KIDS

Σχολική Τσάντα: Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις φέτος

Τσάντα πλάτης ή με ροδάκια; Ποια χαρακτηριστικά είναι τα πιο σημαντικά; Ποια brands ξεχωρίζουν και πού θα βρείτε σχολική τσάντα με γραπτή εγγύηση; Οι ειδικοί του βιβλιοπωλείου Τετράγωνο απαντούν σε όλες μας τις απορίες.

Καθώς το πρωτόγνωρο αυτό καλοκαιράκι οδεύει (δυστυχώς!) προς το παρελθόν, καλούμαστε όλοι, μικροί μεγάλοι, να ετοιμαζόμαστε δειλά-δειλά για τη νέα σεζόν που πλησιάζει. Όσοι, μάλιστα, “επαγγέλονται” και γονείς, καλούνται επίσης να μπουν και σε… back to school ρυθμούς! Αναπόφευκτα, ένα από τα πρώτα πράγματα που έρχεται στο μυαλό κάθε γονέα είναι η σχολική τσάντα.

Η επιλογή της μόνο εύκολη υπόθεσή δεν είναι, μιας και κάθε χρόνο είναι ένα ερώτημα που “τυραννά” χιλιάδες γονείς αλλά και μαθητές, πόσο μάλλον φέτος που τα πράγματα είναι τόσο ρευστά. Ποια κριτήρια είναι τα πιο σημαντικά για την επιλογή; Τι ταιριάζει στις ανάγκες της τάξης του παιδιού; Τσάντα με ροδάκια ή πλάτης; Πώς και πού θα ψωνίσω φέτος με ασφάλεια; Τα ερωτήματα είναι πολλά και χρήζουν άμεσης και έμπειρης αντιμετώπισης. Όντας στον χώρο κοντά 30 χρόνια ίσως μπορούμε και εμείς, στο Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο, να βάλουμε το λιθαράκι μας σε αυτό. Ας ρίξουμε λοιπόν παρέα λίγο φως στο συγκεκριμένο back to school ερώτημα που σύντομα θα ταλανίζει πολλούς από εμάς και ας δούμε πώς μπορούμε φέτος να κάνουμε τις αγορές μας με ασφάλεια και οικονομία.

Τσάντα πλάτης ή με ροδάκια;

Ίσως από τις πιο κλασικές απορίες γονέων, ιδίως αν το μικρό σας είναι στην προσχολική ή πρωτοσχολική ηλικία. Κάθε τύπος τσάντας έχει τα θετικά και τα αρνητικά του και γι’ αυτό προσπαθήσαμε να τα “αποτυπώσουμε” παρακάτω:

H  τσάντα πλάτης…

Γενικά: Οι τσάντες πλάτης είναι το κλασικό σακίδιο όπως το ξέρουμε: διαθέτοντας 2 ιμάντες, για να στερεώνεται στους ώμους, αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή των μαθητών, ιδιαίτερα στις πιο μεγάλες ηλικίες.

Είναι πιο δημοφιλείς: Δημοτικό (με πολλές θήκες), Γυμνάσιο, Λύκειο

Τιμές:  Οι επώνυμες τσάντες πλάτης ξεκινούν από 13.80€ για το νηπιαγωγείο ενώ φτάνουν και τα 55.00€ (συνήθως προσφέροντας 3 μεγάλες θήκες – πολυθεσιακές ). Οι κλασικές-αθάνατες POLO με το μαντήλι ωστόσο παραμένουν πολύ οικονομικές, στα 26.90€.. Φυσικά υπάρχουν και πολύ πιο οικονομικές no name τσάντες ωστόσο εμείς δεν τις προτείνουμε όταν πρόκειται για καθημερινή χρήση στο σχολείο.

Πλεονεκτήματα:

 • Πιο εύκολες στη μεταφορά
 • Ιδανικές για πιο μεγάλες ηλικίες (Γυμνάσιο/Λύκειο)
 • Πιο οικονομικές (από τις τρόλεϊ)
 • Κατάλληλες και για άλλη χρήση (εκδρομή, γυμναστήριο κλπ)

Μειονεκτήματα:

 • Μικρότερη χωρητικότητα (σε σχέση με τις τρόλεϊ)
 • Το παιδί “κουβαλάει” όλο το βάρος στην πλάτη του

