LIFE

90s alert: Αυτά είναι τα club hits που όλοι χορεύαμε στην Παραλιακή

Ο Νίκος Χαλκούσης, ο dj που έζησε τη χρυσή εποχή των 90s, θυμήθηκε και μοιράστηκε μαζί μας 13 τραγούδια – ύμνους που ξεσήκωναν όλους τους Νότιους.

Έκανες clubbing στα 90s ή μόνο διάβασμα; Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, το Nou-Pou δημιούργησε την απόλυτη μουσική λίστα. Απευθύνεται σε σε όλους εσάς – και εμάς εννοείται- που χορέψαμε στην Παραλιακή σα να μην υπήρχε αύριο και που ακόμα δε μπορούμε να πιστέψουμε πως σε δύο χρόνια, θα μας χωρίζουν 30 χρόνια από το 1990. 

Εξυπακούεται πως για αυτό το θέμα συμβουλευτήκαμε τον Νίκο Χαλκούση, μία μουσική αυθεντία, ο οποίος έζησε όλο λίγοι, το Νότιο clubbing στα καλύτερα του. 

1. Ace Οf Βase – Αll That She Wants

Από τον πρώτο κιόλας στίχο (“she leads a lonely life”) αυτό το τραγούδι, σχεδόν μαγικά, μπορούσε να σε κάνει να ξεχάσεις όλες σου τις έννοιες και να νιώσεις πως το καλοκαίρι είναι παντού γύρω σου. Έχει μείνει αναλλοίωτο στον χρόνο και ναι, διαθέτει ακόμα αυτή την επίδραση.

2. Snap! – The Power

Αν η νοσταλγία για της 90s μουσικής ήταν τραγούδι, θα ήταν σίγουρα αυτό. Το “The Power” σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία και μας έκανε όχι μόνο να χορεύουμε αλλά και να νιώθουμε πως έχουμε τη δύναμη να καταφέρουμε τα πάντα.  Χαιρόμαστε που άντεξε στον χρόνο και το έχουμε απολαύσει πολλές φόρες μέσα από soundtrack ταινιών, διαφημιστικά κοκ 

3. Armand Van Helden – You Don’t Know Me

Από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Armand Van Helden (που παρεμπιπτόντως είναι αρκετά ενεργός μέχρι και σήμερα) ο οποίος όπως έδειξε η ιστορία είχε βρει την χρυσή συνταγή για μία club επιτυχία. Έτσι, έβαλε στο blender τη house, reggae και disco μουσική  και δημιούργησε ένα αξέχαστο track.

4. SL2 – On A Ragga Tip

Ω,η νοσταλγία διαπερνάει το είναι μας.  Το “On A Ragga Tip” όταν δεν το χορεύαμε στην Παραλιακή, το ακούγαμε στο walkman μας και δεν ντρεπόμαστε για αυτό.

5. Sinéad O’Connor – Nothing Compares 2U

Δε μπορεί να υπάρξει λίστα που να αναφέρεται ,έστω και έμμεσα, στα 90s και να μην περιέχει το συγκεκριμένο κομμάτι. Θα ορκιζόμασταν ότι έγραψε η ίδια το κομμάτι, όμως, στην πραγματικότητα οι στίχοι και η μουσική ήταν του Prince.

6. Ruffneck feat. Yavahn – Everybody Be Somebody

Λίγο πριν υποδεχτούμε το 2000, κυκλοφόρησε το “Everybody Be Somebody” για να επισφραγίσει πως τα 90s, μας χάρισαν σπουδαία κομμάτια. Η house μουσική στα καλύτερα της.

7. Coolio – Gangsta’s Paradise

Με το που έπαιζαν οι πρώτες νότες από αυτό το κομμάτι, μεταφερόμασταν νοητά στο Bronx και νιώθαμε κάπως yo, κάπως urban, κάπως επαναστάτες. Συνέβαλλε στην επιτυχία του τραγουδιού και η πορεία της ταινίας “Ασυμβίβαστη Γενιά” στο παγκόσμιο box office, καθώς αποτελούσε το επίσημο soundtrack της.

8. Los del Rio – Macarena

Τι να πρωτοπεί κανείς για αυτό το τραγούδι; Το απόλυτο party hit που μπορούσες να το ακούσεις από όλα τα club της Παραλιακής μέχρι σε σχολικές εκδηλώσεις ή πάρτι σε σπίτι – και είχε πάντα το ίδιο αποτέλεσμα: άνθρωποι κάθε ηλικίας να χορεύουν και να το απολαμβάνουν με την ψυχή τους. Tρομερά διασκεδαστικό, θα το συγκρίναμε με σημερινούς όρους επιτυχίας, με το πρόσφατο “Despacito”.

9. R.E.M. – Losing My Religion

Αν και το τραγούδι μιλάει για μία αγάπη που ποτέ δεν είχε ανταπόκριση, οι περισσότεροι το έχουμε στο μυαλό μας ως τραγούδι χωρισμού. Αν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα όταν κυκλοφόρησε, εικάζουμε πως τα μεταμεσονύκτια sms θα είχαν πάρει φωτιά. Κλασικό και αγαπημένο μέχρι σήμερα.

10. Ricky Martin – Livin’ La Vida Loca

Το τραγούδι που έκανε mainstream τη Latin μουσική και έχρισε τον Ricky Martin παγκόσμιο σούπερ σταρ. Ναι, όλοι θέλαμε να ζήσουμε μία τρελή ζωή, έστω και αν ήταν για τα 3.43 λεπτά που κρατούσε το κομμάτι.

11. No Doubt – Don’t Speak

Αν και έχουν περάσει 22 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του, το “Don’t Speak” μπορεί ακόμα και μας προκαλεί την ίδια ανατριχίλα. Όταν το ακούγαμε στην Παραλιακή σήμαινε -έμμεσα- ότι το πάρτι τελείωσε και σε λίγο κλείνει το club.

12. Will Smith – Gettin’ Jiggy Wit It

Άλλο ένα αυθεντικά feelgood τραγούδι που δε γινόταν να μη σε παρασύρει ο εθιστικός ρυθμός του – όπως λέει και το κλισέ, το χορεύαμε συνεχώς σε αυτά τα “τέλεια clubs που το κέφι χτυπάει κόκκινο”.  Ήταν η εποχή που ο Will Smith, έπαψε να είναι στο μυαλό μας ο “Πρίγκηπας Του Μπελ -Ερ” και μεταμορφώθηκε σε επαγγελματία τραγουδιστή.

13. Soul II Soul – Back To Life

Οι αναμνήσεις είναι τόσες πολλές γύρω από αυτό το κομμάτι. Τραγουδούσαμε και χορεύαμε παράλληλα, σε μία αέναη λούπα το ρεφρέν. Η επανάληψη/μήτηρ μαθήσεως εξάλλου.