπεριφορά απέναντι στα ζώα, ακόμα και βιωματικά σεμινάρια. Τα παιδιά συμμετέχουν στην παρασκευή των γλυκών ή στη μαγειρική, ενημερώνονται για τη σωστή, ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή, τοποθετώντας έτσι και τις βάσεις σωστών διατροφικών συνηθειών.
Σημειώνεται ότι στο Πράξις & Πράξεις υπάρχει παιδοψυχολόγος, που συμμετέχει στη διαμόρφωση του προγράμματος και παρακολουθεί τα παιδιά από την αρχή, ώστε να τα συμβουλεύει όπου και όταν χρειαστεί και να διαπιστώνει έγκαιρα τυχόν μαθησιακές δυσκολίες. Επιπλέον, στο σχολείο υπάρχει παιδίατρος και οδοντίατρος.
Από τον παιδικό σταθμό στο νηπιαγωγείο
Ξεκινώντας από τον παιδικό σταθμό και συνεχίζοντας στην επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης, το νηπιαγωγείο, το παιδί κοινωνικοποιείται, αυτονομείται και αναπτύσσει σιγά σιγά τις ατομικές του δεξιότητες. Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται εξατομικευμένα με το κάθε παιδί αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνουν την ομαδική συνεργασία. «Προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στο παιδί τη διαδικασία της αναζήτησης και της διαμόρφωσης της προσωπικής του άποψης και βεβαίως, να μαθαίνει από τα λάθη του, να μην αποδέχεται τις εύκολες λύσεις. Στο νηπιαγωγείο εδραιώνεται το βάθρο για την μετέπειτα μαθητική του πορεία», τονίζει η κ. Τασιοπούλου.
Όλη η σχολική κοινότητα -οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό- εργάζονται σε κοινές και συγκλίνουσες κατευθύνσεις, προσανατολισμένες στον εντοπισμό και την εξέλιξη των δεξιοτήτων των παιδιών, την ελεύθερη βούληση, τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη. Τα παιδιά, μέσα από τα προγράμματα και τις δράσεις του σχολείου, αποκτούν γερές βάσεις για το μέλλον, γίνονται ευτυχισμένα γιατί ανακαλύπτουν τα ταλέντα τους και αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις, που θα τα βοηθήσουν στην ανέλιξή τους. «Στόχος μας, εξαρχής, ήταν να επιτύχουμε τη διαμόρφωση προσωπικοτήτων με αυτοπεποίθηση, κρίση και συναισθηματική πληρότητα. Όλοι επιθυμούμε τα παιδιά μας να είναι πρωτίστως υγιή, ευτυχισμένα, ισορροπημένα και ικανά να χαίρονται τη ζωή τους», καταλήγει ο κ. Αντωνιάδης.