H τσάντα με ροδάκια-τρόλεϊ…

Γενικά: Οι τσάντες με ροδάκια (ή αλλιώς τσάντες τρόλεϊ), είναι τσάντες με ενσωματωμένα ροδάκια και ενισχυμένους πάτους (συνήθως), που επιτρέπουν τη μεταφορά της σχολικής τσάντας με το χερούλι, διευκολύνοντας σημαντικά τον μαθητή/μαθήτρια

Είναι πιο δημοφιλείς: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό

Τιμές: Οι τιμές στις τσάντες τρόλεϊ ξεκινούν από 14,00€ για το νηπιαγωγείο και φτάνουν έως τα 69.90€ συνήθως

Πλεονεκτήματα:

 • Πιο εύκολη μεταφορά μεγάλου βάρους
 • Επιβαρύνουν λιγότερο τη σπονδυλική στήλη του παιδιού
 • Μεγαλύτερη χωρητικότητα
 • Μεγαλύτερη αντοχή και ανθεκτικότητα

Μειονεκτήματα:

 • Είναι λιγότερο οικονομικές, σε σχέση με της τσάντες πλάτης
 • Δεν βολεύει για διαδρομές με πεζοδρόμια
 • Πλένονται πιο δύσκολα
 • Μικρότερη ποικιλία στα σχέδια*
  (σχετικό γιατί πχ οι τσάντες polo με ροδάκια, έχουν κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη ποικιλία που γίνεται sold out κάθε χρόνο!)

Ποια χαρακτηριστικά είναι τα πιο σημαντικά σε μία σχολική τσάντα;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα βασιστήκαμε σε δύο πηγές δεδομένων: 1ον, στην 29χρονη εμπειρία και εξειδίκευσή μας στα σχολικά είδη, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουμε συναναστραφεί με χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και 2ον, στην πρόσφατη mini έρευνα που κάναμε όπου ρωτήσαμε 22 Ελληνίδες mom bloggers για το πώς επιλέγουν σχολική τσάντα. Συνδυάζοντας λοιπόν τα δεδομένα καταλήγουμε ότι τα 3 χαρακτηριστικά που προηγούνται της τιμής συνήθως είναι:

 • Ανατομική πλάτη & ιμάντες: Ίσως το πιο σημαντικό κριτήριο αν σκεφτεί κανείς ότι το παιδί θα κληθεί να κουβαλάει καθημερινά στη πλάτη του το βαρύ “φορτίο” της γνώσης και αυτό δεν είναι καθόλου μικρό (Ο μέσος όρος της Ε.Ε. κυμαίνεται μεταξύ 7-8 κιλά για μαθητές δημοτικού – σχεδόν όσο μία μικρή αποσκευή! – Πηγή: ergonomics4schools)
 • Χωρητικότητα: Πολύ βασικό αφού πρόκειται για τον βασικό σκοπό της σχολικής τσάντας! Όσο πιο πολλές οι θήκες τόσο καλύτερα, αφού κατανέμεται καλύτερα και το βάρος 😉
 • Design/Σχέδιο: Κακά τα ψέματα, παίζει ρόλο! Μάλιστα όσο πιο μεγάλη η ηλικία του υποψήφιου… ιδιοκτήτη, τόσο πιο σημαντικός παράγοντας!

Ποια brands ξεχωρίζουν στις σχολικές τσάντες φέτος;

Φέτος τα brands-συλλογές που ξεχωρίσαμε για τον συνδυασμό τιμής, σχεδίου και κατασκευαστικής ποιότητας είναι:

 • POLO: Περιττές οι όποιες συστάσεις για το #1 brand σε σχολικές τσάντες στην Ελλάδα. Οι τσάντες της POLO χαρακτηρίζονται για την κορυφαία κατασκευαστική ποιότητα, τη μεγάλη χωρητικότητά τους και τα πολλά σχέδια (ιδίως στις κλασικές πια POLO με μαντήλι, που έχουν μεγαλώσει γενιές & γενιές)
 • HARRY POTTER: Ο πιο γνωστός μικρός μάγος της καρδιάς μας επιστρέφει με μία ομολογουμένως πολύ εντυπωσιακή σχολική σειρά που αποτελείται από τσάντες πλάτης, τσάντες τρόλεϊ, κασετίνες, τετράδια, σπιράλ, θερμός κ.ά. Must see για τους fans της μαγείας!
 • SANTORO GORJUSS: Για 5η σερί χρονιά οι σχολικές τσάντες SANTORO κεντρίζουν το ενδιαφέρον μας, με το πολυβραβευμένο design, πολύ καλή κατασκευαστική ποιότητα και φέτος πιο οικονομικές κατά ~10€ (σε σχέση με πέρυσι). Ιδανική λύση για μικρές κυρίες!

