KIDS

Τροφούπολη: Ένας Νότιος παιδότοπος με θέμα τη σωστή διατροφή

Ο πρώτος Διατροφότοπος για παιδιά στην Ελλάδα βρίσκεται στα Νότια Προάστια. Το Nou-pou.gr τον επισκέφθηκε και δίνει τη δυνατότητα και σε εσάς να κερδίσετε προσκλήσεις για τον επισκεφθείτε με τα παιδιά σας.

Πάμε με το παραμύθι μας…

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μια πόλη «γευστική», η Τροφούπολη, πολύ διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει, με κεντρικό ήρωα, τον Φατούλη. Ο Φατούλης είναι ένα παχύσαρκο παιδί και η ψυχή της παρέας! Γι’αυτό όλοι τον αγαπούν και δεν τον κοροιδεύουν για τα κιλά του. Οι φίλοι του τον προτρέπουν να αδυνατίσει με πολλή αγάπη και προσπάθεια ώστε να του μάθουν τα οφέλη της σωστής διατροφής.

Έτσι ο φίλος του ο Οσπριούλης τον μαθαίνει την θρεπτική αξία των οσπρίων και κάθε πότε πρέπει να τα τρώει. Ο Ψαρούλης τον παίρνει μαζί του στη λίμνη του και την ώρα που ψαρεύουν του μαθαίνει ποιά ψάρια έχουν περισσότερα Ω και με τι να τα συνδυάζει στο φαγητό του. Άλλες φορές φτιάχνει ένα γευστικό παζλ με τον φίλο του τον Κρεατούλη, ο οποίος τον ενημερώνει για τα είδη κρεάτων και ποιά από αυτά είναι τα πιο υγιεινά. Το καλύτερο όμως του Φατούλη είναι η ώρα που κάνει κούνια στην Τυροκούνια. Εκεί μαζί με τον Γαλακτοκομικούλη μαθαίνει όλα τα γαλακτοκομικά προιόντα και αργότερα τα ζωγραφίζει με περίσσεια υπερηφάνεια. Αλλά και το τεράστιο κουτάλι της Δημητριακούλας έχει πλάκα για τον Φατούλη, όπου η φίλη του του μαθαίνει για την θρεπτική αξία των δημητριακών στο πρωινό του. Το ίδιο κάνουν και οι υπόλοιποι φίλοι του ο Ζυμαρικούλης, ο Ξηροκαρπούλης και ο Ψωμούλης.

Ο πονηρούλης φίλος του ο Αλλαντικούλης βέβαια του ζητάει να ισορροπήσει πάνω σε ένα τεράστιο λουκάνικο που στριφογυρνάει. Εκεί δυσκολεύεται λίγο ο Φατούλης αλλά ενημερώνεται για τα αλλαντικά που του αρέσουν τόσο πολύ! Ο Φρουτούλης μέσα από ένα υπέροχο παιχνίδι με κρίκους του μαθαίνει πόσο σπουδαία είναι τα φρούτα και πόσα πρέπει να τρώει καθημερινά. “Πόσα φρούτα την ημέρα το γιατρό τον κάνουν πέρα;” τον ρωτάει ο Φρουτούλης και ο Φατούλης κοκκινίζει γιατί δεν τρώει ακόμη αρκετά. Αλλά που θα πάει… Στο Γκολφ της Λαχανούλας, ο Φατούλης μιμείται τον πρωταθλητή John Daly και μαθαίνει διασκεδάζοντας πόσο σπουδαίο είναι να συμπεριλαμβάνει καθημερινά στη διατροφή του τα λαχανικά. Όσο για την τριπλή μπασκέτα των τριών Super Energy στην οποία φυσάει ο Φατούλης, τον μαθαίνει για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεϊνες.

Η αγαπημένη του φίλη βέβαια είναι η Πρωτεινούλα γιατί έχει μια τεράστια κατσαρόλα που στριφογυρίζει στην οποία μπαίνει μέσα ο Φατούλης και προσπαθεί να επιλέξει σωστά ποιά φαγητά ανήκουν στη δική της ομάδα και τη σημασία τους για τον οργανισμό. Διασκεδάζει επίσης πολύ και με τον Υδατανθρακούλη, ο οποίος όσο παίζουν bowling του λέει ποιες κατηγορίες τροφών ανήκουν στην ομάδα του (Ε και καμιά φορά παρασύρεται από την ενημέρωση και ο Φατούλης τον κερδίζει!). Εντάξει και τον Λιπούλη, τον συμπαθεί πολύ ο Φατούλης (καθώς και το τεράστιο ταψί του) αλλά είναι κάπως κακή επιρροή ώρες ώρες και προσπαθεί να μην κάνει τόσο πολύ παρέα μαζί του όσο με τους άλλους φίλους του.

