LIFE

«Art», ένα απολαυστικό κείμενο σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη

Κούρκουλος, Αθερίδης και Πυρπασόπουλος απογειώνουν (και) ερμηνευτικά το κείμενο. Να γιατί υπήρχε μεγάλη ουρά στο Μικρό Παλλάς, βράδυ Πέμπτης.

 

Η πολυβραβευμένη κωμωδία της Γαλλίδας, Γιασμίν Ρεζά, «Art» -έχει μεταφραστεί σε πάνω από είκοσι διαφορετικές γλώσσες – ανέβηκε στο θέατρο Μικρό Παλλάς με τους Θοδωρή Αθερίδη, Άλκι Κούρκουλο και Γιώργο Πυρπασόπουλο.

Ένας πίνακας ζωγραφικής, εξαιρετικά αφηρημένος, θα γίνει η αιτία να δοκιμαστεί για τα καλά η φιλία τριών ανδρών που μετράει πάνω από είκοσι χρόνια.

Η ακριβή αγορά του ως επιλογή του ενός, θα προκαλέσει γενικευμένη κρίση στη σχέση τους.  Θα αναθεωρηθούν όλες οι άτυπες «βεβαιότητες», οι «σταθερές» που διαμορφώνονται μέσα στα χρόνια μεταξύ των φίλων.

Και θα προκύψουν πολλά ερωτήματα: Η τέχνη μας εμπαίζει; Η ελευθερία της έκφρασης μήπως λειτουργεί ως άσυλο για τσαρλατάνους; Τι θα πει «αυτό το έργο μιλάει μέσα μου»;

Κι αν κάποιος λέει ψέματα , ποιος είναι αυτός; Ο Δημιουργός ή ο αποδέκτης; Ή και οι δυο; Ή κανένας; Μήπως φταίω εγώ, που δεν αναγνωρίζω την αξία του;

Πως μπορούμε να είμαστε φίλοι, όταν ο ένας τολμά κι επενδύει τεράστια ποσά σε ένα έργο που ο άλλος θεωρεί «σκουπίδι»;

Οι διαφορές στην αισθητική αντίληψη των ανθρώπων κυοφορούν θεμελιακά, υπαρξιακά  ζητήματα προς επίλυση.

Η παράσταση έχει την μαγιά που την κάνει απόλυτα πετυχημένη: ένα δυνατό κείμενο, μια εξαιρετική μετάφραση με σύγχρονη ματιά από τον Σταμάτη Φασουλή (είχε παίξει κι ο ίδιος σε παλαιότερο ανέβασμα), μια λιτή σκηνοθετική γραμμή από τον Θοδωρή Αθερίδη και τρεις αξιόλογους ηθοποιούς, Θοδωρή Αθερίδη, Άλκι Κούρκουλο, Γιώργο Πρυρπασόπουλο, που έχουν χημεία και ίδιο ρυθμό.

Οι τρεις ηθοποιοί έχουν «διαβάσει» πολύ καλά το έργο έχοντας ο καθένας τους ξεχωριστά χτίσει το χαρακτήρα του. Όσα θα ειπωθούν είναι σκληρά, αλλά λέγοντας στα με χιούμορ δεν πονάνε το ίδιο. Μέχρι κάποιο σημείο φυσικά. Γιατί τελικά δεν θα καταφέρουν να μην στήσουν καβγά, να επιτεθούν προσωπικά ο ένας στον άλλον και να βγουν στη φόρα πράγματα που έκρυβαν πολύ καλά μέσα τους. Κι όλα αυτά από έναν πίνακα ζωγραφικής!

Απόλαυσα πάρα πολύ την παράσταση, την οποία προτείνω να τη δείτε οπωσδήποτε το φετινό χειμώνα. Ο Θοδωρής Αθερίδης στην καλύτερη του θεατρική ερμηνεία ως τώρα, ο Άλκις Κούρκουλος με τον λόγο, το τόνο της φωνή του και τη σκηνική του παρουσία κρατάει ζωντανό όλο το κείμενο του (για μένα είναι από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του) και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος με μπρίο, τον κατάλληλο τονισμό και υποκριτικά χαρίσματα κερδίζουν αβίαστα το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Και για το τέλος, κάτι αγαπημένο μου μέσα από το κείμενο: «Ότι έγινε σ’ αυτόν τον κόσμο…ότι ωραίο και υψηλό έγινε σ’ αυτόν τον κόσμο, ποτέ δεν έγινε μέσα από μια λογική συζήτηση»

Παίζουν: Θοδωρής Αθερίδης, Άλκις Κούρκουλος, Γιώργος Πυρπασόπουλος

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή: 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00

Διάρκεια παράστασης: 80’

Θέατρο : Μικρό Παλλάς: Αμερικής 2 (City Link)

Τηλέφωνο : 2103210025 ,