KIDS

10 απλές συμβουλές για να νιώσουν όμορφα τα «πρωτάκια» στο σχολείο

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Ιάνθη Δημητροπούλου μας δίνει πρακτικές συμβουλές για να βοηθήσουμε τα παιδιά της Α’ Δημοτικού να ενταχθούν πιο εύκολα στο νέο σχολικό περιβάλλον και την καινούργια τους καθημερινότητα.

Για κάθε παιδί το ξεκίνημα του σχολείου αποτελεί μια νέα αναπτυξιακή φάση και μια σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά του που μπορεί να του προκαλέσει έντονη ανησυχία, φόβο, αρνητικές σκέψεις, ακόμη και άρνηση να πάει. Προκειμένου να αποφύγετε όσο το δυνατόν τα δυσάρεστα συναισθήματα, παρακάτω θα βρείτε 10 τρόπους να τα βοηθήσετε να νιώσουν άνετα, οικεία και όμορφα στο νέο τους ξεκίνημα.

  1. Ομαλή προσαρμογή στη νέα ρουτίνα

Επιστρέφοντας στο σπίτι μια βδομάδα πριν το σχολείο ξεκινήσει, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε ένα συγκεκριμένο ωράριο ύπνου ώστε να είναι ξεκούραστα. Επίσης, κρατήστε ένα σταθερό ωράριο φαγητού, παρόμοιο με αυτό που θα ακολουθείτε όταν πηγαίνουν σχολείο, καθότι αυτό θα παρέχει και σε εσάς και στα παιδιά μια σταθερή μετάβαση από το σπίτι προς το σχολείο. Φυσικά, όσο πιο σύντομα αρχίσετε αυτό το πρόγραμμα, τόσο πιο εύκολο θα είναι και για εκείνα να προσαρμοστούν ομαλά.

  1. Γνωριμία με το χώρο του σχολείου

Θα ήταν πολύ βοηθητικό να πάτε μια βόλτα στο σχολείο πριν την έναρξη των μαθημάτων, προκειμένου να εξοικειωθούν με το χώρο, να δουν το μέρος που θα γίνει η καθημερινότητά τους και που θα παίζουν, ώστε να νιώσουν οικειότητα και ασφάλεια.

  1. Πείτε τους τι να περιμένουν

Εξηγήστε στα παιδιά σας με απλά λόγια τους διαφορετικούς κανόνες από το νηπιαγωγείο, το πρόγραμμα, τα διαλείμματα και τα μαθήματα που θα έχουν, καθώς και ότι η δασκάλα θα είναι εκεί για να τα βοηθήσει σε ό,τι απορία ή δυσκολία έχουν.

  1. Γνωριμία με φίλους από το καινούργιο σχολείο

Ιδιαίτερα βοηθητικό θα ήταν να φέρετε τα παιδιά σ’ επαφή με άλλα παιδιά της ηλικίας τους από το νηπιαγωγείο τους ή από τη γειτονιά, ώστε την πρώτη μέρα να έχουν ένα σημείο αναφοράς και να νιώσουν πιο άνετα που θα δουν φιλικά και οικεία πρόσωπα.

  1. Διαβάστε βιβλία, παραμύθια ή δείτε βιντεάκια για το σχολείο

Διαβάζοντας μαζί με το παιδί μια ιστορία για το πώς θα είναι το «μεγάλο σχολείο», πώς οι μαθητές-ήρωες του παραμυθιού περνάνε τη μέρα τους σε αυτό, θα τα βοηθήσει πολύ να σκιαγραφήσουν στο μυαλό τους πιο ζωντανά και παραστατικά τη νέα τους καθημερινότητα, μειώνοντας το άγχος και τους φόβους τους.

  1. Βρείτε ευκαιρίες μάθησης και διασκέδασης

Χρήσιμο θα ήταν να αναζητήσετε ευχάριστες ευκαιρίες για μάθηση μέσα από καθημερινές δραστηριότητες στο σπίτι ώστε να είναι προετοιμασμένα. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα γλυκό και να αφήσετε το παιδί να μετρήσει τα υλικά ή να μαντέψει τα χρώματα.

  1. Αποφύγετε εκφράσεις που δημιουργούν άγχος και φόβο

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά θα είναι πολύ πιο αγχωμένα και φοβισμένα εάν δουν κι εσάς έτσι. Άρα, καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε εκφράσεις όπως «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», «Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να τα καταφέρεις», «Τώρα πλέον θα έχεις ευθύνες» κ.ά. Αντιθέτως, μπορείτε να τους μιλήσετε για όλες τις πιθανές ευχάριστες δραστηριότητες που θα κάνουν στο σχολείο μαζί με τους φίλους τους.

  1. Καλή οργάνωση και προετοιμασία την προηγούμενη μέρα

Οργανώστε από το προηγούμενο βράδυ όσο καλύτερα τα απαραίτητα πράγματα που θα χρειαστούν για την πρώτη μέρα ώστε να μην τρέχετε το πρωί. Είναι σημαντικό να ξυπνήσετε ήρεμοι και να φτάσετε λίγο νωρίτερα στο σχολείο.

  1. Παραλάβετε τα παιδιά στην ώρα τους

Είναι πολύ σημαντικό να είστε έξω από το σχολείο λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το κουδούνι για σχόλασμα, προκειμένου να είστε σίγουροι ότι όταν βγει έξω το παιδί θα σας δει εκεί να το περιμένετε. Έτσι θα νιώσει ασφάλεια και θα μοιραστεί με ανυπομονησία την εμπειρία της πρώτης του μέρας μαζί σας.

  1. Ένα μικρό δωράκι

Ένα μικρό δωράκι θα πρόσφερε σίγουρα μια νότα χαράς. Μπορείτε, λοιπόν, να έχετε αγοράσει ένα δωράκι στα παιδιά, που θα μπορούν όμως να το ανοίξουν μόνο το πρωί της πρώτης μέρας, πριν πάνε στο σχολείο. Μπορεί να είναι ένα καινούργιο ρούχο, παιχνίδι ή κάποιο σχολικό είδος. Έτσι θα έχουν αγωνία και θα περιμένουν με ανυπομονησία εκείνη τη μέρα, για να ανοίξουν το δώρο τους και να το δείξουν στους νέους τους φίλους.

Ιάνθη Δημητροπούλου
MSc Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Νέα Σμύρνη
www.ianthidimitropoulou.gr/