KIDS

Στα εκπαιδευτήρια «Saint-Paul – Δελασάλ» η αγάπη για τα παιδιά έχει τον πρώτο λόγο

Στο υπερσύγχρονο συγκρότημα του σχολείου «Δελασάλ» στον Άλιμο, στεγάζονται το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο των Εκπαιδευτηρίων «Saint-Paul – Δελασάλ». Περάσαμε μια σχολική μέρα στις εγκαταστάσεις τους και μάθαμε τα πάντα για τη «λασαλιανή» εκπαιδευτική φιλοσοφία.

Διασχίζοντας για πρώτη φορά την είσοδο του Δημοτικού «Δελασάλ» στον Άλιμο, το κεντρικό αίθριο είναι σίγουρα το πρώτο που θα προσέξεις. Μια πανύψηλη κατασκευή, που όλη την ημέρα λούζει τον χώρο με φυσικό φως και τον τροφοδοτεί με φρέσκο αέρα, δίνει ξεκάθαρα το πρώτο στίγμα του σχολείου: Γεμάτο ζωή και ενέργεια, το σύμπαν αυτού του σχολικού συγκροτήματος (οργανικό κομμάτι του οποίου αποτελεί και το Νηπιαγωγείο «Δελασάλ»), σε κερδίζει αμέσως.

Ένα δεύτερο αίθριο, ακόμα μεγαλύτερο και πιο επιβλητικό από το πρώτο, λειτουργεί σαν πυρήνας του βασικού κτηρίου. Γύρω του μοιάζουν να περιστρέφονται οι τάξεις, τα γραφεία, οι βοηθητικές αίθουσες, ενώ στο κέντρο του, ένας υπέροχος εσωτερικός κήπος δίνει ακόμα περισσότερη ζωντάνια στο γεμάτο από παιδικά γέλια σχολείο.

Το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο «Δελασάλ» στον Άλιμο είναι η προέκταση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά «Saint-Paul». Το ιστορικό και καταξιωμένο Γυμνάσιο-Λύκειο «Saint-Paul», με συνεχή λειτουργία από το 1893, επέκτεινε το πεδίο δράσης του το 2009, ιδρύοντας αρχικά το Δημοτικό «Δελασάλ», ενώ το 2014 ιδρύθηκε το Νηπιαγωγείο, στο οποίο λειτουργεί επίσης προνηπιακό τμήμα.

Η λασαλιανή παιδαγωγική

Το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο «Δελασάλ» και το Γυμνάσιο – Λύκειο «Saint-Paul» ανήκoυν στον Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Οργανισμό «La Salle», που δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα στη Γαλλία, από τον Jean-Baptiste de La Salle, πρωτοπόρο για την εποχή του παιδαγωγό.

Αντλώντας εμπειρία από την πλούσια παράδοσή τους, τα εκπαιδευτήρια «Saint-Paul – Δελασάλ» στηρίζονται σε πρωτοποριακές παιδαγωγικές αρχές και λειτουργούν έχοντας ως βασικό άξονά τους την ολιστική εκπαίδευση του μαθητή: «Το γνωστικό κομμάτι είναι βεβαίως πολύ σημαντικό και σε αυτό δουλεύουμε συστηματικά, παρέχοντας υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όμως αυτό που δεν φαίνεται -και για εμάς είναι εξίσου σημαντικό- είναι το σύστημα αξιών που, μέσα από ποικίλους τρόπους, περνάμε στα παιδιά του σχολείου μας. Πρόκειται για αρχές που βασίζονται στον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, στη δημιουργία ελεύθερου και σκεπτόμενου πνεύματος, στην αξιοκρατία και την ευγενή άμιλλα, στον σεβασμό στη διαφορετικότητα, στην επιδίωξη της εξέλιξης του μαθητή. Έχουμε ένα ολόκληρο πρόγραμμα για το πώς εμφυσούμε στα παιδιά αξίες όπως η ευγένεια, η ελευθερία, η αποδοχή, η καλή συμπεριφορά, ο σεβασμός, η διακριτικότητα και η δικαιοσύνη», λέει ο κ. Αντώνης Ρηγούτσος, Γενικός Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων «Saint-Paul – Δελασάλ».

