KIDS

10 πρωτότυπες ιδέες για το πιο δημιουργικό Πάσχα με τα παιδιά, από την ομάδα του Playland

Μπορεί φέτος το Πάσχα οι μαθητές όλοι να βρίσκονται στα σπίτια τους, όμως η εκπαιδευτική ομάδα του Playland είναι κοντά μας με πρωτότυπες πασχαλινές ιδέες για δημιουργικό χρόνο στο σπίτι!

  1. Κυνήγι θησαυρού με πασχαλινά αυγά

Πάσχα χωρίς κυνήγι θησαυρού δεν γίνεται… Πάρτε σοκολατένια ή πλαστικά αυγά και κρύψτε τα μέσα στο σπίτι ή στο κήπο σας. Δώστε στα παιδιά ένα καλαθάκι και αφήστε τα να ανακαλύψουν τα κρυμμένα αυγά του Πάσχα. Για να γίνει πιο διασκεδαστικό μπορείτε να χωριστείτε σε δύο ομάδες και στο τέλος, να δείτε ποια ομάδα θα βρει τα περισσότερα αυγά.

  1. Ζωγραφίστε το δικό σας πρωτότυπο αυγό…

Λίγο αλάτι, υγρή κόλλα και νερομπογιές είναι αρκετά για ένα ξεχωριστό εικαστικό αποτέλεσμα. Σχηματίζετε ή εκτυπώνετε το πατρόν ενός αυγού και πάνω στο περίγραμμα περνάτε την υγρή κόλλα πασπαλίζοντάς την με μπόλικο αλάτι! Μόλις στεγνώσει, ζωγραφίζετε με νερομπογιές απολαμβάνοντας το παιχνίδι του αλατιού με την νερομπογιά!

Κι αν σας αρέσει η ιδέα μας… Γιατί όχι το αυγό σας να μην αποτελέσει το εξώφυλλο της πιο ευφάνταστης πασχαλινής σας κάρτας!!

  1. Πασχαλινό παιχνίδι αναγνώρισης αριθμών

Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ο κόσμος των μαθηματικών προσεγγίζεται πάντα μέσα από το παιχνίδι. Μπορείτε και εσείς με απλά υλικά να φτιάξετε το δικό σας παιχνίδι μαθηματικών.

Κόψτε τρίγωνα πορτοκαλί χαρτιά ή άσπρα και χρωματίστε τα πορτοκαλί σαν να είναι καρότα. Στη συνέχεια, αριθμήστε τα γράφοντας πάνω σε κάθε ένα τους αριθμούς από το 1 έως το 10. Κόψτε λωρίδες από πράσινο χαρτί Α4 οι οποίες θα γίνουν τα φύλλα των καρότων και ζητήστε από το παιδί σας πρώτα να αναγνωρίσει τον αριθμό που βλέπει πάνω στο καρότο και τέλος να βάλει πάνω σε κάθε καρότο τόσα φύλλα όσα λέει και ο αριθμός του.

  1. Βάψτε τα αυγά με διαφορετικούς τρόπους

Χρωματιστά αυγά με χρώματα από λαχανικά! Βάψτε τα με φυσικά χρώματα από λαχανικά, όπως από φλούδες κρεμμυδιών, παντζάρια, κόκκινο λάχανο και μαϊντανό. Βράστε τα παραπάνω λαχανικά ξεχωριστά και βυθίστε μέσα στο νερό τους τα βρασμένα σας αυγά για αρκετή ώρα ώστε να αποκτήσουν όμορφα παστέλ χρώματα.

Δώστε χρώμα στα αυγά σας με αφρό ξυρίσματος και χρώματα ζαχαροπλαστικής!

