LIFE

Είναι ο σύμβουλος ακινήτων ένα από τα νότια επαγγέλματα του μέλλοντος;

Ο ειδικός της RΕ/ΜΑΧ ABC στη Βούλα μας εξηγεί γιατί, ενόψει της πλήρους ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου, το να γίνει κάποιος σύμβουλος ακινήτων στα νότια αποτελεί μια επαγγελματική δραστηριότητα με προοπτικές (και με απίστευτα ευέλικτο ωράριο).

Την ίδια στιγμή που η Αθηναϊκή Ριβιέρα αναπλάθεται και η επένδυση στο Ελληνικό αποτελεί το απόλυτο νότιο (και όχι μόνο) talk of the town, η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται συνολικά σε άνοδο. Αυτό που οι κτηματομεσίτες ονομάζουν «real estate boom», δεν επηρεάζει μόνο τις τιμές σε ενοίκια και αγοραπωλησίες κατοικιών, αλλά μοιάζει να αποτελεί μια νέα, συναρπαστική επαγγελματική ευκαιρία: Το να γίνει κανείς σύμβουλος ακινήτων στα νότια προάστια είναι μια ομολογουμένως πολλά υποσχόμενη προοπτική.

Πράγματι, ο Broker Manager της RΕ/ΜΑΧ ABC με έδρα τη Βούλα, Τάσος Αποστολόπουλος, πιστεύει πως αυτό ακριβώς είναι το σωστό timing για κάποιον που θέλει να εξερευνήσει ένα νέο, γεμάτο ευκαιρίες επαγγελματικό τοπίο. «Πρόκειται για μια δουλειά με πολύ ενδιαφέρον που παράλληλα προσφέρει απόλυτη ευελιξία. Μπορεί κανείς να γίνει real estate agent αντιμετωπίζοντάς το ως μια full time ή part time απασχόληση ή ακόμα και ως κάτι συμπληρωματικό στην ήδη υπάρχουσα εργασία του. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Θα έλεγα, παρ’ όλα αυτά, πως αποτελεί ιδανική επιλογή για ανθρώπους που θέλουν σταδιακά να ανοίξουν μια νέα επαγγελματική πόρτα. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που έχει αποκτήσει οικογένεια και ξαναμπαίνει στον εργασιακό στίβο καθώς τα παιδιά της μεγαλώνουν, μπορεί εύκολα να προσαρμόσει αυτή τη δουλειά στην καθημερινότητά της και στις ανάγκες της οικογένειάς της. Δεν υπάρχει οχτάωρο, ούτε συγκεκριμένες υποχρεώσεις παρουσίας στην εταιρία – με εξαίρεση φυσικά κάποια meetings. Μπορείς λοιπόν να κάνεις δουλειά από το σπίτι, να έρχεσαι στο γραφείο για να δουλέψεις στον υπολογιστή, να πάρεις τα τηλέφωνά σου από εδώ ή να τα κάνεις από τον δρόμο. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά».

Τι σημαίνει όμως αυτό στην πράξη; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες μιας τέτοιας επαγγελματικής συνεργασίας; Αν την ώρα που διαβάζεις αυτές τις σειρές, δεκάδες ερωτήσεις στριμώχνονται στο μυαλό σου σπρώχνοντας η μία την άλλη για να πάρουν προτεραιότητα, βρίσκεσαι σίγουρα στο σωστό κείμενο. Ο ειδικός της RΕ/ΜΑΧ ABC κάθισε μαζί μας για να απαντήσει σε όλες τις σχετικές απορίες μας – και η αλήθεια είναι ότι είχαμε αρκετές. Ας τις πάρουμε όμως μία προς μία:

Τι background χρειάζεται να έχω για να γίνω σύμβουλος ακινήτων;

«Αρκεί να έχει κανείς βασικές επικοινωνιακές δεξιότητες και να είναι οργανωτικός, να έχει επιμονή και συνέπεια. Από εκεί και πέρα, οποιοσδήποτε έχει περάσει από τον κλάδο των πωλήσεων έχει αυτομάτως κάποια θετικά στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αντιληφθεί πιο γρήγορα τις ισορροπίες της συγκεκριμένης δουλειάς. Αυτό πάντως, δεν σημαίνει πως κάποιος χωρίς προηγούμενη εμπειρία στις πωλήσεις -πόσο δε μάλλον στο real estate- δεν μπορεί να το κάνει. Κάθε άλλο».

Ποια είναι η διαδικασία που προηγείται της συνεργασίας;

«Η διαδικασία είναι απλή και περιλαμβάνει συνήθως τρεις συνεντεύξεις. Θα γνωριστείς με τους ανθρώπους της RE/MAX ABC και θα συζητήσετε το τρόπο συνεργασίας σας και ένταξης στο γραφείο. Είμαστε πρώτα από όλα ομάδα και αυτό σημαίνει ότι ψάχνουμε και τους κατάλληλους παίκτες για να την συμπληρώσουμε. Στόχος μας είναι να αποτελούμε την αξιόπιστη επιλογή και για αυτό χρειαζόμαστε υπεύθυνους συνεργάτες, που θα δουλέψουν για να χτίσουν την επιχείρηση τους με όραμα. Δεν μας ενδιαφέρουν ευκαιριακές επιλογές».

