KIDS

Στο Manetaki Language School η δημιουργικότητα γιορτάζει κάθε μέρα του χρόνου

Βρεθήκαμε στη γιορτινή απονομή πτυχίων του κέντρου ξενόγλωσσης εκπαίδευσης Manetaki Language School στη Βάρη και ζήσαμε από κοντά τη μαγεία του πιο δημιουργικού σχολείου των νοτίων προαστίων.

Η Αίθουσα Ιωνία στη Βούλα είναι κατάμεστη. Μικροί «Whos», ντυμένοι στα λευκά, με τα μαλλιά τους πιασμένα σε περίτεχνες κοτσίδες και με το πρόσωπό τους βαμμένο στο χρώμα του πάγου, τρέχουν εδώ κι εκεί ενθουσιασμένοι. Η Αννίτα Μανετάκη δίνει οδηγίες για να συγκεντρωθούν μπροστά στη σκηνή. Η παράσταση σε λίγο ξεκινάει. Η Κωνσταντίνα Ρέππα , απόφοιτος της Σχολής και επιτυχούσα στις εξετάσεις του Proficiency, ανοίγει τη βραδιά τραγουδώντας συγκινητικά το «Happy Xmas (war is over)» του John Lennon.

Ακολουθεί η βράβευση των νικητών του διαγωνισμού «Arts and Crafts» από το ελληνικό brand και χορηγό της γιορτής afterslumber. Κάποιοι από τους νικητές φοράνε τα κοστούμια της θεατρικής παράστασης καθώς στο σχολείο αυτό φαίνεται ότι οι μαθητές έχουν πολλά ταλέντα και τους αρέσει να συμμετέχουν σε πολλά διαφορετικά projects.

Σχολείο δεν σημαίνει μόνο λεξιλόγιο και γραμματική

Η αφορμή για αυτό το θεατρικό έργο είναι χριστουγεννιάτικη, όπως ακριβώς και η ιστορία του κεντρικού ήρωά του, του Grinch. Όμως για το Manetaki Language School αυτό που συμβαίνει στην αίθουσα Ιωνία τα φετινά Χριστούγεννα είναι κάτι συνηθισμένο. Το θέατρο, η ζωγραφική, η ποίηση και κάθε μορφή δημιουργικής δραστηριότητας και καλλιτεχνικής έκφρασης είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το πρόγραμμα της διδασκαλίας του.

«Στο σχολείο μας δεν θεωρούμε καθήκον μας να διδάξουμε τους μαθητές μας μόνο λεξιλόγιο και γραμματική. Μας ενδιαφέρει να αναπτύξουμε ολιστικά το παιδί, να κινητοποιήσουμε τη φαντασία του, να αναπτύξουμε την δημιουργικότητά του, να αναδείξουμε τα ταλέντα του. Μπορεί όλοι οι μαθητές να μην έχουν εξαιρετικές σχολικές επιδόσεις όμως όλοι έχουν μια κλίση που ίσως δεν την έχουν ακόμα ανακαλύψει. Εάν τους βοηθήσουμε να την βρουν και να την εκφράσουν, έχουμε πετύχει κάτι πολύ σημαντικό για την αυτογνωσία τους και την αυτοεκτίμησή τους. Με όχημα την ξένη γλώσσα οι μαθητές δημιουργούν, πειραματίζονται, δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους, και τελικά ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και τον κόσμο. Έτσι, η γλώσσα γίνεται μέρος της ίδιας της ζωής και της καθημερινότητάς τους, η μάθηση αποκτά νόημα και τα παιδιά πραγματικά αντλούν χαρά και εμπειρίες μαθαίνοντάς την ξένη γλώσσα. Αυτός είναι και ο πυρήνας της φιλοσοφίας μας» λέει η δημιουργός του Manetaki Language School, Αννίτα Μανετάκη. Και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκινητικό από αυτό που ακούω σήμερα συνεχώς από όλα τα μέλη της θεατρικής μας ομάδας “τι θα κάνουμε τώρα χωρίς το θεατρικό μας, κυρία;” Τα παιδιά λάτρεψαν τη διαδικασία αυτή, που τους ωφέλησε όχι μόνο γλωσσικά αλλά και σε πολλά άλλα επίπεδα. Και για μένα όμως οι στιγμές που μοιραστήκαμε μαζί στις πρόβες είναι πραγματικά πολύτιμες!».