*Σίγουρα δεν είναι τα μόνα αλλά αξίζουν την προσοχή σας κατά τη φετινή σας έρευνα αγοράς.

Πού θα βρείτε σχολική τσάντα με γραπτή εγγύηση;

Η 1η και μοναδική επιχείρηση στην Ελλάδα που προσφέρει Γραπτή Εγγύηση Σχολικής Τσάντας είναι το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο και είναι… γέννημα θρέμμα των Νοτίων Προαστίων. Με δύο φυσικά καταστήματα στον Άγιο Δημήτριο (το ένα στα σύνορα με τον Άλιμο) και ένα από τα καλύτερα eshop στην Ελλάδα (με 1.500 κριτικές πελατών!), μπορείτε να αγοράσετε τη σχολική σας τσάντα, με όποιον τρόπο προτιμάτε. Γιατί όμως να μας προτιμήσετε; Για να σας βοηθήσουμε συλλέξαμε 9 (καλούς) λόγους…


Κατάστημα 1
Λεωφ. Αγίου Δημητρίου 177
Άγ. Δημήτριος Αττικής, 17343
Τηλέφωνο: 210 9716983

Κατάστημα 2
Αργοστολίου 99
Άγιος Δημήτριος Αττικής,  17342
Τηλέφωνο: 210 9843462

9 λόγοι γιατί να αγοράσετε σχολική τσάντα από το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο φέτος

 1. Νέα υπηρεσία Fast Track Pickup για ασφαλείς αγορές: Στο Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο εκτός από τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής για την ασφάλεια όλων μας, αποφασίσαμε να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Βρήκαμε έναν τρόπο να παραλαμβάνετε από τα καταστήματά μας την παραγγελία σας με την τσάντα ή τη σχολική σας λίστα, μέσα σε λιγότερο από 2’ παρακάμπτοντας τη κλασική ουρά στα ταμεία. Πώς; Με τη δωρεάν υπηρεσία Fast Track Pickup! Διαβάστε πώς μπορείτε να κάνετε τις back to school αγορές σας φέτος με με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία εδώ.
 2. Γραπτή Εγγύηση Σχολικής Τσάντας: Όπως είπαμε, γραπτή εγγύηση τσάντας θα βρείτε αποκλειστικά και μόνο στο Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο!
 3. Ανασχεδιασμένο & ταχύτερο site: Στα πλαίσια βελτίωσης των υπηρεσιών μας την 1η Ιουλίου, λανσάραμε βελτιωμένη, γρηγορότερη και πιο εύχρηστη version του site μας, για ευκολότερες αγορές από το σπίτι, με κορυφαία εξυπηρέτηση και εμπειρία, όποια συσκευή και αν χρησιμοποιήσετε. Μπείτε λοιπόν στο tetragonobookstores.gr και πείτε μας τη γνώμη σας!
 4. Τεράστια Ποικιλία: Εκατοντάδες επώνυμες σχολικές τσάντες, από τα κορυφαία brands της αγοράς, για κάθε ηλικία, φύλο και προτίμηση σας περιμένουν να τις “χαζέψετε” τόσο στο ηλεκτρονικό κατάστημα, όσο και από κοντά στα καταστήματα.
 5. Official POLO Retailer: Το Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο δεν ήταν τυχαία ο #1 online retailer του #1 brand σε σχολικές τσάντες στην Ελλάδα (POLO) για το 2019. Ως Official POLO retailer, λοιπόν, στα καταστήματα του βιβλιοπωλείου θα βρείτε ΟΛΑ τα νέα σχέδια της εταιρίας, σε τρομερές τιμές, με εγγύηση (μην ξεχνιόμαστε!) και γρήγορη αποστολή. Αν μάλιστα κάποιο σχέδιο τελειώσει, το προμηθευόμαστε μέσα σε μία μόλις εργάσιμη ημέρα, λόγω της στενής και μακροχρόνιας συνεργασίας που έχουμε με την POLO.
 6. Extra κέρδος με την Κάρτα Μέλους ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ: Κάθε χρόνο οι κάτοχοι της Κάρτας Μέλους ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ απολαμβάνουν ειδικά προνόμια, αποκλειστικά για τα μέλη μας. Αν μένετε στα Νότια Προάστια, λοιπόν, ελάτε να σε ένα από τα καταστήματά μας, βγάλτε δωρεάν τη κάρτα μέλους σας και επωφεληθείτε με επιστροφή 20% στις σχολικές τσάντες. Διαβάστε όλες τις παροχές καταστημάτων μας εδώ.
 7. Ειδικές παροχές καταστημάτων σε 3τεκνους & ανέργους: Αν και συμπεριλαμβάνονται στις παροχές της κάρτας μέλους, πρόκειται για πολύ σημαντικά προγράμματα με κοινωνική ευαισθησία που καλό είναι, πιστεύουμε, να αναφερθούμε ξεχωριστά. Πολύτεκνες (& 3τεκνες) ή/και οικογένειες με ανέργους στα βιβλιοπωλείο μας έχουν ειδική έκπτωση στα χαρτικά είδη. Μάθετε περισσότερα στις παροχές των καταστημάτων μας. 
 8. Δωρεάν μεταφορικά & αντικαταβολή με κάθε αγορά σχολικής τσάντας: Με κάθε αγορά σχολικής τσάντας από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα κερδίζετε δωρεάν μεταφορικά και αντικαταβολή, σε όποιο σημείο της όμορφης χώρας μας και αν βρίσκεστε. Απλά χρησιμοποιήστε το κουπόνι: BAG2HOME2020
 9. SMS & Email order tracking (online): Φέτος το καλοκαίρι αναβαθμίσαμε τις υπηρεσίες μας ώστε κάθε online παραγγελία να λαμβάνει αυτόματα με SMS και με Email τον κωδικό παρακολούθησης, ώστε να γνωρίζετε κάθε στιγμή που βρίσκεται το δέμα σας.

