KIDS

Στην Κουκουμάφκα, τα παιδιά θα παίζουν, θα μαθαίνουν και θα δημιουργούν, σαν στο σπίτι τους

Επισκεφθήκαμε τον νέο χώρο φιλοξενίας, μελέτης και δημιουργικής δράσης που ανοίγει τις πόρτες του για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών στη Βούλα.

Από τη Ζωή Πατσιώλη

Σε μια μονοκατοικία στην οδό Κωστή Παλαμά, στη Βούλα, αποφάσισαν να στεγάσουν την αγάπη τους για τα παιδιά και την επιθυμία τους να παρέχουν πρακτικές λύσεις στους γονείς η Κάλλη Δρακοπούλου και η Ειρήνη Αναστασέα. Οι δυο τους (η πρώτη με σπουδές Κοινωνιολογίας & Επικοινωνίας και μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία,  η δεύτερη με πτυχίο Αρχιτεκτονικής – αμφότερες «επαγγελματίες» μαμάδες δύο και τριών παιδιών αντίστοιχα), δημιούργησαν έναν χώρο γεμάτο χρώματα, παιχνίδια και βιβλία. Το όνομά του: Κουκουμάφκα.

Παιχνιδιάρικη, διαφορετική και με έναν ιδιαίτερο συμβολισμό, η λέξη (που σημαίνει κουκουβάγια στα «βορειοελλαδίτικα») κούμπωσε τέλεια με το όραμα της Κάλλης και της Ειρήνης για ένα μέρος όπου τα παιδιά «θα διαβάζουν και θα διασκεδάζουν, θα σχετίζονται, θα αισθάνονται και θα δημιουργούν», καταθέτοντας κομμάτια από την προσωπικότητά τους και, κυρίως, ανακαλύπτοντας καθημερινά νέες, ανεξερεύνητες μέχρι πρότινος πτυχές της.

Βρεθήκαμε, λοιπόν, στον χαρούμενο χώρο της Κουκουμάφκας, με αφορμή τα επίσημα εγκαίνιά της. Οι δύο οικοδέσποινες μάς μίλησαν για ό,τι θα συμβαίνει καθημερινά εκεί από την 1η Σεπτέμβρη και μοιράστηκαν μαζί μας μερικά από όσα οι ίδιες θέλουν να μοιραστούν με τα παιδιά.

«Κυρίαρχο ρόλο στην απόφαση για τη δημιουργία του χώρου έπαιξε το γεγονός ότι είμαστε και οι δύο μαμάδες με πολλή αγάπη για τα παιδιά. Τα δικά μου παιδιά έχουν μεγαλώσει βέβαια (σ.σ.: η μεγάλη κόρη της είναι 18, ο γιος 17 και η μικρή κόρη 11), όμως στην πορεία συνειδητοποίησα  ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη στους γονείς να παρέχουν στο παιδί τους ένα σταθερό περιβάλλον μετά το σχολείο» λέει η Ειρήνη. «Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την Κουκουμάφκα, με εφαλτήριο την επιθυμία μας να προσφέρουμε στους γονείς μια πολύτιμη βοήθεια και στα παιδιά μια ποικιλία δράσεων».

«Είμαι κι εγώ μαμά, έχω δυο γιους, 13 και 11 ετών, και γνωρίζω πολύ καλά ότι ο σύγχρονος γονιός αντιμετωπίζει έντονα αυτό το πρόβλημα, το ‘τι θα κάνει το παιδί μετά το σχόλασμα,’ ‘τι θα κάνει το παιδί μου στις διακοπές ή τις ημέρες που το σχολείο δεν λειτουργεί» συνεχίζει η Κάλλη. «Με αυτόν τον γνώμονα λοιπόν, και σε αυτήν τη βάση, θελήσαμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να είναι σταθερός, να είναι ζεστός, να θυμίζει σπίτι και να μπορούν τα παιδιά μέσα σε αυτόν να επικοινωνούν, να δημιουργούν, να μάθουν να λειτουργούν σαν ομάδα, και όλο αυτό να είναι κάτι ευχάριστο. Να είναι, δηλαδή, μια διέξοδος για τα παιδιά που θα δημιουργεί ασφάλεια τόσο στα ίδια όσο και στους γονείς τους».

