KIDS

Manetaki Language School, ένα σχολείο υπέροχο σε όλες τις γλώσσες

Το Κέντρο Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης στη Βάρη όπου το fun learning γίνεται πράξη μέσα και έξω από τις αίθουσες.

Υπερσύγχρονες, πολύχρωμες και φιλόξενες εγκαταστάσεις με μεγάλους και άνετους χώρους γεμάτους χρώμα, φως και έργα  μαθητών, όπως ο «διαδραστικός» παγκόσμιος χάρτης, οι ζωγραφιές στον χώρο αυτοέκφρασης για την Παγκόσμια Ημέρα της Ειρήνης, οι φωτογραφίες από τα εκπαιδευτικά ταξίδια στην Αγγλία, αλλά και οι αφίσες με τα ονόματα των 141 επιτυχόντων στις εξετάσεις γλωσσομάθειας του 2018, είναι η πρώτη εικόνα που συναντά κάποιος μπαίνοντας στο Manetaki Language School στην Βάρη. Εκείνο όμως το αρχιτεκτονικό στοιχείο που κάνει τον χώρο πραγματικά ξεχωριστό είναι η πολύχρωμη βιβλιοθήκη – παιδότοπος που αποτελεί το κέντρο της Σχολής και παράλληλα το σημείο συνάντησης για σκάκι, επιτραπέζια παιχνίδια ή ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων. Στο βάθος, το coffee corner, προσφέρει μια γωνιά χαλάρωσης με  δωρεάν  ζεστά ροφήματα, καθώς το Manetaki Language School προνοεί όχι μόνο για  τις ανάγκες των παιδιών αλλά και για  τις ανάγκες των γονέων και των ενήλικων μαθητών του.

Οι εικόνες αυτές αντικατοπτρίζουν πλήρως  την φιλοσοφία του Manetaki Language School που μετράει 28 χρόνια στην ξενόγλωσση εκπαίδευση: Η τάξη μπορεί να είναι ένας ζωτικής σημασίας χώρος για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, αλλά η επιτυχία του μαθήματος κρύβεται τελικά έξω από αυτή. Στην αλληλεπίδραση, την κοινωνικότητα, τη διασκέδαση, τη διεύρυνση των οριζόντων, τη δημιουργικότητα και τις ομαδικές δράσεις.

«Βασική αρχή και motto μας από το 1990 που ξεκινήσαμε, είναι το fun learning, δηλαδή η χαρούμενη μάθηση.  Ένας μαθητής θα προοδεύσει μόνο αν αγαπήσει αυτό που κάνει. Και αυτό δεν είναι κάτι που λέμε εμείς. Η Εκπαιδευτική Ψυχολογία λέει ότι, κατά τη διάρκεια κάθε πνευματικής διεργασίας, όπως είναι η μάθηση, πρέπει να υπάρχει συναισθηματική εμπλοκή. Μόνο αν το παιδί περνάει όμορφα, διασκεδάζοντας, δημιουργώντας και συμμετέχοντας ενεργά  στο μάθημα θα αφομοιώσει την νέα ύλη. Είναι ο μόνος τρόπος να υπάρξει πρόοδος. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε εδώ» εξηγεί η Αννίτα Μανετάκη, ιδρυτικό στέλεχος, συνιδιοκτήτρια και Διευθύντρια Σπουδών του Manetaki Language School.

Η Διευθύντρια Σπουδών, Αννίτα Μανετάκη

Πώς κάνεις όμως ένα παιδί να αγαπήσει μια ξένη γλώσσα; Πίσω από αυτόν τον λεκτικά απλό στόχο κρύβεται μια πολυεπίπεδη μεθοδολογία. Μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια που αλληλοσυμπληρώνονται και δημιουργούν μαζί την εικόνα του παζλ. Και αυτή η εικόνα αναπτύσσεται γύρω από τρεις βασικούς άξονες:

-Το έμψυχο δυναμικό, η ομάδα. Καθηγητές που διακρίνονται από αγάπη για τα παιδιά αλλά και για τη δουλειά τους. Το να κάνεις το μάθημα ευχάριστο, να καταφέρεις να μη βαριούνται τα παιδιά, να έρχονται και να φεύγουν με χαμόγελο, εκτός από τρομερή προετοιμασία απαιτεί επίσης πάθος και έμπνευση.

-Τα μέσα και οι εγκαταστάσεις. Το σχολείο διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε ψηφιακή τεχνολογία, διαδραστικούς πίνακες σε όλες τις αίθουσες και, συνολικά, άρτιες και φιλόξενες εγκαταστάσεις που υποστηρίζουν το fun learning.

-Η μεθοδολογία. Τα βιβλία συχνά μένουν στην άκρη και το μάθημα γίνεται με διαφοροποιημένη βιωματική διδασκαλία, μέσα από θεματικά projects και πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό που έχει σχεδιάσει η εκπαιδευτική ομάδα, όπως  φύλλα εργασίας, power point presentations, videos, flashcards ακόμα και πρωτότυπα  αυτοσχέδια  παιχνίδια,  έτσι ώστε τα παιδιά να κατακτούν την ξένη γλώσσα παίζοντας, κάνοντας έρευνα ή δημιουργώντας.

