LIFE

Αποκλειστικότητα: Το ταμπού της μεσιτικής αγοράς

Οι ειδικοί της RE/MAX ABC, Τασος και Βασίλης Αποστολοπουλος, μας αναλύουν τα θετικά της αποκλειστικής ανάθεσης για έναν ιδιοκτήτη ακινήτου.

Όταν αναζητάς ένα μεσιτικό γραφείο για να αναθέσεις ένα ακίνητο προς πώληση ή ενοικίαση (και, αντίστοιχα, όταν σκοπεύεις να αναζητήσεις ένα ακίνητο προς αγορά ή μίσθωση), ένα είναι το βασικό ζητούμενο: Η αξιοπιστία. Να ξέρεις ότι εδώ θα βρεις συνεργάτες με γνώσεις, εμπειρία και εξειδίκευση, τους οποίους μπορείς να εμπιστευθείς απόλυτα, αφήνοντας ουσιαστικά το ακίνητό σου στα χέρια τους.

Στη RΕ/ΜΑΧ το ακίνητό σου βρίσκεται χωρίς αμφιβολία στα καλύτερα χέρια. Το brand που φημίζεται για την αποκλειστικότητα και την αποτελεσματικότητα στις συνεργασίες του δημιουργήθηκε το 1973 στις HΠA και σήμερα είναι ένας πολυεθνικός κολοσσός στο χώρο του Real Estate με ισχυρή παγκόσμια παρουσία σε πάνω από 110 χώρες, με 8.200 γραφεία και περισσότερους από 125.000 συμβούλους ακινήτων. Παράλληλα, στη χώρα μας η RE/MAX Ελλάς αποτελεί το #1 διεθνές δίκτυο Real Estate με πάνω από 20 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ο Broker Manager της RΕ/ΜΑΧ ABC με έδρα τη Βούλα, Τάσος Αποστολόπουλος, Αρχιτέκτων Μηχανικός με άριστη γνώση του αντικειμένου, είναι ο ιδανικός άνθρωπος για να μας εξηγήσει γιατί η αποκλειστική ανάθεση είναι πράγματι ο πιο έξυπνος και αποδοτικός τρόπος για να προωθήσει κανείς το ακίνητό του.

«Η RE/MAX είναι μια εταιρία που έτσι κι αλλιώς πρεσβεύει την αποκλειστικότητα. Πιστεύουμε πολύ σε αυτό το είδος της συνεργασίας. Όταν κάποιος θέλει να πουλήσει ακριβότερα και ταχύτερα το ακίνητό του, η καλύτερη στρατηγική είναι να το δώσει αποκλειστικά». Γιατί όμως ισχύει αυτό; Το παράδειγμα που αναφέρει ο Τάσος Αποστολόπουλος ξεκαθαρίζει λίγο το μπερδεμένο τοπίο: «Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θέλει να πουλήσει ένα ακίνητο και μπαίνει στη διαδικασία να βάλει μια αγγελία μόνος του. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι θα καταλήξει να μιλήσει με 50 μεσιτικά. Αν λοιπόν δώσει το ακίνητο και στα 50 αυτά μεσιτικά, με τη σκέψη ότι έτσι θα είναι πιο γρήγορη η πώληση, θα παρατηρήσει γρήγορα να συμβαίνει το εξής: Εκεί που νομίζει ότι έχει βάλει 50 μεγάφωνα, άρα θα προσελκύσει περισσότερους υποψήφιους πελάτες, ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι αυτό που έχει δημιουργηθεί είναι μια “κακοφωνία” για το ακίνητό του στην αγορά. Το ακίνητο κυκλοφορεί στην αγορά με διαφορετικές περιγραφές, με διαφορετικές φωτογραφίες, ενδεχομένως και με διαφορετικές τιμές, και όλο αυτό δημιουργεί μια αρνητική εικόνα στον υποψήφιο αγοραστή».

Εδώ ακριβώς έρχεται η έννοια της αποκλειστικότητας: «Η αποκλειστικότητα έχει παρεξηγηθεί στον τομέα των ακινήτων. Πολλοί πελάτες θεωρούν πως όταν δώσουν αποκλειστικά το ακίνητό τους σε ένα γραφείο, αυτό δεν συνεργάζεται με άλλους μεσίτες. Κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση δεν ισχύει. Δίνοντας αποκλειστικά ένα ακίνητο στη RΕ/ΜΑΧ ABC στη Βούλα στην ουσία συνεργάζεσαι με όλους τους μεσίτες εντός του δικτύου της RΕ/ΜΑΧ. Τα μεγάφωνα που λέγαμε πριν όχι μόνο υπάρχουν, αλλά είναι και πιο αποδοτικά. Γιατί είναι οργανωμένα. Έτσι, αν για κάποιο λόγο αποφασίσεις να αλλάξεις την τιμή του ακινήτου, αυτομάτως γίνεται η ενημέρωση παντού. Αν αποφασίσεις να βάψεις το σπίτι και θέλεις να το προωθήσεις με νέες φωτογραφίες, ισχύει το ίδιο. Επίσης, έχεις στο πλευρό σου έναν και μόνο διαπραγματευτή, κάποιον που ξέρεις ότι είναι με το μέρος σου, ότι θα σε υποστηρίξει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είναι όλοι οι άνθρωποι καλοί στη διαπραγμάτευση. Αν λοιπόν αφήσεις έναν έμπιστο επαγγελματία να κάνει αυτή τη δουλειά, θα έχεις και καλύτερα αποτελέσματα».

