KIDS

‘Rethink Education’: Το Boutique Language School στη Γλυφάδα που αλλάζει όσα ήξερες για την εκμάθηση ξένων γλωσσών

Το NouPou.gr συνάντησε τον έναν από τους δυο υπεύθυνους του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Rethink Education στη Γλυφάδα, Παναγιώτη Αγγελάκη, και έμαθε τις πιο χρήσιμες πληροφορίες για τις έξι γλώσσες που μπορεί να μάθει κάποιος εκεί.

Ο Παναγιώτης είναι αναμφισβήτητα το κατάλληλο άτομο, που θα σε κάνει να ξαναγαπήσεις τις ξένες γλώσσες και να αναθεωρήσεις τη σχέση σου μαζί τους. Από την αρχή καταλαβαίνεις ότι του αρέσει πραγματικά η δουλειά του, έχει ουσιαστική εμπειρία στον κλάδο, ενώ μπορεί να σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές για να σε εξελίξει, με κύριο εφόδιο τις ξένες γλώσσες.

«Το Rethink Education είναι ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών κι όχι ένα φροντιστήριο. Όσοι αποφασίσουν να ξεκινήσουν μαθήματα, δεν το κάνουν υποστηρικτικά σε κάτι που μαθαίνουν αλλού, αλλά γνωρίζουν μία ξένη γλώσσα από την αρχή. Μ’ έναν τελείως διαφορετικό και χρηστικό τρόπο.»

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Rethink Education υπάρχει από το 2016, με τα ποσοστά της επιτυχίας του σε πιστοποιητικά υψηλών απαιτήσεων, όπως είναι αυτά του Cambridge, του LanguageCert, του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας του Λομονόσοφ να αγγίζουν το 100%. Η διαφορετικότητα του Rethink δεν είναι μόνο στον υπέροχο, φιλόξενο χώρο του, στο κέντρο της Γλυφάδας με τις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες ανά ηλικία, ούτε μόνο στα ξενόγλωσσα βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων για παιδιά που σε κάνουν να θέλεις να γυρίσεις πίσω το χρόνο και να μάθεις από το μηδέν αγγλικά με αυτά τα βιβλία κι όχι εκείνα με το αμέτρητο λεξιλόγιο και τη βαρετή γραμματική. Τη διαφορά του την κάνει με τον τρόπο διδασκαλίας.

«Ο παραδοσιακός τρόπος εκμάθησης ξένων γλωσσών υπήρχε αλλά έχει πλέον κάνει τον κύκλο του. Ήταν αυτός με τον οποίο μάθαμε όλοι. Τώρα, όμως, τα ερεθίσματά μας είναι πολύ περισσότερα κι έτσι έχουμε μάθει να λειτουργούμε με μία πληθώρα πληροφοριών. Αυτό οφείλουμε να το εφαρμόζουμε και στην εκπαίδευση ανεξαρτήτως ηλικίας. Για παράδειγμα, η βιωματική διδασκαλία στα παιδιά δεν είναι μόνο ζωγραφική και κατασκευές, αλλά τη συνδέουμε με τις επιστήμες όπως η ιστορία ή η φυσική.»

Το experiential learning και τα case studies στις ξένες γλώσσες

Το να μάθεις μία ξένη γλώσσα στο Rethink, σημαίνει έρευνα, κριτική σκέψη, άποψη, παρουσίαση. Η διαδικασία έχει ως εξής: Στο τμήμα τίθεται ένα πραγματικό project, που ο καθένας πρέπει να ψάξει να βρει πληροφορίες, να τις φέρει στην τάξη του και τελικά να τις παρουσιάσει όπως τις έχει αντιληφθεί. O βαθμός δυσκολίας του project εξαρτάται από την ηλικία του εκάστοτε τμήματος.

«Η μέθοδος διδασκαλίας που εφαρμόζουμε βασίζεται στη φιλοσοφία αναδιαμόρφωσης της εκπαίδευσης που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι σημαίνει αυτό; Όλοι να έχουν πρόσβαση και να αποκτούν δεξιότητες μέσα από την εκμάθηση. Ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικής προέλευσης θέλουμε όλοι να είναι ανοιχτοί στην εκπαίδευση και η εκπαίδευση ανοιχτή σε όλους.»

Οι Nou-Pou απορίες μας

  1. Οι ενήλικες μαθητές προτιμούν να κάνουν ιδιαίτερα ή να μπουν σε τμήμα;

«Επιλέγουν τα τμήματα! Ελάχιστοι προτιμούν να κάνουν ιδιαίτερο και αυτό συνήθως γίνεται στις περιπτώσεις που ο σπουδαστής δεν μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο τμήμα, λόγω χρόνου, του επιπέδου των γνώσεων ή όταν θέλει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Λόγω του τρόπου που γίνεται το μάθημα, χρειάζεται να είναι σε τμήμα για να πάρει πληροφορίες που θα του δώσουν οι υπόλοιποι μαθητές. Η ξένη γλώσσα που μαθαίνει δηλαδή, δεν είναι απομονωμένη αλλά βασίζεται στη συνεργασία και σε γεγονότα της καθημερινότητάς τους.»