Ο εκπαιδευτικός οργανισμός «La Salle» είναι μη κερδοσκοπικός, κάτι που σημαίνει ότι τα έσοδά του επανεπενδύονται στη λειτουργία των σχολείων.  Σήμερα, ο οργανισμός απαριθμεί περίπου 1000 εκπαιδευτήρια σε 80 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, σε κάθε βαθμίδα, από παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία μέχρι πανεπιστήμια. Παράλληλα, ως μέλος των Ελληνογαλλικών Σχολείων Ελλάδος, το «Δελασάλ» δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκμάθηση των ξένων γλωσσών, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα του Δημοτικού με ώρες Γαλλικών και Αγγλικών και προσθέτοντας στο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου τις δύο ξένες γλώσσες, μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το Δημοτικό «Δελασάλ»

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δημοτικού έχει ως βάση το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας. Σε αυτό έχουν προστεθεί όχι μόνο οι ώρες για ξένες γλώσσες, αλλά και διάφορα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα. «Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από προγράμματα πάνω στη δημιουργική γραφή, τη ρητορική-αντιλογία, τις θετικές επιστήμες, τη φιλαναγνωσία και πολλά ακόμα αντικείμενα, που συνολικά έχουν ως στόχο μια διαφορετική, πιο ολιστική προσέγγιση της γνώσης που προσφέρουμε στα παιδιά. Ένας μαθητής, από την Α’ έως τη ΣΤ’ Δημοτικού στο «Δελασάλ», θα περάσει από όλα αυτά τα προγράμματα», λέει ο κ. Αντώνης Γρύλλης, Γενικός Υποδιευθυντής του σχολείου.

Το εμπλουτισμένο πρόγραμμα μαθημάτων για όλες τις τάξεις ολοκληρώνεται καθημερινά στις 14:15, ωστόσο οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και την απογευματινή ζώνη δραστηριοτήτων που διαρκεί μέχρι τις 16:15. «Το απόγευμα το παιδί μπορεί να κάνει μπάσκετ, tae kwon do, ποδόσφαιρο, cheerleading, μπαλέτο, μοντέρνο χορό, τένις, βόλεϊ, παραδοσιακούς χορούς και πολλές ακόμα αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης, υπάρχουν εργαστήρια ρομποτικής, προγραμματισμού, εικαστικών, μαθήματα εξάσκησης προφορικού λόγου στα Γαλλικά, σκάκι, δημοσιογραφική ομάδα, χορωδία και, βεβαίως, υπάρχει το ωδείο μας, στο οποίο μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα θεωρίας της μουσικής και μουσικών οργάνων όχι μόνο οι μαθητές μας, αλλά και μαθητές που δεν ανήκουν στο “Δελασάλ”. Τέλος, υπάρχει η επιλογή της μελέτης, ώστε ο μαθητής να προετοιμάσει τα μαθήματά του για την επόμενη μέρα».

Συνολικά, το πρόγραμμα είναι έτσι δομημένο ώστε τα παιδιά όχι μόνο να μαθαίνουν, αλλά και να γνωρίζουν μέσα από τα μαθήματα και τις δραστηριότητες τον ίδιο τον εαυτό τους. Όπως τονίζει ο Γενικός Διευθυντής, κ. Ρηγούτσος: «Φροντίζουμε να δημιουργούμε εμπειρίες μέσα από τις οποίες τα παιδιά να ανακαλύπτουν τα ιδιαίτερά τους χαρίσματα και να τους δοθεί η ευκαιρία ακόμα και να κάνουν μια πρώτη θεμελιώδη επαφή με τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Να ανακαλύψουν, για παράδειγμα, ότι αγαπούν την τέχνη ή τη μουσική ή τον αθλητισμό ή το τραγούδι ή το θέατρο ή το γράψιμο. Είναι κάτι που δεν γίνεται τυχαία, αλλά απόλυτα μελετημένα και μεθοδικά, κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων φοίτησης ενός μαθητή στο “Δελασάλ”».

