KIDS

Dreamhouse, ένας εναλλακτικός παιδότοπος για μικρούς και μεγάλους στη Ν. Σμύρνη

Το Dreamhouse lounge cafe & Kid’s club είναι ένα καφε-όαση για τους γονείς (αλλά και τους φίλους τους) και, ταυτόχρονα, ένας δημιουργικός παιδότοπος για τα παιδιά.

Βρίσκομαι σε μια ηλικία που το βιολογικό ρολόι αρκετών φίλων μου έχει ήδη κουδουνίσει και τα πάλαι ποτέ party animals πλέον κάνουν αγώνα δρόμου πίσω από έναν άνθρωπο μισό μέτρο. Η επιθυμία μου για να τους δω με έχει οδηγήσει κατά καιρούς σε παιδικές χαρές και ροζ παιδότοπους από τους οποίους επιστρέφω στην καλύτερη με κεφάλι καζάνι και νεύρα κρόσσια. Και όχι, δεν φταίει μόνο ο επιεικώς μέτριος καφές μέσα σε πλαστικό ποτήρι παιδικού πάρτι. 

Photo: Nίκος Κατσαρός.

Αγαπητό Τζίνι, μια ευχή μόνο σου ζητώ. Να μπορώ να βλέπω τα φιλαράκια μου σ’ ένα χώρο «ζεστό» -σαν κανονική καφετέρια- με καλό καφέ και ωραία μουσική, ενώ ταυτόχρονα τα παιδάκια τους απασχολούνται όμορφα, ώστε να τους έχω χαλαρούς να κουβεντιάσουμε όπως παλιά, χωρίς δέκα διακοπές «μαμά-μπαμπά-μπαμπά-μαμά» ανά πεντάλεπτο.

Κάνε την καλή και φτιάξε μας και δεν θα έχει (ξανα) ματαδεί κανείς πιο όμορφο λυχνάρι απ’ αυτό που θα σου βρω. Ευχήθηκα για άλλη μια φορά. Όπερ και εγένετο. Αν ο Αλαντίν έβαλε αγγελία για το Τζίνι του, ξέρουμε που βολτάρει. 

Ο χώρος- ζωντανή πραγματοποίηση της ευχής μου ονομάζεται “Dreamhouse”, ένας χώρος, ζεστός και χαλαρός σαν σπίτι για μας αλλά ταυτόχρονα (σε διαφορετικό όροφο) ένα πρωτοποριακό περιβάλλον παιχνιδιού και επικοινωνίας, ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης και δράσης για παιδιά, ένας δημιουργικός παιδότοπος.

Μεγάλες τηλεοράσεις που έχουν τοποθετηθεί στην καφετέρια δείχνουν στους γονείς το χώρο παιχνιδιού και τα καμάρια τους, χωρίς όμως τη βαβούρα δεκάδων τσιριχτών ενθουσιασμών.

Φτιαγμένο με αγάπη και πολύ μεράκι από την Δώρα Μαυρέλλη (μέτοχος επίσης του Pere Ubu στη Γλυφάδα) και την παιδαγωγό Τάνια Τσακράκη, το Dreamhouse είναι όπου ακριβώς θα πηγαίναμε για καφέ και ως μη γονείς, αλλά και όπου τα παιδιά βλέπουν τη γνώση να γίνεται παιχνίδι.

Εδώ δε μιλάμε για έναν παραδοσιακό παιδότοπο όπου τα παιδιά παίζουν σχεδόν μόνα τους και τρέχουν πάνω-κάτω. Όπως μου δήλωσε χαρακτηριστικά η Τάνια στην επίσκεψή μου -για να τσεκάρω ιδίοις όμμασι αν πρόκειται για τη μελλοντική όαση με τους (γονείς) φίλους μου-, «πρωταρχικός μου στόχος είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών, ώστε να γίνουν φίλοι μεταξύ τους Μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι, αλλά και από υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με πολλαπλά οφέλη για την ανάπτυξη και τον χαρακτήρα τους, προάγεται η καλλιέργεια των φυσικών τους κλίσεων και η φαντασία τους»

Θεατρικό παιχνίδι, παντομίμα, σκυταλοδρομίες, δημιουργικές κατασκευές με πηλό, αγωνίσματα και άλλα διαδραστικά παιχνίδια είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε αυτό το «ονειρικό σπίτι». Την αμαρτία μου θα την πω, τόσο ωραία πράγματα που άκουσα να γίνονται σε αυτό το χώρο, τα ζηλεύω τα παιδάκια.

