KIDS

“Rethink Education”: Το πρώτο boutique language school στα νότια προάστια

Το NouPou.gr συνάντησε τον Ακαδημαϊκό Διευθυντή του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Rethink Education στη Γλυφάδα, Παναγιώτη Αγγελάκη, και μίλησε στα ελληνικά για τις επτά ξένες γλώσσες που μπορεί να μάθει κάποιος εκεί.

Ο Παναγιώτης είναι αναμφισβήτητα το κατάλληλο άτομο, που θα σε κάνει να ξαναγαπήσεις τις ξένες γλώσσες και να αναθεωρήσεις τη σχέση σου μαζί τους. Από την αρχή καταλαβαίνεις ότι του αρέσει πραγματικά η δουλειά του, έχει ουσιαστική εμπειρία στον κλάδο- τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες- ενώ μπορεί να σου δώσει την κατάλληλη συμβουλή για να σε εξελίξει, με κύριο εφόδιο τις ξένες γλώσσες.

“Το Rethink Education είναι ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών κι όχι ένα φροντιστήριο. Τα παιδιά και οι ενήλικες δεν έρχονται εδώ υποστηρικτικά σε κάτι που μαθαίνουν αλλού, αλλά γνωρίζουν μία ξένη γλώσσα από την αρχή. Μ’ έναν τελείως διαφορετικό και χρηστικό τρόπο.”

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Rethink Education υπάρχει εδώ και μόλις ένα χρόνο, με τα ποσοστά της επιτυχίας του σε πιστοποιητικά υψηλών απαιτήσεων, όπως είναι αυτά του Cambridge, να αγγίζουν το 100%. Η διαφορετικότητα του Rethink δεν είναι στον υπέροχο, φιλόξενο χώρο του στο κέντρο της Γλυφάδας με τις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες ανά ηλικία, ούτε στα ξενόγλωσσα βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων για παιδιά που σε κάνουν να θέλεις να γυρίσεις πίσω το χρόνο και να μάθεις από το μηδέν αγγλικά με αυτά τα βιβλία κι όχι εκείνα με το αμέτρητο λεξιλόγιο και τη βαρετή γραμματική. Τη διαφορά του την κάνει με τον τρόπο διδασκαλίας.

«Ο παραδοσιακός τρόπος εκμάθησης ξένων γλωσσών υπήρχε αλλά έχει πλέον κάνει τον κύκλο του. Ήταν αυτός με τον οποίο μάθαμε όλοι. Τώρα τα ερεθίσματά μας είναι πολύ περισσότερα κι έτσι έχουμε μάθει να λειτουργούμε με μία πληθώρα πληροφοριών. Αυτό οφείλουμε να το εφαρμόζουμε και στην εκπαίδευση ανεξαρτήτως ηλικίας. Για παράδειγμα, η βιωματική διδασκαλία στα παιδιά δεν είναι μόνο ζωγραφική και κατασκευές, αλλά τη συνδέουμε με τις επιστήμες όπως η ιστορία ή η φυσική.»

Το experiential learning και τα case studies στις ξένες γλώσσες

Το να μάθεις μία ξένη γλώσσα στο Rethink, σημαίνει έρευνα, προσωπική κρίση, άποψη, παρουσίαση. Η διαδικασία έχει ως εξής: Στο τμήμα τίθεται ένα πραγματικό project, που ο καθένας πρέπει να ψάξει να βρει πληροφορίες, να τις φέρει στην τάξη του και τελικά να τις παρουσιάσει όπως τις έχει αντιληφθεί. Ο συγκεκριμένος “κανόνας” ισχύει για μικρούς και μεγάλους. Αυτό που αλλάζει, είναι ο βαθμός δυσκολίας του project, κάτι που εξαρτάται από την ηλικία του εκάστοτε group.

«Η μέθοδος διδασκαλίας που εφαρμόζουμε, βασίζεται στη φιλοσοφία αναδιαμόρφωσης της εκπαίδευσης που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει αυτό; Όλοι να έχουν πρόσβαση και να αποκτούν δεξιότητες μέσα από την εκμάθηση. Ανεξαρτήτως κοινωνικής κι οικονομικής προέλευσης θέλουμε όλοι να είναι ανοιχτοί στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση ανοιχτή σε όλους.»

