KIDS

Τα 7 βήματα για να επιλέξεις το σωστό Κέντρο Ξένων Γλωσσών για το παιδί σου

Ζητήσαμε από την Αννίτα Μανετάκη, Δημιουργό και Διευθύντρια Σπουδών του Manetaki Language School, να μοιραστεί μαζί μας όλες τις χρήσιμες συμβουλές της.

Καθώς σταδιακά επιστρέφουμε στην κανονικότητά μας και η ζωή ξαναβρίσκει τους παλιούς ρυθμούς της, τα παιδιά ανυπομονούν περισσότερο από ποτέ να επιστρέψουν  στο αγαπημένο τους σχολείο Αγγλικών.

Σε μια εποχή όμως που όλοι οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί υπόσχονται θαύματα και «επιτυχίες 100%»,το να διαλέξεις το κατάλληλο φροντιστήριο αγγλικών ή οποιασδήποτε ξένης γλώσσας μπορεί να μοιάζει με ένα δυσεπίλυτο γρίφο. Κάτι σαν κύβος του Rubik: Ελκυστικός και ευχάριστος στην αρχή, δύσκολος όταν βρεθείς στην τελική ευθεία. Ζητήσαμε λοιπόν από την Αννίτα Μανετάκη, Δημιουργό και Διευθύντρια Σπουδών του Manetaki Language School στη Βάρη, να μοιραστεί μαζί μας την πολύτιμη εμπειρία της και τις χρήσιμες συμβουλές της.

Tα βήματα που πρέπει να κάνει ένας γονέας προκειμένου να επιλέξει ένα αξιόπιστο κέντρο ξένων γλωσσών:

Από την Αννίτα Μανετάκη

1. Κάντε έρευνα  

Ένα οργανωμένο εκπαιδευτήριο ξένων γλωσσών διαθέτει  ιστοσελίδα στην οποία παρουσιάζονται:

– Το πρόγραμμα σπουδών του φροντιστηρίου και το σχέδιό του για την Covid-19 εποχή

– Οι συνθήκες τηλεκπαίδευσης που προσέφερε κατά το πρόσφατο lock down και συνεχίζει να προσφέρει

– Η μεθοδολογία / φιλοσοφία του

– Οι συνεργαζόμενοι φορείς πιστοποίησης και οι επιτυχίες που έχει σημειώσει τα προηγούμενα χρόνια

– Το διδακτικό προσωπικό

– Οι εγκαταστάσεις

– Οι πολιτιστικές δράσεις και άλλες εκδηλώσεις

και γενικά το εκπαιδευτικό αποτύπωμα  του συγκεκριμένου εκπαιδευτηρίου.

2. Πάρτε συστάσεις

Η γνώμη ανθρώπων που εκτιμάτε και εμπιστεύεστε είναι πάντα σημαντική. Το λεγόμενο “ word of mouth”, η φήμη δηλαδή που διαδίδεται από στόμα σε στόμα για έναν εκπαιδευτικό οργανισμό έχει το δικό της ειδικό βάρος. Πάντα όμως επιφυλαχθείτε μέχρι να σχηματίσετε  προσωπική γνώμη.

3. Δείτε από κοντά τον χώρο

Μία επίσκεψη στον χώρο του φροντιστηρίου είναι απαραίτητη για δύο λόγους:

Πρώτον,  θα έχετε την ευκαιρία να δείτε από κοντά  τις αίθουσες διδασκαλίας και τις εγκαταστάσεις γενικότερα και να διαπιστώσετε εάν η ποιότητα, η αισθητική, η ασφάλεια, η καθαριότητα και οι συνθήκες υγιεινής είναι υψηλού επιπέδου και εάν η ατμόσφαιρα είναι ευχάριστη και φιλική. Το περιβάλλον επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την απόδοση των μαθητών και ένα όμορφο, ευχάριστο και ασφαλές  περιβάλλον κάνει τους μαθητές να έρχονται με χαρά και να λειτουργούν καλύτερα, ενώ παράλληλα δείχνει και την φροντίδα και τον σεβασμό του εκπαιδευτηρίου προς τους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς που φιλοξενεί.

Δεύτερον, θα έχετε τη δυνατότητα να γνωρίσετε το ανθρώπινο δυναμικό της σχολής έτσι ώστε να διαπιστώσετε  από κοντά εάν η οργάνωση και η εξυπηρέτησή σας είναι αποτελεσματική, υπεύθυνη  και επαγγελματική.

