LIFE

Το Bourbon γράφει τη δική του (ροκ) ιστορία στα νότια προάστια

Τον Νοέμβριο του 2007 ο Δημήτρης και ο Χρήστος αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν νέο χώρο στα νότια, με ροκ ακούσματα και ιδιαίτερη αισθητική. Ήθελαν αφενός να διαφοροποιηθούν, αφετέρου να στεγάσουν τα προσωπικά τους ακούσματα. Δέκα χρόνια μετά, το Bourbon έχει μετατραπεί σε rock landmark της περιοχής.

Ένα μεσημέρι Τετάρτης συναντήθηκα με τον Δημήτρη Πασχάλη, συνιδιοκτήτη του Bourbon, του γνωστού αυτού μπαρ της Γλυφάδας, στην οδό Δασκαρόλη 67. Ήταν ήσυχο, εξέπεμπε ηρεμία, σαν να ξεκουραζόταν πριν κατακλυστεί από κόσμο.

Ξέρεις ποιον κόσμο. Αυτόν που παραμένει πιστός στο Bourbon εδώ και 11 χρόνια και αυτός που το ανακαλύπτει τώρα. Είναι κάτι σαν μύηση. Οι παλιοί φέρνουν και τα παιδιά τους με σκοπό να τους μεταδώσουν τα ακούσματά τους, ενώ έρχονται και νέοι που αναζητούν την ποιοτική διασκέδαση. Η βάση όλων είναι κοινή. Τα ροκ ακούσματα.

«Είμαστε λάτρεις της καλής ρόκ και ροκ ν ρολ εποχής και το μπαρ που θα κάναμε ο Χρήστος Θέμελης και εγώ δεν θα μπορούσε να είναι  κάτι άλλο . Η επιτυχία στην κατασκευή του είναι ότι αν το ξεκινούσαμε σήμερα δε θα αλλάζαμε τίποτα και θα το στήναμε ακριβώς το ίδιο» μου λέει ο Δημήτρης, ενώ κάνει αναφορά και στην ιδιαίτερη διακόσμηση του σημείου αναφοράς των νοτίων. «Είναι old time classic, ενώ έχει και μοντέρνα στοιχεία». 

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο με ποιοτική ξένη μουσική και να προσελκύσουμε φίλους και πελάτες που άκουγαν αυτή τη μουσική».

Οι δύο φίλοι με ήδη επιτυχημένα μαγαζιά όπως το Coffee avenue και το Βarmacy στην Αθήνα και το Cabo del mar στην Άνδρο, ένωσαν τις εμπειρίες τους και  δημιούργησαν ένα υπέροχο αποτέλεσμα, το Bourbon.

Μια «τρελή» κούρσα

«Τρελή» η ανταπόκριση του κόσμου, «τρελή» και η πορεία του Bourbon μέχρι και σήμερα. Είχε από όλα. Είχε κορυφαία για την κάθε εποχή συγκτροτήματα. «Μέσα στο Βourbon όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει από συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ μέχρι γάμοι από ζευγάρια που γνωρίστηκαν εδώ. Εννοείται ότι επίσης μπορώ να σας  διηγούμαι με τις ώρες ιστορίες με έρωτες, ίντριγκες και παρεξηγήσεις, φυσικά χωρίς ονόματα».

Το Βourbon παρά την οικονομική κρίση και παραμένοντας πιστό στην αρχική του γραμμή καταφέρνει ακόμα και σήμερα να είναι γεμάτο και να κάνει τους πιο δύσκολους να χορεύουν μέχρι πρωίας.
 

Πλέον, οι ιδιοκτήτες διατηρούν και προσωπικές σχέσεις με τους πελάτες. Το μαγαζί αυτό, άλλωστε, λειτουργεί με word of mouth, δεν έχει δημόσιες σχέσεις. Αυτό θέλει και ο Δημήτρης. Να έρχεται ο κόσμος επειδή το θέλει, και όχι επιτηδευμένα. «Η μεγάλη μας επιτυχία είναι και ο παλιός πελάτης και ο νέος. Αυτά μας κρατούν».

Tα Live του Bourbon

Το μπαρ είχε ανέκαθεν live, ζωντανές εμφανίσεις καλλιτεχνών. «Ήμασταν οι πρώτοι που το κάναμε, κάθε Τετάρτη, και τότε ήταν talk of the town. Τώρα κάνουμε τρία με τέσσερα την εβδομάδα και είναι πολύ διαδραστικά. Ο κόσμος χορεύει και περνά καλά. Αυτό πρέπει, άλλωστε, να κάνει τη νύχτα. Και φυσικά, να μην τον κοροιδεύεις. Οφείλεις να είσαι πιστός και συνεπής στις υπηρεσίες που παρέχεις, στο καλό service».

