KIDS

Το άγγιγμα της Δέσποινας Παπαβασιλείου κάνει μικρά θαύματα στην εγκυμοσύνη

Μην κάνεις το λάθος να νομίζεις ότι με τη ρεφλεξολογία μπορείς μόνο να απαλύνεις τον πόνο στα πόδια σου. Αυτό είναι το πιο απλό από τα εντυπωσιακά οφέλη που θα σου προσφέρουν τα μαγικά χέρια της Δέσποινας Παπαβασιλείου.

Είμαι ακριβώς σαν κι εσένα. Δεν ήξερα ποτέ ακριβώς τι είναι η ρεφλεξολογία, εκτός από τα πολύ βασικά, ότι πρόκειται δηλαδή για ένα μασάζ ποδιών που μπορεί να απαλύνει τον πόνο σου σε κάποια άλλα σημεία στο σώμα σου. Και η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό μου πάντα αντιστοιχούσε σε ένα ακόμα μασάζ ποδιών, απλά πιο εξειδικευμένο από τα άλλα. Ευτυχώς για μένα και για την φήμη της ρεφλεξολογίας, η Δέσποινα Παπαβασιλείου μου έδειξε τον κόσμο της αρχαίας αυτής τεχνικής και τα ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Δέσποινα Παπαβασιλείου ασχολείται πάνω από δέκα χρόνια με τη ρεφλεξολογία κατά τη διάρκεια της σύλληψης, της εγκυμοσύνης του τοκετου και της λοχείας, έχει δουλέψει στο εξωτερικό, ενώ τα τελευταία πέντε έχει επικεντρωθεί στην εξάσκηση της ρεφλεξολογίας στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της σύλληψης και της εγκυμοσύνης- και είναι ίσως η μόνη που το κάνει στην Αθήνα. Έχει καταφέρει μεταξύ άλλων να αναδείξει και τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά επιτυχίας της ρεφλεξολογίας στα προβλήματα υπογονιμότητας και σύλληψης.

Η ρεφλεξολογία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αν περιμένεις να κάνεις ένα χαλαρωτικό μασάζ που θα ξεκουράσει τα πρησμένα σου πόδια- ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλές εγκυμονούσες- τότε δεν έχεις έρθει στο κατάλληλο μέρος. Η ρεφλεξολογία είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό μασάζ. “Η ρεφλεξολογία στην κύηση βοηθάει πάρα πολύ στα οιδήματα στα πέλματα όπου ταλαιπωρούν τις γυναίκες ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο. Αλλά φυσικά δεν βοηθάει μόνο εκεί”, τονίζει η Δέσποινα. “Τα οφέλη που παίρνει από την ρεφλεξολογία η μαμά τα παίρνει και το έμβρυο. Όσο χαλαρώνει η μαμά χαλαρώνει και το μωρό. Μια μέθοδος που είναι φυσική, χωρίς παρενέργειες είναι ότι καλύτερο”.

“Στην εγκυμοσύνη τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα οποία βοηθάει η ρεφλεξολογία είναι η πρωινή αδιαθεσία, η ναυτία, οι πόνοι στην μέση, οι πιθανοί πονοκέφαλοι, η δυσκοιλιότητα κι η οισοφαγική παλινδρόμηση.”  Φυσικά, δεν μιλάμε για one-off θεραπεία όπου πηγαίνεις και φεύγοντας έχει εξαφανιστεί η ανακατωσούρα στο στομάχι. Είναι μια φυσική μέθοδος που διεγείρουμε τον οργανισμό ώστε να εξισορροπήσει και να λειτουργήσει τόσο καλά όπως λειτουργούσε και πριν την εγκυμοσύνη. Πρόκειται για κύκλους θεραπειών που καλό είναι να γίνονται ανά 7-15 ημέρες, οι οποίοι προσαρμόζονται ανάλογα τις ανάγκες της κάθε γυναίκας αλλά και αλλάζουν ανάλογα με το τρίμηνο κύησης που διανύει. Άλλα προβλήματα έχεις στον δεύτερο μήνα κι άλλα στον ένατο και η θεραπεία αλλάζει για να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την κάθε μία από εμάς.

Εδώ έρχεται το σημείο όπου πρέπει να διηγηθώ την προσωπική μου εμπειρία. Δεν θα σταθώ καν στο γεγονός ότι η Δέσποινα με βοήθησε να ξεπεράσω το πρόβλημα στη μέση που είχα. Εκείνο που μου είχε κάνει τρομερή εντύπωση, από την πρώτη μου επίσκεψη σε εκείνη είναι το γεγονός ότι χωρίς να μιλήσω καν, βρήκε το “αδύναμο” σημείο μου. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ασκούσε πίεση σε διάφορα σημεία στα πόδια μου και κάθε φορά μου εξηγούσε τι έκανε και με τι συνδεόταν το συγκεκριμένο σημείο. Στα περισσότερα δεν ένιωθα πόνο ούτε ενόχληση, γεγονός που όπως μου είπε σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα. Στα δύο σημεία που σχετίζονταν με τη μέση, πονούσα. “Φοβερό”, είπα από μέσα μου, επειδή ήταν η πρώτη μου επίσκεψη και δεν είχα εντρυφήσει ακόμα στα πιο βαθιά νερά της ρεφλεξολογίας ώστε να γνωρίζω τα μικρά θαύματα μπορεί να κάνει.

