LIFE

«Διάβασε» τα σημάδια που σου στέλνει ο σκύλος σου

Γιατί ο σκύλος κάνει κύκλους γύρω από το σημείο που θα ξαπλώσει; Γιατί γαυγίζει στον άνθρωπο που φέρνει το delivery; Γιατί κυνηγάει την ουρά του; Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, ο ΣΠΑΖ* αναλύει συχνές συμπεριφορές του σκύλου μας και εξηγεί τι σημαίνει κάθε μία από αυτές.

Όσο δεμένοι και αν είμαστε με τους σκύλους μας, η αλήθεια είναι ότι είμαστε δύο διαφορετικά είδη και υπάρχουν κάποια κενά επικοινωνίας. Η δική μας υποχρέωση ως κηδεμόνες τους είναι να προσπαθήσουμε να μάθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα να επικοινωνούμε μαζί τους, αναγνωρίζοντας τα σημάδια που μας δίνουν.

Όσο περισσότερο καταλαβαίνουμε τον τρόπο με τον οποίοι οι σκύλοι μας βιώνουν κάθε εμπειρία και κάθε γεγονός, τόσο μικρότερες πιθανότητες έχουμε να εκνευριζόμαστε μαζί τους αλλά και τόσο καλύτερος και πιο δυνατός θα γίνεται ο δεσμός μας μαζί τους.

Τα σκυλιά μας λοιπόν έχουν δική τους γλώσσα σώματος και υπάρχουν επίσης αυτά που λέμε σήματα ηρεμίας. Κάποιες βασικές συμπεριφορές μπορούν να μεταφραστούν όπως φαίνεται παρακάτω:

Συμπεριφορά: Απομακρύνεται όταν τον χαϊδεύουμε
Τι σημαίνει: Κατά πάσα πιθανότητα δεν του αρέσει η αίσθηση, δεν έχει διάθεση για χάδια.

Συμπεριφορά: Κάνει κύκλους προτού ξαπλώσει
Τι σημαίνει: Αυτό είναι ένα από τα ένστικτα που έχει κληρονομήσει από τους προγόνους του, οι οποίοι έκαναν κύκλους για να στρώσουν το σημείο στο χορτάρι που θα κοιμόντουσαν και να το φτιάξουν σαν φωλιά.

Συμπεριφορά: Γαυγίζει στον ταχυδρόμο ή στον άνθρωπο που φέρνει κάποιο δέμα/φαγητό
Τι σημαίνει: Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έρχονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και όταν ο σκύλος γαυγίζει αυτοί φεύγουν. Οπότε χωρίς να το θέλουν του έχουν ενισχύσει τη συμπεριφορά και τον έχουν κάνει να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

Συμπεριφορά: Κλαψούρισμα
Τι σημαίνει: Τα σκυλιά και ειδικά τα κουτάβια κλαψουρίζουν όταν θέλουν φαγητό,

Συμπεριφορά: Χασμουρητό
Τι σημαίνει: Μπορεί να χασμουριέται ως ένδειξη νύστας αλλά πιο συχνά το χασμουρητό είναι ένδειξη ότι αισθάνεται άγχος και αυτός είναι ο τρόπος του να το αποβάλει και να το εκφράσει.

Συμπεριφορά: Γλείψιμο χειλιών
Τι σημαίνει: Το γλείψιμο χειλιών είναι σημάδι άγχους και νευρικότητας, εκτός αν είναι η ώρα του φαγητού που θα γλείφεται στη θέα του πιάτου.

Συμπεριφορά: Επιμένει να ανεβαίνει στον καναπέ
Τι σημαίνει: Το σκυλί μας θέλει να είναι μαζί μας. Αν εμείς είμαστε στον καναπέ και αυτό είναι κάτω στο πάτωμα, θα προσπαθήσει να έρθει να κάτσει μαζί μας. Αν το επιτρέψουμε τότε θα το ξανακάνει. Αν δεν του έχουμε καλύτερη εναλλακτική επίσης, τότε θα προτιμήσει τον καναπέ.

Συμπεριφορά: Τρώει κακά
Τι σημαίνει: Αυτό είναι γνωστό ως κοπροφαγία και μπορεί να είναι ένδειξη κάποιας αρρώστιας ή ένδειξη άγχους ή βαρεμάρας.

Συμπεριφορά: Τρώει χόρτα
Τι σημαίνει: Μπορεί να είναι διατροφική ανάγκη ή μπορεί να προσπαθεί να κάνει εμετό γιατί έχει πρόβλημα με το στομάχι του.