4. Ζητήστε αναλυτική ενημέρωση

Επιδιώξτε να γίνει προσωπική ενημέρωσή σας για το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών , τη μεθοδολογία , τη φιλοσοφία και τους στόχους του Κέντρου. Κρατείστε επιφυλακτική στάση σε υποσχέσεις που μοιάζουν ανέφικτες . Οι γονείς, μέσα στην καλοπροαίρετη βιασύνη τους να «κερδίσουν»  χρόνο και χρήμα, επιλέγουν κέντρα που υπόσχονται ταχύρρυθμα προγράμματα με αμφίβολα αποτελέσματα. Δεν πρέπει ωστόσο  να ξεχνάμε δύο πράγματα: Πρώτον, πως η εκμάθηση μίας ξένης γλώσσας αποτελεί βίωμα, δεν είναι απλή αποστήθιση πληροφοριών, επομένως χρειάζεται χρόνο για να κατακτηθεί. Και, δεύτερον, πως κάθε παιδί έχει τους δικούς του χρόνους και ρυθμούς τους οποίους οφείλουμε να σεβαστούμε.

Το ταξίδι στη γνώση πρέπει να είναι το πιο όμορφο και δημιουργικό ταξίδι στη ζωή ενός παιδιού. Ας μην το μετατρέψουμε λοιπόν  σε μία αγχωτική και εντατικοποιημένη εμπειρία.

5. Επισκεφθείτε τον χώρο μαζί με τα παιδιά

Οι γονείς πολύ συχνά αποφασίζουν ερήμην των παιδιών τους. Αν όχι στην πρώτη συνάντηση, σίγουρα πριν πάρετε την τελική σας απόφαση επισκεφθείτε τον χώρο μαζί με τα παιδιά σας. Η απόφασή σας τα αφορά άμεσα και είναι πολύ σημαντικό να σας δώσουν και τη δική τους γνώμη. Τα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη διαίσθηση και ένα αφιλτράριστο κριτήριο – πράγματα που τους καθιστούν τους πιο καλούς κριτές.

6. Αξιολογήστε την οικονομική προσφορά σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες

Έχοντας πια κάνει την έρευνά σας σε διαφορετικά φροντιστήρια έχετε εικόνα για το Κέντρο εκείνο που αντιπροσωπεύει την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής. Ένα Κέντρο Ξένων Γλωσσών είναι πάνω από όλα ένα σχολείο και παρέχει πολλά εφόδια στα παιδιά πέρα από την εκμάθηση της ξένης γλώσσας, τα οποία πρέπει επίσης να συνεκτιμηθούν. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις , οι εκπαιδευτικές εκδρομές , οι περιβαλλοντολογικές δράσεις , ο εθελοντισμός και η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής βγάζουν την ξένη γλώσσα από τα στενά όρια της τάξης και την εντάσσουν στη ζωή των μαθητών .

7. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας  οποιαδήποτε στιγμή

Τέλος, εάν κάποια στιγμή στη διάρκεια της χρονιάς διαπιστώσετε ότι η επιλογή σας τελικά δεν ήταν η πλέον κατάλληλη για το παιδί σας,  μην διστάσετε να αναθεωρήσετε. Είναι λάθος να παραμένουμε σε αναποτελεσματικές  επιλογές που κάνουν το παιδί μας δυστυχισμένο απλά επειδή επαναπαυόμαστε ή φοβόμαστε την αλλαγή. Ένα θετικό γεγονός της τηλεκπαίδευσης ήταν ότι οι γονείς, για πρώτη φορά, είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά το μάθημα των παιδιών τους και να αντιληφθούν την ποιότητα της on line διδασκαλίας που παρείχε το κάθε σχολείο.

Κλείνοντας ας πάρουμε μια γεύση για το τι θεωρούν οι μαθητές ιδανικό σχολείο μέσα από ένα video clip σε μουσική, στίχους και ερμηνεία από τους μαθητές μας που δημιουργήσαμε πριν από λίγα χρόνια σε σκηνοθεσία  Αντιγόνης Γύρα και editing Χρήστου Μαυρίδη. Στο video clip, μια ομάδα νέων παιδιών τραγουδάνε  ποιο είναι το ιδανικό σχολείο για εκείνα με τον πιο ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο.

Γιατί, πάνω από όλα, η μάθηση πρέπει να είναι χαρά!

Καλή σχολική χρονιά με επιτυχημένες επιλογές!

Εγγραφές στο MANETAKI LANGUAGE SCHOOL γίνονται με προσωπικό ραντεβού στα τηλέφωνα 2108970120, 2108970189 ή ηλεκτρονικά στο manetaki.gr). Έναρξη μαθημάτων για όλα τα επίπεδα τον Σεπτέμβρη.