Μερικοί ακόμα λόγοι για τους οποίους είναι συμφέρουσα μια αποκλειστική ανάθεση ακινήτου:

Η προετοιμασία του φακέλου του ακινήτου. Ο Πολιτικός Μηχανικός Βασίλης Αποστολόπουλος είναι ο υπεύθυνος σύνταξης των φακέλων και, όπως εξηγεί, «είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη και το πολεοδομικό και το γραφειοκρατικό κομμάτι όταν θέλουμε να πουλήσουμε ένα ακίνητο. Μια αυθαιρεσία που ίσως να μην γνώριζες καν ότι υπάρχει, το κόστος που θα έχει η νομιμοποίησή της,  τα χαρτιά που πρέπει να ετοιμάσεις σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά απαιτούν ανθρώπους με γνώσεις και εμπειρία που θα σε κατευθύνουν σωστά. Εμείς μπορούμε να συμβουλεύσουμε έναν πελάτη πάνω σε όλους αυτούς τους τομείς».

Η διαμόρφωση του χρονικού πλάνου πώλησης. Σύμφωνα με τον Τάσο Αποστολόπουλο, «έτσι, θα ξέρεις αναλυτικά πόσο χρόνο θα πάρει η διαδικασία από τη στιγμή της συμφωνίας μέχρι τελικά την είσπραξη των χρημάτων. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία θα σε κατευθύνει απόλυτα ο μεσίτης, ώστε να μη νιώθεις ποτέ “ξεκρέμαστος”».

Η επαγγελματική προώθηση του ακινήτου. «Τα εργαλεία marketing που διαθέτουμε είναι πολλά.  Αγγελίες, παραδοσιακά μέσα όπως για παράδειγμα οι επιστολές, open house days… Όλα αυτά είναι μέσα με τα οποία αυξάνεις τις πιθανότητες προσφορών. Και φυσικά η έμφαση που δίνεται σε ένα ακίνητο για το οποίο υπάρχει αποκλειστικότητα είναι μεγαλύτερη».

– Ενεργή υποστήριξη στη διαπραγμάτευση. «Ως brand, η RE/MAX έχει την εξής φιλοσοφία: Ο καθένας έχει τον μεσίτη του. Άλλος είναι ο μεσίτης του πωλητή και άλλος του αγοραστή, ακόμα κι αν ανήκουν και οι δύο στο ίδιο δίκτυο. Έτσι, έχεις τον δικό σου αποκλειστικό διαπραγματευτή, κάποιον που ασχολείται μαζί σου και υποστηρίζει τα συμφέροντά σου».

Ραντεβού μόνο με αξιολογημένους αγοραστές. «Ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεσαι είναι μόνο ένας, ο agent της RΕ/ΜΑΧ ABC. Και εκείνος από την πλευρά του αναλαμβάνει να κλείσει ραντεβού μόνο με αξιολογημένους αγοραστές που πράγματι θέλουν να δουν το σπίτι. Μιλάει μαζί τους, βλέπει αν όντως το σπίτι ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και το budget τους κι έτσι δεν καταλήγεις να  κάνεις κουραστικά ραντεβού με όλους, αλλά μόνο με εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται για το ακίνητό σου».

Τέλος, η αποκλειστική ανάθεση ενός ακινήτου στη RΕ/ΜΑΧ ABC με έδρα τη Βούλα εξασφαλίζει, όπως εξηγεί ο Τάσος Αποστολόπουλος, πρόσβαση σε ένα δίκτυο με πάνω από 100 ενεργούς συμβούλους ακινήτων στα νότια προάστια της Αθήνας. «Η RΕ/ΜΑΧ είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο, έχει ξένους αγοραστές αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια πολύ μεγάλη δύναμη στη νότια προάστια. Δίνοντας το ακίνητό σου αποκλειστικά στη RΕ/ΜΑΧ ABC ξέρεις ότι εμπιστεύεσαι ένα brand name συνώνυμο του Real Estate».