KIDS

Πέτα το βρέφος στην πισίνα

Εδώ και δυο χρόνια κάθε ΣΚ με βρίσκει στην πισίνα του Γοργόνες και Μάγκες στην Άνω Γλυφάδα να πλατσουρίζω δίπλα στην τρίχρονη κόρη μου. Κάτι που, παραδόξως, με κάνει να αισθάνομαι περισσότερο άντρας από ποτέ.

Εδώ και δυο χρόνια κάθε ΣΚ με βρίσκει στην πισίνα του Γοργόνες και Μάγκες στην Άνω Γλυφάδα να πλατσουρίζω δίπλα στην τρίχρονη κόρη μου. Κάτι που, παραδόξως, με κάνει να αισθάνομαι περισσότερο άντρας από ποτέ.

Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ τον πατέρα μου να βουτάει με χαρά στην πισίνα (πάντα όζον, ποτέ χλωρίου) δίπλα μου φορώντας –όπως επιβάλλει το dress code- μαγιό και t-shirt. Όχι γιατί δεν με αγαπούσε. Αλλά γιατί θεωρούσε, όπως και όλοι οι παλιοί, ότι το κολύμπι είναι κάτι που μαθαίνεις καλοκαίρι στην θάλασσα. Με εκείνον να με κρατάει και ενίοτε να με πετάει άγαρμπα μέσα για να σκληραγωγηθώ.

Άλλες εποχές, άλλα ήθη. Πλέον η επιστήμη προστάζει ότι το πρώτο πράγμα που οφείλεις να κάνεις για το παιδί σου είναι να το γράψεις σε μαθήματα baybyswimming. Mια τάση που ξεκίνησε πριν μια εικοσαετία από την Καλιφόρνια και η οποία έχει τεκμηριωμένα πλεονεκτήματα για την ψυχική και σωματική υγεία του σπλάχνου σου.

Και όχι, δεν έχεις κανένα λόγο να περιμένεις μέχρι να γίνει τριών ετών, όπως ακούω από πολλούς. Συγκεκριμένα εγώ την πήγα όταν ήταν 10 μηνών. Και έμεινα έκπληκτος όταν είδα δίπλα μου ένα αγοράκι επτά μηνών να κάνει μόνο του κάτι σαν ύπτιο. Ακόμη και αν, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, εμάς μας πήρε αρκετούς μήνες να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

Έτσι και αλλιώς το ζητούμενο δεν είναι να γίνει το παιδί Μάικλ Φέλπς, αλλά να αισθανθεί άνετα μέσα στο νερό. Ή μάλλον να θυμηθεί πόσο ευτυχισμένο και ασφαλές ένοιωθε όταν ‘τσαλαβουτούσε’ επί 9 μήνες στο αμνιακό υγρό.

Το γεγονός βέβαια ότι κάθε φορά που τελειώνει το 40λεπτο μάθημα, αυτοί που καταλήγουν να έχουν τα πιο διάπλατα χαμόγελα είναι οι μπαμπάδες (σ.σ. είμαστε πλειοψηφία τα ΣΚ, ενώ στα μαθήματα που γίνονται τις καθημερινές, την πρωτοκαθεδρία έχουν οι μητέρες), λέει ότι χρειάζεται να ειπωθεί για το πόσο χαρά προσφέρει το babyswimming σε όλη την οικογένεια.

Η διαδικασία είναι απλή. Μπαίνεις στο babyswimming.gr, βλέπεις ποια γυμναστήρια κάνουν μαθήματα κοντά σου (σ.σ. στα νότια προάστια υπάρχουν συνολικά 4), διαλέγεις ποιο τμήμα και ποιες ώρες σε βολεύουν, αγοράζεις ένα ειδικό μαγιό για τον μικρό κολυμβητή, οπλίζεσαι με θάρρος (θα σου χρειαστεί την πρώτη φορά που η εκπαιδευτής θα σου ζητήσει να βουτήξεις το μωρό σου κάτω από το νερό) και ορμάς.

Το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι, το τρίμηνο Μάιο-Ιούλιο, τα κολυμβητήρια γεμίζουν από γονείς που πιστεύουν ότι σε τρεις μήνες το παιδί τους θα μάθει κολύμπι. Μην ενδώσεις σε αυτή την γραφικότητα και προτίμησε να κάνεις από τώρα κράτηση για Αύγουστο-Σεπτέμβριο, που είναι νεκροί μήνες.

Το κόστος είναι γύρω στα 80 ευρώ το μήνα και αυτό που πρέπει να προσέξεις και να ρωτήσεις είναι πως καθαρίζουν την πισίνα και αν είναι χλωρίου ή όζοντος. Αν σου πουν το πρώτο, εννοείται ότι φεύγεις τρέχοντας.

Πέρα από το Γοργόνες και Μάγκες (τηλ.: 2109606786, www.gorgoneskaimages.gr) στα νότια προάστια μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου στα

Hellenic Aquatic Club (κολυμβητήριο Αγίου Κοσμά-Λεωφόρος Ποσειδώνος ύψος Ελληνικού, τηλ. 210 8955905 & 697 212 6004), ΑΝΟΓ Γλυφάδας (τηλ.: 2108944913-4) και ΔΕΛΦΙΣ (Μενελάου 175, Άγιος Δημήτριος, τηλ: 211 7106044)