Το Νηπιαγωγείο «Δελασάλ»

Το Νηπιαγωγείο «Δελασάλ» στεγάζεται σε ένα ανεξάρτητο κτήριο δίπλα στο Δημοτικό. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο, σύγχρονο, βιοκλιματικό κτήριο, που επίσης αναπτύσσεται γύρω από ένα φωτεινό αίθριο. Αυτό που σε εντυπωσιάζει, στο εσωτερικό του σχολείου, είναι το επιβλητικό ξύλινο δέντρο, «το δέντρο της γνώσης», που δεσπόζει στη μέση του αιθρίου, περιμετρικά από το οποίο έχουν δημιουργηθεί οι αίθουσες των μικρών μαθητών. Ζωντανά χρώματα, χαρούμενοι ήχοι, φωτεινά χαμόγελα, αυτός είναι ο μικρόκοσμος των μικρών μαθητών που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο της γνώσης. Το ημερήσιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου (που διαθέτει νηπιακό αλλά και προνηπιακό τμήμα) ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και προσεγγίζει τη γνώση με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο. Έχει ωστόσο εμπλουτιστεί με παιδαγωγικές δραστηριότητες όπως η μουσικοκινητική αγωγή, η γυμναστική και οι ξένες γλώσσες (Αγγλικά και Γαλλικά).

«Εκεί που θεωρούμε ότι έγκειται η ιδιαιτερότητα του σχολείου μας είναι ότι δίνουμε περισσότερη σημασία στο παιδί, ακολουθώντας τις αρχές του Jean-Baptiste de La Salle που έχουν ως άξονά τους τον σεβασμό και την αγάπη προς αυτό. Είτε έχουμε απέναντί μας ένα παιδί 5 είτε ένα παιδί 15 χρόνων, του απευθυνόμαστε με τον ίδιο σεβασμό με τον οποίο θα απευθυνόμασταν σε έναν ενήλικα», λέει η κ. Βίκυ Ζαβογιάννη, Υπεύθυνη του Νηπιαγωγείου.

«Αυτό που αλλάζει βέβαια, ειδικά στην προσχολική ηλικία, είναι ότι χρησιμοποιούμε μια πιο παιγνιώδη προσέγγιση. Θεωρούμε ότι τα παιδιά πρέπει να παίζουν – και μέσα από  το παιχνίδι να κατακτούν γνώσεις και αξίες.  Παίζοντας, το παιδί θα μάθει πώς συμπεριφερόμαστε, πώς μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε, πώς μοιραζόμαστε ένα παιχνίδι, πώς διεκδικούμε ένα παιχνίδι, πώς στεκόμαστε σε μία σειρά χωρίς να σπρώχνουμε ή να παίρνουμε τη θέση κάποιου άλλου».

«Το σχολείο μας εφαρμόζει μια σειρά από καινοτόμες πρακτικές που καταφέρνουν να αναπτύξουν τις δεξιότητες των παιδιών, να τα βοηθήσουν να κοινωνικοποιηθούν και να μάθουν να παίρνουν πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, εφαρμόζουμε το πρόγραμμα “Ένας υπερ-ήρωας για σένα”: Δυο παιδιά κάθε μέρα φορούν μια μπέρτα που γράφει πίσω της “Υπερ-ήρωας”. Αυτά τα παιδιά, τη συγκεκριμένη μέρα, είναι υπεύθυνα για να επιλύουν όλες τις διαφωνίες ή τα μικροπροβλήματα των συμμαθητών τους. Αν προκύψει ένα ζήτημα, τα παιδιά θα απευθυνθούν στον υπερ-ήρωα για βοήθεια. Έτσι, εκείνος μαθαίνει να είναι υπεύθυνος και δίκαιος, αφού συνειδητοποιεί πως οι αποφάσεις του θα έχουν αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία της μικρής κοινωνίας του σχολείου».