Δεν έχασα ευκαιρία βέβαια, ό,τι μπόρεσα δοκίμασα. Και στο μαυροπίνακα έγραψα και γλίστρησα από τη φανταστική τσουλήθρα-σπίτι και επιτραπέζιο ice hockey έπαιξα με τις ιδιοκτήτριες και ζωγράφισα και καταβρόχθισα ένα κουτί ποπ κορν (φανταστική η μηχανή του ποπ κορν). Τόσο που βρήκα εγώ τους (γονείς)-φίλους μου αλλά μου φαίνεται εκεί μέσα θα με χάσουν εκείνοι!

Οι μπαμπάδες πάντως χάνονται σίγουρα στο δωμάτιο του play station, ενώ στο χώρο της καφετέριας υπάρχει προτζέκτορας για να μπορούν να απολαμβάνουν τους αγώνες, ενώ το παιδί τους απασχολείται δημιουργικά. Άμα λέω είναι όαση για τους γονείς, το εννοώ. 

Η σημασία του Dreamhouse είναι εξίσου σημαντική και για τις δύο μεριές. Και για τους γονείς που χρειάζονται κάπου κάπου κι εκείνοι το χώρο και το χρόνο τους αλλά και για τα παιδιά, αφού μέσα από το παιχνίδι, ενισχύουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, έκφραση και επικοινωνία, δομώντας έτσι την εικόνα για τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο.

Ο ρόλος του είναι ουσιώδης στη νοητική ανάπτυξη και μάθηση των παιδιών γιατί προσφέρει ερεθίσματα για παρατήρηση, πειραματισμό, διερεύνηση, πρόβλεψη, σχεδιασμό, ερμηνεία, διατύπωση υποθέσεων, παραγωγή ερωτήσεων, κατανόηση, εκπλήρωση στόχων και λύση προβλημάτων. Επιπλέον, παίζοντας, αντιλαμβάνονται το σώμα τους, τα όρια και τις δυνατότητές τους, αναπτύσσουν δεξιότητες προσανατολισμού και προσαρμογής τους σώματός τους στις ανάγκες της κίνησης αλλά και στα αντικείμενα και στα πρόσωπα που τα περιβάλλουν.


Στο χώρο του Dreamhouse διοργανώνονται και ευφάνταστα θεματικά πάρτι γενεθλίων. Μερικά από αυτά που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τιτλοφορήθηκαν ως “disco party”, “space party” μέχρι και “spa party”, όπου οι μικρές δεσποινίδες έκαναν το beauté τους.

Εγώ πάντως δεν χρειάστηκα περισσότερο από λίγα λεπτά για να πείσω τους φίλους μου, να πάρουν τα πιτσιρίκια τους και να πάμε στο Dreamhouse να απολαύσουμε τον -ιδιαίτερα- προσεγμένο καφέ, ακούγοντας jazz ή lounge μουσική, να χαλαρώσουμε και να πούμε τα νέα μας, ανενόχλητοι, όπως παλιά, χωρίς εκείνοι να αισθάνονται ενοχές απέναντι στα μικρά τους. 

Ο χώρος παιχνιδιού λειτουργεί καθημερινά από τις 10-2 και τις 5-10 το βράδυ, ενώ ο υπόλοιπός χώρος (καφετέρια) από τις 8 το πρωί ως τις 10:30 το βράδυ. 

Info: Dreamhouse Lounge Café & Kids Club: Πλαστηρα 48 & Σαρδεων, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-933 5013, www.facebook.com/dreamhouse.gr