LIFE

Γιατί σουβλίζουμε αρνί την Κυριακή του Πάσχα;

Επειδή, στο Nou-Pou φροντίζουμε και για τον πλούτο των γνώσεών μας, έχουμε τις απαντήσεις γύρω από την ιστορία αυτού του διαδεδομένου εθίμου του Πάσχα.

Το σούβλισμα του αρνιού είναι ένα έθιμο αμφιλεγόμενο. Κάποιοι το θεωρούν βάρβαρο, κάποιοι άλλοι δεν σηκώνουν μύγα στη σούβλα τους και τονίζουν πως, όταν πρόκειται για παραδόσεις αιώνων, τίποτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί βάρβαρο.

Σε αυτό το κείμενο δεν θα πάρουμε θέση. Θα καταγράψουμε απλώς την ιστορία του.

Το συγκεκριμένο έθιμο, λοιπόν, έχει τις ρίζες του στο εβραϊκό Πάσχα όπου υπήρχε το έθιμο του θυσιαζόμενου αμνού. Τότε, οι Εβραίοι ποιμένες έσφαζαν και προσέφεραν τα αρνιά ως θυσία στο Θεό για να τον τιμήσουν και να τον ευχαριστήσουν. Στη συνέχεια, έβαφαν με το αίμα τους τις πόρτες των σπιτιών τους σε αναπαράσταση της νύχτας της μεγάλης εξόδου από την Αίγυπτο. Από τότε η γιορτή εξελίχθηκε σε μια από τις σπουδαιότερες των Ιουδαίων. Παραδοσιακά γιορτάζεται ακόμα και σήμερα στην πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, την 14η του μήνα Αβίβ.

Στη χριστιανική λατρεία, το Πάσχα μεταφέρθηκε (από την 1η Οικουμενική Σύνοδο της Βιθυνίας το 325 μΧ) λίγες ημέρες μετά για να γιορτάζεται την πρώτη ημερολογιακή Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας – κυρίως για να υπάρχει αλληλουχία με το Πάθος και την Ανάσταση του Χριστού. Απέκτησε, βέβαια, και άλλο συμβολισμό, πλέον δείχνει το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή και από τη λύπη στη χαρά. Στο χριστιανικό Πάσχα, το αρνί συμβολίζει τη θυσία του Χριστού για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.  O αμνός συμβολίζει τον Χριστό, διότι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είχε παρομοιάσει τον Ιησού με τον αμνό θεού που θα πάρει στις πλάτες του τις αμαρτίες του κόσμου.

Στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας την Κυριακή του Πάσχα ψήνουν το αρνί στη σούβλα, μαζί με το κοκορέτσι. Το απόγευμα στην Εκκλησία γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης. Οι Χριστιανοί ανταλλάσσουν αδελφικό ασπασμό διαβάζοντας το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες. Από την Κυριακή του Πάσχα και για 40 ημέρες οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί χαιρετούν ο ένας τον άλλον λέγοντας “Χριστός Ανέστη” και απαντώντας “Αληθώς Ανέστη”.

Για την ιστορία, το ψήσιμο του αρνιού στη σούβλα λέγεται πως είναι παραδοσιακό ελληνικό έθιμο και μάλιστα της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η συγκεκριμένη τεχνική ανάγεται στους βοσκούς της ελληνικής υπαίθρου, οι οποίοι δεν διέθεταν χτιστούς φούρνους ώστε να ψήσουν το αρνί. Η σούβλα, λοιπόν, ήταν ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος ψησίματος, αφού δεν απαιτούσε εγκαταστάσεις, παρά μόνο μια φωτιά, ένα μυτερό κλαδί και δύο διχάλες στο έδαφος για να συγκρατούν τη σούβλα.