“Φέτος με τις πολύ δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν θεωρούμε ότι όλοι οφείλαμε να υπερβάλλουμε εαυτούς ώστε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια, άνεση και οικονομία στις Back to School αγορές. Στόχος για εμάς, λοιπόν, δεν ήταν απλά να γίνουμε καλύτεροι. Ήταν να γίνουμε ΠΟΛΥ καλύτεροι, σε πολλά επίπεδα και όλα αυτά σε λιγότερο από 3 μήνες. Και το καταφέραμε. Δουλέψαμε συνολικά 12 διαφορετικά σημεία  (υγειονομικά, προϊοντικά, υπηρεσίες, website, συνεργασίες κλπ) και, νομίζω, ότι πλησιάσαμε αρκετά το σκοπό μας. Υγεία & Καλή σχολική χρονιά σε όλους ευχόμαστε!”


Αποστόλης,
“2ης Γενιάς” Βιβλιοπώλης,
Βιβλιοπωλείο Τετράγωνο

Χρήσιμα Tips & Facts για τη σχολική τσάντα

Λίγο πριν σας αφήσουμε θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικά ακόμα tips & facts γύρω από τη σχολική τσάντα που ίσως δε γνωρίζατε:

 • Έχουμε υπολογίσει ότι με βάση τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ένας μαθητής Έ Δημοτικού κουβαλά ετησίως κατα προσεγγιση ~840 κιλά στην πλατούλα του. Γι’ αυτό η ανατομική πλάτη (και οι ιμάντες) είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα για τα παιδιά από Δ’ Δημοτικού έως και το Γυμνάσιο
 • Σφικτοί ιμάντες> Χαλαροί ιμάντες: Έχοντας σφιχτούς τους ιμάντες στερεώνουμε την τσάντα ψηλά στην πλάτη του παιδιού, κάτι που καταπονεί λιγοτερο την πλάτη.
 • Πολλές τσάντες έχουν μπροστά έναν επιπλέον ιμάντα, στο θώρακα. Ενθαρρύνετε τα μικρά σας να το δένουν μιας και βοηθά στην καλύτερη κατανομή του βάρους 😉
 • Οι τσάντες με τα ροδάκια πλένονται μεν στο πλυντήριο ωστόσο η ίδια η POLO μας έχει εκμυστηρευτεί ότι καλύτερα να πλένονται στο χέρι

Η τελική απόφαση, δική σας!

Ελπίζουμε να αποκομίσατε κάποια χρήσιμα tips για τις σχολικές τσάντες και όντως να βάλαμε το λιθαράκι μας ώστε να πάρετε πιο εύκολα την απόφασή σας φέτος. Σε κάθε περίπτωση, κάντε την έρευνά σας, βάλτε σε σειρά τις προτεραιότητές σας και αν επιλέξετε τελικά εμάς για τις αγορές σας, θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε το feedback σας για την εμπειρία σας μαζί μας.