Το ημερήσιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου τελειώνει στις 14:05. Μετά τη λήξη του ακολουθεί απογευματινή ζώνη δραστηριοτήτων τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα παιδιά, μέχρι τη λήξη του προγράμματος στις 16:15. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μίνι τένις, ποδόσφαιρο, θεατρικό παιχνίδι, μπαλέτο, σκάκι, κ.ά.

Ένα σχολείο, μια οικογένεια

Τι είναι όμως εκείνο που κάνει στην πράξη τόσο διαφορετικό το «Δελασάλ» για τα ίδια τα παιδιά; «Το γεγονός ότι εδώ έχουν βρει μια δεύτερη οικογένεια. Είμαστε όλοι μία οικογένεια. Και σε αυτήν την οικογένεια υπάρχει μια συνέχεια. Δηλαδή ο μαθητής του Νηπιαγωγείου που θα μεταβεί στο Δημοτικό, θα συνεχίσει με την ίδια ακριβώς οικογένεια. Αυτό δίνει στα παιδιά μια αίσθηση οικειότητας και σιγουριάς» αναφέρει η κ. Μαρίλυ Βαρδάκη, Εκπαιδευτική Διευθύντρια του σχολείου, ενώ η Εκπαιδευτική Υποδιευθύντρια κ. Νατάσσα Προδρομίδου καταλήγει: «Εδώ τα παιδιά περνάνε καλά. Απόδειξη το γεγονός ότι, όταν το σχολείο κλείνει για διακοπές, έχουμε δράματα! Πολλά παιδιά με δάκρυα στα μάτια δυσκολεύονται να αποχωριστούν τους συμμαθητές και τους δασκάλους τους, ακόμη και για τις διακοπές!».

Πίσω από αυτήν την οικογένεια κρύβεται, όπως συμβαίνει σε κάθε ιστορία επιτυχίας, μία δεμένη, άκρως καταρτισμένη και έμπειρη ομάδα. Καθώς το σχολείο ανήκει στον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εκπαιδευτικό οργανισμό «La Salle», η διοικητική ομάδα του «Δελασάλ» είναι αυτή που παίρνει από κοινού όλες τις αποφάσεις. Άλλωστε, η συλλογική διεύθυνση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας των λασαλιανών σχολείων. Και η αγάπη για τα παιδιά είναι -σταθερά και καθημερινά- η βασική κινητήριος δύναμη.

Η διευθυντική ομάδα του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου «Δελασάλ». Από δεξιά προς τα αριστερά: Αντώνης Ρηγούτσος – Γενικός Διευθυντής Εκπαιδευτηρίων «Sait-Paul – ΔΕΛΑΣΑΛ», Βίκυ Ζαβογιάννη – Υπεύθυνη Νηπιαγωγείου «ΔΕΛΑΣΑΛ», Αναστασία Προδρομίδου – Εκπαιδευτική Υποδιευθύντρια Δημοτικού «ΔΕΛΑΣΑΛ», Μαρίλυ Βαρδάκη – Εκπαιδευτική Διευθύντρια Δημοτικού «ΔΕΛΑΣΑΛ» , Αντώνης Γρύλλης – Γενικός Υποδιευθυντής Δημοτικού «ΔΕΛΑΣΑΛ».

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δημοτικό: http://www.saintpaul-delasalle.gr/arxiki-dimotiko

Νηπιαγωγείο: https://www.saintpaul-delasalle.gr/arxiki-nipiagwgeio