  1. Σας έχουν χαρακτηρίσει ως Boutique Language School. Τι καινούργιο σημαίνει αυτό για τα ελληνικά δεδομένα;

«Είμαστε ένα Boutique Language School όπου εστιάζουμε στους μαθητές μας ως άτομα, ακόμη και αν είναι μέρος μιας ομάδας. Η εκπαιδευτική μας φιλοσοφία βασίζεται στην ανακάλυψη των δυνατοτήτων του κάθε σπουδαστή και στην επίτευξη προσωπικών στόχων και όχι σε μια γενικευμένη προσέγγιση που μπορεί να λειτουργήσει ή όχι για τους μαθητές μας. Κάθε σπουδαστής, με άλλα λόγια, έχει διαφορετικούς στόχους, ανάγκες, μεθόδους μάθησης, δυνατά σημεία και αδυναμίες. Είναι καθήκον μας να ανακαλύψουμε ποια είναι αυτή η διαφορετικότητα, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις ατομικές δυνατότητες των μαθητών μας μέσα στην ομάδα. Πιστεύουμε ότι οι μαθητές μας δεν αναζητούν μόνο να μάθουν τη γλώσσα, αλλά μια ολιστική μαθησιακή εμπειρία που συνδυάζει την εκμάθηση της γλώσσας με το να «ζεις» τη γλώσσα.»

  1. Ποιες είναι οι τιμές σας;

«Οι τιμές μας είναι προσιτές, για την εποχή και την περιοχή. Καλύπτουμε κάθε ανάγκη και τα δίδακτρα απευθύνονται σε όλους.»

  1. Τι δραστηριότητες οργανώνει το Rethink Education;

«Οι δραστηριότητές μας είναι πολλές. Έχουμε το πρόγραμμα Διά βίου Μάθηση που αφορά κυρίως τους ενήλικες, αλλά και οργανώνουμε διάφορα σεμινάρια για μικρούς και μεγάλους. Εκτός από τα παραπάνω, έχουμε το RETHINK Summer School και κάποιες extra υπηρεσίες, όπως τα εκπαιδευτικά ταξίδια στο εξωτερικό, που απευθύνονται τόσο στους μαθητές του Rethink, όσο και στους φίλους τους ή σε όσους μας βρουν μέσα από τα Social Media, την ιστοσελίδα μας ή επισκεφθούν το χώρο μας.»

Bonus info

Το Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Δια Βίου Μάθησης επ. 1, RETHINK EDUCATION, είναι αδειοδοτημένο από τον ΕΟΠΠΕΠ (Κωδ. Αδείας: 2307961 και 2101408), είναι επίσημο εξεταστικό κέντρο στα νότια προάστια του LanguageCert της PeopleCert, μέλος του British Council Addvantage Scheme, έχει Certificate of Recognition από την Ελληνοαμερικανική Ένωση και είναι μέλος του Cambridge English Penfriends για αλληλογραφία με παιδιά από όλο τον κόσμο (η αλληλογραφία γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο του γράμματος και τα παιδιά αποκτούν την αίσθηση της επικοινωνίας με μία ξένη χώρα).

Λίγα λόγια για έναν από τους δυο υπεύθυνους του RETHINK EDUCATION που συναντήσαμε

Ο Παναγιώτης Αγγελάκης έχει πτυχίο στην Διδασκαλία των Αγγλικών ως Ξένη Γλώσσα και είναι απόφοιτος του University of Essex, UK. Ασχολείται επαγγελματικά με την ξενόγλωσση εκπαίδευση τα τελευταία 16 χρόνια, έχοντας υπάρξει ακαδημαϊκό στέλεχος για 12 χρόνια σε Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Όμιλο,  8 χρόνια από τα οποία διετέλεσε Διευθυντής του Πιλοτικού Κέντρου του Ομίλου. Ασχολείται με την εκπαίδευση καθηγητών σε νέες τεχνολογίες, μεθοδολογία και παιδαγωγικά, καθώς και με σεμινάρια πωλήσεων, τα οποία έχουν παρακολουθήσει πάνω από 2000 καθηγητές, γραμματείς και ιδιοκτήτες κέντρων ξένων γλωσσών σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Έχει υπάρξει 3 χρόνια Centre Manager στο ξενόγλωσσο Summer Camp ‘Odyssey’ στην Ελλάδα, φιλοξενώντας και διδάσκοντας αγγλικά σε παιδιά από ευρωπαϊκές χώρες. Από το 2008 αναλαμβάνει τη συνοδεία μαθητών και καθηγητών σε Summer Schools στην Αγγλία και για 2 χρόνια ήταν επίσημος εκπρόσωπος / συνεργάτης στην Αγγλία του StudyTours, του ταξιδιωτικού γραφείου με ειδίκευση στον εξερχόμενο ξενόγλωσσο εκπαιδευτικό τουρισμό. Τέλος, είναι εγκεκριμένος εξεταστής προφορικών για τις εξετάσεις Cambridge Assessment English και LanguageCert.