H business πλευρά του Rethink

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών απευθύνεται σε παιδιά από 4 ετών και άνω ,αλλά και σε ενήλικες μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες. Υπάρχουν οι φοιτητές που προετοιμάζονται να βγουν στο εργασιακό περιβάλλον, εντός ή εκτός Ελλάδος, και επιθυμούν να μάθουν ορολογία (π.χ. νοσηλευτές, ιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί επιστήμονες) και υπάρχουν και οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να ανοιχτούν σε ξένες αγορές και να μάθουν να επικοινωνούν για μία συμφωνία στα κινέζικα ή τα ρώσικα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο Rethink Education αυτό μπορεί να συμβεί!

«Έχουμε ειδικά προγράμματα για επαγγελματίες. Κάθε Σάββατο για παράδειγμα κάνουμε ένα 4ωρο workshop σε νοσηλευτές για ορολογία χρησιμοποιώντας την εκπληκτική σειρά βιβλίων ειδικότητας Career Paths του διεθνούς εκδοτικού Express Publishing. Οργανώνουμε σεμινάρια σ’ εταιρείες και στέλνουμε καθηγητές για να κάνουν μαθήματα πάνω στην ειδικότητα των στελεχών, ενώ φροντίζουμε να δίνουμε τα απαιτούμενα academic skills στους φοιτητές- κι επαγγελματίες- για το πως να εργάζονται σ’ ένα αγγλόφωνο περιβάλλον.»

Ο Παναγιώτης μάς εξήγησε πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να λειτουργούμε σ’ ένα αγγλόφωνο περιβάλλον και πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να έχουμε τη γνώση της ξένης γλώσσας ώστε να πάμε στο εξωτερικό για ένα 3μηνο ή ετήσιο σεμινάριο, εκτός από το πτυχίο και μεταπτυχιακό μας. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην είναι ακόμη διαδεδομένο στην Ελλάδα, αλλά για να εξελίξουμε το αντικείμενό μας στη χώρα της γέννησης ή της ανάπτυξής του, αποτελεί το πρώτο βήμα. Χωρίς την άνεση στη γλώσσα και την εκμάθηση της ορολογίας, αυτή η δυνατότητα εξέλιξης φαντάζει ακόμη πιο μακριά. Για σκέψου, όμως, τα θετικά στην αντίθετη περίπτωση… Και το καλύτερο από όλα, είναι ότι με τα business προγράμματα του Rethink Education κερδίζεις χρόνο. Δε χρειάζεται να μάθεις/ θυμηθείς μία ξένη γλώσσα από την αρχή για να αντιμετωπίσεις μία πραγματική υπόθεση ή ένα αληθινό deal στην εργασία σου.

«Τα ρώσικα είναι εξαιρετικά δημοφιλή και στη χώρα μας. Εργαζόμενοι στους κλάδους της ναυτιλίας, του real estate και κυρίως του τουρισμού έρχονται για να μάθουν ρώσικα και μετά χωρίζονται σε εξειδικευμένα τμήματα ανάλογα με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπάρχει και για τα κινέζικα, με τα οποία εμπλουτίζουν οι υποψήφιοι εργαζόμενοι το βιογραφικό τους.»

Οι Nou- Pou απορίες μας

1. Οι ενήλικες μαθητές προτιμούν να κάνουν ιδιαίτερα ή να μπουν σε τμήμα;

“Επιλέγουν τα τμήματα! Ελάχιστοι προτιμούν να κάνουν ιδιαίτερο και αυτό συνήθως γίνεται στις περιπτώσεις που δε μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο τμήμα, λόγω χρόνου, των γνώσεων ή όταν θέλει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Μάλιστα, λόγω του τρόπου που γίνεται το μάθημα, χρειάζεται να είναι σε τμήμα για να πάρει πληροφορίες που θα του δώσουν οι υπόλοιποι μαθητές. Η ξένη γλώσσα που μαθαίνει δηλαδή, δεν είναι απομονωμένη αλλά βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.”

2. Σας έχουν χαρακτηρίσει ως boutique language school. Τι καινούργιο σημαίνει αυτό για τα ελληνικά δεδομένα;

“Είμαστε ένα boutique language school όπου εστιάζουμε στους μαθητές μας ως άτομα, ακόμη και αν είναι μέρος μιας ομάδας. Η εκπαιδευτική μας φιλοσοφία βασίζεται στην ανακάλυψη ατομικών δυνάμεων και αδυναμιών και στην επίτευξη προσωπικών στόχων και όχι σε μια γενικευμένη προσέγγιση που μπορεί να λειτουργήσει ή όχι για τους μαθητές μας. Κάθε μαθητής, με άλλα λόγια, έχει διαφορετικούς στόχους, ανάγκες, μεθόδους μάθησης, δυνατά σημεία και αδυναμίες. Είναι καθήκον μας να ανακαλύψουμε ποια είναι αυτή η διαφορετικότητα ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις ατομικές δυνατότητες των μαθητών μας μέσα στην ομάδα. Πιστεύουμε ότι οι σπουδαστές μας δεν αναζητούν μόνο να μάθουν τη γλώσσα, αλλά μια ολιστική μαθησιακή εμπειρία που συνδυάζει την εκμάθηση της γλώσσας με το να «ζεις» τη γλώσσα.”