Συμπεριφορά: Μυρίζει συνέχεια προτού κατουρήσει
Τι σημαίνει: Το σκυλί κάνει πρώτα αναγνώριση της περιοχής που θα κάνει την ανάγκη του. Ψάχνει τις άλλες μυρωδιές, παίρνει πληροφορίες και μετά αποφασίζει που θα αφήσει τη δική του μυρωδιά.

Συμπεριφορά: Μυρίζει τους άλλους σκύλους από πίσω
Τι σημαίνει: Οι φερομόνες που εκκρίνονται από τους πρωκτικούς αδένες είναι στοιχεία αναγνώρισης μεταξύ των σκύλων.

Συμπεριφορά: Λαχάνιασμα
Τι σημαίνει: Το λαχάνιασμα είναι είτε ρύθμιση της θερμοκρασίας επειδή ζεσταίνονται ή ένδειξη άγχους και νευρικότητας.

Συμπεριφορά: «Υποκλίνεται»
Τι σημαίνει: Όταν το σκυλί σηκώνει το πίσω μέρος του πάνω ενώ κατεβάζει το μπροστινό, τότε δείχνει σημάδια χαράς και όρεξης για παιχνίδι.

Συμπεριφορά: Σας γλείφει
Τι σημαίνει: Τις περισσότερες φορές είναι σημάδι ότι θέλει την προσοχή μας και έχει καταλάβει από τη δική μας αντίδραση ότι το γλείψιμο είναι ένδειξη τρυφερότητας.

Συμπεριφορά: Κυνηγάει την ουρά του
Τι σημαίνει: Το σκυλί με έντονη ενέργεια που δεν εκτονώνεται σωστά μπορεί να κυνηγάει την ουρά του. Θα πρέπει να έχουμε επίσης υπόψη μας ότι μπορεί να είναι ψυχαναγκαστικό και να υποδηλώνει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.

Συμπεριφορά: Βγάζει το κεφάλι έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου
Τι σημαίνει: Ο αέρας που χτυπάει τη μουσούδα του είναι γεμάτος ενδιαφέρουσες μυρωδιές ενώ η όλη αίσθηση είναι διασκεδαστική για το σκυλί. Έχετε υπόψη σας όμως ότι είναι επικίνδυνο και καλό θα είναι το σκυλί να είναι δεμένο με την ειδική ζώνη και να έχει περιορισμένη πρόσβαση στο παράθυρο του αυτοκινήτου και όχι να είναι όλο το παράθυρο ανοιχτό.

Συμπεριφορά: Γαυγίζει σε άλλα σκυλιά με το κεφάλι και την ουρά ψηλά
Τι σημαίνει: Συνήθως αυτό είναι σημάδι επιθετικότητας και εκφράζει το άγχος του από την παρουσία του άλλου σκύλου

Συμπεριφορά: Παίρνει φαγητό από το μπολ του και το τρώει αλλού ή το κρύβει
Τι σημαίνει: Αυτό είναι ένδειξη φύλαξης του φαγητού του που του έχει δημιουργήσει το άγχος μην του το πάρουν και ουσιαστικά προσπαθεί να το προστατέψει και να το κρύψει για μετά.

Συμπεριφορά: «Τρέχει» στον ύπνο του
Τι σημαίνει: Βλέπει όνειρο στο οποίο τρέχει

Συμπεριφορά: Κούνημα ουράς
Τι σημαίνει: Η ταχύτητα του κουνήματος της ουράς σε συνδυασμό με την υπόλοιπη στάση σώματος μπορεί να μας δείχνει τη χαρά του σκύλου, τον ενθουσιασμό ή την έλλειψη ενδιαφέροντος.

Συμπεριφορά: Βάζει την ουρά ανάμεσα στα σκέλια
Τι σημαίνει: Αυτό είναι συνήθως ένδειξη άγχους ή φόβου.

Συμπεριφορά: Μασάει τα πράγματά μας.
Τι σημαίνει: Αυτό μπορεί να σημαίνει έλλειψη σωστής εκτόνωσης, έλλειψη σωστών παιχνιδιών για μάσημα και έλλειψη σωστής ανακατεύθυνσης της προσοχής.

Συμπεριφορά: Μυρίζει τους ανθρώπους από πίσω
Τι σημαίνει: Είναι τυπική συμπεριφορά των σκύλων όταν γνωρίζονται μεταξύ τους και πολλά σκυλιά το χρησιμοποιούν και για τους ανθρώπους.

Οι συμπεριφορές αυτές είναι ενδεικτικές. Τα σκυλιά μας προσφέρουν μια πληθώρα σημάτων για να μας δείξουν πώς αισθάνονται αλλά θα πρέπει πάντα να «διαβάζουμε» όλη τη στάση του σώματος του σκύλου, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παρουσιάζει την κάθε συμπεριφορά ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλές συμπέρασμα.

*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.