Η Κουκουμάφκα θα φιλοξενεί καθημερινά 15-20 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Ξεκινώντας από τις 13:30 το μεσημέρι και προσφέροντας ευέλικτα προγράμματα που θα εκτείνονται μέχρι τις 18:30 το απόγευμα, θα δίνει στα παιδιά χρόνο να χαλαρώσουν μετά το σχολείο, να φάνε το μεσημεριανό τους φαγητό, στη συνέχεια  να διαβάσουν τα μαθήματα του σχολείου (υπάρχει ειδική αίθουσα μελέτης) και, τέλος, να εκφραστούν (κάνοντας κατασκευές, ζωγραφίζοντας, τραγουδώντας και μπαίνοντας σε ρόλους μέσα από το θεατρικό παιχνίδι).

«Η Κουκουμάφκα είναι ένας σύγχρονα εξοπλισμένος χώρος και το πρόγραμμά της βασίζεται στη φιλοσοφία της, που εστιάζει στο παιδί. Τα παιδιά στην Κουκουμάφκα δεν θα περνούν απλώς την ώρα τους» τονίζει η Κάλλη. «Γι ‘αυτό και το πρόγραμμα που έχουμε διαμορφώσει στοχεύει στη διερεύνηση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων κάθε παιδιού μέσα από ποικίλες δράσεις. Για παράδειγμα, η φιλαναγνωσία είναι ένα κομμάτι που μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε, οπότε το διάβασμα των βιβλίων θα συνδυάζεται με άλλες σχετικές δραστηριότητες, όπως η γραφή της ιστορίας τους από τα παιδιά, το ψυχόδραμα όπου τα ίδια θα καλούνται να παίξουν ρόλους εμπνευσμένους από το βιβλίο ή η ζωγραφική πάνω σε εικόνες της ιστορίας».

Το μυστικό εδώ, σχολιάζει η Ειρήνη, είναι ότι «για να διατηρηθεί το ενδιαφέρον του παιδιού σε οτιδήποτε, πρέπει αυτό να είναι περιεκτικό και γρήγορο, έντονο και διασκεδαστικό». Να έχει, δηλαδή, μια αίσθηση παιχνιδιού. Έτσι, μέσα από το τρίπτυχο ζωγραφική- βιβλία- μουσική, παρουσιασμένο ωστόσο με έναν τρόπο δημιουργικό και ευφάνταστο που δεν θα κάνει τα παιδιά να βαριούνται, η Κουκουμάφκα φιλοδοξεί να τους δώσει μια ευρύτητα γνώσεων. «Με τη βοήθεια σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων, να  μάθουν να αναγνωρίζουν Έλληνες και κλασικούς συνθέτες μέσα από ωραία ακούσματα, να  μάθουν για τα έργα διάσημων ζωγράφων, να εξερευνούν διαφορετικούς πολιτισμούς. Και, όλα αυτά, να γίνονται διασκεδάζοντας!».

 

Το «μυστικό» είναι, λοιπόν, έτοιμο να διαδοθεί. Και αυτό θα αρχίσει να συμβαίνει από την 1η Σεπτέμβρη, όταν η Κουκουμάφκα θα ανοίξει τις φτερούγες της για να υποδεχθεί στη ζεστή φωλιά της τους πρώτους της μικρούς φιλοξενούμενους.

Plus:

-Για όσους γονείς το επιθυμούν, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής στο παιδί καθημερινών φρεσκομαγειρεμένων και με άριστες πρώτες ύλες γευμάτων, στο πλαίσιο ενός μενού εγκεκριμένου από διαιτολόγο με τις προδιαγραφές της μεσογειακής διατροφής.

– Στην Κουκουμάφκα θα γίνονται επίσης σεμινάρια, θεματικά πάρτι και συναντήσεις συμβουλευτικής γονέων στη λογική του round table conversation, με θέματα που απασχολούν και αγγίζουν όλους τους γονείς.

-Ο χώρος θα λειτουργεί καθημερινά 13:30 – 18:30 και από το πρωί τις μέρες που τα σχολεία δεν είναι ανοιχτά, όπως πχ σε σχολικές γιορτές ή κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων, του Πάσχα και του καλοκαιριού (με εξαίρεση τις επίσημες αργίες).

– Το πρόγραμμα έχει στηθεί με ευελιξία και πολυμορφικότητα. Ο στόχος είναι τα παιδιά να επισκέπτονται την Κουκουμάφκα καθημερινά, ωστόσο κάθε γονιός μπορεί να το προσαρμόσει στις δικές του εξειδικευμένες ανάγκες.

Κουκουμάφκα

Κωστή Παλαμά 16Α, Βούλα

211 4134964

6996 305776 / 6996 305777

Info@koukoumafka.gr , www.koukoumafka.gr