KIDS

Είναι ασφαλές να στείλω φέτος το παιδί μου φροντιστήριο;

Μια εκπαιδευτικός γράφει ανοιχτή επιστολή στους γονείς εξηγώντας γιατί, ειδικά την εποχή του κορονοϊού, δεν πρέπει να απομονώσουν τα παιδιά τους κρατώντας τα μακριά από τις τάξεις των φροντιστηρίων που εξασφαλίζουν όχι μόνο τη μόρφωση αλλά και την κοινωνικοποίησή τους.

Η Αννίτα Μανετάκη, Διευθύντρια Σπουδών του Manetaki Language School στη Βάρη, γράφει για όλα εκείνα που προβληματίζουν τους γονείς αυτές τις μέρες, απαντώντας σε μια σειρά από ερωτήσεις όπως «Θα είναι ασφαλές το παιδί μου στο περιβάλλον του φροντιστηρίου;», «Να ξεκινήσουμε φέτος Αγγλικά για πρώτη φορά ή να περιμένουμε να περάσει αυτή η δύσκολη χρονιά;», «Τι έχει να κερδίσει το παιδί μου από το φροντιστήριο, που δεν μπορώ να του το παρέχω με ιδιαίτερα;».

Αυτά και άλλα πολλά, βρίσκουν την απάντησή τους μέσα από αυτήν την «από καρδιάς» επιστολή μιας εκπαιδευτικού που εδώ και 30 περίπου χρόνια υποστηρίζει με ιδέες και πράξεις τη φιλοσοφία της χαρούμενης μάθησης.

Αγαπητοί γονείς,

Με το τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας. Μια χρονιά θρίλερ που περιελάμβανε τα πάντα: κλείσιμο των σχολείων, εγκλεισμό, αβεβαιότητα, αγώνα για άμεση προσαρμογή και μετάβαση στην on line διδασκαλία, ψυχολογική πίεση και οικονομική δυσχέρεια.
Και όμως τα καταφέραμε. Η τηλεκπαίδευση αργά ή γρήγορα μπήκε στη ζωή όλων μας, τα σχολεία ξανάνοιξαν, τα παιδιά μας ξαναγύρισαν στις τάξεις και με την παράταση της σχολικής χρονιάς καταφέραμε να καλύψουμε την ύλη και να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία των μαθητών μας για τις εξετάσεις δια ζώσης.

Όμως, τα πολύ αισιόδοξα δεδομένα του καλοκαιριού δυστυχώς γρήγορα ανατράπηκαν και έτσι φτάσαμε να ξεκινάνε τα σχολεία με προσωρινή μεν, υποχρεωτική δε, χρήση μάσκας για όλους μας, μαθητές και δασκάλους και ένα πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που πρέπει να τηρούμε ανελλιπώς.

Επειδή λοιπόν πολλοί γονείς αναρωτιούνται για την ασφάλεια των παιδιών τους σε ένα φροντιστήριο, το βέβαιο είναι ότι σε μια σοβαρή, υπεύθυνη και άψογα οργανωμένη εκπαιδευτική δομή όπου τηρούνται αυστηρά οι υγειονομικοί κανονισμοί, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Στο σχολείο μας θα καλωσορίσουμε τα παιδιά μας στη νέα σχολική χρονιά και θα τα “αγκαλιάσουμε” με την αγάπη μας και την θετική μας στάση, εφαρμόζοντας σχολαστικά όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Έχουμε προετοιμάσει πολλές δραστηριότητες έτσι ώστε να εντάξουμε με μορφή παιχνιδιού και ρόλων τις νέες δεξιότητες ασφάλειας που απαιτούνται.
Θα φοράμε τις μάσκες μας σαν υπερήρωες για να προστατευτούμε από τον “αόρατο εχθρό”.
Θα απολυμαίνουμε πολύ προσεχτικά τα χέρια μας για να εξοντώσουμε τον επικίνδυνο Mr Covid -19.
Θα ψεκάζουμε τα ατομικά μας θρανία και θα έχουμε πάντα οργανωμένη την σάκκα μας γιατί σε αυτή τη μάχη δεν μπορούμε να ανταλλάσσουμε όπλα.
Θα κρατάμε τις αποστάσεις και δεν θα συνωστιζόμαστε γιατί ο σεβασμός στον συνάνθρωπο είναι η πιο σημαντική μας υπερδύναμη.