Ένα άλλο ζήτημα που δυστυχώς αγγίζει πολλές γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η δυσκοιλιότητα. Όμως, ακόμα κι αν δεν το ήξερες, η δυσκοιλιότητα μπορεί να δυσκολέψει ακόμα και τον τοκετό. “Η δυσκοιλιότητα συνήθως εμφανίζεται το πρώτο τρίμηνο λόγω των συμπληρωμάτων σιδήρου που παίρνουμε, μετά ενδεχομένως δημιουργούνται αιμμοροίδες, με αποτέλεσμα στο τρίτο τρίμηνο να μην έχουμε καλή ελαστικότητα στο περίνεο,  γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση μας τη διάρκεια του τοκετού.” Με λίγα λόγια μπορεί να σκιστείς εκεί πίσω κατά τη διάρκεια της γέννας- ναι ξέρω, άουτς! Ενώ με την ρεφλεξολογία μπορείς να το προλάβεις, από το πρώτο κιόλας τρίμηνο.

Ο τοκετός γίνεται πιο εύκολος με τη βοήθεια της ρεφλεξολογίας

Όμως, πως μπορεί η ρεφλεξολογία να σε βοηθήσει κατά τη διάρκεια της γέννας; “Οι αλλαγές στο ορμονικό σύστημα της γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλές και φυσικά ο απώτερος σκοπός της είναι να “εξασφαλίσουμε” έναν εύκολο τοκετό στη γυναίκα”. Ξέρω τι σκέφτεσαι. Πως ακριβώς το να σου πιέζουν τα πέλματα εκείνη την κρίσιμη ώρα που έχεις τον πόνο σου, βοηθάει στο να γεννήσεις εύκολα; Μην ξεχνάς ότι σχεδόν όλες οι νευρικές απολήξεις μας καταλήγουν στα πέλματα μας κι εκεί βρίσκεται το “εισιτήριο” για την καλή λειτουργία του ορμονικού μας συστηματος. Πιέζοντας π.χ. στο κατάλληλο σημείο, μια επαγγελματίας ρεφλεξολογος μπορεί να βοηθήσει στους πόνους της γέννας και στις μεγαλύτερες διαστολές της μήτρας.

Με τη ρεφλεξολογία βοηθάμε πάρα πολύ την κυκλοφορία του αίματος με πολλές τεχνικές. Βοηθάμε το αναπνευστικό σύστημα και το διάφραγμα με αποτέλεσμα η μαμά να  οξυγονώνεται πιο καλά, ενώ παράλληλα βοηθάμε την περιοχή της μέσης και της υπόφυσης, ώστε να μην έχουμε τόσο πόνο στις συσπάσεις.” Για όλους αυτούς τους λόγους, οι έρευνες που έχουν γίνει πάνω στα οφέλη της ρεφλεξολογίας κατά τη διάρκεια του τοκετού  έχουν αναδείξει ότι η γέννα είναι πιο σύντομη σε διάρκεια. Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις καισαρικής; “Στην καισαρική δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε ρεφλεξολογία. Όμως είναι μια μέθοδος που μειώνει τις καισαρικές και σίγουρα βοηθάει στην μείωση των μετεγχειριτικών  πόνων.”

Φυσικά, επειδή η μέθοδος της ρεφλεξολογίας δεν είναι τόσο διαδεδομένη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Δέσποινα δεν είχε μπορέσει να μπει στην αίθουσα του τοκετού- όπως π.χ. στα δημόσια μαιευτήρια. Αλλά ευτυχώς σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπήρξε πρόβλημα. “Σε χώρες που θεωρούμε “υποανάπτυκτες” όπως το Ιράκ και η Τουρκία, χρόνια πριν έκαναν έρευνες πάνω στη μέθοδο της ρεφλεξολογίας και έχουν διαπιστώσει δεκαετίες τώρα την αποτελεσματικότητά της.”

Ποια ήταν όμως μια από τις περιπτώσεις στη διάκεια της καριέρας τηςπου της έχει μείνει στο μυαλό; “Ήταν ένας τοκετός πρωτότοκος, η γυναίκα μπήκε στο μαιευτήριο με πρόκληση πόνων και οι γιατροί έδιναν 80% πιθανότητες να καταλήξει σε καισαρική, επειδή δεν είχε σχεδόν καθόλου διαστολή και το μωρό ερχόταν ανάποδα. Όμως, με τη βοήθεια της ρεφλεξολογίας, το μωρό γύρισε και μέσα σε 6 ώρες κατέληξε σε φυσικό τοκετό. Πήραμε συγχαρητήρια και από το προσωπικό και την ομάδα του μαιευτηρίου.”

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι εντελώς διαφορετική για κάθε μία από εμάς. Ακόμα και η πρώτη με τη δεύτερη ή την τρίτη φορά δεν μοιάζουν μεταξύ τους. Για κάποιες οι εννιά αυτοί μήνες περνάνε μέσα στην ευτυχία, για άλλες η ευτυχία μοιάζει άπιαστο όνειρο με όλες τις ορμονικές αλλάγες -και όχι μόνο.  Όμως το σίγουρο είναι ότι με τη βοήθεια της Δέσποινας και της ρεφλεξολογίας, αυτοί οι μήνες μπορούν να κυλήσουν πιο ευχάριστα. “Αφήνω κάθε μια από τις γυναίκες να επιλέξει αυτό που της ταιριάζει. Να διαλέξει ακριβώς την θεραπεία και τη μέθοδο που της ταιριάζει. Δεν είμαστε όλες ίδιες. Αυτό που θέλω είναι να υπάρχει ορθή γνώση για τη μέθοδο της ρεφλεξολογίας, ώστε να μπορεί κάθε γυναίκα να “εκμεταλλευτεί” τα οφέλη της”.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Επίσημη ιστοσελίδα

Δέσποινα Παπαβασιλείου
Ρεφλεξολόγος, εξειδίκευση σε ρεφλεξολογία και μητρότητα
Μεταξά 39, Γλυφάδα, Εμπορικό κέντρο Plaza, 1ος όροφος
Τηλ: 6938307670