Ένα έργο για την αγάπη και τη διαφορετικότητα

Η φετινή παράσταση του Manetaki Language School, «The Grinch who stole Christmas», είναι μία ιστορία για την αγάπη, τη διαφορετικότητα και το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, όπως λέει η Αννίτα Μανετάκη, που έκανε τη διασκευή του σεναρίου στα Aγγλικά. «Ο Grinch είναι από τους αγαπημένους μου ήρωες» συνεχίζει, «γιατί αντιπροσωπεύει κάθε πλάσμα που μειονεκτεί και διαφέρει από την πλειοψηφία με αποτέλεσμα να δέχεται την απόρριψη, τον εκφοβισμό και την κοινωνική απομόνωση. Καθώς δεν έχει δεχτεί αγάπη, δεν ξέρει να αγαπάει και το μόνο που θέλει είναι να καταστρέψει τα Χριστούγενννα των υπερκαταναλωτών Whos, σε μια πόλη όπου με διαταγή του Δημάρχου ενόψει Χριστουγέννων τα καταστήματα είναι ανοιχτά “25 hours a day”. Το έργο ειρωνεύεται την καταναλωτική μανία των Χριστουγέννων και αναδεικνύει την δύναμη της αγάπης που καταφέρνει να εμφυσήσει η γλυκιά Cindy Lou στην καρδιά του Grinch, υπενθυμίζοντάς μας ότι το πιο σημαντικό δώρο στην ζωή μας είναι οι άνθρωποι».

Tη σκηνοθεσία και την κίνηση της παράστασης ανέλαβε η χορογράφος Αντιγόνη Γύρα, καταφέρνοντας με έναν μαγικό τρόπο όχι μόνο να αποδώσει την ιστορία, αλλά και να «δημιουργήσει» ζωντανά σκηνικά, καθώς πάνω στη σκηνή, τα παιδιά δεν παίζουν απλά ρόλους μιλώντας σε άψογα Αγγλικά, αλλά αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σκηνικού που συνεχώς εναλλάσσεται καθώς οι μικροί ηθοποιοί σχηματίζουν με τα σώματά τους το βουνό, το σχολείο, τα θρανία, την πόλη, την πλατεία, το σπίτι.

#Video_clip 🎬 #theatre_play 🎭Το video clip της θεατρικής παράστασής μας διάρκειας 1 λεπτού είναι έτοιμο!Μία μικρή γεύση από τους υπέροχους μαθητές μας! So proud of you! 🙌👌👏#Special_credit to Berke Karakuz for the video!#so_proud_of_you_all

Geplaatst door Manetaki Language School op Zaterdag 18 januari 2020

 

Η απονομή των πτυχίων

Ωστόσο, η παράσταση είναι μόνο το ένα σκέλος της αποψινής βραδιάς. Το δεύτερο σκέλος είναι κι αυτό απολύτως ενδεικτικό της κουλτούρας του φροντιστηρίου και έχει να κάνει με την επιβράβευση των μαθητών για όσα έχουν πετύχει. 130 πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σε όλες τις γλώσσες που διδάσκονται στο Manetaki Language School, περνούν στα χέρια των παιδιών που δεν θα μπορούσαν παρά να δείχνουν χαρούμενα και περήφανα για το κατόρθωμά τους. Μάλιστα, για την απονομή των διπλωμάτων επιστρατεύονται μαθητές του σχολείου: Τα διπλώματα των Young Learners παρουσιάζουν οι μικροί μαθητές Γιάννης και Ευρυδίκη που συμμετείχαν στις εξετάσεις, κερδίζοντας με την παρουσίασή τους το ενθουσιώδες χειροκρότημα του κοινού.

Αργότερα, για την απονομή των πτυχίων αγγλικών Lower (Β2) και Proficiency(C2), στη σκηνή ανεβαίνουν η Αύρα Αγορά και ο Θανάσης Εδεσσαίος, δύο από τους φετινούς αποφοίτους του κέντρου ξενόγλωσσης εκπαίδευσης και επιτυχόντες στις εξετάσεις του Proficiency. Η Αύρα είναι μάλιστα εκείνη που θα κλείσει την εκδήλωση με την αιθέρια φωνή της τραγουδώντας το «Have yourself a merry little Chrismas».

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς το μικρόφωνο παίρνουν επίσης οι καθηγητές, για να παραδώσουν κι εκείνοι με τη σειρά τους κάποια από τα πτυχία, να συγχαρούν τους μαθητές αλλά και για να συμμετάσχουν στα θεατρικά σκετς, όπως το παραδοσιακό ρωσικό παραμύθι που παρουσιάζεται από την ομάδα εκμάθησης Ρωσικών. Η πιο θεαματική πάντως στιγμή της απονομής των πτυχίων είναι σίγουρα αυτή με τους αποφοίτους που μόλις έχουν αποκτήσει το Proficiency. Ένας-ένας ανεβαίνουν στη σκηνή, φορώντας τα καπέλα αποφοίτησης τα οποία λίγο αργότερα πετούν όλοι μαζί στον αέρα για την απαραίτητη αναμνηστική φωτογραφία.

Η ώρα έχει πάει 21:00. Καθώς η παράσταση τελειώνει και η καρδιά του Grinch μεγαλώνει γεμίζοντας επιτέλους από αγάπη, τα αναμμένα λαμπιόνια με τα οποία έχουν τυλιχτεί οι μικροί πρωταγωνιστές φωτίζουν την αίθουσα. Στα πρόσωπα των θεατών είναι ζωγραφισμένα χαμόγελα. Η μαγεία του Manetaki Language School είναι και πάλι εδώ.