«Σαν σχολείο, είμαστε κατά των πολλών βιβλίων και του φορτώματος των παιδιών με πολλές εργασίες για το σπίτι. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που τα παιδιά είναι χαρούμενα», εξηγεί η Αννίτα Μανετάκη. «Πιστεύουμε ότι, αν γίνεται ουσιαστική δουλειά μέσα στην τάξη, τότε οι εργασίες στο σπίτι μπορούν να είναι πολύ λιγότερες. Σε αυτό μας έχουν βοηθήσει πολύ και τα βιβλία μας, τα οποία έχουν στοχευμένες ασκήσεις. Πρόκειται για δικά μας βιβλία, με δική μας εικονογράφηση και συγγραφή, τα οποία παρέχουμε αποκλειστικά στους μαθητές του σχολείου μας».

Όμως οι δράσεις του φροντιστηρίου επεκτείνονται και πέρα από τα συμβατικά όρια των μαθημάτων. «Προγραμματίζουμε εκδρομές και εκπαιδευτικά ταξίδια. Συνεργαζόμαστε εδώ και 10 χρόνια με το Lewis School of English στη Μεγάλη Βρετανία και οργανώνουμε εκπαιδευτικά ταξίδια σε πανεπιστήμια, όπου τα παιδιά κάνουν μαθήματα το πρωί και δραστηριότητες το απόγευμα. Επιπλέον, κάνουμε διαγωνισμούς ζωγραφικής, φωτογραφίας, λογοτεχνίας, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους αλλά και να τους δώσουμε ένα ακόμα ερέθισμα για να αγαπήσουν το μάθημα. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις ξενόγλωσσες  θεατρικές μας παραστάσεις σε πρωτότυπο σενάριο θεματικά  συνδεδεμένο με τις δράσεις της Σχολής και την θεατρική μας ομάδα.  Φέτος, μάλιστα, θα εγκαινιάσουμε το νέο μας project, ένα blog, μέσα από το οποίο φιλοδοξούμε να δώσουμε φωνή στους μαθητές και να τους ενθαρρύνουμε να μιλήσουν και να εκφραστούν, χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, η Αννίτα Μανετάκη δεν χρησιμοποιεί τη λέξη «φροντιστήριο», αλλά «σχολείο». Και η αλήθεια είναι ότι το Κέντρο Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Μανετάκη λειτουργεί με τη λογική ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος σε όλα τα επίπεδα. Ανακύκλωση (ένα πολύχρωμο recycling spot στον χώρο υποδοχής μετατρέπει σε παιχνίδι ακόμα και τη διαδικασία διαχωρισμού των απορριμμάτων), ενημερωτικές δράσεις για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και προσφορά σε αδύναμες κοινωνικά ομάδες κάνουν το συγκεκριμένο σχολείο να ξεχωρίζει.

-«Έχουμε μια ιδιαίτερη πρόνοια για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Γενικά αγαπάμε τη διαφορετικότητα. Συνεργαζόμαστε με ειδική παιδαγωγό με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή και προσφέρουμε δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία όπου κρίνεται απαραίτητο, ενώ διοργανώνουμε σεμινάρια συμβουλευτικής γονέων με τον ψυχολόγο – συνεργάτη της Σχολής μας».

-«Ως παιδαγωγοί, νιώθουμε την ανάγκη να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά για θέματα είτε κοινωνικά, είτε περιβαλλοντικά και να ενθαρρύνουμε τον εθελοντισμό. Κατά καιρούς έχουμε συνεργαστεί  με περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ. Κάνουμε bazaar για τη στήριξή τους, διοργανώνουμε ενημερωτικά σεμινάρια και εκδρομές. Μέχρι και στη Φλώρινα πήγαμε, στον Αρκτούρο. Ήταν μια αξέχαστη εκδρομή, κατά τη διάρκεια της οποίας ‘υιοθετήσαμε’ ένα αρκουδάκι!».

Παράλληλα, το σχολείο είναι από το 1993 χορηγός του παιδικού χωριού SOS Βάρης. Παρέχει δωρεάν υποτροφίες σε παιδιά του χωριού και, σε συνεργασία με το κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου, προσφέρει υποτροφίες σε παιδιά οικογενειών με οικονομικά προβλήματα. Κάθε χρόνο κληρώνει επίσης δύο υποτροφίες σε μαθητές που ήδη φοιτούν στο σχολείο. «Είναι μια ανταποδοτική κίνηση προς τους γονείς που μας εμπιστεύονται» λέει η Αννίτα Μανετάκη. «Είναι ο δικός μας τρόπος να τους πούμε ‘ευχαριστώ’».

Η ώρα έχει πάει 14:00 και οι πρώτοι μαθητές μπαίνουν στον πολύχρωμο χώρο υποδοχής. Ακολουθούν το μονοπάτι προς την κόκκινη αίθουσα και χάνονται πίσω από το δάσος της μεγάλης βιβλιοθήκης. Η συνέντευξη πρέπει να τελειώσει, το μάθημα σύντομα αρχίζει!

*Στο Κέντρο Ξενόγλωσσης Εκπαίδευσης Μανετάκη λειτουργούν επίσης τμήματα ενηλίκων. Αν θέλεις να βελτιώσεις τα Αγγλικά σου, να φρεσκάρεις τα Γαλλικά σου ή να μάθεις μια νέα γλώσσα, όπως Γερμανικά, Ισπανικά ή Ρωσικά, μπορείς να ενημερωθείς για τα ευέλικτα ωράρια αλλά και για τη νέα «Plus One» προσφορά, μέσα από την οποία μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα δύο ξένων γλωσσών, πληρώνοντας δίδακτρα μόνο για τη μία.

 

Manetaki Language School

Τηλέφωνα: 2108970120, 2108970189

Email: info@manetaki.gr

Διεύθυνση: Πλ. Ηρώων & Ηφαίστου 1, 16672 Βάρη

http://manetaki.gr/