Το μαγαζί έχει χαρακτήρα, θα προσθέσω εγώ. Αυτό φαίνεται. Στο Bourbon δεν περνάς απλά απέξω και λες «ας μπω εδώ». Έρχεσαι σκόπιμα, για να έρθεις συγκεκριμένα εδώ.

Πώς γίνεται η επιλογή της κάθε μπάντας; «Η βάση είναι το διασκεδαστικό ροκ. Θέλω να διασκεδάσει ο πελάτης, όχι απλά να ακούσει και να απολαύσει το ποτό του καθισμένος στο σκαμπό. Εδώ συνδυάζουμε και την καλή μπάντα και το tempo».

Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας. Ο λόγος που το Bourbon συνεχίζει να υπάρχει ανάμεσά μας. Η μουσική που έχει τη δύναμη να διασκεδάζει το κοινό. Η βάση πάντα η ροκ, αλλά με επιτυχημένες μικρές παρεμβάσεις. 

«Θέλει λίγο από όλα, θέλει μια δημιουργική μείξη, θέλει να προκαλούμε διάθεση για χορό, θέλει τραγούδια παλιά και καινούρια, που τα να ξέρει ο κόσμος και να μπορεί να χορέψει με αυτά». 

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τον κόσμο να χειροκροτά, να διασκεδάζει με ξένη μουσική μετά από τόσα χρόνια. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι να βλέπουμε τον κόσμο να περνά καλά, παρά την πίεση της εποχής».

Από το Bourbon έχουν περάσει πολλά και δυνατά ονόματα, όπως o Χρήστος Δάντης, οι Locomodo, οι Blues Wire, οι  C-Real, ο Λάκης  Παπαδόπουλος, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Πασχάλης, οι 2002 gr, τα Υπόγεια Ρεύματα  και πολλές γνωστές μπάντες όπως οι 15-50, οι Vertigo, οι My Excuse,  οι 48 ώρες, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου με τους Mama Sings Fire, η Georgia Lazopoulou με τους Jo Black και πολλές άλλες.

Κάθε Πέμπτη εμφανίζονται οι 1550, μια αμιγώς ροκ μπάντα «που είναι απίστευτο το πώς κάνει τον κόσμο να χορεύει».  Επίσης, κάθε Σάββατο εμφανίζονται οι Vertigo, που επίσης «ξεσηκώνουν το κοινό». Επίσης, κάποιες Τετάρτες και Κυριακές προσφέρεται χώρος σε «νέο αίμα», σε νέες μπάντες και σε νέα παιδιά.

Η επιτυχία είναι συνδυασμός πραγμάτων

Πέρα βέβαια από την καλή μουσική, είναι και άλλα πράγματα που συνθέτουν την επιτυχημένη πορεία. Είναι ο χώρος, τα ποιοτικά live, η διασκεδαστική ροκ μουσική. Είναι το καλό ποτό, τα ιδιαίτερα ουίσκι, η προσεγμένη διακόσμηση, τα ιδιαίτερα σκαμπό. 

Για τα σκαμπό του Bourbon θέλω και εγώ να κάνω μια μικρή αναφορά. Είναι, πραγματικά, τα πιο αναπαυτικά που έχω δει ποτέ. 

Και φυσικά, αξίζει να σου πω ότι και οι συνεργάτες των ιδιοκτητών, η υποδοχή, οι barmen είναι σταθεροί δέκα χρόνια τώρα και γνωρίζουν τους πελάτες με το μικρό τους όνομα. 

To Bourbon συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του, με τη σταθερή του γραμμή, χρωματίζοντας, ωστόσο, το πρόγραμμα με μικρές πινελιές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο, αρχές Φεβρουαρίου, λαμβάνει χώρα στο Bourbon το Blues Festival. «Το κάνουμε για τρίτη χρονιά και ήταν τέτοια η επιτυχία, που οι πελάτες μάς βομβαρδίζουν με μηνύματα για το πότε θα ξεκινήσει και φέτος».

«Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο. Είναι ελάχιστα μαγαζιά που έχουν αντέξει τόσα χρόνια και το οφείλουμε».

Keep rocking people!

Info

Bourbon: Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα, +30 21 0964 7600

Facebook page