Γονείς, κατανοώ απόλυτα το εύλογο δίλημμά σας για το ποιο θα είναι πιο φρόνιμο για τα παιδιά σας φέτος, να περιμένουν ή να ξεκινήσουν μία ξένη γλώσσα σε ένα φροντιστήριο. Η ζωή όμως δεν περιμένει, η ζωή συνεχίζεται. Τα παιδιά ήδη στερήθηκαν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής τους ζωής την σχολική χρονιά 2019-2020 και το πιο σωστό για την συναισθηματική τους υγεία και την κοινωνικοποίησή τους είναι να επιστρέψουν στις δραστηριότητές τους, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι έχετε διαπιστώσει ότι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί όπου τα εμπιστεύεστε, ελέγχουν και τηρούν σχολαστικά όλα τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Στην εποχή της πανδημίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ εύκολο μια ολόκληρη γενιά να αποκοπεί κοινωνικά μένοντας σπίτι και απέχοντας από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Εδώ βρίσκεται και το μεγάλο πλεονέκτημα της τάξης, της ομάδας, που προσφέρει ένα φροντιστήριο. Η τάξη αποτελεί το φυσικό περιβάλλον των παιδιών και μόνο μέσα από την αλληλεπίδραση της ομάδας αναπτύσσεται ολοκληρωμένα η προσωπικότητά τους και καλλιεργούνται οι δεξιότητες ζωής.

Στη Σχολή μας συγκεκριμένα θα κάνουμε ένα παράλληλο πρόγραμμα εμπλουτισμένο με υπέροχες δράσεις κοινωνικής μάθησης που θα μας φέρουν πολύ κοντά χωρίς να χρειάζεται να αγγίζουμε ο ένας τον άλλο: projects, παρουσιάσεις, public speaking, debates, story telling, διαγωνισμοί, θεατρικό παιχνίδι, εθελοντισμός, θα αναπτύξουν την συνεργασία, την επικοινωνία, την κριτική σκέψη, την δημιουργικότητα και την ενσυναίσθηση, δεξιότητες πολύτιμες για τους πολίτες του 21ου αιώνα.

Αγαπητοί γονείς, τα παιδιά σας δεν πρέπει να φεύγουν από την αγκαλιά σας με φόβο για το τι θα αντιμετωπίσουν εκεί έξω. Αντίθετα, πρέπει να φεύγουν με ανυπομονησία για τα υπέροχα πράγματα που θα γνωρίσουν. Και η φετινή πρόκληση για εμάς είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε την μάθηση χαρά κόντρα σε κάθε δυσκολία.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι όπως και πέρυσι οι μαθητές μας βγήκαν νικητές από την πρωτόγνωρη εμπειρία που έζησαν, σημειώνοντας πρόοδο, ολοκληρώνοντας τη χρονιά τους με επιτυχία και αποκτώντας πιστοποιητικά γλωσσομάθειας με εξαιρετικές βαθμολογίες, έτσι και φέτος, θα κερδίσουν τη νέα μάχη και θα διαπρέψουν ξανά στη συναρπαστική νέα εποχή.

Είμαστε όλοι, μαθητές και καθηγητές, μαχητές και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για όλα.
Εγώ προσωπικά θα σταθώ δίπλα στους άξιους συναδέλφους μου περισσότερο από ποτέ, για να τους στηρίξω με κάθε τρόπο σε αυτή την υπέρβαση που καλούνται να φέρουν σε πέρας, σηκώνοντας στους ώμους τους την ευθύνη όχι μόνο της εκπαίδευσης αλλά και της δημόσιας υγείας και της ψυχολογικής στήριξης των μαθητών μας.

Είμαι σίγουρη ότι αν αντιμετωπίσουμε τη νέα κανονικότητα με ψυχραιμία και δημιουργική προσαρμοστικότητα θα θυμόμαστε κάποτε αυτήν την εποχή με περηφάνεια γιατί δεν επιτρέψαμε στον φόβο και την εσωστρέφεια να επηρεάσει την κοινωνική μάθηση που αποτελεί το θεμέλιο μιας υγιούς προσωπικότητας.

Ας μετασχηματίσουμε λοιπόν την δύσκολη αυτή εμπειρία σε άσκηση θάρρους και δύναμης και ας προσπαθήσουμε μέσα από αυτήν να βγούμε πιο ώριμοι και πιο δυνατοί δίνοντας το ζωντανό παράδειγμα και στα παιδιά μας.
Κανείς δεν θα μπορούσε να το διατυπώσει καλύτερα από τον Φρήντριχ Νίτσε:
“ Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό”

Καλή δύναμη σε όλους και να έχουμε μία ασφαλή και καλή σχολική χρονιά!

ANNITA MANETAKH

Εγγραφές στο MANETAKI LANGUAGE SCHOOL γίνονται ηλεκτρονικά στο https://manetaki.gr/forma-eggrafis-2020/ ή  2-10 μμ στον χώρο του σχολείου. Έναρξη μαθημάτων για όλα τα επίπεδα στις 9 Σεπτεμβρίου.