KIDS

Το LAMP στη Γλυφάδα δεν είναι ένας κλασικός παιδότοπος

To εκπαιδευτικό κέντρο και ταυτόχρονα πρότυπος παιδότοπος είναι ένας χώρος γεμάτος αφορμές για παιχνίδι, πειραματισμούς, μάθηση κι εξερεύνηση.

L.A.M.P. ή αλλιώς, Learning Ability Means Playing. Τα αρχικά τεσσάρων λέξεων  που κρύβουν μέσα τους κομμάτι της φιλοσοφίας του LAMP, του πολυχώρου της οδού Φιλικής Εταιρείας (αριθμός 10) που άνοιξε τον Νοέμβριο του 2018, από την εκπαιδευτικό Αγγελική Κακολύρη, με στόχο να δημιουργήσει έναν παιδότοπο που δεν υπακούει στην κλασική έννοια που έχουμε συνηθίσει.

Από το πρώτο κιόλας λεπτό παρατηρείς πως πρόκειται για έναν άκρως προσεγμένο χώρο, ο οποίος μέσα από τη διακόσμηση, τα γήινα χρώματα και την υψηλή αισθητική του, πηγάζει μια ζεστασιά και μια ασφάλεια, εκπέμποντας ταυτόχρονα απίστευτη ηρεμία. Αισθήσεις που- συνειδητά ή μη- αναζητά κάθε παιδί αλλά και κάθε γονιός που θέλει να ξέρει ότι το μικρό του βρίσκεται στα κατάλληλα χέρια.

Γιατί στο LAMP τα παιδιά από ενός έτους έως το τέλος δημοτικού, είναι στο επίκεντρο. Στόχος είναι να παίζουν ελεύθερα -με ασφάλεια- και παράλληλα να συμμετέχουν σε μία σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, με την ομάδα του LAMP να φροντίζει για την άριστη διαπαιδαγώγησή τους. Αποτελούμενη αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς, προσφέρει ένα ευρύ πεδίο ερεθισμάτων μέσα από το δικό της εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Εδώ τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας και παίζουν μαθαίνοντας. Κοινώς, δεν κάνουμε λόγο για απλή φύλαξη, ούτε για κάποιον παιδότοπο με φουσκωτά παιχνίδια που αποσκοπεί στην “πρόσκαιρη” διασκέδασή τους. Διότι σε κάθετί που συμβαίνει στον πρότυπο παιδότοπο, υπάρχει από πίσω το κομμάτι της εκπαίδευσης για τα παιδιά, πάντα με παιχνιώδη τρόπο και βιωματική μάθηση, από επαγγελματίες με το ανάλογο εκπαιδευτικό υπόβαθρο.

Το βλέμμα μου σταματά στο διάδρομο, στις ειδικά διαμορφωμένες ζεστές φωλίτσες, όπου τα παιδιά μπορούν ανά πάσα στιγμή να τρυπώσουν, ακούγοντας το αγαπημένο τους παραμύθι με ηρεμία, μέσα από ακουστικά. Σκέφτομαι πόσο ωραία πρέπει να νιώθει ένα παιδάκι, χωμένο στα “μαλακά”, απολαμβάνοντας μία από τις πιο αγαπημένες του ασχολίες.

 “Οι φωλιές αποτελούν το πιο αγαπημένο spot των παιδιών, γιατί εκεί μπορούν να χαλαρώσουν”

Προχωράμε προς την αίθουσα “Baby Corner” που φιλοξενεί τα παιδιά από 1 έως 3 ετών. Πρόκειται για έναν διαμορφωμένο χώρο με μαλακά παιχνίδια και πανιά, προστατευμένο περιμετρικά από μοκέτα και μαξιλάρες. Αυτό διασφαλίζει την απόλυτη ασφάλεια κι άνεση των μικρών φίλων του LAMP, που μπορούν είτε να μπουσουλήσουν, είτε να παίξουν παιχνίδια που απευθύνονται στις ηλικίες τους. Εκεί λαμβάνουν χώρο και οι ειδικά μελετημένες δραστηριότητες Baby Robotics σε παιδιά 2- 3 ετών, όπου προάγονται οι πρώιμες δεξιότητες προγραμματισμού, όσο εκείνα διασκεδάζουν μαθαίνοντας.