Εκεί που τα δίνει όλα βέβαια (γιατί θέλει να γίνει γρήγορα fit!) είναι στην πίστα όπου χορεύει και τραγουδάει με τα Μεταλάκια και τις τρισδιάστατες Βιταμινούλες! Στο τέλος, και εφόσον κερδίσει στα περισσότερα παιχνίδια με τους φίλους του, ταξιδεύει πετώντας στο διάστημα ανάμεσα στους πλανήτες της Τροφούπολης. Σ’αυτό το ταξίδι το διαστημόπλοιο και ο Φατούλης συναντούν τον Τρίκακο (το μάγο της ανθυγιεινής διατροφής) και την Καλή Τροφένια (την καλή νεράιδα της υγιεινής διατροφής). Με ποιόν θα πάει ο Φατούλης άραγε;

Η ιστορία αυτής της «γευστικής» πόλης δεν μένει στις πολύχρωμες σελίδες κάποιου παραμυθιού αλλά παίρνει σάρκα και οστά σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 200 τ.μ. στην Αργυρούπολη με εκπαιδευτικά προγράμματα δημιουργικής ενασχόλησης με θέμα τη διατροφή, για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κοινώς την πατήσαμε εμείς οι «μεγάλοι»! Όπως αντιλαμβάνεσαι το ύφος μου όταν το έμαθα ήταν χειρότερο από αυτό του Φατούλη όταν τον ενημέρωσαν πως δεν κάνει να τρώει κάθε μέρα σοκολάτες.

Πρωταγωνιστές της Τροφούπολης, είναι οι Διατροφούληδες και οι Τροφούληδες, 50 ήρωες κόμικς, οι οποίοι μέσα από αστείες ιστοριούλες, κουίζ, ομαδικά παιχνίδια, σταυρόλεξα, ζωγραφιές, μαθήματα Αγγλικών, τραγούδια και άλλες ευχάριστες δραστηριότητες ενημερώνουν και βοηθούν τα παιδιά (καθώς και τους γονείς και δασκάλους που παρακολουθούν από το καθιστικό της Τροφούπολης) να καταλάβουν εύκολα την σπουδαιότητα της υγιεινής διατροφής. Παράλληλα προσπαθούν να εξαλείψουν το ρατσισμό που υπάρχει προς τα παιδιά που πάσχουν από διατροφικές ασθένειες (όπως παιδικός σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία κλπ.).

Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν “εκπαιδευτικό” παιδότοπο όπου οι ήρωες «ζωντανεύουν» κι έρχονται ο καθένας με το δικό του θεματικό, εκπαιδευτικό παιχνίδι να παρασύρουν τα παιδιά στο μονοπάτι της σωστής διατροφής. Σε αυτή την προσπάθεια τους να φτάσουν στο τέλος του γευστικού ταξιδιού έχουν συνοδοιπόρους, το online περιοδικό της Τροφούπολης, «Διατροφούληδες», το πρώτο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιοδικό για παιδιά με θέμα τη διατροφή, την υγεία και τη ψυχολογία καθώς και την παιδική παράσταση «Ταξίδι στην Τροφούπολη». Η Σοφία Κύργιου, ιδιοκτήτρια της Τροφούπολης, της πρωτότυπης αυτής ιδέας που εμπνεύστηκε η μητέρα της, πίστεψε από την πρώτη στιγμή σε αυτό το εγχείρημα αφού όπως μου δήλωσε «αποτελεί κάτι ξεχωριστό και πρωτοποριακό κι έχει στόχο την υγεία του παιδιού. Τι πιο σημαντικό απ’αυτό;». 

Άλλωστε, για την ίδια και όλο το team της Τροφούπολης, “τα χαμόγελα των παιδιών και οι σφιχτές αγκαλιές τους στο τέλος του προγράμματος είναι η καλύτερη επιβράβευση“!

Τεγέας 15 & Λαμίας 16 (είσοδος από Τεγέας), σύνορα Αργυρούπολη-Ελληνικό

Τηλ.: 211 8000230, Website: www.trofoupoli.gr,

Facebook: http://www.facebook.com/pages/TROFOUPOLI/130694513650282?fref=ts

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα & Τρίτη 9-2 (απόγευμα κλειστά)
Τετάρτη- Παρασκευή 9-2 και 5:30-9
Σάββατο και Κυριακή 10:30-14:30 και 17:30-21:30