Θα περάσω από κάποια εκπαίδευση;

«Ναι, στη RE/MAX ABC  είμαστε δίπλα σου από τα πρώτα βήματα. Η εκπαίδευση χωρίζεται σε τρία κομμάτια, τα δύο από τα οποία λαμβάνουν χώρα στην αρχή της συνεργασίας. Το πρώτο είναι το Your RE/MAX Career, ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα από τη μητρική εταιρία. Σκοπός του είναι να σου μεταβιβάσει την ιδέα της εταιρίας ότι ένας μεσίτης δεν είναι απλώς ένας διαμεσολαβητής, αλλά ένας σύμβουλος που μελετά, προβλέπει, καθοδηγεί και στηρίζει τους πελάτες του σε σημαντικές αποφάσεις. Στη συνέχεια, ακολουθεί το δεύτερο κομμάτι της εκπαίδευσης, που γίνεται μέσα στο γραφείο της RE/MAX ABC στη Βούλα μία φορά την εβδομάδα για τους πρώτους δύο μήνες. Το τρίτο κομμάτι της εκπαίδευσης ακολουθεί έναν χρόνο αργότερα».

Τι εισοδήματα μπορώ να περιμένω από αυτήν την απασχόληση;

«Η οικονομική προοπτική είναι, ειδικά για τα νότια προάστια, ολοφάνερη. Πρόκειται για περιοχές που ανεβαίνουν, τόσο σε επίπεδο ενοικίων όσο και σε επίπεδο αγορών. Κάποιος που έχει όρεξη να δουλέψει, μπορεί να βγάλει αρκετά χρήματα. Η αμοιβή γίνεται βάσει ποσοστών από τις προμήθειες σε κάθε συμβόλαιο (μισθωτήριο ή αγοραπωλησίας). Το βασικό πρόγραμμα της RE/MAX είναι 50%-50%. Ο agent παίρνει δηλαδή το 50% της προμήθειας του συμβολαίου. Από εκεί και πέρα, μπορεί στη συνέχεια να μεταπηδήσει και σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, φτάνοντας -για κάποιον που είναι πραγματικά καλός- μέχρι και το 80%-20%».

Πότε μπορεί κανείς να δει τα πρώτα έσοδα;

«Αυτό είναι ίσως το πιο δύσκολο σημείο. Η περίοδος μέχρι το πρώτο συμβόλαιο, μέχρι να βρει δηλαδή κανείς τα πατήματά του, να αρχίσει να αντιλαμβάνεται την αγορά και το αντικείμενο, ίσως μοιάζει με μια μικρή έρημο. Μπορεί να περάσουν 6 μήνες ή και λίγο περισσότεροι πριν συμβεί αυτό. Μετά όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα. Πρόκειται για μια μορφή επιχείρησης, με σαφώς λιγότερο ρίσκο. Όπως θα περίμενες λίγο καιρό μέχρι η επιχείρηση να αρχίσει να αποφέρει κέρδος, έτσι και με αυτή τη δουλειά πρέπει να περάσει λίγος καιρός πριν δεις τα αποτελέσματα». 

Υπάρχει τρόπος να προσπεράσω αυτήν την περίοδο;

«Υπάρχει η εναλλακτική του Assistant Agent, να γίνει δηλαδή κανείς βοηθός ενός πιο έμπειρου μεσίτη, παίρνοντας ένα κλάσμα της αμοιβής του. Αυτό σημαίνει ότι βοηθάς έναν agent με ήδη χτισμένο δίκτυο και περισσότερα συμβόλαια, με αποτέλεσμα να έχεις εισόδημα από την πρώτη μέρα και παράλληλα την καθοδήγησή του».

Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να συνεργαστεί κανείς με τη RE/MAX ABC;

«Ναι. Μπορεί κανείς να ενταχθεί στην εταιρία μας ως Team Leader, να δημιουργήσει δηλαδή τη δική του ομάδα. Αυτή η προοπτική απευθύνεται κυρίως σε στελέχη επιχειρήσεων που έχουν εμπειρία στις πωλήσεις ή και στο real estate. Στον αντίποδα, για κάποιον που δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί αλλά έχει ένα δίκτυο γνωριμιών, υπάρχει το Referral Fee. Μπορεί απλώς να μας συστήσει έναν πωλητή ή έναν αγοραστή και σε περίπτωση που γίνει η πώληση ή μίσθωση μέσω αυτής της σύστασης, να ανταμειφθεί».

Και, τελικά, γιατί να γίνω agent στη RE/MAX ABC;

«Γιατί από τη μία θα είσαι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με την ευελιξία που αυτό συνεπάγεται, από την άλλη όμως θα βρίσκεσαι κάτω από στην ομπρέλα ενός μεγάλου, παγκοσμίως αναγνωρίσιμου brand, που παρέχει ένα τεράστιο δίκτυο, συνεχή εκπαίδευση και τεχνογνωσία. Η RE/MAX ABC στη Βούλα είναι ένα γραφείο που στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του έχει καταφέρει να βρίσκεται ήδη στο top10 -συγκεκριμένα 9ο σε παραγωγή για το 2019- ανάμεσα σε 67 γραφεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ συνεργάτες μας περιλαμβάνονται στη λίστα των top agents ανάμεσα σε 700+  RE/MAX agents. Παράλληλα όμως, είμαστε ένα γραφείο που παρέχει φιλικό και αξιόπιστο περιβάλλον. Θέλουμε να έχουμε πυκνές επαφές, να ανταλλάσσουμε πληροφορίες μαζί σου, είσαι όμως απολύτως αυτόνομος. Έχουμε τη δομή και την οργάνωση μιας πολυεθνικής και παρέχουμε στους συνεργάτες μας όλα τα εργαλεία για την υποστήριξή τους. Την ίδια στιγμή όμως, το κλίμα είναι απολύτως οικογενειακό. Στόχος είναι ένα γραφείο μάξιμουμ είκοσι ενεργών συμβούλων ακινήτων. Αυτό που θέλουμε είναι να σου μεταφέρουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας ώστε σιγά σιγά να γίνεις ο ειδικός της περιοχής σου!».