Η αίθουσα αναρρίχησης απευθύνεται σε παιδιά από 3 ετών και πάνω, όπου ενδείκνυται για ατελείωτο σκαρφάλωμα και παιχνίδι, είτε στον αναρριχητικό τοίχο, είτε στον υπόλοιπο χώρο όπου πραγματοποιούνται πρωτότυπα, εκπαιδευτικά ατομικά ή ομαδικά παιχνίδια και κατασκευές.  “Μπορεί για παράδειγμα να ασχοληθούμε με ένα παιχνίδι με χάντρες – φαινομενικά απλό- όμως πίσω από αυτό δημιουργούμε μοτίβα, πατώντας ουσιαστικά στις βάσεις της γεωμετρίας”.

Στο LAMP υπάρχει μία ακόμη αίθουσα, η “εργαστηριακή”, όπου φιλοξενεί δραστηριότητες όπως η εκπαιδευτικη ρομποτική. Τα παιδιά από 3 έως 11 ετών μαθαίνουν βιωματικά τις βασικές έννοιες των εντολών του προγραμματισμού και της μηχανικής και επιλύουν προβλήματα μέσα από δημιουργικές και διαθεματικές κατασκευές από διάφορες επιστήμες. Θα εκπλαγείς ευχάριστα όταν μάθεις ότι το παιδί σου ξέρει περισσότερα για το 3D printing από ότι εσύ, καθώς στο LAMP θα φροντίσει να το μάθει – hands on.

Οι φυσικές επιστήμες έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, για τα παιδιά από 5 έως 6 ετών, καθώς μέσα από βιωματικές δράσεις και πειράματα με υλικά που συναντούν καθημερινά γύρω τους, εξερευνούν και κατανοούν το περιβάλλον, ευχάριστα και δημιουργικά. Με τους εκπαιδευτικούς να συμβάλλουν στη διέγερση της εκ φύσεως περιέργειάς τους, οι μικροί επισκέπτες μπαίνουν ενεργά στη διαδικασία της εξερεύνησης, ανακαλύπτοντας ποικίλα υλικά και μέσα. Παράλληλα, καλλιέργούν την κριτική σκέψη τους και ευαισθητοποιούνται σε οικολογικά θέματα.

“Ο σκοπός είναι να τους δίνουμε το έναυσμα  να κάνουν μόνα τους πράγματα,  να αναπτύσσουν την αντίληψή τους και φυσικά να κοινωνικοποιούνται. Τα παιδιά γίνονται μία παρέα”

Στο LAMP, η τέχνη και οι κατασκευές έχουν την τιμητική τους, καθώς τα παιδιά από 3 έως 6 ετών μπορούν να εκδηλώσουν την καλλιτεχνική και δημιουργική τους πλευρά και παράλληλα να εξωτερικεύσουν μέρος του εσωτερικού κόσμου τους.  Ολα αυτά μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία, όπου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με διαφορετικά υλικά.

Για τις πιο ιδιαίτερες μέρες, όπως για παράδειγμα τα γενέθλια του, μπορείς να οργανώσεις το τέλειο πάρτυ για το μικρό σου, με τη βοήθεια της ομάδας του LAMP. Σε αυτές τις περιπτώσεις όλος ο χώρος και οι εκπαιδευτικοί είναι στη διάθεσή σας, ενώ τα (κυρίως ομαδικά) παιχνίδια στηρίζονται στα ενδιαφέροντα του παιδιού, αλλά και στην όλη φιλοσοφία του πρότυπου παιδότοπου.

Όσο εκείνο μαθαίνει και ψυχαγωγείται, εσύ μπορείς να απολαμβάνεις τον καφέ, το τσάι ή το ρόφημά σου στον άνετο εσωτερικό ή εξωτερικό (ανάλογα με τον καιρό) ειδικά διαμορφωμένο χώρο του LAMP. Όλα τα προϊόντα -από τις λιχουδιές μέχρι τα ροφήματα- είναι βιολογικά, ενώ υπακούουν σε μία eco-friendly λογική. Το cafe ενδείκνυται και για εσένα που θέλεις να φέρεις το Laptop σου αλλά και για κάποιο εταιρικό meeting που επιθυμείς να πραγματοποιηθεί σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Το LAMP λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 11:00 με 21:00, ενώ από τον Οκτώβρη το πρόγραμμα θα αλλάξει και θα ανακοινωθεί στα social media και στο site του.