3. Από πόσο χρονών προτείνετε να ξεκινούν τα παιδιά ξένες γλώσσες;

“Αγγλικά και γερμανικά από 4 ετών. Τις υπόλοιπες από εννέα ώστε να υπάρχει η κατάλληλη βάση των αγγλικών και να μπορεί να πατήσει εκεί η δεύτερη ξένη γλώσσα και να προχωρήσει γρήγορα.”

4. Ποιες είναι οι τιμές σας;

“Οι τιμές μας είναι προσιτές, για την εποχή και την περιοχή. Καλύπτουμε κάθε ανάγκη και τα δίδακτρα απευθύνονται σε όλους.”

5. Τι δραστηριότητες οργανώνει το Rethink Education;

“Οι δραστηριότητές μας είναι πολλές. Έχουμε το πρόγραμμα Διά βίου Μάθηση που αφορά κυρίως τους ενήλικες, αλλά κάνουμε και ρομποτική για παιδιά μέσω ενός προγράμματος της Lego. Στη συνέχεια οργανώνουμε διάφορα σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους. Πρόσφατα είχαμε έναν ιατρό καρδιολόγο, ο οποίος έδειξε στα παιδιά πως να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στα αγγλικά. Εκτός από τα παραπάνω, έχουμε το summer school μας και κάποιες extra υπηρεσίες που απευθύνονται τόσο στους μαθητές του Rethink, όσο και στους φίλους τους ή σε όσους μας βρουν μέσα από τα Social Media, την ιστοσελίδα μας ή επισκεφθούν το χώρο μας.”

Bonus info

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Rethink Education είναι επίσημο εξεταστικό κέντρο στα νότια προάστια της Language Cert της PEOPLECERT, έχει Certificate of Recognition από την Ελληνοαμερικανική Ένωση και είναι μέλος του Cambridge English Penfriends για αλληλογραφία με παιδιά από όλο τον κόσμο (η αλληλογραφία γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο του γράμματος και όχι ηλεκτρονικά, ώστε τα παιδιά να έχουν την αίσθηση της επικοινωνίας με μία ξένη χώρα).

Λίγα λόγια για την ομάδα του Rethink Education

Την Ακαδημαϊκή Διεύθυνση της RETHINK EDUCATION έχει αναλάβει προσωπικά ο Παναγιώτης Αγγελάκης.

Ο Παναγιώτης έχει πτυχίο στην Διδασκαλία των Αγγλικών ως Ξένη Γλώσσα και είναι απόφοιτος του University of Essex, UK. Ασχολείται επαγγελματικά με την ξενόγλωσση εκπαίδευση τα τελευταία 15 χρόνια, έχοντας υπάρξει ακαδημαϊκό στέλεχος για 12 χρόνια σε Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Όμιλο,  8 χρόνια από τα οποία διετέλεσε Διευθυντής του Πιλοτικού Κέντρου του Ομίλου. Ασχολείται με την εκπαίδευση καθηγητών σε νέες τεχνολογίες, μεθοδολογία και παιδαγωγικά, καθώς και με σεμινάρια πωλήσεων, και τα σεμινάριά του έχουν παρακολουθήσει πάνω από 2000 καθηγητές, γραμματείς και ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Έχει υπάρξει 3 χρόνια Centre Manager σε ξενόγλωσσο Summer Camp στην Ελλάδα, φιλοξενώντας και διδάσκοντας αγγλικά σε παιδιά από Ρωσία, Τσεχία, Ιταλία, Ουκρανία, Λετονία, Βέλγιο, Γερμανία και άλλες χώρες . Από το 2008 αναλαμβάνει τη συνοδεία μαθητών και καθηγητών σε Summer Schools στην Αγγλία και για 2 χρόνια ήταν επίσημος εκπρόσωπος / συνεργάτης στην Αγγλία του STUDYTOURS, του ταξιδιωτικού γραφείου με ειδίκευση στον εξερχόμενο ξενόγλωσσο εκπαιδευτικό τουρισμό. Τέλος, είναι εγκεκριμένος εξεταστής προφορικών για τις εξετάσεις Cambridge English και LanguageCert.

Rethink Education
Γρηγορίου Λαμπράκη 10, Γλυφάδα
210 8941481
Επίσημο site
Facebook Page