Ένας άλλος και πολύ εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος για να βάψετε τα αυγά σας είναι να βάλετε σε ένα ταψί αφρό ξυρίσματος και να στάξετε σταγόνες από χρώματα ζαχαροπλαστικής. Ανακατέψτε ελαφρά με ένα ξυλάκι τα χρώματα ώστε να μπλεχτούν μεταξύ τους και στη συνέχεια ρολάρετε τα αυγά σας μέσα στον αφρό ώστε να καλυφθούν γύρω- γύρω. Αφήστε τα για μία ώρα και μετά σκουπίστε με ένα χαρτί  τον αφρό. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Ξύδι, χαρτί κουζίνας και χρώματα ζαχαροπλαστικής για ένα πρωτότυπο πασχαλινό αυγό!

Ακόμα ένας τρόπος για ένα πρωτότυπο βάψιμο αυγών είναι να τα τυλίξετε ένα- ένα σε ένα κομμάτι από χαρτί κουζίνας το οποίο θα έχετε βρέξει με ξύδι. Στη συνέχεια στάζετε χρώματα ζαχαροπλαστικής στο χαρτί μέχρι να καλυφθεί όλο και το αυγό σας είναι έτοιμο.

Πολύχρωμα αυγουλάκια… λίγο διαφορετικά!

Τέλος, ένας πολύ ασυνήθιστος και διασκεδαστικό τρόπος για να βάψετε τα αυγά σας είναι με χρωματισμένο ρύζι. Σε σακουλάκια συσκευασίας τροφίμων βάλτε λίγο ρύζι, χρωματίστε το στάζοντας μερικές σταγόνες από χρώματα ζαχαροπλαστικής . Κουνήστε καλά το σακουλάκι για να χρωματιστεί καλά το ρύζι. Στη συνέχεια βάλτε ένα αυγό σε κάθε σακουλάκι και το παιχνιδιάρικο βάψιμο των αυγών ξεκινά. Κουνήστε το σακουλάκι πάνω κάτω και σε λίγο θα δείτε τα αυγά σας να βάφονται με χρωματιστές βούλες.

  1. Φτιάξτε ένα τεράστιο πασχαλινό αυγό στο πάτωμα του σπιτιού σας…

Τα παιδιά αγαπούν να συνδυάζουν τα παιχνίδια τους και να τα αξιοποιούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Αφήστε τα λοιπόν να πειραματιστούν με διάφορα παιχνίδια όπως τουβλάκια, κομμάτια από puzzle, καλαμάκια, μπάλες και ό,τι άλλο εκείνα επιθυμούν και σχηματίστε παρέα στο πάτωμα του δωματίου τους ένα πασχαλινό αυγό συνδυάζοντας όλα αυτά.

  1. Ένα έργο τέχνης για τη νονά και τον νονό.

Η νονά και ο νονός είναι ένα πολύ σημαντικά πρόσωπο στη ζωή του παιδιού. Δεν θα ήταν λοιπόν ωραίο να τους δείξουμε πόσο σημαντικοί είναι χαρίζοντάς τους ένα έργο τέχνης από τα χεράκια των παιδιών μας; Θα χρειαστείτε ένα μεγάλο άσπρο χαρτί ή καμβά, χρώματα, πινέλα και το πατρόν από ένα κουνελάκι. Αφήστε το παιδί να βάλει το κουνελάκι πάνω στο χαρτί σε όποιο σημείο εκείνο επιθυμεί (καλό θα ήταν να έχετε βάλει από κάτω λίγο σελοτείπ για να μην κουνιέται το κουνελάκι όσο θα ζωγραφίζει το παιδί), στη συνέχεια ζητήστε του να ζωγραφίσει όλο το χαρτί με ότι χρώματα εκείνο επιθυμεί. Αφού στεγνώσει το χρώμα αφαιρέστε το κουνελάκι και το έργο τέχνης του παιδιού σας για τη νονά και τον νονό είναι έτοιμο.

  1. Διακοσμητικά πασχαλινά αυγά από βότσαλα:

Διακοσμήστε το σπίτι σας με όμορφα πασχαλινά αβγουλάκια φτιαγμένα από πέτρες και βότσαλα. Μαζέψτε από κάποιο περίπατό σας για άσκηση στη φύση μερικές στρογγυλές πέτρες ή βότσαλα από την παραλία. Πάρτε πινέλα και χρώματα και ζητήστε από τα παιδιά σας να τα ζωγραφίσουν με διάφορα σχήματα, γραμμές και βούλες. Δώστε στο σπίτι σας μία Πασχαλινή νότα βάζοντας τα σε πιατέλες που θα διακοσμήσουν το τραπέζι σας.

  1. Messy play

Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν και να το απολαύσουν! Σε μια επιφάνεια (τραπέζι πλαστικό, ταψί) βάλτε αφρό ξυρίσματος και αφήστε τα παιδιά σας να σχεδιάσουν με τα χέρια ή με ένα πινέλο ότι αυτά φανταστούν. Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και χρώμα.

  1. 3,2,1… Τρέξε γρήγορα χωρίς να σου πέσει το αυγό.

Πάρτε ένα κουτάλι της σούπας και μερικά πλαστικά αυγά και προσπαθήστε να μεταφέρετε τα αυγά σας από την μία άκρη της διαδρομής ως την άλλη χωρίς να σας πέσει το αυγό κάτω. Σε όποιον παίκτη πέσει κάτω το αυγό πρέπει να αρχίσει από την αρχή. Για μεγαλύτερη δυσκολία μπορείτε να βάλετε και μικρά εμπόδια στη διαδρομή σας όπως π.χ. μαξιλάρια.

  1. Καλτσολαγουδάκια….

Νομίζετε ότι οι παλιές μας κάλτσες είναι μόνο για τα σκουπίδια; Λάθος… Μπορούν να μεταμορφωθούν πολύ εύκολα σε ένα χαριτωμένο λαγουδάκι! Θα χρειαστείτε μία παλιά σας κάλτσα, ρύζι, λαστιχάκια, ψαλίδι και έναν μαύρο μαρκαδόρο. Γεμίστε την κάλτσα με ρύζι μέχρι το σημάδι της φτέρνας, εκεί κλείστε τη δένοντας ένα από τα λαστιχάκια, στη συνέχεια, χωρίστε στη μέση την κάλτσα βάζοντας ακόμα ένα λαστιχάκι για να σχηματιστεί το κεφάλι και το σώμα του. Στη συνέχεια κόψτε στη μέση την κάλτσα που περισσεύει για να σχηματιστούν τα αυτάκια του και με τον μαρκαδόρο ζωγραφίστε ματάκια, μύτη και μουστάκια. Τέλος για να γίνει πιο όμορφο δέστε στο λαιμό του έναν φιόγκο με μία κορδέλα και το κουνελάκι σας είναι έτοιμο. Στα αρχεία σας θα βρείτε και το video από τις δασκάλες μας που θα σας καθοδηγούν βήμα- βήμα πώς να το κάνετε.

 

Plus: Συνταγή για πασχαλινά κουλουράκια

Υλικά:

750γρ. αλεύρι

2 αυγά

250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

250γρ. ζάχαρη

Ξύσμα πορτοκαλιού (1-2 πορτοκάλια)

1 αυγό για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το βούτυρο, την ζάχαρη, τα αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού. Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.

Πλάθουμε τα κουλουράκια, φτιάχνουμε ότι σχέδιο μας αρέσει και τα αλείφουμε από πάνω με αυγό. Τα ψήνουμε στους 180 oC, μέχρι να ροδίσουν.

Με τη συμμετοχή σε δραστηριότητες ζαχαροπλαστικής τα παιδιά ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις τους: βλέπουν, γεύονται, μυρίζουν, αγγίζουν, ακούν (π.χ. το χυμό πορτοκάλι που μπαίνει μέσα στο μείγμα). Επίσης, ένα πολύτιμο στοιχείο της ζαχαροπλαστικής είναι ότι κεντρίζει τη φυσική περιέργεια των παιδιών να παρατηρούν, ανακαλύπτοντας βιωματικά τους νόμους που διέπουν το φυσικό τους περιβάλλον ( π.χ. διαφορετική υφή συστατικών συνταγής) ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με τα μαθηματικά, μετρώντας πόσες κούπες αλεύρι θα βάλουμε, πόσα αυγά κ.λ.π.